Beli Kereta Baru & Terpakai Tanpa Lesen/Slip Gaji!
Dd - Wed 6/Oct/2010 8:57pm [Last Comment]
Sesiapa yg nak beli kereta tp ade msalah spt:

1) Tiada Lesen / Masih Lesen L
2) Tiada Slip Gaji / Bekerja sendiri
3) Modal yg Limited

InsyaAllah, sy tolong....
Contact : 0199488030 - saiful

Niche: Kereta Terpakai | Kereta Baru
Peluang Perniagaan Produk UPM - Terhad 20 Orang Sahaja
3pm, 19 Dis 2014 (Jumaat) di Putra Science Park, UPM
(Percuma untuk Ahli DPMM Putrajaya)

Kursus Praktikal Gst + Free Gst Online Registration + Free Demo Gst-Compliant Software
29 Dis 2014 (Isnin) di DPMM Putrajaya

Seminar Usahawan Komprehensif Siri 1
27 Dis 2014 (Sabtu) di Universiti Malaya
     
  1. Nur 29 - Mon 22/Aug/2011 11:56am
    salam...masih ada lagi ke ni? boleh tolongkan buat loan kereta, saya bisnes sendiri (ada statement bank) tapi takde lesen.  
  2. Waniswari - Wed 24/Aug/2011 10:44pm
    saya thiva,gaji saya rm 1200 tambah ot kn dapat dekat 2k.saya keja sebagai technision.i nak beli kereta bawah harga 20k.boleh saya dapat loan x?tolong balas n email saya.terima kasih.  
  3. Faistahir - Thu 25/Aug/2011 11:39pm
    saya masih seorang pelajar di universiti kerajaan dan ingin mmbeli kereta myvi terpakai tetapi sy tidak layan membuat loan kerna masih pelajar.. sy jugak tidak mmpunyai penjamin. mcm mana cara saya untuk mendapatkn kereta terpakai ? sila emailkan jawapan pada saya secepat mungkin .terima kasih - faistahir@ymail.com  
  4. Ainul Azhan - Sat 3/Sep/2011 7:21pm
    sy nk beli kereta....
    sy baru mahu mula kerja....
    tp sudah confirm..
    sy mahu beli kereta muka dalam 4k kebawah...boleh urus kan pinjaman atau x.,..terang kan bagai mana caranya...
    emil kan kt emil sy ainulazhan@yahoo.com  
  5. Dean 27 - Tue 6/Sep/2011 12:01pm
    isteri saya keje sdri gaji dlm RM1500. no EPF,no pay slip...so susah nak buat loan.nama xde blacklist.Nk cri viva/kancil auto.pls email jwpn asap!!!
    TQ.
    mahyudding1979@yahoo.com.my  
  6. Shahbakri - Tue 6/Sep/2011 10:09pm
    sy xde slip gaji tp mmpu untuk bayar bulanan..bagaimane ye..leh bantu sy x..plzz email sy@khairul0509@gmail.com  
  7. Afiq 37 - Sun 11/Sep/2011 3:34am
    saya nak beli alza 100% full loan..tapi saya x der lesen..boleh ke utk memohon??inbox saya wanafiq1999@gmail.com kalau ada flyer sila berikan sekali yea  
  8. Yasmin 20 - Mon 12/Sep/2011 11:11am
    Nak buat loan kereta SAGA FLX? X der lesen dan slip gaji. Kerja sendiri. Duit/Income masuk bank. Deposit RM15k. Email:-f315e@yahoo.com  
  9. Azumie - Thu 15/Sep/2011 1:39pm
    basic gaji rendah boleh tolong tak...clear, xda blacklist  
  10. Msharul - Fri 23/Sep/2011 7:53pm
    please tolong.. nak beli kereta ni tapi xda slip gaji.. masih belajar tapi elaun tetap terus bankin tiap bulan.. habis belajar kompem keje..  
  11. Hidam - Thu 29/Sep/2011 12:07am
    saya still student U lagi... lesen bru ada L tapi sngt prlu krete kancil la yg bwah 5k yg boleh bayar bulan 2nd hand pon ok ...so mitak detail k  
  12. Fatin 52 - Fri 21/Oct/2011 2:00am
    Saya nak beli kereta tapi tak ada lesen. Gaji RM800. Boleh ke bantu saya dptkan kereta terpakai kelisa limited edition. saya mampu bayar deposit 2k. Jika bole email saya syarat2nya.TK  
  13. Marziatulazwa - Fri 18/Nov/2011 10:37pm
    saiful boleh tolong ker sayer gaji kecik kejer swasta jer kilang nak bli kereta gaji kecik lesen tak ader boleh tong tak kereta murah jer jimat cos punyer kereta baru yg tak payah bayar muker 0 d,pament bulanan rm300 ader ker  
  14. Halim 73 - Wed 23/Nov/2011 10:59pm
    sy freelance...bulan2 boleh la dapat 1k++..statement bank ada..xtau la cantik ke tak..sebab kadang2 payment dapat by hand...bercadang nak beli 2nd hand car yg harga bawah 10k..bleh bg detail dekat
    sherlock_xinan@yahoo.com  
  15. Butik Andaman Ake - Fri 25/Nov/2011 2:39pm
    hai saya berminat nak beli kereta.. tapi saye xde lesen. dan blacklist. berminat kereta viva 660 manual.. boleh tlg email saye mimaqa_188@yahoo.com  
  16. Fizat Azwan - Thu 1/Dec/2011 1:58am
    saya bekerja secara kontrak dengan kerajaan. jadi saya nk beli kereta terpakai
    di bwh harga 20k tahun 2007. saya tiada pay slip, tetapi gaji dibayar melalui bank. gaji kasar 1k. boleh bagi pendapat di emel saya pjat_stylow@yahoo.com  
  17. Joe 104 - Wed 7/Dec/2011 9:41pm
    saya buat marketing kereta baru.. sometimes ada customer ada masalah camni.. bagaimana U bleh bantu saya...  
  18. Wan92 - Wed 14/Dec/2011 8:08pm
    salam,,saya drdp langkawi..saya kja hotel,,basic saya xtinggi..dan saya tidak mmpunyai lesen kreta..bjet kereta 30k kbwh..if kreta baru sya nk 0 downpayment..blanan dlm 400 kbwh..hope anda dpt tlong..  
  19. Ed 12 - Sat 17/Dec/2011 1:16pm
    Salam.. sy nk beli kereta 2nd hand. tapi sy xde lesen dan tiada slip gaji. sbb sy bkerja biasa yg tak pakai slip gaji. mcm mana ye? bantu sy..tolong..  
  20. Nurul91 - Thu 19/Jan/2012 10:06am
    salam..saya daripada Perak..saya nk beli kereta tapi gaji saya rendah RM600 sebulan by hand..jadi penyata bank tak cantik..harap boleh bantu saya  
  21. Nana 137 - Thu 26/Jan/2012 6:53pm
    Saya nana umur 21 tahun berkerja sbgai sales girl.Saya minat nak loan keta Viva1.0, 0 dposit dan 100% loan tpi xda lesen ,klu perlu penjamin saya akan dptkannya.TQ 2hand pon boleh...janji 0dposit....boleh tolong ke???apa2 detail kat email ya...
    budaxnoty82@yahoo.com  
  22. Karim 11 - Sun 19/Feb/2012 12:12pm
    nak beli myvi seken,
    tolong email saye karimjamlus@yahoo.com  
  23. Syah 74 - Fri 24/Feb/2012 7:43pm
    Salam..sy dari Pulau Pinang,sy nk beli kereta 15k mcm tu,wira atau satria,gaji Rm1200 tapi saya xda penjamin,ade slip gaji xde potongan kwsp,bole tolong,sudah try 3 kali nak beli kereta,tapi xlepas..kalau apa2 email sy ya..syaifulrezwan2011@yahoo.com  
  24. Nordiana 6 - Fri 24/Feb/2012 8:37pm
    saya student dapat biasiswa 700 takde komitmen rumah sewa. nak beli kelisa bawah 20ribu.. downpayment 2500-3000. bulanana mampu 250 .boleh tak nordiana28@gmail.com  
  25. Fiq Ptmsb - Sun 4/Mar/2012 4:43pm
    Saya Fiq...
    Kerja di Proton Tanjung Malim...
    Nak pinjam untuk beli kereta yang bajetnya tak sampai 10k...
    Harap dapat tolong saya...
    tolong email detail pada saya...
    ressengan_80@ymail.com  
  26. Mira Ot - Wed 21/Mar/2012 10:04pm
    email saya di mira_ds91@yahoo.com  
  27. Mira Ot - Wed 21/Mar/2012 10:07pm
    saya student first year.
    saya tak ada biasiswa atau pinjaman ptptn.
    saya memerlukan kereta secondhand untuk pergi ke kelas dan posting.
    area kuantan.
    mungkin boleh jelaskan dahulu bagaimana sesi jual beli ini berlaku kepada pelajar dilema ini. tq  
  28. Muhammad Firdaus 14 - Thu 12/Apr/2012 5:59pm
    berminat nak beli saga flx exec cvt metallic,,,,,o downpayment,,,skim graduate,,,tp xde lesen,,,,range gaji rm2000-rm2500....sila email sy,,,,serius nih,,,,,,puas dah memusing cari skim tanpe lesen nih,,,,,

    firdaus.jasmi@yahoo.com  
  29. Nurul 572 - Tue 17/Apr/2012 1:43pm
    sy xd payslip,gaji 1500 sebulan.blh beli kereta 0 downpayment x? lesen ada.
    iced_milo02@yahoo.com  
  30. Miss Lee - Fri 20/Apr/2012 9:58pm
    kalau xnk ada penjamin boleh x..? sy xda penjamin.  
  31. Aisha 22 - Sun 22/Apr/2012 5:37pm
    salam sy x de payslip,gaji sebulan 1200...boleh bli kereta tanpa downpayment x?saya ada lesen...bajet byr bulan2 dalam rm300...
    email saya: nur13m@yahoo.com  
  32. Shafiq 35 - Mon 23/Apr/2012 12:04am
    sy tiada lesen, yang lain tiada masalah. harap boleh bantu
    email sr : shafiq.suratman@gmail.com  
  33. Qayyum 8 - Wed 2/May/2012 4:59pm
    Slm . .saya nak beli satria neo. tapi payslip problem la cz xckup 3 bulan n xder potongan kwsp . hope boleh tlg . tapi just untuk kereta baru jer ke ? 2nd ? feedback to - quebouncy63@yahoo.com -  
  34. Shahr3n - Fri 4/May/2012 12:21pm
    salam bang sy ade prob nie..sedara sy nie die nk beli kereta gaji basic 1300 payslip semua ok tp prob die lesen je xde lg..tp die nk pkai keta cpt..bleh adjust ke?  
  35. Zuliani - Tue 8/May/2012 11:34pm
    apa2 pun email saya zul3464@yahoo.com.my...hope saudara boleh tolong saya yeeee  
  36. Zuliani - Tue 8/May/2012 11:42pm
    saya nak beli kereta viva 66o manual..tiada lesen dan gaji byhand rm900 lebih sebulan..kwsp potong..bajet bayar bulan2 dalam rm300 ke bawah..hope saudara dapat bantu saya..email-zul3464@yahoo.com.my  
  37. Dahlia 10 - Fri 18/May/2012 8:22pm
    Salam..sy nak beli kereta produa viva or saga FLX,sy bekerja sendri,boleh buat 0 downpayment tak?bekerja sendiri 4 tahun,ade lesen,ade lesen SSM..boleh ke tak?kalau boleh email ke yahoo saya,shimyhashimy@yahoo.com  
  38. Yana 154 - Tue 22/May/2012 11:57am
    salam..sy nak beli kereta proton saga standard..manual..sy bekerja tp xde potongan epf dan tiada lesen..buat masa ni,nama sy masih clear lg..kalau 0 downpayment boleh x?tolong sgt2..email saya diyana_urbancrew@yahoo.com  
  39. Evil - Thu 31/May/2012 11:10pm
    salam. saya berniat nk beli saga flx/myvi tp xdak lesen. nama saya clear xdak balcklist....bleh ke buat yg 0 d/p...saya kje gov...email saya evildragg@yahoo.com  
  40. Azis 3 - Sun 3/Jun/2012 1:52pm
    Semekom..sy nak beli keta terpakai.. tp xde lesen n penyata bank. Gaji bersih rm1880. Boleh tolong dpt loan bank ke?
    Email sy..pandasanatul@yahoo.com .  
  41. Intan Shut - Thu 14/Jun/2012 12:44am
    saya keja tapi xde statement bank bayar gaji coz gaji byar byhand..leh ke wat loan kereta???  
  42. Masyitah 7 - Wed 27/Jun/2012 9:46am
    salam...sy pun berminat nk beli kereta 2nd...tapi xde pay slip cz gaji by hand...hope u can help..  
  43. Aiman Bakar - Thu 5/Jul/2012 2:49pm
    saya nak beli wira 100% full loan.
    ad tak ??
    plese email kat saya
    aiman@drumah.com  
  44. Mohd 388 - Fri 13/Jul/2012 11:53am
    sy student dan masi belajar... bekerja part time, tiada slip gaji tp ada lesen... nak membeli kereta waja 100% loan dan bayaran bulan yg rendah dan mampu sy bayar tiap bln.. sy sngat komited nak beli keta... plz... pm sy.. behind_theshadow@yahoo.com  
  45. Tanpanama 3 - Mon 16/Jul/2012 4:31pm
    tlg email details ke kl3crew@gmail.com....berminat nak beli spectra 2nd hand utk kereta ke2 kegunaan wife...nama x blacklist cuma x de lesen...

    tq  
  46. Zery 2 - Tue 24/Jul/2012 12:55pm
    berminat nak amek kereta baru kia sportage atau hyundai tucson. Business sendiri bank statement masuk dalam 20-25k monthly. Tapi takde lesen and masalah ccris. Tak blacklist. Ada sape2 boleh tolong? Downpayment 10% no hal. Email me zerry84@yahoo.com  
  47. Nizamnaza - Thu 26/Jul/2012 4:03am
    saya keje n mempunya permit bekerja di singapore tetapi xde slip gaji...pendapatan perkapita bulanan dalam rm3000..lesen n blacklist xde masalah..bole encik tolong sya untuk keluarkan kereta...kereta cuma myvi..email sya nizamnaza@yahoo.com  
  48. Jesse 3 - Tue 14/Aug/2012 1:45pm
    halo sy nak beli kereta second hand tapi takde epf payslip takde jugak sbb bayaran cara cash. so camana nak beli kereta? tlg sy ye..10q  
  49. Jesse 3 - Wed 15/Aug/2012 11:42am
    halo, nak tanya sikit klu xde slip gan epf blh beli kereta ke? bank statement pun so~so je, nak beli kereta 2nd hand. tlg clearkan doubt sy ye. irpr11@yahoo.com 10q byk2.  
  50. Syed 121 - Fri 17/Aug/2012 12:03am
    hye, sy nk beli kerta scond hand tp sy msih student, wlaubgaimna pn tiap2 bulan elaun biasiswa pengajian sy msuk 700ratus, n sy jugak dh ade lesen besar..klau bole sy nk bt loan byr duit kereta, dlm around bwh 200rtus stiap buln, bole ker? lps ker dgn pihak bank? pls jwb kt my email syed03smart@yahoo.com  
< Prev | Page 2 | Next >                  FirstPage ¤ LastPage   (Total 177 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2878)
Bengkel Basikal (74)
Bengkel Besi (229)
Bengkel Kereta (1519)
Bengkel Motosikal (255)
Bengkel Tayar (224)
Bisnes Air Mineral (378)
Bisnes Ais Krim (528)
Bisnes Aksesori Kereta (667)
Bisnes Broadband (1124)
Bisnes Burger (551)
Bisnes Cermin Mata (163)
Bisnes Cuci Kereta (826)
Bisnes Cyber Cafe (455)
Bisnes Dobi (1403)
Bisnes Ebook (1079)
Bisnes Handphone (1286)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (580)
Bisnes Ice Blended (716)
Bisnes Jam Tangan (294)
Bisnes Jeruk (184)
Bisnes Kitar Semula (514)
Bisnes Komputer (1517)
Bisnes Kurier Dan Logistik (702)
Bisnes Minuman (1505)
Bisnes Pasar Malam (2030)
Bisnes Pelancongan (566)
Bisnes Pengantin (716)
Bisnes Perabot (894)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1137)
Bisnes Restoran (3452)
Bisnes Roti Dan Bakeri (731)
Bisnes Salun Rambut (376)
Bisnes Sarang Burung (258)
Bisnes Satay (392)
Bisnes Sms (162)
Bisnes Spa Dan Facial (692)
Bisnes Steamboat (202)
Bisnes Stesen Minyak (136)
Bisnes Tablet Pc (444)
Bisnes Tradisional (849)
Bisnes Untuk Dijual (3471)
Bisnes Waffle Dan Jagung (392)
Bisnes Western Food (336)
Dewasa 18sx (1816)
Diskusi Bisnes (2010)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (756)
Expo Karnival Tapak Niaga (6719)
Forex Malaysia (1976)
Haiwan Peliharaan (480)
Haji Dan Umrah (472)
Hiasan Dalaman (730)
Hiasan Taman (249)
Hotel Resort Homestay (1053)
Iklan Tv Radio Media Massa (232)
Import Dan Eksport (337)
Ingin Berniaga (2865)
Insurans Dan Takaful (1788)
Insurans Roadtax Kereta (351)
Kedai Bunga (190)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (2014)
Kedai Emas (469)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2574)
Kedai Hardware (446)
Kedai Ibu Dan Bayi (700)
Kedai Jahit (4032)
Kedai Kamera Dan Camcorder (352)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (344)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1936)
Kedai Sewa (1675)
Kereta Baru (1674)
Kereta Terpakai (5102)
Kerja Diploma Dan Ijazah (5142)
Kerja Kemahiran (2054)
Kerja Kosong (12484)
Kerja Praktikal (2259)
Kerja Sales (2381)
Kerja Sambilan (6551)
Konsultan Peguam (168)
Konsultan Perniagaan (469)
Kontrak Swasta (308)
Kontrak Tender Kerajaan (469)
Kontraktor Balak Dan Kayu (490)
Kontraktor Jurutera (580)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (234)
Kontraktor Minyak Dan Gas (704)
Kontraktor Pasir (420)
Kontraktor Pembinaan (2117)
Kontraktor Perlombongan (331)
Kursus Dan Seminar (2912)
Kursus Kecantikan (706)
Kursus Makanan (680)
Kursus Motivasi (329)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1648)
Mencari Pelabur (3773)
Mesin Fotostat (360)
Mesin Freezer Dan Chiller (278)
Mesin Industri (527)
Mesin Jahit (395)
Mesin Proses Makanan (584)
Pakej Pelancongan (2671)
Pakej Perkahwinan (1228)
Pakej Perniagaan (918)
Pasar Basah (1502)
Pekerja Asing (1289)
Pelaburan Saham Unit Trust (984)
Pembantu Rumah Asing (1923)
Pembekal Barang Runcit (1604)
Pembekal Beras (120)
Pembekal Buah-buahan (503)
Pembekal Ikan Kering (393)
Pembekal Kelapa Dan Santan (665)
Pembekal Kerepek (1129)
Pembekal Keropok (465)
Pembekal Kicap Dan Sos (229)
Pembekal Kurma Dan Kismis (292)
Pembekal Madu (248)
Pembekal Mee Dan Bihun (130)
Pembekal Minyak Masak (417)
Pembekal Rempah Dan Perencah (626)
Pembekal Serunding (261)
Pembekal Telur (142)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1207)
Pemborong Batik Dan Sutera (357)
Pemborong Beg Galas (104)
Pemborong Beg Tangan (613)
Pemborong Bundle (894)
Pemborong Cadar Dan Tilam (468)
Pemborong Karpet (167)
Pemborong Kasut Dan Sandal (721)
Pemborong Lampin (309)
Pemborong Mutiara (114)
Pemborong Pakaian Bayi (786)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1706)
Pemborong Pakaian Lelaki (1146)
Pemborong Pakaian Plus Size (148)
Pemborong Pakaian Wanita (4341)
Pemborong Telekung Dan Songkok (574)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3608)
Pemborong Tuala (208)
Pemborong Tudung (2860)
Pembuat Papan Tanda Iklan (291)
Pembuat Plastik Kotak Botol (815)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (491)
Pendaftaran Syarikat (514)
Pendaftaran Trademark (36)
Pengedar Alat Tulis (970)
Pengedar Bahan Pencuci (737)
Pengedar Buku Dan Majalah (615)
Pengedar Contact Lens (250)
Pengedar Perfume (1582)
Pengedar Permainan Kanak2 (621)
Pengedar Produk Kecantikan (2675)
Pengedar Produk Kesihatan (3078)
Pengurus Majlis (612)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (752)
Penternak Burung Puyuh (98)
Penternak Ikan (701)
Penternak Kambing (300)
Penternak Lembu (400)
Penternak Udang (203)
Peralatan Makmal Dan Hospital (269)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (752)
Peralatan Sukan (559)
Perisian Komputer (591)
Perkakas Dapur (640)
Perkakas Elektrik (456)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1557)
Pinjaman AIM (170)
Pinjaman Hartanah (532)
Pinjaman Kad Kredit (405)
Pinjaman Kereta (640)
Pinjaman Peribadi (11066)
Pinjaman Perniagaan (1881)
Produk Dari China (555)
Produk Sejuk Beku (1378)
Program Consignment (2060)
Program Dropship (7019)
Pusat Bahasa (373)
Pusat Jagaan Bayi (1654)
Pusat Latihan (673)
Pusat Memandu (128)
Pusat Mengaji Agama (550)
Pusat Pendidikan Tinggi (546)
Pusat Rawatan (379)
Pusat Tadika Dan Taska (1421)
Pusat Tuisyen (1132)
Rancangan Perniagaan (572)
Rumah Sewa (4435)
Rumah Untuk Dijual (3880)
Servis Freelance (1154)
Servis Keselamatan (743)
Servis Pembersihan (869)
Servis Pengedaran Risalah (484)
Setiausaha Syarikat (611)
Sewa Bas Dan Van (596)
Sewa Jentera (58)
Sewa Kereta Teksi Limo (1895)
Sewa Lori (2651)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (60)
Studio Filem Dan Videografi (266)
Studio Fotografi (929)
Studio Grafik Dan 3D (1166)
Studio Lukisan (140)
Studio Model Penyanyi Pelakon (780)
Studio Muzik (496)
Sukan Beladiri (119)
Sukan Berkumpulan (239)
Sukan Futsal (232)
Sukan Pancing (144)
Tanah Sewa (668)
Tanah Untuk Dijual (5016)
Tempahan Biskut Dan Tart (2178)
Tempahan Hamper (188)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (679)
Tempahan Katering (2224)
Tempahan Kek Dan Coklat (2197)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (183)
Tempahan Kuih Muih (1778)
Tempahan Minuman Dan Dessert (488)
Tempahan Nasi Lemak (538)
Tempahan Roti (391)
Terminal Bayaran (198)
Ubahsuai Pejabat (665)
Ubahsuai Rumah (1743)
Urut Tradisional (839)
Usahawan Baja Pertanian (379)
Usahawan Benih Dan Nursery (417)
Usahawan Tani (1120)
Vending Machine (402)
Voucher Dan Tiket (255)
Web Design Malaysia (2352)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1432)