Search Majalah.com
Belajar Dari Kesilapan - Sewabeli Kereta
Akim 7 - Sat 26/Nov/2011 12:55pm [Last Comment]
AssalamWarga Majalah.com

Disini saya nak share cerita saya dalam proses beli kereta.

Last week saya ada jumpa sorang car dealer, lepas mesej dealer tersebut, kami jumpa la kat kedai makan untuk uruskan hal dokumen yang diperlukan untuk apply loan.

Baik orangnya, 2-3 hari lepas tu bank call untuk identify customer. Then cakap2 ngan pegawai bank tu, pegawai tu cakap agen car dealer tu apply loan Rm42600. So, saya tanye la kenapa apply loan RM42600? Setahu saya harga kereta yg saya nak tu RM43900.

Car dealer tu xde plak bincang brkenaan jumlah loan yg dia nak apply kat bank & sy mati2 ingat dia akan buat full loan sbb sy cakap sy xde duit nak bayar downpayment dalam masa terdekat.

Memang car dealer ada cakap berkenaan downpayment RM1300 tetapi saya tak pernah mengiyakan untuk byr downpayment tu.

Alhamdulillah loan lulus untuk RM42600. Car dealer tu ada call cakap loan dah lulus then dia skali lagi ajak jumpa kat kedai makan untuk sign agreement skali dengan downpayment RM1300.

Disebabkan saya rase tak sedap hati, sy pegi la cari kedai/showroom tu sebelum sy sign agreement tu. Secara kebetulan kami jumpa la kat kedai tapi just cakap2 berkenaan downpayment.

Dealer tu cakap, dia sanggup dahulukan Rm1300 untuk saya & akak tu cakap dia sanggup dahulukan duit tu untuk saya je & saya boleh bayar Rm1300 secara ansur pada dia sementara tu dia cakap kereta kena park kat rumah dia sampai saya habis bayar RM1300 tu.

Bila je dia suruh saya park kereta kat rumah dia, saya teruslah rasa macam kurang senang je tambah plak hal downpayment tu yang macam ada unsur2 kurang elok.

Tapi car dealer tu cakap, ape2 pun dia suruh saya sign agreement tu dulu.

Selepas je balik dari showroom tu, saya terus tanye info tentang sewa beli kereta ni kat kwn.

Ada la satu company jual kereta yang sama dengan harga RM41900. Saya rasa macam tertipu je lepas tengok iklan2 company lain.

Sebelum ni ada tengok satu company jual RM42000++ & saya cakap la kat car dealer sy macam tu, dia cakap xde yg jual harga tu. Dia cakap semua harga kereta sama je. Nak je suruh dia bukak iklan tu.

Disebabkan sy fikir nak beli kereta dengan kaum sy sendiri, sy cari la dealer melayu.

Sy pun cakap la saya dapat dealer yg lagi murah RM41900 & mmg betul pon sy dapat. Lepas tu saya mohon secara baik dengan akak tu untuk cancelkan loan sy dengan bank.

Keesokkan harinya Car dealer tu cakap "akak sanggup korbankan komisen akak RM500.00 sebab awak, janji awak ambik kereta ni sebab kereta dah sampai sini dah"

Pelik plak macam mana kereta boleh sampai sedangkan sy belum sign apa-apa lagi..

Saya tetap xbrpuas hati sebab kalau dia korbankan RM500, bermakna saya kena la korbankan RM1500.

Kalau macam tu baik saya beli kereta dengan car dealer yang baru tu je dapat Rm41900.

2 haril epas tu, akak tu terus mesej & dia cakap "lepas je bincang dengan bos besar dia, car dealer tu bersetuju untuk bagi harga RM41900 tu pada saya"

Saya pun tanye pasal free gift yg macam di-offer oleh car dealer lain yg sama harga RM41900 tu, tiba2 akak tu cakap "awak jangan buat macam ni, dah la awak cakap tak nak bayar downpayment, pastu awak nak bukan2 mcm ni"

Ape je yang saya mintak? Sy minta free gift macam car dealer yang lain bagi jugak full tinted, gps, sand blasting, petrol, bonet liner, steering lock, touch n go, 3kali free services.

Akak tu terus cakap "pe la, mcm ni la akak xnak pening kepala, awak cari la org lain yg boleh bagi ape yg awak nak. susah kalau dapat customer mcm awak. akak pun ada ramai customer, xde plak nak pening kepala mcm awk, semua nak"

Pelik la, saya deal secara baik sbb bagi saya, saya adalah customer & saya rase semua org yg bergelar customer nak dapat best offer & offer yg terbaik. Saya sedikit pun tidak memaksa car dealer tersebut untuk bagi semua tu, saya just nego dengan beliau tapi kenapa car dealer cakap mcm tu?kalau dia tak dapat bagi semua tu, just cakap je xdpt bagi & sy boleh pilih sape yg sy nak sbg customer.

Disebabkan akak tu dah cakap mcm tu, mmg dah tawar hati la nak berurusan dengan dia. Nak nego tapi terus sound customer macam tu, macam mana nak berbisnes mcm tu? pelik.. pelik..

Disebabkan nak dapat untung lebih, tu la jadinya kot.

Maaf kalau saya ada terkasar bahasa. Saya xde niat ank malukan sesiapa. Saya just nak share pengalaman saya. Terima kasih.

Assalam.

Niche: Diskusi Bisnes | Pinjaman Kereta
Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
13 Nov 2014 (Khamis) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya

Seminar Memborong Produk di China
12 Nov 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Imza 3 - Sat 26/Nov/2011 1:03pm
    dalam cerita ni tgk mcm u je yg salah sbb u da cakap nak kereta dgn dia tp lepas u order baru u g survey tempat lain... mcm free gift pa semua tu patut mula2 lagi u da tanya...  
  2. Azyff - Sat 26/Nov/2011 1:36pm
    TT ni xsalah... suppose to be akak tu kne terangkan sume tu... nmpk sgt die mark up gler2... xsume org tau cara nk beli kereta...  
  3. Immo - Sat 26/Nov/2011 1:43pm
    sales person tu dah bukak harga dan awak dah bersetuju kan? dia dah uruskan loan dan dah lulus kan?
    lps semua tu baru awak mintak/bunyi mcm2 kn?
    mmg lah awk ctemer tapi kan dah ada persetujuan.....
    btl ckp imza 3,
    manusia bpegang pada janji...
    moral yg dpt dan kbykn org amal kn ialah "survey"/bt "pbandingan harga" dlu br bt pilihan  
  4. Akim 7 - Sat 26/Nov/2011 1:43pm
    kalau xde pape yang mencurigakan mmg sy xkan survey tempat lain. Silap sy jugak sbb cepat meletakkan kepercayaan 100% pada dealer. sblm ni mmg sy ada survey & harga memang sama RM43900 tapi masa sy nak beli ni, ada diskaun RM2000 untuk kereta jenis tu & dealer ni xde bagi diskaun. saya tahu ada diskaun rm2k tu pun daripada dealer lain. free gift tu mmg dah tanye awal2 dah & sy ada bincang dengan dealer, dia cakap dia akan cuba bagi ape yg boleh tapi xde bincang specific pun. brkenaan jumlah apply loan dealer xde bincang sbb sy ckp full loan, pastu sy xtahu knape dealer tu xbuat full loan. alasan dia, kalau buat loan rm43900 nanti sy kena byr tinggi, lepas tu dia ckp dia dah markup tinggi (sy pun xpaham sgt pasal dia ckp markup tinggi ni ape).. untuk free gift sy xde memaksa dealer untuk bagi, sy cakap elok2 & cuba nego.. kalau dealer xdpt beri semua tu, just say so.. sy x memaksa dealer.. at least sy cuba nego..

    ramai dealer skrg bagi pluang pada customer yg nak try hantar dokumen nk wat loan ngan bank tanpa byr pape, kalau lulus, tu atas pilihan customer sndiri nk amik kereta @ tak.

    tuan/puan immo, apa janji yg sy dah buat dengan akak tu? boleh terangkan? & sy belum setuju untuk byr rm1300 tu & akak tu sendiri tahu sy cakap sy xde duit dalam masa terdekat. akak tu buat loan rm42600 tu pun xde bincang dengan saya.  
  5. Encik Amad - Sat 26/Nov/2011 1:59pm
    cerewet la ko ni.. aku pn jual kete jugak. ko mintak mcm2 mane x hangin satu badan. dah deal lg mau survey. klw bli dgn cina mampus kene ugut.  
  6. Akim 7 - Sat 26/Nov/2011 2:03pm
    cerewet ke? kalau orang terdekat encik amad (adik @ abang @ kakak @ ayah @ mak @ saudara terdekat) ada dalam keadaan sy, ape yg encik amad akan cakap?  
  7. Afiq 27 - Sat 26/Nov/2011 2:24pm
    Belajar dr kesilapan sendiri lainkali survey dl br beli dah jd camni kan menyusahkan diri sendiri dan orang lain. Lagipun manusia berpegang pada janji.  
  8. Ihsan 5 - Sat 26/Nov/2011 9:34pm
    tt dah bgtau dah survey kn? mungkin lps tu br ada diskaun baru,rezeki selesman tu lah. tp last2 dia bg juga apa yg tt nk kn? ok lah tu...kalau tt dok tempat dia pun misti ter"angin" juga bila mintak dah bg nk mintak lain pulak  
  9. Prihatin - Sat 26/Nov/2011 10:53pm
    Cust yg mcm ni mmg berlambak....dia x nmpk salah dia....sume salah org jer.....sebab deal ngan melayu la yg dia x caya tu..suspicious jer...org dh wat keje senang jer nk tukar fikiran....cer deal dgn bangsa lain...x lak cerewet mcm tu....ikut kata org tu jer...hbis2 pun dia ckp....ya ka?....itu mcm ka? Ok lah...xpa lah...sian akak tu dpt cust mcm u...ntah2 dh bajet nk beli buku sekolah ank klu dpt komisen...skrg kna la cri lg ntah kat mna plk...sian akak tu.....  
  10. Marzila 2 - Sat 26/Nov/2011 11:04pm
    sy pun pnh kena tipu mcm tu...kete yg spttnyer dpt diskaun tp dealer amik kt dia diskaun tu......kdg2 dealer bg sparuh je diskaun kt kite n amik sparuh kt dia..biasanye kere baru...tp sy xsempt wat loan.sy survey n tye org dulu...so...hati2 la beli kete.yg pting survey byk tmpt.....  
  11. Akim 7 - Sun 27/Nov/2011 9:13am
    terima kasih atas pendapat masing-masing... saya tetap deal dengan dealer melayu & xsemestinya semua melayu tu suka ambil kesempatan atas orang yang xpernah ada pengalaman dalam urusan beli kereta ni. rezeki pada seseorang tu Allah yang tentukan. jangan pernah tamak. saya pun berniaga jugak & saya faham sikit2 dengan sikap peniaga2/dealer2 ni.  
  12. Yus 35 - Sun 27/Nov/2011 11:15am
    at least u learn s/thing la tu...klu dh deal cr cam tu n member pon dh proceed waima u untung/lost kne trime laa..but notice that benda tu x berlaku lg for the next deal..cuba permudahkan n jgn d rumitkan...lg pon benda br sesen -dua..mgkn itu hanyalah step sblm u will deal for bigger project..  
  13. Zali 10 - Sun 27/Nov/2011 12:10pm
    klu da deal sampai loan pun da approve, xyahlah gatal nk batalkan lak.. leceh tol la  
  14. Suearmanshah - Sun 27/Nov/2011 12:16pm
    Akim7..bagaimana agen buat loan kalau anda tak bagi dokumen..? jadi tak timbul isu dia buat loan tanpa pengetahuan anda..? dia serius buat kerja dia..anda pulak mcm main2 je..? lagi pun anda beli kereta tanpa downpayment..dia dah buat yg terbaik la tu..  
  15. Muhammad Idris 2 - Sun 27/Nov/2011 6:53pm
    bagi saya sy sokong akak dealer tu..cuba bayangkan kakak u yg dealer cmner pulak prasaan awak....apa punyer custmer da...fikir diri sendiri cuba pikir org lain plak...  
  16. Azli8153 - Sun 27/Nov/2011 9:28pm
    assalam,
    saudara akim 7

    pendapat saya kalau dah bagi semua dokumen tu pada dealer tandanya dah setujulah nak beli..bank approved je dah boleh ambil keta..bab free gift tu...mintak lah awal apa yg nak...tak semua dealer boleh bagi sama gift dgn dealer yang lain..akak tu dah kurangkan harga keta tu..mungkin masa akim 7,akak tu blom dapat arahan dr bos besar utk bg diskaun keta tu...

    bagi saya akim 7 tak patut buat cm tu...kesian akak tu..cuba letakkan diri kita kat akak tu?apa rasanya...?

    mmg benar CUSTOMER ALWAYS RIGHT...tapi berpada-pada lah..akak tu manusia biasa jugak..cari rezeki nak bagi makan anak2...fikir2kan lah ya saudara akim 7..apa2pun sy minta maaf jika pandapat saya buat saudara akim 7 kecil hati...  
  17. Akim 7 - Sun 27/Nov/2011 11:25pm
    At first, sy mmg dah terbuka hati untuk terima tawaran lepas akak tu terpaksa beri harga RM41900 tu tetapi cara komunikasi agak kurang menyenangkan.

    Memang agak mudah keluarkan kata-kata tapi tidak merasa.

    Pada yang memberi nasihat, terima kasih saya ucapkan. Saya hormat pendapat saudara-saudari.  
  18. Ayon - Mon 28/Nov/2011 11:12am
    hmmm...biase la bisnes bro..sape yg nak rugi dlm bisnes..bdk 10 thn pn da pndi pgg duit..nie lg kn org yg crk mkn dgn komisen....x kire mlayu ke cine ke india ke sume nye same je....lps nie blaja dri kesilapan ye....pade warga majalah ambil ikhtibar...DENGAR2 KAN DAN SELAMAT BERAMAL  
  19. June 17 - Mon 28/Nov/2011 11:31am
    Ini la bahananya buat kerja tanpa perancangan, saya setuju dgn semua yang di atas, buat survey dulu. Kakak tu mungkin tak menipu sebab unt harga kereta baru, selalunya certain discount price di beri pada pengedar, contohnya 5k, tapi terpulang pada pengedar unt bagi customer 5k ke, 4k ke, 3k ke atau tak bagi langsung. Tak jadi kesalahan pun. Awak cuba buka carlist.com. Awak akan tgk discount yang di beri berbeza2 unt kereta yang sama. Mengapa? bukan sebab dia orang menipu, tapi terpulang kepada pengedar tersebut nak bagi ke tak. Saya percaya sales person yang buat kerja sampai ketahap loan approval takkan berputus asa dengan awak kalau awak tak terlalu fussy. Kita boleh bercakap or meminta apa yang kita fikir hak kita, tapi make sure kita ada pengetahuan dan tau apa yang kita cakap atau minta, then only people will respect us for the knowledge that we have.  
  20. Linkman - Mon 28/Nov/2011 12:09pm
    apa yg saya nampak...

    1... sebarang urusniaga kereta mesti dibuat di lokasi showroom utk kereta baru atau di kedai kereta 2nd utk kereta second.

    sebarang urusan yg dibuat di restoran mamak... tanggunglah sendiri akibatnya...

    2.... jika perlukan deposit.. perlu dinyatakan dgn jelas jumlahnya dan lepas bayar mesti disertakan resit rasmi dari showroom berkenaan.... bukan resit beli di kedai alatulis..

    3... kalau ada urusan2 lain yg pelik2.. tuliskan diatas kertas dan sain kedua2 pihak... walaupun tak berapa berguna utk urusan mahkamah... sekurang2nya kedua2 pembeli dan penjual tahu tawaran dan kesediaan masing2.

    4... sebelum bayar deposit... pastikan anda dah survey tempat2 lain... kalau selepas bayar deposit... nak kensel sebab jumpa offer lagi baik... ni memang cari masalah...  
  21. Hijjaz Kasturi - Mon 28/Nov/2011 9:23pm
    aku dulu penah deal dgn cina, fuh diaorang janji2 manis memang kaw2 pun, ni kes mahu beli kereta second, masa tu silap aku lak, silap deposit rm500, esok cancle terus tak nak bagi balik sbb dia nak statment bank dan segala detail transaksi aku, itu semua adalah sulit dan rahsia,sbb tu aku cancle besoknya, dah la slip gaji semua aku dah bagi termasuk bini aku punya, aku nak tuntut balik baru je sehari itu pun jam 8pg call , baru beberapa jam dah taknak bagi satu sen pun duit aku,so nak remind jangan kamu semua mendepositkan satu sen pun kepada agent2 ni,padah mengundang kamu...belajar dari kesilapan..  
  22. Nazyan - Tue 29/Nov/2011 4:52pm
    Salam 1 malaysia.. pendapat saya jurujual tu sudah menjalankan tanggungjawabnye tak nampak ape2 penipuan , boleh bertolak ansur lagi.. Tahun ini saya menbeli 2 buah kereta serentak saga fl & ixora tapi time tu tak de offer dari proton so.. tiada ape2 gift yg dapat .. hanya duit minyak rm 200 je dan stering lock , tinted ( salesman yg keluar duit sendiri buatkan) ...pada saya harga kereta dan deposit hendaklah ditentukan pada peringkat perbincangan supaya tiada masalah @ salah faham...jika boleh tanyalah dengan sejelas2nya dari jurujual tersebut sebelum menbuat kata putus dan bayaran deposit boleh dibuat selepas loan lulus ..jangan bayar deposit dahulu !!! sekarang ada banyak penjual kereta yg tidak mengambil deposit sebelum loan diluluskan...hati kita hendaklah ikhlas dan percaya pada sesuatu perkara yg hendak dibuat insyallah kita tidak akan ditipu atau tertipu... TQ  
  23. Ana 3 - Wed 30/Nov/2011 7:51am
    dlm kes ni sy x berpihak mana2..kadang2 kita sbgi customer pun x blh menyalahkan sesapa coz bila kita nak sesuatu seperti uruskan loan supaya lulus untuk dapatkan kereta..mcm2 kita minta tolong uruskan...bila dah lulus kita cakap plak ini mahal...ini terpulang pada kita sendiri x semestinya bila loan dah lulus kita kena pegi sign...klu x sign cancel je ler...  
  24. Probag Gallery - Wed 30/Nov/2011 11:58pm
    kesian kakak tu... jangan lah mainkan orang mcm tu, berapa lah sangat komisen dia... kalu 1000 ditolak ngan full tinted (150), gps (350), sand blasting (20), petrol (30), bonet liner (50), steering lock (30), touch n go (30), 3kali free services (300)...fuhh tu je pun dah 960.00,...berapa hinggit je kakak tu dapat... mati hidup semula pun orang tak nak berniaga kalu camtu... BANTU MEMBANTU LAH KITA DALAM BERNIAGA.. jangan marah...sekadar berkongsi jer..  
  25. Akim 7 - Thu 1/Dec/2011 10:15am
    Assalam, sy xde memaksa dealer untuk bagi semua free gift tu, saya just cuba nego, tapi kalau nego pun dah nak sound customer nak wat cane. Adat la berniaga dapat customer cerewet, sy pun berniaga tapi depan customer sy berlaku baik je, biarlah orang nak cakap plastik ke ape tapi janji customer xde nak ban terus camtu. Kalau xdpt provide, at least dealer boleh cakap elok2 & nego lagi & ckp baik2. Sy boleh consider bukan xleh nak fikir tp dah cara komunikasi pun dah xbrape elok.. Customer pun ada hati jugak, ni duit sape yg nak keluar? dealer or customer?

    Dealer ni XDE langsung cakap pasal REBATE/DISKAUN tu.. Bila saya mintak diskaun berkenaan deposit sy tu, dealer tu cakap tu bukan duit dia & cakap sy memang kena byr. Bila sy minta diskaun, dealer tu cakap mmg xde diskaun..

    KENAPA dealer tu tiba2 bagi diskaun sampai RM2000 selepas saya cakap saya dah jumpe dealer lain yg bagi diskaun/rebate rm2000 tu? Bila saya berkeras nak beli ngan dealer baru nak bagi diskaun.

    Kalau sy tak buat macam tu, mati2 dealer xnak bagi diskaun, kalau dealer pun nak dpt habuan yg ok, sy rase customer pun nak kepuasan..

    Sebelum ni sy teman kawan sy untuk beli 2nd car dengan dealer cina dekat kajang, memang cina tu tipu kwn sy bulat2.. Alasan dealer cina tu macam2 sbb nak kaut untung lebih.. Dealer tu mintak byr RM1000++ untuk luluskan loan & macam2 lagi..

    Time sy mintak diskaun sikit bab deposit tu pun dealer tu xnak consider, rasenye sy xde berlaku kejam & sy xde cakap kurang ajar dengan dealer, sy nak cuba nego tapi dealer nak marah2.

    sy takde ckp sy ni MR.ALWAYS RIGHT, yg sy harapkan, cara nego/komunikasi yg lebih ok.

    Assalam  
  26. Sulaiman Akhlaken - Thu 1/Dec/2011 5:12pm
    slm..sory u bukan mr always right
    u mr janji tp x tepati.lain pengedar lain diskaun.mcm kita beli nasi lemak lain gerai lain lauknyer.blh ke u u dh janji nk beli dn suh bungkus nasi lemak 5 biji.tetapi lps u dh janji u round gerai lain nmpk ada nasi lemak murah lg. dier bg lauk tmbhn sotong lg free.blh x u mintak dgn penjual nasi lemak previous tu diskaun pstu suh (paksa) letak sotong?u paksa sebab memang u akan kata kalau x nk bg u akn ke dealer lain kan?itu paksa la weii.simple ckp u org x tepati janji,cerewet,pentingkan diri dan menyusahkan org.semua org sini ckp u mcmtu.klu u berkeras jgk yg u bukan mcmtu.jwpn sy..dgr baik2...kita adalah apa yg org nilai diri kita.itu adalah hakikatnya.  
  27. Ariss - Fri 2/Dec/2011 9:17am
    2 2 pon salah.. kuang3  
  28. Rizal 134 - Fri 2/Dec/2011 12:32pm
    entahlah..... d/p pun tak mampu cam na ? beli keta bukannya senang.... minyak nak isi ,nak servis, insurans, ansuran bulanan, tayar, mana ada loan 100 %. bukan mengata tapi fikir2kanlah. maaf  
  29. Akim 7 - Fri 2/Dec/2011 3:00pm
    Xpelah nak mengata pun EN. SULAIMAN AKHLAKEN YANG BERHATI MULIA. SEMOGA ALLAH MEMBERIKAN PETUNJUK PADA KITA SEMUA. AMIN. INSYAALLAH. Kalau peniaga yang jujur saya akan hormat. Bila tanya pasal diskaun dealer cakap xde. Tapi bila saya berkeras nak tukar dealer baru, nak bagi diskaun, bila nak deal benda lain dah nak angin satu badan.

    Sy bukan jenis yang tak mengaku salah, saya pun ada menyatakan bahawa perkara ini terjadi pun sebab salah saya. Salah meletakkan kepercayaan 100% pada dealer.

    KALAU SAYA DAH TANYA DEALER WHETHER ADA DISKAUN OR TIDAK TAPI DEALER CAKAP XDE TU MACAM MANA PLAK? MEMANG LAH SAYA XDE PENGALAMAN DALAM BELI KERETA, TAPI TAK PERLU MENIPU UNTUK KAUT UNTUNG LEBIH.

    Kalau saya dah BERJANJI untuk beli tu lain lah tapi xde pulak keluar kata-kata SAYA JANJI AKAN BELI DENGAN AKAK.  
  30. Cik Zyra - Fri 2/Dec/2011 3:23pm
    means xde akad jual beli pun kan2..
    xde la pandai sangat bab2 ni..
    tp kisah ni betul2 bg pengajaran.
    terima kasih sudi share..=)  
  31. Mohd Kassim - Fri 2/Dec/2011 3:56pm
    btul.mmg dia berkeras.nmpk slh org jer slh dia x nmpk.dr segi cara penulisan u nmpk sgt u nk bgtahu semuaorg yg u betul akak tu slh.tetapi wlupun u nk lorongkan cerita tu kearah u sesungguhnya kebenaran tu terserlah jua.ckp x JANJI?u dh bg dokumen sumer,org dh apply dn luluskan loan utk u,dh jumpa berapa kali dh dkt showroom-kedai mkn,pstu x kena cas downpayment.ckp x janji lg?FUHHHH..LUCU LAH U.u berniaga brg apa?i nk beli borong semua brg niaga u.u bungkus cantik2 semua k?i bg alamat u pegi tempat i dgn semua brg2 u.u pun pegi ke alamat yg i beri dgn brg2 dgn penuh hrpn dn senang hati sbb semua brg u i beli sekaligus.tetapi LAST2 minit u smpi dn kita nk deal.i ckp nk beli semua brg u tp free rumah sebijik....apa yg u rasa?hey sy ckp kita x JANJI pun.Faking luculah u..(Sory geram sgt ni!! sian akak tu xder org nk bela.abis masa dan tenaga dia melayan org bengap yg sepatutnya salah dia x survey awal2 dn x mintak awal2 dengan JELAS ttg free gift pstu nk slhkn org)  
  32. Kamal 88 - Sat 3/Dec/2011 3:25pm
    tp kan...ini la bezanya business mind orang kite.
    Customer is always right.
    ayat standard, "kita try apply loan dlu, kalau approve baru sign". tricky kan?
    So, selagi tak ada black and white, en. Akim tak salah. en. Akim sekadar berhati2. en. Hakim ada hak untuk tau apa perbezaan sebelum dia put liabiliti on his weight.so??
    be profesional guys..imho  
  33. Linkman - Sat 3/Dec/2011 4:22pm
    sekadar cerita... ada kaitan sikit2..

    beberapa thn dulu masa univ kawan2 dah warning saya... kalau pergi ke petaling street, tengok baju2 cantik mintak cina tu turunkan dari penyangkut, dan tawar harga... bila dia dah bagi harga tu.. kita wajib beli... kalau kita kata:

    "kejap ya saya nak tengok2 dulu tempat lain" ... alamatnya nak mampus kena maki hamun, warning & ugut dgn peniaga2 disitu.!  
  34. Matju 2 - Sun 4/Dec/2011 1:29pm
    kesian AKIM.nak beli keta.tapi loan dah approved tp keta xdapat lagi..sbb nak kene bagi downpayment dlu..dah la dia xda duit nak byr downpayment...dan dia dah ckp awl2 dia xda duit nak byr downpayment kat kakak tu..so,kakak tu kenela tlg watkan full loan..kalau xboleh wat full loan,ckp lah siang2...xde la akim ni tertunggu2 nak ke kedai lain...cuba korang bygkan,loan lulus..tapi kene settlekan downpayment kat kakak tu sampai settle...kalau sy dah terang2 pergi ke kedai lain...hehe..baik pk diri sediri daripada org lain...baik cancel dari menyesal dikemudian hari..  
  35. Pakngah Li 2 - Mon 5/Dec/2011 6:21am
    saya tak baca habis kesemua yang awak2 komen tu tetapi saya dah biz dekat 40tahun ni saya kecewa kalau dapat berurusan orang macam ni pening kepala sama seperti isteri saya , dah beli baju dah pakai besok leh p tukaq lagi ni , boleh lari siang 100 mtr aku dibuatnye .he he marah leee .  
  36. Azren 5 - Mon 5/Dec/2011 4:14pm
    Akim 7 dah bgtau suruh akak tu buat full loan..nape akak tu mintak plak d/payment? pelik kan...ada sesuatu yg tak telus disini...

    walaupun akak tu meluat nak melayan perangai si Akim ni...xpayh laa nak marah/tengking dia..dia adalah tetap customer...kalau akak mlas nak layan..bgtau jer kat supervisor akak tu utk followup... kalau semua dealer nak jumpa customer yg baik hati jer..semua org pun sanggup...

    *saya sokong dgn Linkman..semua urusan mestilah dibuat di showroom...kalau ada yg tak puas hati si Akim ni blh laa terus report dgn supervisor akak tu...

    *Rizal 134, dia ada duit atau tidak itu hak dia...kalau dia xmampu nak byr bulanan nanti..name dia gak yg akan blacklist dan hidup dia akan susah selepas ini..  
  37. Sulaiman Akhlaken - Wed 7/Dec/2011 12:07pm
    kpd semua org phmkn ni.company tu hv the right utk bg diskaun atau x.bg gift atau x.tidak ada garis panduan mcm jual sayur atau gula.ada hrga siling.dia jual dgn keadaan mcmtu dn u bersetuju.THATS THE WHOLE POINT.kesilapan u SEPATUTNYA u survey dulu baru deal dgn org.BUKANNYA deal dulu baru survey.idiot! sorry akak dn company tu 100% x slh lgsg.  
  38. Hani Masra Hanum - Mon 12/Dec/2011 5:43pm
    betul tu en sulaiman akhlaken.. lain dealer lain diskaun nya..  
  39. Alyadana - Sun 1/Jan/2012 2:29pm
    sori.... klu akk jd dealer tu pun bleh angin satu badan. cust bk songeh. patut la sesetangah jual beli online siap tulis' cust yg cerewet tidak dibenarkan berurusniaga di sini'

    sbb org cerewet x pernah nk mgaku dia cerewet. sentiasa nk menang je.  
  40. Anonymous 2 - Mon 9/Jan/2012 2:50am
    Kalau akak tu buat full loan semua nie mesti tak terjadi.. dan En Akim 7 pon tak tahu langsung pasal diskaun tu..
    Lepas tu boleh pulak akak tu cakap kete tu kene park kat rumah dia sampai habis bayar d/payment. Lol.. kalau aku beli kete pon berbulu aku dengar ayat tu..
    Sekurang-kurangnya takyah la cakap nak park kete tu rumah dia.
    Lagi satu jangan la cakap macam nie dengan customer "pe la, mcm ni la akak xnak pening kepala, awak cari la org lain yg boleh bagi ape yg awak nak. susah kalau dapat customer mcm awak. akak pun ada ramai customer, xde plak nak pening kepala mcm awk, semua nak". Akak tu macam cabar customer je.. Orang lelaki nie memang pantang di cabar dia buat sungguh..
    Dalam hal nie aku tak nampak pun En Akim yang rugi, yang ruginye akak tu la..
    Persoalannya kat sini bukan wang ringgit tapi cara pertuturan sesorang itu dan aku yakin kalau akak tu jawab elok sket part last sekali tu En Akim mesti beli punya kete tu..  
  41. Sulaiman Akhlaken - Thu 12/Jan/2012 12:50pm
    eh akim dh tukar nama dh?..hehe..  
  42. Am 47 - Tue 17/Jan/2012 2:09am
    haha..nmpak sgt slah..tkar name..keh3x..

    xde la..bg kwn..itz bisness..
    kencing pown skang pling mhal 6 posen pe..

    yg bab parking tu..kwn xstuju r..cm mrepek je..

    tp dlm hal urusan jualan yg mhal2 cm ny..
    bkan satu pihak je uruskan..ade 2 or 3 pihak..

    biasa la..kalau dokumen xckup..so pham2 knp mhal..

    itu pendapat kwn la..
    pengurusan memang leceh skit kalo dokumen xckup..mcm2 kne wat,,
    mlibatkan ramai pihak..tq  
  43. Akim 7 - Fri 27/Jan/2012 12:15pm
    Terima kasih kepada semua yang sudi memberikan pendapat. Saya hanya berharap, pengalaman ini dapat memberikan iktibar kepada sesiapa sahaja yang akan melalui zaman membeli kereta untuk kali pertama.

    Saya amat menghormati pendapat semua. Kesilapan yang saya lakukan adalah pengajaran dalam hidup saya.

    Niat saya BUKAN untuk memalukan sesiapa mahupun dealer itu sendiri.

    Alhamdulillah saya dah dapat apa yang saya mahukan & kesyukuran itu saya hanya panjatkan pada ALLAH S.W.T. & hanya pada DIA lah saya memohon segalanya.

    Assalamualaikum.  
  44. Mustaqim Abu Hanifah - Wed 14/Mar/2012 11:28pm
    Kesian kat u sahabat...u dah bagi dokumen tu tanda setuju,,,lain kali nak beli keta survey dulu...dah puas hati baru bagi dokumen....orang lain 1st car jauh seganda harga dari u pun takde masalah.....salah sendiri pun nak kena nilai juga sahabat...saya sebagai usahawan rasa lucu ngan citer u ni...hhahahah  
  45. Lilynrmandotcom - Fri 16/Mar/2012 7:45pm
    Ehem2. Saya agen kereta import. Mahu mempromosi kereta import dengan kadar harga yang lebih murah. Semuanya bari, on the road. Menerima 40% deposit dan selebihnya guna loan atau cash. Boleh lihat senarai kereta, harga, modal, tahun, cc, di sini. Sebarang pertanyaan, boleh buat kat situ. Terima kasih ya. keretaimportmurah.wordpress.com/utama  
  46. Cikon - Mon 7/May/2012 8:56pm
    downpayment kalau tak cukup tak payah beli dengan harga RM 42K tu. Lepas tu kalau loan yang bank bagi tu tak setuju, cakap tak setuju, bukan mengiyakan  
  47. Normaliza Bt Mohd Shohaidan - Fri 29/Jun/2012 11:10am
    Sy mangsa penipuan ajen kereta. Saya membeli kereta pesona b line. Sebelum ni memang dan suami ada sumbit borang pada beberapa dealer kereta. Tetapi gagal. Selepas tu suami saya diperkenalkan dengan En F ni. So Permohonan di buat atas nama saya. Bila dokumen di Sumbit. En. F ni surut kami menyatakan yang kami belum berkahwin dan menyuruh saya menyatakan saya masih bujang. Dia pun meminta saya memberi maklumat yang dia beri pada saya memalui SMS. Saya tidak berfikir panjang di sebab kan desakan kami sekeluarga ingin membeli kereta kerana kereta kami daif sangat. So Saya akur dan ikut setiap yang dia arahkan. Selepas seminggu berikutnya. Dealer kereta call sy. En. F menyatakan Loan saya lulus. So kami dikehendaki pergi ke stokis proton di Puchong dan membayar deposit RM 2000.00 kepadanya. Dan kami selesaikan. Tetapi Hampir 2 Bulan kereta kami tidak terima. Sedangkan resit pembayaran pun kami tidak terima dengan alasan yang hari sabtu tidak boleh print resit dan dia akan beri kemudian. Baru-baru ni saya ada menerima panggilan dari polis menyatakan En. F ni di tuduh pecah amanah. Kerana membuat resit palsu dan pihak syarikat tidak menerima duit Deposit pelanggan yang memberi kereta. So saya dan En. hubby terpaksa pergi kebalai untuk mendapatkan isu sebenar. Dan di minta memberi keterengan. Husband saya ada juga berurusan dengan En. F. supaya memulangkan duit Depoit tu. tetapi dia enggan masih juga ingin meneruskan jual beli kereta kepada kami dan berjanji untuk mendapatkan kereta untuk kami dan meminta tempoh sehingga seminggu. Husband sy juga ada memberi tahu untuk membatalkan loan kami tetapi dia ugut kami. jika kami membatalkan sendiri. dia akan memberi tahu kepada Bank. menyatakan maklumat yang kami berikan itu maklumat palsu dan minta pihak Bank blak listkan nama saya terus kepada BANK NEGARA. saya kecewa sangat dengan tindakan dia. Sy Penjawat Awam, jika nama saya Blak list dengan Bank Sy akan di siasat oleh Bhg. Pentadbiran. Saya pening, ape harus saya lakukan. adalah saya perlu meneruskan Berurusan dengan dia atau membatalkan l0an dan memerima akibat seperti itu. Saya hanya membantu Husband untuk mendapatkan kereta. sebab dia terlalu banyak komitmen. Akhirnya saya jadi mangsa keadaan.  
  48. Ausswann - Sun 9/Sep/2012 2:36pm
    Dh bg document mksudnya dh stuju..aku pun jual keta,Banyak customer McM ni...nk wat full loan ingt senang ke?yang bnyak akal tu pasai pa?try tngok klu family dia yg duk kat tempat akak tu mesti bengang gila..nk buat ape2 pun survey la Dulu,ni dh bg document ckap xsetuju..mgada2 betul..fikir org sama,jgn selfish sngat..  
  49. Rohaadam - Fri 21/Sep/2012 4:57pm
    email me :rohaadam@gmail.com  
  50. Zul 413 - Fri 28/Sep/2012 8:21pm
    loan dah lulus dwpayment dah bayar tibe2 salesman resign.camane ni?  
Start | Page 1 | Next >                     (Total 58 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2742)
Bengkel Basikal (73)
Bengkel Besi (215)
Bengkel Kereta (1494)
Bengkel Motosikal (249)
Bengkel Tayar (213)
Bisnes Air Mineral (366)
Bisnes Ais Krim (501)
Bisnes Aksesori Kereta (655)
Bisnes Broadband (1103)
Bisnes Burger (549)
Bisnes Cermin Mata (159)
Bisnes Cuci Kereta (807)
Bisnes Cyber Cafe (451)
Bisnes Dobi (1364)
Bisnes Ebook (1048)
Bisnes Handphone (1262)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (561)
Bisnes Ice Blended (695)
Bisnes Jam Tangan (288)
Bisnes Jeruk (169)
Bisnes Kitar Semula (500)
Bisnes Komputer (1489)
Bisnes Kurier Dan Logistik (680)
Bisnes Minuman (1464)
Bisnes Pasar Malam (1972)
Bisnes Pelancongan (549)
Bisnes Pengantin (685)
Bisnes Perabot (860)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1109)
Bisnes Restoran (3344)
Bisnes Roti Dan Bakeri (710)
Bisnes Salun Rambut (365)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (382)
Bisnes Sms (162)
Bisnes Spa Dan Facial (662)
Bisnes Steamboat (199)
Bisnes Tablet Pc (441)
Bisnes Tradisional (824)
Bisnes Untuk Dijual (3337)
Bisnes Waffle Dan Jagung (385)
Bisnes Western Food (326)
Dewasa 18sx (1778)
Diskusi Bisnes (1962)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (723)
Expo Karnival Tapak Niaga (6502)
Forex Malaysia (1888)
Haiwan Peliharaan (470)
Haji Dan Umrah (467)
Hiasan Dalaman (713)
Hiasan Taman (242)
Hotel Resort Homestay (1010)
Iklan Tv Radio Media Massa (224)
Import Dan Eksport (332)
Ingin Berniaga (2823)
Insurans Dan Takaful (1730)
Insurans Roadtax Kereta (343)
Kedai Bunga (190)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1987)
Kedai Emas (454)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2537)
Kedai Hardware (437)
Kedai Ibu Dan Bayi (689)
Kedai Jahit (3856)
Kedai Kamera Dan Camcorder (343)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (347)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1852)
Kedai Sewa (1638)
Kereta Baru (1619)
Kereta Terpakai (5012)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4838)
Kerja Kemahiran (1962)
Kerja Kosong (11826)
Kerja Praktikal (2085)
Kerja Sales (2289)
Kerja Sambilan (6348)
Konsultan Peguam (151)
Konsultan Perniagaan (458)
Kontrak Swasta (294)
Kontrak Tender Kerajaan (460)
Kontraktor Balak Dan Kayu (482)
Kontraktor Jurutera (567)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (225)
Kontraktor Minyak Dan Gas (681)
Kontraktor Pasir (397)
Kontraktor Pembinaan (2064)
Kontraktor Perlombongan (319)
Kursus Dan Seminar (2826)
Kursus Kecantikan (688)
Kursus Makanan (665)
Kursus Motivasi (324)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1624)
Mencari Pelabur (3688)
Mesin Fotostat (353)
Mesin Freezer Dan Chiller (273)
Mesin Industri (516)
Mesin Jahit (376)
Mesin Proses Makanan (571)
Pakej Pelancongan (2615)
Pakej Perkahwinan (1208)
Pakej Perniagaan (892)
Pasar Basah (1464)
Pekerja Asing (1240)
Pelaburan Saham Unit Trust (947)
Pembantu Rumah Asing (1865)
Pembekal Barang Runcit (1581)
Pembekal Beras (110)
Pembekal Buah-buahan (484)
Pembekal Ikan Kering (385)
Pembekal Kelapa Dan Santan (651)
Pembekal Kerepek (1101)
Pembekal Keropok (446)
Pembekal Kicap Dan Sos (224)
Pembekal Kurma Dan Kismis (289)
Pembekal Madu (239)
Pembekal Mee Dan Bihun (126)
Pembekal Minyak Masak (415)
Pembekal Rempah Dan Perencah (603)
Pembekal Serunding (259)
Pembekal Telur (140)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1186)
Pemborong Batik Dan Sutera (353)
Pemborong Beg Galas (99)
Pemborong Beg Tangan (608)
Pemborong Bundle (869)
Pemborong Cadar Dan Tilam (455)
Pemborong Karpet (163)
Pemborong Kasut Dan Sandal (698)
Pemborong Lampin (295)
Pemborong Mutiara (111)
Pemborong Pakaian Bayi (774)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1663)
Pemborong Pakaian Lelaki (1131)
Pemborong Pakaian Plus Size (144)
Pemborong Pakaian Wanita (4230)
Pemborong Telekung Dan Songkok (566)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3531)
Pemborong Tuala (201)
Pemborong Tudung (2794)
Pembuat Papan Tanda Iklan (279)
Pembuat Plastik Kotak Botol (799)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (482)
Pendaftaran Syarikat (497)
Pendaftaran Trademark (35)
Pengedar Alat Tulis (954)
Pengedar Bahan Pencuci (719)
Pengedar Buku Dan Majalah (588)
Pengedar Contact Lens (244)
Pengedar Perfume (1541)
Pengedar Permainan Kanak2 (603)
Pengedar Produk Kecantikan (2632)
Pengedar Produk Kesihatan (3006)
Pengurus Majlis (597)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (728)
Penternak Burung Puyuh (95)
Penternak Ikan (696)
Penternak Kambing (289)
Penternak Lembu (391)
Penternak Udang (194)
Peralatan Makmal Dan Hospital (264)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (725)
Peralatan Sukan (553)
Perisian Komputer (571)
Perkakas Dapur (625)
Perkakas Elektrik (438)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1538)
Pinjaman AIM (169)
Pinjaman Hartanah (523)
Pinjaman Kad Kredit (390)
Pinjaman Kereta (610)
Pinjaman Peribadi (10628)
Pinjaman Perniagaan (1845)
Produk Dari China (544)
Produk Sejuk Beku (1326)
Program Consignment (2019)
Program Dropship (6760)
Pusat Bahasa (360)
Pusat Jagaan Bayi (1550)
Pusat Latihan (653)
Pusat Memandu (123)
Pusat Mengaji Agama (527)
Pusat Pendidikan Tinggi (524)
Pusat Rawatan (367)
Pusat Tadika Dan Taska (1324)
Pusat Tuisyen (1071)
Rancangan Perniagaan (598)
Rawatan Alternatif (293)
Rumah Sewa (4307)
Rumah Untuk Dijual (3754)
Servis Freelance (1118)
Servis Keselamatan (723)
Servis Pembersihan (828)
Servis Pengedaran Risalah (461)
Setiausaha Syarikat (611)
Sewa Bas Dan Van (578)
Sewa Kereta Teksi Limo (1827)
Sewa Lori (2569)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (56)
Studio Filem Dan Videografi (249)
Studio Fotografi (905)
Studio Grafik Dan 3D (1104)
Studio Lukisan (130)
Studio Model Penyanyi Pelakon (733)
Studio Muzik (480)
Sukan Beladiri (117)
Sukan Berkumpulan (232)
Sukan Futsal (228)
Sukan Pancing (143)
Tanah Sewa (642)
Tanah Untuk Dijual (4868)
Tempahan Biskut Dan Tart (2156)
Tempahan Hamper (188)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (669)
Tempahan Katering (2164)
Tempahan Kek Dan Coklat (2149)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (177)
Tempahan Kuih Muih (1758)
Tempahan Minuman Dan Dessert (464)
Tempahan Nasi Lemak (526)
Tempahan Roti (363)
Terminal Bayaran (189)
Ubahsuai Pejabat (642)
Ubahsuai Rumah (1693)
Urut Tradisional (799)
Usahawan Baja Pertanian (373)
Usahawan Benih Dan Nursery (403)
Usahawan Tani (1099)
Vending Machine (372)
Voucher Dan Tiket (248)
Web Design Malaysia (2317)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1358)