Search Majalah.com
Bekerja Sendiri Vs Kerja Makan Gaji
Rahman - Fri 4/Dec/2009 8:45am [Last Comment]
Selepas bekerja makan gaji beberapa tahun, kini saya rasa macam tak ada mood untuk bekerja untuk org lain. saya cuba a few times ikut gathering MLM & jadi insurance agent, but the idea of meeting strangers untuk mendapatkan jualan (atau menjual kepada saudara-mara) amat tidak menyenangkan.

Saya juga dapat tahu bisnes sendiri amat sukar dimana 95% akan gagal pada tahun pertama shj. Buat masa ni saya sedang mengikuti beberapa kursus, contohnya kursus ternak cacing, kursus ternak lintah, kursus bisnes internet dan beberapa lagi.

Tetapi saya masih belum lagi berani buat keputusan untuk terjun sepenuhnya dalam bidang bisnes sendiri.

Program "bekerja di rumah" di AKW sangat memberi perangsang kpd saya. tetapi saya dapati AKW terbaru tiada segmen kerja di rumah. Saya harap AKW akan jadikan segmen ini segmen tetap setiap minggu.

Selain tu, ada sesiapa yg dah lalui transformasi kerja makan gaji - kerja sendiri, bolehtak berikan pendapat.

Niche: Diskusi Bisnes
Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
13 Nov 2014 (Khamis) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya

Seminar Memborong Produk di China
12 Nov 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Jacklyn Lia - Fri 4/Dec/2009 12:12pm
    Problem kerja sendiri tak ada bonus. Kalau kita cuti, tak ada gaji. Abg Lia yg kerja sendiri tak pernah balik bercuti. kalau ayah sakit pun dia bercuti 1-2 hari je. Kalau Raya dia cuti raya pertama shj.

    Abg2 Lia yg lain yg makan gaji seronok dapat cuti. lagi lama lagi baik.  
  2. Mjdurra - Fri 4/Dec/2009 12:53pm
    Saya berhenti kerja selepas bersalin anak kedua. Sebab pengalaman yg tak berapa seronok menghantar anak pertama ke nursery & sudah bosan makan gaji, saya ambik keputusan utk berhenti kerja dan jaga anak2. Untuk membantu suami, saya mulakan perniagaan sendiri dari rumah. Kecil-kecilan tapi cukup untuk diri sendiri dan anak2.

    Ada betulnya kata Lia tetapi kalau nak berkira dgn bonus, cuti..mmg ramai la yg tak sanggup nak bekerja sendiri. Pada saya, ada kelebihannya bekerja sendiri. Bonus? pendapatan bekerja sendiri kadang2 jauh berganda melebihi makan gaji. Kalau rajin, lebih usaha, tentu pendapatan lagi ummph. Cuti? Sudah tentu tak perlu fikir2 untuk apply cuti dsb. Sekarang, 2-3 kali seminggu saya boleh bawak anak2 keluar jalan2 tanpa menunggu hujung minggu. Kebetulan suami bekerja mengikut shift.

    Pada pendapat saya, bekerja sendiri atau makan gaji ada pro & cons. Terpulang pada kita nak pilih mana yang sesuai dgn situasi kita.

    Kalau tak berani terjun sepenuhnya, cuba sikit2 dulu. Pilih 1 bidang yang kita rasa ada future. InsyaAllah, kalau ada rezeki, eventually akan jumpa produk/servis yang sesuai dgn kita. Saya sendiri bermula dgn ambil tempahan tshirt, mugs. Kini saya akan introduce pula handmade greeting cards, wedding favors etc. Yang penting passion & patience.  
  3. Badrul Shah - Sat 5/Dec/2009 10:09am
    When my wife dapat anak 1 & 2, we both gunakan elaun dari both majikan. Dari start monthly medical checkup for the babies sampai delivery/birth di gleneagle Medical centre.

    Menggunakan both our employers benefit, we didn't have to fork out a single penny from our pockets. I calculate the cost of each babies around RM 7,000-10,000 (mahal sikit sbb both caesarian)

    So kami dah dapat benefit dekat2 RM20k FREE! Akan2 dtg maybe ada anak ke 3,4 & 5.

    Kalau kerja sendiri gerenti tak mampu - kena la beranak di hospital government - layanan macam hamba abdi. (tak tahu la dengar2 sekarang ni hosp kerajaan dah jauh lebih baik dr dulu, ada yg macam layanan hosp swasta... but i doubt it.)

    Juga ada insurans/benefit cover heart related hosp admission di IJN up to RM20k. Selebih nye pandai pandai le beli insurans sendiri.. beringat semasa ada duit ni.

    Kalau nak betul2 power bab2 elaun masuk hospital/IJN, kena la kerja gomen. Gerenti 100% free - bayangkan masuk IJN free wow!!!

    So for me kerja sendiri amat-amat berisiko & very unlikely & unsuitable for me.

    Tapi... just a big IF - if my salay pass well over RM 5k in the next few years, MAYBE my wife nak berhenti kerja focus pd anak-anak.

    Then wife boleh kerja sendiri... sebab tu lah segmen Kerja Di Rumah AKW sangat penting for us to follow every week. Utk mendptkan experience dr those who already been there, done that.  
  4. Syah Omar - Mon 7/Dec/2009 10:12pm
    bisnes ni ok..ade kwn saya bisnes catering beli honda accord rm90k cash..ade yg bisnes printing beli umah harga rm450k... pasal bisnes m.l.m..mmg ramai yg kaya wat m.l.m..tp atas kekayaan diorg brp ramai org yg rugi..diaorg citer yg indah2 je bila nk tarik kita..tp diorg xkan citer apa akan jd kalu kita x dpt cr org atau x dpt jual produk..jgn terpedaya dgn kerjasama yg diorg janjikan..tp x kisah la apa pun janji rezeki halal..  
  5. Siti Hajar - Tue 8/Dec/2009 6:27pm
    Suka ingin saya kongsikan di sini yang saya kini sedang meniti perjalanan yang lebih mencabar dlm hidup saya. asalnya selepas tamat pengajian dalam bidang kejuruteraan di USM, saya pernah bekerja sebagai pereka grafik dengan gaji sebanyak RM500 sebulan.

    Jauh tersimpang dari jurusan yang saya ambil semasa di universiti. Setelah beberapa bulan, saya mendapat pula tawaran menjadi ahli geofizik di sebuah syarikat minyak dan gas di KL. Hampir setahun saya di situ, saya mendapat offer untuk berkhidmat dgn kerajaan sebagai Pegawai Galian bagi menyelia & memantau aktiviti kuari & lombong.

    Saya teruskan kerjaya saya yang 1 ini sehinggalah 1 keputusan yang selama ini saya pendam telah saya ambil pada 19 November 2009..iaitu dengan berhenti kerja dari kerajaan.

    Ramai rakan yang terkejut dgn keputusan saya..dan tidak kurang juga yang menyokong dgn apa yang saya telah lakukan. Sebenarnya, untuk membuat satu2 keputusan yang betul dlm hdp kita, hny kita yg berhak putuskan. Adakah dgn bertanya pdnpt org lain smada kita perlu berhenti kerja atau tidak..dpt menyelesaikan masalah atau apa yg selama ini kita mahukan? Sudah tentu TIDAK, bukan?

    Sebenarnya, saya telah melalui kehidupan yang begitu penuh dgn dugaan & ujian. Tapi saya yakin, itu tanda Allah lebih sygkan saya. Setelah saya fikir & terus bertindak...kerana SAYA TAHU APA YANG SAYA MAHU DALAM HIDUP INI...saya telah membuat keputusan.

    Rahsianya, semua ini berlaku selepas saya menggunakan kuasa minda dalam diri saya apabila saya telah ditauliahkan sebagai 'Certified NLP Practitioner' oleh NFNLP, USA.

    NLP??? Ramai yang bertanya kpd saya apa itu NLP. Ringkasnya NLP ialah mengenai diri sendiri & soalan utama dlm NLP ialah 'what I want?'...byk mengajar saya erti sebuah kehidupan & bagaimana sy boleh mencapai kejayaan & kekayaan dalam hdp hanya menggunakan kuasa MINDA yang Allah kurniakan kepada saya.

    Sudah tentu ANDA juga memilikinya! Maka, percayalah, anda berhak HEBAT! Kata-kata orang lain tidak akan memberi makna apa2 kepada anda selagi anda tidak memberi makna kpd kata2 mereka. YA atau TIDAK?

    Kerana itu & pengalaman inilah, saya terpanggil untuk memberi seminar NLP ini kepada kaum wanita supaya bangkit hebat. Tidak terkecuali juga kaum lelaki jika anda berminat kerana anda juga berhak hebat.

    So, keputusan berhenti kerja atau tidak berhenti kerja...adalah keputusan anda sendiri. Kami hanya mampu memberikan pandangan tetapi yang akan memutuskannya adalah anda bukan?

    Maka, saya yakin anda tahu apa yang anda mahukan! Jika anda masih ragu2 & keliru tentang apa yang anda mahukan dalam hidup anda, SMS saya di 0193412228 ya. InsyaAllah, saya akan gunakan teknik NLP untuk membantu anda.

    Semoga berjaya.  
  6. Pok Nik - Thu 10/Dec/2009 9:10am
    Pakcik dulu jaga gerai cendol arwan bapa saudara. Hidup pakcik berubah sekitar awal 90an bila pakcik cuba2 jual air kelapa muda. Kebetulan kerajaan tengah galakkan minum air kelapa muda dan ada kempen-kempen di TV.

    Lama kelamaan pakcik mula membekalkan kelapa muda utk gerai2 lain. Satu biji untung 20sen bersih. Dilema besar samada nak teruskan jualan cendol dan kelapa muda atau jadi pengedar kelapa muda.

    Pakcik ambil keputusan jual tapak gerai & beli lori, cukup2 bayar muka. Sekarang tak ada masalah dah, itu keputusan yg amat tepat pakcik pernah buat.

    Berniaga di gerai kita akan keletihan melayan pelanggan sebab waktu berniaga yg panjang.

    Menjadi pengedar, waktu kerja pakcik mudah dan tak terkejar-kejar. Kuli pun mudah. Bila org2 kampung cerita gaji anakanak mereka besar RM5,000 sebulan, pakcik tersenyum je. Pakcik dapat jauh lebih banyak dari tu setiap bulan dan tak perlu bayar cukai kerajaan.  
  7. Rahman - Thu 10/Dec/2009 10:15am
    terima kasih kepada semua komen2. banyak fakta2 penting baru yg saya perolahi dari komen sdra/sdri. Saya sekarang sedang meneliti peluang-peluang berniaga franchais di PNS www.pns.com.my dan persatuan franchais malaysia www.mfa.org.my

    baru nak berjinak jinak. Saya amat berminat skrg ni dgn franchais otai berger. Nanti lepas kursus di sana saya akan update bahagian ni.  
  8. Salmina - Thu 10/Dec/2009 8:09pm
    Saya suka baca di web shuhaimy ni pasal berhenti kerja utk kerja sendiri... syarat2nya adalah

    - kesemua hutang piutang saya telah dilangsaikan, ini termasuklah hutang kereta, hutang kad kredit dan hutang PTPTN.

    - mempunyai “reserve funds” selama 2 tahun

    - memiliki “sumber pendapatan/perniagaan” lain yang stabil

    - mempunyai rancangan untuk mengembangkan perniagaan

    baca selanjutnya disini..
    http://www.mohdsuhaimy.com/2009/01/06/nak-berhenti-kerja/  
  9. Zamzarina Zambri - Thu 10/Dec/2009 11:07pm
    Salam Siti Hajar.

    I understand what u mean. And i too believe our mind power. As i myself have been practising it and amazingly works tremendously.

    I suggest sahabat2 semua baca buku 'Think & Grow Rich' by Napoleon Hill. And u wld understand better.

    Rgds,
    ZZ  
  10. Dr Love - Fri 11/Dec/2009 5:17pm
    Be careful if you decided to be self employed. There are too many scams esp internet scams. Read here to differentiate true business vs internet scams

    http://www.wangcyber.com/pelaburan-internet-perniagaan-internet.htm  
  11. Nur 11 - Mon 18/Jan/2010 6:29pm
    kita serupa...
    sy juga da mkn gaji btahun2 juga... tp, wlw gaji naik byk mana pun still xdpt settle utang, still kekurangan budjet & mcm2 lg..
    sy juga tringin nk bniaga coz sy tau dlm al-quran ade sebut 9/10 rezeki Allah janjikan melalui pniagaan tp xtau cara coz xpernah bniaga sblm ni...
    tp agaknya Tuhan dgr rintihan hati, Dia temukan sy dgn sebuah akademi, utk mngajar & bimbing sy utk bjaya dlm dunia pniagaan... inilah yg sedang sy lakukan skrg.. sedang blajar bniaga & dptkan ilmu dlm dunia pniagaan...  
  12. Siti Suria - Tue 19/Jan/2010 12:58am
    siti ingin minta bantuan pada semua.siti ni tanggung anak 2 org yg masih bsekolah.jadi siti ada masaalah keuwangan untuk diri and anak. kalau boleh siti nk cuba buat kerja di rumah melalui internet.tapi siti tak tau cara n takut kna tipu plak.boleh percaya ke dan betul ke boleh mendapatkan wang yang lumayan.skrg ni cuba jual nasi lemak di kilang pada waktu mlm.penat sgtttttt.  
  13. Nur 11 - Wed 20/Jan/2010 10:27am
    salam siti suria...
    sy faham kedudukan siti tu.. ramai pun yg ada masalah kewangan yg teruk..
    hanya dgn cara bniaga shj insyaallah boleh bantu coz Allah sudah janjikan 9/10 rezeki dtg dari bniaga.

    apa yg blh sy sarankan kat sini, cubalah bniaga dlm bidang kecantikan spt buat facial, solekan secara home base. coz skrg ni permintaan utk kosmetik wanita amat tinggi.

    sy tahu, mmg byk modal diperlukan utk dptkan kmahiran tu, tp jgn xtau, masih ada lg yg ingin bantu wanita utk jana pendptan dgn mnawarkan modal yg terlalu rendah & mampu byr. sy sendiri da pergi pusat kecantikan tu & sy da ambil kursus yg ditawarkan. harga yuran mmg xdpt dijangkakan, terlalu rendah dari pasaran!

    kalau siti nk, sy boleh tunjukkan tempatnya.  
  14. Siti Suria - Thu 21/Jan/2010 2:13am
    terima kasih nur,sya terharu bila ada insan yg ingin membantu dan mendengar cerita sye ini.betul ke tak tinggi modal nya.sye ni mana ada duit sgt.siti harap nur faham kn.kalau nk tunjuk kan tempatnya ok juga.nur ada ym .mcm na siti nk sembang dgn nur.siti ni susah la nk kuar sebab ada ank kecil.siang pula jaga ank org.tpi cuba la.email siti atau ym//sitisuria_08@yahoo.com.  
  15. Raden - Thu 21/Jan/2010 5:37am
    Kerja sendiri gaji belum tentu masuk. Semua kena buat sendiri.

    Kerja makan gaji confirm masuk tiap2 bulan. senang nak bajet. Boleh asingkan sebahagian untuk simpanan dalam ASB secara potongan standing order.

    Jika kerja makan gaji, anda berani melabur wang lebih dalam bisnes2 rakan2 atau bisnes di internet. Jikalau ada masalah, pendapatan kita tidak terjejas, gaji tetap masuk. Bagi saya inilah kebebasan sebenar.

    Kerja sendiri bebas dari segi masa je, apabila duit tak masuk disebabkan bisnes merosot, kebebasan masa tu tak berguna. Anda akan meminta pertolongan adik beradik dan rakan2 karib, yg kemudiannya akan melihat anda sebagai org yg bermasalah.  
  16. Nur 11 - Thu 21/Jan/2010 5:09pm
    u r welcome siti..
    yg mana kita tau bagus, apa salahnya share dgn org lain kan..
    ok, thanks for your email add tu..  
  17. Justme - Thu 21/Jan/2010 10:59pm
    Berkerja sendiri tu mesti ada kewangan yang kukuh sebab 6 bulan pertama belum tentu ada pulangan hanya setakat boleh sara hidup,
    tumpuan pada perkara yang nak di buat wajib 100% tak boleh sambil lewa saja. Kekuatan azam mesti kuat.
    Saya dah cuba berniaga nasi kukus pelanggan ada cuma tumpuan kena 100% tu yang saya tak sanggup, akhirnya saya back makan gaji, sekarang ni saya hanya terima order saja.
    Duit penting sekarang ini dapat gaji banyak atau duit berniaga banyak?  
  18. Nur 11 - Fri 22/Jan/2010 2:29am
    hi justme... pndapat sy, of course bniaga lbh byk.. da terang2 tulis dlm al-quran.. Allah janjikan 9/10 rezeki yg byk dtgnya melalui bniaga. yg 1/10 lg tu dari mkn gaji.
    thats why dugaan bniaga lbh hebat dari mkn gaji, x kiralah pniagaan jenis apa pun. Dan bg saya pkara ini spatutnya x boleh dipertikaikan lg..
    Dan x semestinya jika punya kewangan kukuh baru blh bniaga..
    sometimes, ade duit byk utk buat modal skalipun tp xtau selok belok pniagaan or x cukup pngetahuan dlm biz, tetap xjadi..
    utk pmulaan dlm biz mmg perlu blajar dulu secara kecil-kecilan. Jgn terus buat biz yg perlukn modal yg besar dulu. lakukan secara slowly.. perlu byk bsabar dlm stiap dugaan yg Allah berikan..
    Dari bniaga secara kecil-kecilan, insyaallah sedikit demi sedikit ia akan menjadi besar tp perlu juga ade keikhlasan & kejujuran dlm setiap urusniaga barulah lebih dberkati...
    Doa juga perlu seiring dgn usaha..
    ini cuma pendapat saya jer... sebagai insan biasa.. :)  
  19. Missayu - Sat 23/Jan/2010 11:27pm
    salam..sy setuju dgn nur 11.sy mmg da lama bercadang nak mulakan perniagaan sendiri walaupun secara kecil2an,coz memandangkan modal sy yg kecil.sy setuju dgn berniaga, rezeki kita adalah lebih byk(InsyAllah).tp sy juga sgt risaukan risiko,bcoz modal yg ada adalah simpanan sy utk masa2 kecemasan.jika sy ditakdirkan jatuh, sy m'punyai ibu&ayah utk ditanggung,mereka sudah bersara(xm'punyai pencen),ayah pula menghidap strok. tp gaji skrg juga hanya cukup2 makan malah kadangkala xm'cukupi. sy hanya ingin ibu&ayah hidup senang,paling tidak pun sy dpt beri keselesaan pd mereka. itulah terlintas di fikiran sy utk berniaga secara kiosk franchise demi mengubah hidup kami sekeluarga. sy berada dlm dilema. sy harap keputusan utk berniaga adalah keputusan yg tepat utk sy. inyAllah..  
  20. Idahbudin - Mon 25/Jan/2010 1:04am
    Hey ladies....!! Ada duit banyak, macam2 kita boleh buat dan uruskan, betul?


    Aslkm smua... :) sy senyum je tgk smua komen di atas sbb dulu sy macam tulah, bezanya, sy full time hsewife dulu, hubby kj tnb income alhamdulillah.. tapi masalahnya klu duk kl gaji rm2k-4k sbulan, walaupun anak sorg, x senang lagi tu.... jadi, mmg sy dan hubby ada jgk mencari2 peluang dulu walaupun byk kali terkena (siot tul!)..

    tp xpe, smua tu kami jadikan pengalaman dan pengajaran berharga buat kami sekeluarga.

    hinggalah satu hari kami ditakdirkan bertemu dgn sorg kenalan, bukannya x kenal, kenal sgt. dulu kami tgk dia org susah, x terurus, kurus je badannya.. anak 2 org, laki bini kj pun kdg2 tercekik jgk... tapi, bukan lama, 2 mggu lps dia dtg rmh kami, terkejut tgk perubahan diri dia. mana xnye, dulu pakaian dia apa tau, seluar jeans koyak lutut (papa rock lah konon!) + selipar + t shirt gambar hantu!dgn rambut kerinting dia lagi... la ni, berkemeja, seluar slack, kasut cantik, rambut pun kemas... gembira sgt dengan perubahan hidup dia...

    semua tu berlaku dalam masa satu bulan kata dia. 7 hari kerja dapat RM2k. siapa nak bagi? kata dia kena perkenalkan program pendidikan pada 4 org parents je. wah, senang betul... memang ya, dgr penjelasan dia dari mula sampai akhir dengan tenang, dgn bukti2, testimoni yg ada (boleh lihat di web co.) sy percaya program pendidikan xpernah ditolak permintaannya...

    ramai org bertanya, kenapa anak aku degil, corot, malas sekolah, asyik dapat C, D, E, F pun ada... nak juga tengok anak dapat straight As, naik pentas hujung tahun terima anugerah pelajar cemerlang ke, pelajar terbaik sekolah ke, ya tak? pernah x jmpa kawan2 begini? sy pasti, semua org mesti ada pernah tdgr dr kawan2, adik beradik atau sedang melaluinya sendiri.

    siapa x nak anak dia pandai, dapat straight As, melangkah ke dalam dewan peperiksaan besarnya (UPSR, PMR dan SPM) dgn langkah penuh yakin kan? sekarang dah ada dah program tu, yg boleh menjamin anak2 kita confirm dapat staright As..!! betul, tgklah testimoni tu nnt.. so, xkan parents2 ni xmau ambil dan rebut!!!

    lusanya, kami 3 beranak pun pergilah ke kota damansara utk dgr bisnes preview dan hasilnya, hubby sy yg dah taubat nasuha MLM ni terus tertarik sebab apa? produknya adalah program pendidikan khas utk anak2.. once anak ikuti je program ni, x yah pi tuisyen dah....!!! kan dah jimat banyak giler tu?! dahlah x yah gi tuisyen, confirm dapat straight As plk tu, dapat tgk anak belajar depan mata selalu... ibu bapa mana x seronok kan? syarat utk earn 1st rm30k dalam 3bln senang je, perkenalkan dgn ikhlas program pendidikan ni pada 4 parents dalam bulan pertama anda biz. itu je...

    sy nak tya:
    apa akan jadi bila satu2nya program pendidikan di Msia di + kuasa IT di + kuasa networking?

    well? = at least : RM30/ jam x 24j x 30 hari + anak2 dapat straight As. HEBAT X?

    hmmm... semalam pun kami pi tuntut ilmu lagi ttg bisnes ni dalam kursus 1 harinya. sekarang kami dah x susah hati, sebab kami buat program ni secara full time. kerja hubby tu, kerjalah macam biasa, bukannya mengganggu pun...

    kami ada target terdekat utk ambil exora gold colour by jun 2010, bayar habis d/s s/d hse rm228k kami yg blm diduduki- baru hbs byr deposit; by dec 2010 dan lain2 berkaitan anak, adik- beradik dan parents kami soonest possible. ya, macam missayu, ayah sy pun bukan sihat sgt..

    pendek kata, DAH TAU HIDUP TU SUSAH, BERUBAHLAH TEMAN2!!!!! THIS IS YOU ALL PYA YEAR. PERCAYA DAN YAKINLAH PADA DIRI SENDIRI!!!! asalkan kita mau berubah, sy percaya dan yakin Allah akan lebih gembira utk membantu kita...

    Kalau berminat nak tau lebih, kita jumpa. no paksaan atau ikatan. Sy bagaimanapun dah war2kan perkara ini dgn pelbagai cara jika anda ada perasan &, Alhamdulillah, hasilnya sungguh memberangsangkan... Sy akan attached di bawah apa yg pernah sy hebahkan... kjp ye....



    **highly recommended with-no-reject-business= modal RM1800 (boleh dapat balik less than a month)**


    Aslkm, salam sejahtera dan salam perkenalan dari kami sekeluarga...

    Nama saya Norsidah bt Mohd Pilus...

    Sy cuma ingin singgah sebentar di sini utk memberitahu sesuatu tentang apa yang kita boleh buat supaya anak2 kita, adik2 atau anak2 buah, anak2 jiran; dari darjah 1- ting 5, bahawa mereka boleh score straight As dalam semua matapelajaran mereka di sekolah (for sure!), dan pada masa yang sama, parents boleh dapat income dari kaedah pembelajaran ini sehingga 5angka (macam ex- pak guard UM skrg almost 5 angka dah...! ex- mat rempit… dah pun 5 angka SEBULAN beb..!!!!), asalkan anda perkenalkan kaedah ini secara ikhlas kepada 4 parents shj- ahli keluarga dan para kenalan anda.... ini adalah serius...


    DEMI ANAK TERSAYANG…


    INGIN ANAK PANDAI DAN DAPAT “A” DALAM SEMUA MATAPELAJARANNYA? TANPA TUISYEN, DEPAN MATA KITA JE DIA BELAJAR… CONFIRM STRAIGHT As!!!!!


    BANTULAH ANAK ANDA MEMBUAT PERSIAPAN AWAL MENGHADAPI PEPERIKSAAN MEREKA… zaman sudah berubah, persaingan semakin sengit.. sudahkah anak2 kita bersedia?



    Pernahkah kita bertanya diri kita, macam mana tahap akademik anak/ adik kita di sekolah? Adakah dia faham apa yang guru ajarkan? Adakah dia tergolong dalam kumpulan pelajar pintar/ rajin belajar/ rajin bertanya ttg pelajaran kepada guru di sekolah? Adakah anasir2 tidak baik/ negative yang anda fikir/ rasa sedang cuba untuk mendekatinya? Adakah kita berharap setiap kali mereka ke sekolah, pulangnya mereka akan membuka buku dan mengulangkaji pelajaran/ membuat kerja sekolahnya di hadapan mata kita? Jika dia membuat kerja sekolah/ mengulangkaji di dalam biliknya, adakah benar2 dia berbuat begitu? Pernahkah kita periksa? Adakah dia sudah bersedia untuk menghadapi peperiksaan besarnya?


    Kepada ibu bapa yg mempunyai masalah dengan pembelajaran anak2 di sekolah :



    1. anak tiada peningkatan dalam setiap peperiksaan (asyik no corot)

    2. anak malas/ tidak suka buat kerja sekolah, asyik ingat nak main2 je

    3. ibu bapa tiada format/ kaedah utk memantau sejauh mana tahap ulangkaji dan kefahaman anak dalam setiap subjek

    4. tidak mampu menghantar anak ke tuisyen yang puratanya agak tinggi biayanya bagi SETIAP SATU matapelajaran

    5. bagi yg mampu, pasti tidak mengambil utk smua subjek, sekali lagi factor kos, terpaksa pula melupakan subjek yg lain (dahlah tu, belum tentu dapat A pun..!)



    SCORE A PELENGKAP KEPADA SISTEM PENDIDIKAN DI MALAYSIA



    Antara kelebihan belajar dengan mengikuti program score A

    1. kita boleh “tarik balik” minat dia untuk belajar dan score A utk semua subjek

    2. setiap kali mereka online, pembelajaran yg menyeronokkan bermula, seperti bermain ‘game’, jika dia mencapai tahap daily top 100 achievers, namanya akan dipaparkan

    3. latih tubi sgt interaktif & efektif, ada nota, kamus on-the-spot, ada koleksi soalan peperiksaan UPSR, PMR dan SPM (1993- todate)

    4. kad laporan dan nota berkonsep peta minda- boleh dicetak

    5. penggunaan 3 bahasa utama : BM, BI, Bahasa Cina

    6. keputusan setiap latihan/ peperiksaan anak anda terus ke hp (SMS report card)

    7. memudahkan pembelajaran dengan menyediakan segala topic, nota, kamus dan ‘countdown timer’- untuk ujian & peperiksaan (seperti peperiksaan sebenar)

    8. memudahkan ibu bapa memeriksa prestasi akademik anak setiap kali dia mengulangkaji pelajaran dan menjalankan ujian/ peperiksaan

    9. testimoni yang hebat daripada pelajar, ibu bapa, guru dan pihak sekolah

    10. mudah untuk memantau kekuatan dan kelemahan anak dalam satu- satu subjek

    11. ibu bapa mendapat tahu perkembangan anak pada bila- bila masa, di mana sahaja via sms (kalau rmh xde pc, not a big deal, cc ada banyak, inilah gunanya, bagi dia rm5, suruh pi belajar..)

    12. membolehkan ibu bapa memberi bantuan serta- merta, jika perlu

    13. 100% sukatan pelajaran Malaysia Darjah 1- Tingkatan 5 (SK, SMK, SJK (C), SMJK (C))

    14. PELANCARAN PORTAL PENDIDIKAN SCORe A OLEH MENTERI PELAJARAN MALAYSIA , Y.B DATO’ SRI HISHAMMUDIN BIN TUN HUSSEIN PADA 3 MAC 2006

    15. PENGIKTIRAFAN DARI PIBG NASIONAL



    Kenapa anak org susah mampu dapat semua A dalam peperiksaannya? Semestinya bukan sebab Score A, tapi sebab itu adalah PILIHAN DIA, KEHENDAK HATI DIA, DIA BERMOTIVASI dengan kepayahan keluarga dia... Jadi anak2 yang kurang susah ni, kita cubalah “TARIK” hati dia kembali untuk belajar dengan cara ini pula.. semoga dia bersemangat semula utk terus belajar dan bermotivasi dengan setiap keputusan peperiksaannya kelak.. Insyallah.



    Adakah anda perasan pada peperiksaan besar tahun lalu, ramai anak Melayu kita berjaya memperolehi straight As? Ini adalah kerana sebahagian besar dari mereka telah pun menggunakan Score A utk belajar- tanpa tuisyen! Dan untuk makluman anda juga, semua sekolah bestari telahpun lama menggunakannya DAN IA TERBUKTI SUNGGUH2 HEBAT DAN BERKESAN...



    REVOLUSI PENDIDIKAN : pendidikan kini bukan lagi PERBELANJAAN, tapi PENDAPATAN untuk keluarga


    JADI, jika anda berada di sekitar Petaling Jaya, Sg Buluh, Damansara dan Kuala Lumpur, atau asalkan anda boleh datang ke Dataran Sunway, Kota Damansara, Petaling Jaya (tidak jauh dari Giant Kota D'sara); datanglah setiap hari Selasa & Jumaat (Utk sesi BM). Insyallah saya akan request utk reserve 10-20 tempat untuk anda, kerana setiap sesi adalah full-house!! Emailkan nama dan no utk dihubungi. (Tapi lebih baik SMS)

    THIS OBLIGATION-FREE TAKLIMAT ADALAH PERCUMA.


    Sy nak cerita dalam tel atau email bukan x boleh, boleh, tinggal lagi bimbang cara penyampaian saya tidak mencapai standard yang anda inginkan. Lagipun apa yang sy nak sampaikan pun semuanya sy dah nyatakan di sini. Tinggal lagi untuk gambaran sebenar dan segala persoalan anda tentang syarikat dan produk pula, lebih baik utk kita berjumpa dan berkenalan saja di sana … 70% yang datang semuanya parents… memang senang sangat nak buat, sebab saya dan hubby sendiri 1st attend Selasa 19.1.2010 haritu, esok 22.1.2010 kami akan bawa 6 orang kawan utk mendengar taklimat dan kaedah yang kami katakan tadi..



    Potensi pasaran pendidikan ini? Hmmm… macam mana sy nak nyatakan ye… Ya, selagi ada anak2 yang masuk ke Darjah 1 setiap tahun, selagi segala ujian bulanan, peperiksaan tengah dan hujung tahun ada, UPSR, PMR dan SPM ada, selagi itulah pasaran itu ada…



    Bagi yang bertanya nak biz x luput, x basi, kekal lama, x habis, permintaan tinggi, sentiasa digunapakai dan segalanya lah, apa2 hal, dengar dan perhatikan dulu tentang produk, faedah dan potensi nya.. malam tu mesti tidur tangan atas dahi punya… percayalah… saya dah laluinye…

    Bagi semua parents, housewife, jobless, ada bisnes, student kat mana2 pun, boleh datang try tengok… kalau anda belum ada anakpun, dan anda prihatin tentang pelajaran adik2, anak2 buah, anak2 kawan sekerja, anak2 jiran dsb, this is the time…

    Oh ya, bagi yang nak try demo, sila layari www.scoreA.com, klik pada demo, masukkan no ID ni : 82828. Jangan lupa juga tengok bahagian testimoni tau! Semuanya hebat2 belaka… Bagi yang nak lihat rupa syarikat ni, layari pula www.kenshido.com .


    Tak payah tuisyen dah…. Kan dah jimat banyak tu……????

    Jauhkan anak2 kita dari semua gejala yang negative spt suka ponteng sekolah, malas belajar, melawan cakap guru, degil, buli dsb yang berkaitan dengannya… macam eksklusif1 malam tadi tajuk "di luar pagar sekolah". kurang asam betul bdk2 ni.... kena bimbing balik nih...!



    Kami benar2 tengah bersemangat ni, nak tengok anak2 kita maju lebih lagi ke hadapan!!!! So, mummy & daddy online…


    ANDA + SCORE A, BERGABUNG = MELETUP!!


    Anak Score A, anda score apa? Indirectly, RM lah…. :)



    Salam perkenalan dari kami sekeluarga… J



    SETULUS DAN SEIKHLAS HATI KAMI,

    Pn Idah, En Baharudin & si kecil Aisyah Nur Ardini

    idahbudin@yahoo.com

    lagi profile di facebook…


    Alamat Ibu Pejabat :


    Kenshido International Sdn Bhd

    Wisma Kenshido, No 1-1, 1-2, 1-3,Jalan PJU 5/6, Dataran Sunway PJU 5,
    47810 Kota Damansara, Petaling Jaya, Selangor Malaysia. (Dekat dgn Giant Kota Damansara)


    Next taklimat pada : Setiap Selasa dan Jumaat (BM) pada 8 mlm


    Pakaian : Kemas, NO t-shirt gambar hantu & NO selipar Jepun


    Kedatangan :
    SMS atau emailkan kehadiran anda untuk pengesahan tempat duduk. Contoh :
    Taip "ScoreA; Nita Bt Dahlan, 3 org, taklimat pada 26.1.10 "
    dan sms ke 018- 3663603.


    Sy rasa penjelasan sy dah terlebih sudah! Tapi, email lah sy jika ada apa lg nak tya / tahu ek...!!! Tapi yg penting, kita set appt!!! Sy sebulan dapat 4 parents jadilah..... dah bertambah 4 budak pintar dalam Msia... Tapi anda bila dah tau program, 40org sebulan pun sy gerenti, berani potong kuku lah, anda boleh cari!!!! :)

    Senyum selalu, jangan susah hati sangat, cubalah kenali Score A. Mungkin dapat membantu menyelesaikan masalah2 anda...

    Keep in touch!  
  21. Nur 11 - Mon 25/Jan/2010 11:59am
    salam missayu..
    thx coz stuju dgn pndapat sy...
    buat missayu, utk mulakan pniagaan perlu ada kberanian, kalau serba salah nk buat something, cuba buat solat istiharah, hanya Allah lbh mengetahui pniagaan yg mcm mana baik utk kita.
    tp.. kalau missayu rasa belum cukup ilmu didada tentang selok belok pniagaan, sy syorkan missayu utk dalami ilmu perniagaan dulu.
    missayu boleh survey.. tp kalau nk, sy juga boleh sarankan 1 tempat yg betul utk missayu. sebuah akademi yg blh beri latihan & bimbingan utk mulakan pniagaan dgn cara betul. Disana ada 1 kursus yg dtawarkan iaitu kursus praktikal pengurusan perniagaan.
    x silap sy sabtu ni dlm Apakata wanita - tv1. dlm segmen biz at home akan kluar tentang akademi ini.
    sy sarankan akademi ini coz sy slalu mengikuti perkembangannya. tp terpulanglah pd missayu.. kalau nk, sy blh tunjukkan tempatnya..  
  22. Siti Suria - Fri 29/Jan/2010 2:05am
    hai kak missayu sya ct boleh tak terangkan dengan lebih lanjut pada ct YM@EMAIL sitisuria_08@yahoo.com.

    sye berminat kalau ini boleh mendapat kan wang utk sya.  
  23. Suzy Ameer - Fri 29/Jan/2010 1:23pm
    Salam,

    Saya tahu tentang program Score A ni tapi modal permulaannya bukan sedikit dan tak semua orang ada komputer dirumah. Disamping itu juga kalau ada 4 orang anak so kenalah on kan 4 komputer. Kena cari 4 kaki dan kalau kaki tak bergerak ianya berakhir disitu aja. Memang menguntungkan kepada mereka yang banyak networking ataupun mereka2 yg telah menyertainya di peringkat awal.

    Ada member saya joint habis duit dalam 1 ribu lebih lepas tu tak dapat cari kaki lepas tu produk pun tak berapa pandai nak guna. Habis tu macam mana?  
  24. Shida - Fri 12/Feb/2010 1:51am
    $alam,
    Kepada semua usahawan Programe Score A saya shida bt hussin ingin menjemput anda utk menjana pendapatan yang lebih lg, Iaitu dengan cara anda mendapat commision streamyx dr setiap penguna atau usahawan produk Score A.

    On behalf of Micropurple Sdn Bhd (Business Partner of SNS Network(M) Sdn Bhd - TM 2009 Top Reseller) would like to invite you to a New Amazing Partner Program such as direct streamyx, celcom, tm home line and many more.. For student, this is a good opportunity to make poket money or extra income..

    Direct (200%+30%) commission pay to your account,
    All are wellcome,
    we do not need certificate,
    we do not need experience,
    we do not need registrations fees,
    All we need is your wisdom

    Please click on the link below to apply

    http://www.micropurple.com/online/business/join_us.asp?no=WMP11740  
  25. Emma 6 - Wed 17/Feb/2010 7:20pm
    Assalamualaikum Suzy Ameer dan semua wanita di dalam forum ini. Saya adalah antara pasangan suami isteri yang makan gaji dengan kerajaan. Memang gaji tak setanding orang kerja swasta, tapi memadai untuk menampung keperluan harian. Bonus tak lebat mana tapi cukup untuk shopping anak2 dan diri. Saya tak berniat untuk berhenti kerja kerana saya adalah salah seorang pembentuk anak bangsa yang semakin hari semakin hilang rasa hormat dan keadaban diri. Cabarannya adalah lebih kuat berbanding cabaran saya untuk mencari rakan niaga WANITA ESPECIALLY MELAYU untuk bersama membuka kedai e-franchais tanpa modal. Saya tak perlu berhenti kerja kerana bagi saya setiap masa adalah masa bekerja...tapi saya masih dapat memastikan anak2 dan suami saya tidak terabai. jadual kerja mesti kemas. Perniagaan ini pun tidak membebankan kerana saya tak perlu jual produk sebaliknya membantu rakan-rakan yang nak berniaga tapi kurang modal. Saya bukan ceti untuk beri modal tapi saya boleh bantu rakan-rakan bagaimana buat modal dari kedai efranchaise ini untuk membuka perniagaan sendiri kelak. Jika berminat untuk mendapatkan kedai e-franchais tersebut please email ke emmafiznariko@gmail.com  
  26. Shida - Thu 18/Feb/2010 3:20am
    JANA PENDAPATAN
    CARA MUDAH & PANTAS !!!

    Anda Mampu Menjana Pendapatan RM300 Hingga RM2000+++/Seminggu dengan hanya bermodalkan RM100.

    *Perhatian : Ini bukanlah dongengan atau cerita karut...semuanya adalah benar dan telus.
    Melangkahlah bersama kami menuju ke pulau jutawan yang tidak mustahil di capai.
    RUGI JIKA ANDA TAK SERTAI KAMI. KENAPA ?

    1-Pendaftaran PERCUMA, dibekalkan WEB REFFERAL B. Melayu dan B. Inggeris percuma untuk promosi dan kemudahan sms. Canggihnyer!!
    2-BioAsli sudah menjangkaui pasaran 231 buah negara dan anda berpeluang menjadi upline kepada mat saleh. x percaye ke??
    3-Tidak perlu jual produk, anda hanya perlu promosikan produk syarikat, segala urusan jual/beli & penghantaran produk diuruskan oleh pihak syarikat. Senangnyer!!
    4-Tiada mesyuarat, kursus, seminar atau perjumpaan upline/downline yang membuang masa anda. Bagusnyer!!
    5-Susunan dowline sehingga 20 level berkomputer secara percuma. Boombastik!!!!
    6-Belian bulanan melebihi RM 25.00 sudah layak mendapat komisyen. Mudahnyer!!
    7-Kiraan bonus hingga 20 level dan tiada had penajaan. Untungnyer!!
    8-Produk yang ditawarkan sungguh berkualiti dan terbukti . Diiktiraf seluruh dunia
    * Adakah anda masih ragu-ragu??takpe,baca seterusnya...
    Perhatian : Ini bukan skim pelaburan wang internet @ cepat kaya
    KOMISYEN DITAWARKAN

    1-Komisyen World Pool (belian awal) tanpa downline pun anda mampu mendapat komisyen RMxxxx.00++-Kiraan bermula 15 haribulan masa 12:00:01pm setiap bulan. Anda mampu lakukannya..
    2-Komisyen penajaan disusun auto secara spill over 5 sehingga 20 level-Affiliate program. Sekiranya anda menaja 5 orang level pertama dan setiap downline juga menaja 5, jangan asyik tak percaya pendapatan anda boleh mencecah RM3000.00++ jika mencecah 20 level boleh dapat RMxxx,xxx,xxx,+++.
    3-Komisyen Plan A dan Plan B, Komisyen Direct sponsor, komisyen belian tajaan dan banyak lagi... Waaa...rasa macam tak percaya pula!!!
    4-Komisyen Plan C, pihak syarikat memperuntukkan 70% dari jualan sebagai komisyen. Komisyen permulaan RM25, komisyen penajaan 10 level RM5(1L hingga 5L) RM5 (6L hingga 10L) RM10 dan komisyen Money Pool RM10 x keseluruhan bilangan jualan dan dibahagi dengan mereka yang layak setiap minggu. (7hb, 14hb, 21hb dan 31hb)


    JIKA ANDA SEORANG YANG BIJAK PANDAI,
    SEMESTINYA ANDA TERUJA DENGAN SISTEM
    PLAN PEMASARAN KAMI!!!

    BERTINDAKLAH SEKARANG!!!
    JANGAN SAMPAI GIGIT JARI LIHAT KEJAYAAN ORANG.....

    SERTAILAH LEGASI KEJAYAAN KAMI DI BIOASLI.....

    TIDAK RUGI JIKA ANDA MENCUBA...


    Pelbagai hadiah ditawarkan dari masa ke semasa, ada set khas pula tu..boleh jimat...Masih tak percaya??..sila lihat website kami untuk mengetahui perkembangan terkini...Sihat, untung dan dapat duit poket...mudahkan??

    Produk yang syarikat tawarkan:-

    TERHANGAT!!!! produk baru bernama "BRUTAL" telah menjengah pasaran.
    1-Minyak Power 31 (VCO31)-Suami
    2-Minyak Kelapa Dara Pure (VCOP)
    3-Minyak Kelapa Dara + Habbatus Sauda(VCOHS)
    4-Minyak Kelapa Dara Bermadu (VCOH)
    5-Jus Herba Mas Madu (JHMM)
    6-Kapsul Minyak Kelapa Dara + Habbatus Sauda (CVCO)
    7-Kapsul Minyak Kelapa Dara Asli (CVCOP)
    8-Website peribadi @ perniagaan @ persatuan
    8-Teh Herba Mas Cotek + Misai Kucing + Stevia manisan herba (THMMS)
    9-Kopi Kelapa Dara (KKD)
    10-Losyen Minyak Kelapa Dara
    11-Sabun Minyak Kelapa Dara
    12-Tonik Minyak Kelapa Dara (HUGO)
    13-Tonik Minyak Kelapa Dara (POLO)
    14-Minyak Kelapa Dara Asli (VCOA)
    15-Lotion Power 3 Lines (L3L)-Suami
    16-Lotion Kamar Sutera (LKS)-Isteri


    Untuk mendaftar sebagai ahli Percuma sila klik alamat website berikut :
    http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=Shida157
    .............................................................................................................................

    AWAS! Ketahui langkah untuk menjadi JUTAWAN dengan menyertai kursus TEKAD MENJADI JUTAWAN anjuran syarikat........
    supaya anda tidak tersesat,tidak langgar tembok,berpusing-pusing dalam mencari jalan ke pulau jutawan....
    pelajari juga rahsia dan master key percuma yang akan di perolehi setelah mengikuti kursus ini.....

    INGAT… Jangan lepaskan peluang keemasan ini!
    Selamat Maju Jaya, Ikhlas dari.

    Admin

    Desaku Maju Marketing
    (SA0012702-A)
    NO 1 Bangunan IKS, Tmn Seri Nakhoda
    45200 Sabak Bernam Selangor Malaysia  
  27. Shuk 2 - Thu 4/Mar/2010 10:56am
    Tidak semestinya bekerja makan gaji tidak boleh berniaga, perkara ini boleh berjalan seiring buat kerja bergaji dan selepas tamat masa kerja bergaji buat biz, macam-macam biz boleh dibuat antaranya biz online dan macam link berikut tanpa modal sesenpun boleh dapat sehingga RM77,000.00. Mana nak cari biz cam ni, hanya di sini sahaja..

    http://www.marhaban2u.com/?ref=184

    Terima kasih.  
  28. Merc - Wed 10/Mar/2010 10:04pm
    Bekerja Sendiri Vs Kerja Makan Gaji ?
    ...topik ini buat ramai cemas...jika kerja sendiri bermakna u r d boss...freedom..hati x senang or senang ...jika success ok biz..% yg jadi top post terbatas..boleh buat dua2 sekali lah...% makan gaji penduduk terlalu ramai...jika semua nak jadi boss...x mungkin...biz juga perlu minat org kata...kita x tau ape minat kita yg hasilkan $$$$...,topik ini nampak kelebihan utk biz...biasa org sebut makan gaji ini $$$ income terbatas...kerja makan gaji ni ibarat burung jinak dlm sangkar ...bila dah lama kerja kita rasa comfort zone plak...bila dilepas keluar dr sangkar...ramai cemas x tau nak buat ape...ke2 2 ni ada risiko...jika makan gaji pun ...kalau sykt x kukuh...gulung tikar..pun habis...lagi2 jika umur dah meningkat....n utk biz perlu fokus sampai jadi...mula2 memang susah...long term success selepas pencen masih biz on...ke 2 2 ni ... depend on minda masing2 ...yes...disini ada sumber biz rujukan...yes download percuma...bacalah utk panduan semua;

    http://www.perniagaanmalaysia.com/index.php?ref=yes

    http://dot-my.com/index.php?ref=yes  
  29. En Sulaiman Ramli - Thu 11/Mar/2010 4:13am
    salam..
    kerja apa pun tak jadi soal. penting anda tahu tentang PENJIMATAN. banyak mana pendapatan soal ke 2, yg utama berapa byk kite leh menabung..

    tapi klu gaji ciput cane nak simpan kan... hmmm cian nye..

    kepada anda yg berminat nak buka business seniri leh jmp sy, sy offer business western food, klu ada modal seniri leh dtg kat gerai sy blajar kat sini, bayaran tak dikenakan klu dtg kat sini.. klu tak de modal lepas blajar dah mahir nti sy boleh sediakan tempat utk bekerja kat gerai @ restoran members.. buat keja partime mlm.. biasanya leh dpt dlm rm35, kali sebulan dah lebih 1k..

    dpt la bernyawa sikit kan... klu berminat call lah 0193174612. tq  
  30. Ismetzal - Thu 11/Mar/2010 4:15pm
    bagus en. sulaiman...jalan mcm ni le offer kat orang kita, ilmu dan ilmu utk hidup, bukan offer skim cepat kaya atau ""mari sokong saya'" ..

    semoga biz en. maju dan membantu sahabat2 yang kesempitan...amin..  
  31. En Sulaiman Ramli - Fri 12/Mar/2010 2:47am
    salam..
    kepada IDAHBUDIN.. produk anda memang sy setuju sgt2 sebab berasaskan ilmu dan pendidikan.. dari segi modal bukan lah murah bg org yg pendapatan rm2k sebulan dgn 3 @ 4 org anak sekolah rendah, dan isteri tak keja..

    modal juga kena ada nak beli laptop @ komp pastu nak bayar bulan2 plak bil internet tu.. on paper memang la sedap tulis modal mcm ni dapat mcm ni... tu klu dpt, klu tak dpt cne?...

    pastu kena lihat lak faktor tahap pendidikan mak bapa tu, buta it ke celik it... klu buta sape nak pantau anak? anda leh pantaukan? sume tu kena pikir klu betul2 kita nak bantu bangsa kita, maju ke depan..

    sapa yg tak mau ilmu? baik tua atau muda... sume nak, duit sbnrnya bkn alasan.. tp faktor sedemikianlah yg buat kdg kala org 'menolak' produk anda...

    ok, isinya...
    apakata anda idahbudin, bagi org yg tak punya komputer di rumah dan ibubapa buta it, tapi nak masuk jg dan anak2 mereka dpt pelajaran dr score A..

    bagaimana nak selesaikan masalah ni?

    sy menanti jwpn anda...
    jam 11 pg nanti sy ada diskusi dgn leader score A di ofis belakang bgnnan Tekun bdr tasik selatan... isu, faktor2 mcm ni lah yg akan dibincangkan  
  32. En Sulaiman Ramli - Sat 13/Mar/2010 1:14pm
    SALAM...
    mana jawapan ni... helo helo  
  33. Din 6 - Mon 22/Mar/2010 12:46pm
    Salam En Rahman,

    Saya org baru dalam ruangan nie... Cuma bila saya lihat tajuk, saya terpanggil untuk memberi pendapat..

    Saya masih makan gaji, tapi now saya dah berani dalam pernigaan, now nak cari tapak sesuai as base niaga tetap...susah ke... tak juga, modal saya keluarkan dalam 3k then saya mulakan as part-time till now...

    Kalau nak contoh sebenar, Agen nie berani mati tapi almost semua yang kenal dia, respect kat dia sebab dia berani.. kenapa...

    Yelah, sewa tapak 350sehari.. bulan puasa aje, sewa tapak 28k sebulan... dulunya dia adalah manager oil and gas company... gaji pun paling tidak 8k sebulan... anak private school... tapi bezanye, dia berani nak berubah.. jadi saya kenalkan dia dengan Inaz.. Owner nya Puan Azlina...

    Dari situ semuanya berubah... now she very popular among peniaga dalam shopping compleks kat situ till the owner of shopping compleks pun kenal akan dia dan produk dia disitu...

    Caranya mudah, En Rahman hubungilah sendiri atau jumpa sendiri dengan Puan Azlina dan suaminya. They both great person yang willing to bantu sesiapa nak maju dalam perniagaan produk Inaz. Business idea yang baik. Tapi segalanya terletak juga pada kita, juga dengan Inaz, modal kena ade dan lain tu usaha... produk yang tak membebankan dan berbeza dengan niaga yang lain.

    tengokkan alamat nie www.inaz.com.my

    Sekian  
  34. Yati 10 - Wed 16/Jun/2010 9:27pm
    Sejak saya berpindah ke kuantan mengikut suami, saya berhenti kerja kilang elektronik di Johor sebagai kerani pentadbiran.

    Saya berniaga online dirumah sepenuh masa. Sekarang saya berstatus usahawan, dengan memberikan jualan borong set comforter serata Malaysia.

    Pelanggan saya, kebanyakannya beli untuk dijual semula pada kawan2, jualan online, jualan di laman sosial seperti facebook, twriter, dll.

    Pendapatan bulanan saya juga, jauh lebih tinggi berbanding semasa saya bekerja sebagai kerani.

    Saya menawarkan pakej yang menarik bagi mereka seperti surirumah, pelajar atau sesiapa sahaja yg mempunyai kemudahan internet, sbb saya berhubung sepenuhnya melalui media ini.

    Saya ada menawarkan pakej iaitu, jualan borong bagi mereka yg mempunyai modal (modal pun tak besar mana)

    Bagi mereka pula, yang tidak mempunyai modal tapi ingin menambah duit poket, juga saya ada menawarkan pakej yang menarik buat mereka.

    Sesiapa yang berminat boleh lah hubungi saya melalui email.. ytfq7580@yahoo.com

    Layari http://bizniagalaris.blogspot.com  
  35. Hellibra2 - Fri 25/Jun/2010 2:07pm
    Salam, hmm diskusi yg menarik. Gembira dpt baca feedback yg positif dan memberi semangat kepada semua. Saya pulak lain, tak mau keja walaupun ada kelulusan dan offer. Masalahnya saya tak suka terikat dgn redtape, peraturan, boss yg leceh. Dah 4 bulan dok lepak di rumah, tapi penuhi masa dgn menulis, belajar Bahasa Arab dan belajar memandu. Tapi minggu depan baru ada mood nak kerja semula sebab ada offer mengajar part-time utk pelajar ijazah. Waktu mengajar flexible, boleh adjust kalau nak cuti ke. Sehari 3 jam, seminggu mungkin 3-4 kali, oklah utk duit poket sendiri, lepaslah duit topup, bayar bill broadband, bill letrik (bil air free), dan belanja sendiri. At least tak kacau duit saving, Alhamdulillah. Kemahira saya hanya boleh mengajar Bahasa Inggeris.  
  36. Siti Fatimah 4 - Wed 14/Jul/2010 2:35pm
    Siti memang berminat nak berniaga ni. Makan gaji dah lama sangat, sampai satu tahap rasa bosan plk. Masalahnya, bagaimana nak memulakan perniagaan. Siti perlukan panduan/cara nak memulakan bisness. Patut ke hadiri mana2 kursus keusahawanan dulu dan bagaimana nak manage financial setiap bulan supaya tidak berhadapan dengan masalah kewangan yang kronik. Maklumlah pada peringkat permulaan bisnes, mungkin kita tak dapat untung berlipat kali ganda.  
  37. Hana 13 - Mon 19/Jul/2010 12:28am
    Salam sejahtera semua,
    Saya seorang bekerja di sebuah jabatan kerajaan dari jam 8 pagi hingga 5 petang.Hujung minggu saya ke kelas (sambung belajar).Pada waktu malam sambil menyiapkan tugasan saya membuat bisnes online berkonsepkan perlancongan dari negara Eropah. Sesiapa yang berminat untuk kongsi cara buat side income boleh hubungi saya dan layari website saya :

    Suryani 017-9696877
    http://www.tviexpressmalaysiateam.com

    Ini adalah peluang baru di Malaysia  
  38. Rina Kamaruddin - Wed 21/Jul/2010 5:37pm
    salam, mengikut pandangan peribadi saya, kedua-duanya bagus, samaada bekerja sendiri atau makan gaji.. kalo bekerja sendiri kita kena lah struggle untuk maintainkan bisnes, pasang strategi mcmana nak naikkan jualan/produk atau biz kita dan kebebasan masa... kalo makan gaji pula, benefit dari company cthnya medical, kwsp, socso, elaun perjalanan dan lain2 benefit lagi.. tapi kita tiada kebebasan masa serta kita bekerja untuk company bukan untuk diri sendiri... (kenalah tahan dan pekakkan telinga bila kena bamboo dgn bos dan buat kerja mengikut arahan yg diberikan)
    pendapat saya ttg mlm, bagus sebenarnya kalo kita tahu caranya dan ikut cth kejayaan org yg dah berjaya dalam bidang mlm ni... skg company mlm tumbuh bagaikan cendawan, so pilihlah mana yg sesuai dgn diri anda.. kalo anda rasa anda mampu melakukan nya, tak salah anda mencuba...
    saya faham pada satu istilah, kita mmg boleh buat, tapi belum tentu org yg kita bawa, boleh buat yg macam kita buat tu, cari networking, sponsoring dan sebagainya... yg penting usaha dan pasang strategi... org yg dah berjaya dalam mlm, mereka menceritakkan yg indah2, kerana semua itu adalah benar tetapi disebabkan sesetengah dari kita yg join mlm ni kurang berjaya, mcm saya kata tadi, belum tentu org yg kita bawa boleh buat macam yg kita buat... so diorg memandang rendah pada biz mlm ni.... bagi saya semua pekerjaan yg kita lakukan akan mendatangkan hasil, yg penting usaha dan berfikiran positif....tq  
  39. Dawie - Wed 25/Aug/2010 6:45am
    kerja sendiri memberi keseronokan dan kepuasan yang berlainan dari makan gaji....itu hakikat......  
  40. Mexbaby - Mon 30/Aug/2010 6:03pm
    Bukan senang untuk menjadi senang dan bukan susah untuk menjadi susah..
    Kerja untuk hidup atau hidup untuk bekerja..
    Anda buat Anda dapat..

    Situasi Lepas SPM:
    A. Sambung Belajar - Cerah masa depan
    B. Terus Bekerja - Peluang kerja banyak tapi gaji sedikit

    Situasi Lepas Diploma/Degree:
    A. Sambung Belajar - Lebih di pandang tinggi & gaji lagi besar
    B. Terus Bekerja - Peluang Terhad, Persaingan Sengit Gaji lebih RM100~RM200 ngn lepasan SPM

    Makan Gaji Vs Kerja Sendiri
    A. Tiada tawaran kerja
    B. Kepuasan berkerja & unlimited Income.  
  41. Fizza - Tue 28/Sep/2010 8:47pm
    Berniaga kalau xkeluar modal mmg sedap kan..saya dah mcm2 try tapi yg ni mmg hebat kalau difahami dan diterima - jadi pdpt saya bekerja sendiri - u boleh bebas nak ke mana2 asal u ada komitmen walau di mana kita berada - xganggu masa dgn keluarga boleh mcm2 cara nak maju..duit sng masuk - tambah amal kalau bantu org lain - tapi yg kerja makan gaji dgn kerajaan ada yg tunggu tambah servis sampai umur 60 - wanita xminat kerja sampai 60!!tq  
  42. Mohd Sufian Ismail - Thu 30/Sep/2010 10:41pm
    saya bekerja makan gaji.tapi sejak akhir2 ni gaji tak berapa nak mencukupi.anak pun dh masuk dua..terfikir nak buat part time berniaga roti canai dengan murtabak,tapi tak tau nak mula macam mana..fikir kan soal lokasi,lesen..dan bermacam macam perasaan berbaur..modal pun satu hal jugak...tk tau nak mula camne..nak pacak tepi jalan takut kena angkut ngan mbsa plak...  
  43. Zulaiha - Sat 2/Oct/2010 11:00pm
    memang risiko berniaga sendiri nie amat besar..
    mlm pulak memang perlukan usaha yg hebat,,
    tp try biz online,,sewa kedai tak perlu n modal pun rendah,,ape pun bleh jual,,nak promosikan brg melalui sms pun boleh sambil dapat income,,try visit url nie:
    http://goldminner.rahsiahypro.com/  
  44. Aliza 5 - Sun 3/Oct/2010 11:42am
    Bekerja sendiri dgn cara yg betul lebih selesa dan mendapat kepuasan.  
  45. Rizalazri - Wed 13/Oct/2010 2:20pm
    topik yg menarik,.. namun haruslah diingat walau apapun yg kita buat semuanya berisiko, makan gajike bisnes ke.. makan gaji, tiap bulan kalau tak cukup lepas bayar hutang pon sama jugak kecualilah yg bernasib baik dpt gaji besar selain dpt berjimat.. Di sini kepandaian, kreativiti serta minat dan keinginan menjadi agenda sekiranya ingin menceburi sesuatu. Semua ada tanggungjawab masing2.. kalau takde org makan gaji.. sape plak nak uruskan jabatan2 tertentu?.. kalau takada org meniaga, mana plak nak beli brg yee.. apapun saya memilih keje sendiri tanpa perlu ada rasa takut krn yakin dengan rezeki Allah. Naik jatuh bangun kita, bersabarlah serta jgn berputus asa krn rezeki yg tidak disangka2 akan datg hanya benar2 yain akan kuasa Allah. Sedekah, zakat jgn dilupa... akhir kata buatla apa saja, mkn gaji atau keje sendiri.. yg penting berkat, barulah makan kenyang tidur lena...  
  46. Azhar 13 - Fri 15/Oct/2010 5:13pm
    A.kum
    Rata2 orang Melayu yg saya temui tk berani mengambil risiko & tak nak keluar daripada 'Zon Selesa". Kita kena berani menyahut cabaran untuk mengubah taraf sosio-ekonomi kita. Kegagalan di dalam bisness adalah normal. Setiap kegagalan jadikan sebagai pengajaran untuk memperbaiki kelemahan. Ambil iktibar daripada bangsa lain yang berani mengubah corak hidup.....Jgn hidup dibayangi oleh orang lain..  
  47. M Sany Bin A Malik - Sun 24/Oct/2010 10:30pm
    salam....saya sokong en.azhar 13 100%!!!.....apa yg kita buat tak kira bisness ke apa ke kena BERANI HADAPI CABARAN N KEGAGALAN....baru ada nikmat dlm setiap yg kita lakukan...klu nk sedap je memanjang apa nikmatnya??...so nk lenkgkapkan putaran hidup kena ada gembira n sedih....mcm nk bisness kita kena berani....baru ada rasa puas..dare to face challenge n dare to fail...teruskan niat anda utk bisness.....  
  48. Lintah - Wed 27/Oct/2010 12:33pm
    Lebih baik keja sendiri..saya dulu seorang pensyarah di UMS.. kerja teruk-teruk boss yang dapat nama.. kita masih cam tu juga..

    Sekarang saya buat bisnes yang hanya bermodalkan RM50 ja dan sekarang pendapatan lebih dari pensyarah..

    Hati senang.. yang penting saya bebas buat apa saya suka tanpa perlu hadir meeting yang kadang-kadang hanya membuang masa sahaja..  
  49. Aneeza - Mon 8/Nov/2010 12:21pm
    salam, sy masih beker ja di kerajaan...gj memang kecil..skang nih sy dalam dilema sm ada nak berhenti kerja atau tidak..masalah sy skang sy nak bersalin anak no3.jd sy fikir nak berhenti kerja nak jaga anak2..maklumlah skang nih nak anta baby sitter..smpi 3 org nak bayar mana nak mampu..sy ada wat bisnec HPA kecil-kcilan..skang ni tak cukup modal nak kembangkan bis to...serba salah la...sy wat solat istikharah...minta petunjuk Allah..sama ada berhenti jaga anak dan terus meniaga kecil-kecilan..atau terus bekerja..tp anak2....?...bantulah sy..  
  50. Jmz - Tue 9/Nov/2010 1:14pm
    Slm, sy setuju dgn pendpt En. Azhar tp x semua org berani termasuklah sy... Keje sendiri mmg best klau income bln2 tggi tp klau x, mcm mana dgn hidup kita lps tu...
    Skrg ni tgh duk survey2 market utk biz online tp x confirm coz keje mkn gaji n gaji pun xder byk sgt cukup2 jer utk mkn n byr bil2.
    Aneeza: Pendpt sy better jgn resign dulu, tggu biz online dah dpt income yg lebih dr gj skrg, bru resign...  
Start | Page 1 | Next >                     (Total 53 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2732)
Bengkel Basikal (73)
Bengkel Besi (214)
Bengkel Kereta (1491)
Bengkel Motosikal (249)
Bengkel Tayar (213)
Bisnes Air Mineral (365)
Bisnes Ais Krim (499)
Bisnes Aksesori Kereta (652)
Bisnes Broadband (1102)
Bisnes Burger (549)
Bisnes Cermin Mata (159)
Bisnes Cuci Kereta (805)
Bisnes Cyber Cafe (451)
Bisnes Dobi (1361)
Bisnes Ebook (1045)
Bisnes Handphone (1257)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (558)
Bisnes Ice Blended (694)
Bisnes Jam Tangan (287)
Bisnes Jeruk (167)
Bisnes Kitar Semula (499)
Bisnes Komputer (1487)
Bisnes Kurier Dan Logistik (678)
Bisnes Minuman (1462)
Bisnes Pasar Malam (1969)
Bisnes Pelancongan (549)
Bisnes Pengantin (684)
Bisnes Perabot (854)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1107)
Bisnes Restoran (3332)
Bisnes Roti Dan Bakeri (708)
Bisnes Salun Rambut (364)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (381)
Bisnes Sms (161)
Bisnes Spa Dan Facial (662)
Bisnes Steamboat (199)
Bisnes Tablet Pc (441)
Bisnes Tradisional (819)
Bisnes Untuk Dijual (3323)
Bisnes Waffle Dan Jagung (383)
Bisnes Western Food (325)
Dewasa 18sx (1775)
Diskusi Bisnes (1962)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (721)
Expo Karnival Tapak Niaga (6487)
Forex Malaysia (1886)
Haiwan Peliharaan (468)
Haji Dan Umrah (465)
Hiasan Dalaman (711)
Hiasan Taman (242)
Hotel Resort Homestay (1010)
Iklan Tv Radio Media Massa (224)
Import Dan Eksport (330)
Ingin Berniaga (2821)
Insurans Dan Takaful (1728)
Insurans Roadtax Kereta (339)
Kedai Bunga (190)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1984)
Kedai Emas (452)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2533)
Kedai Hardware (437)
Kedai Ibu Dan Bayi (689)
Kedai Jahit (3839)
Kedai Kamera Dan Camcorder (342)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (345)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1846)
Kedai Sewa (1637)
Kereta Baru (1616)
Kereta Terpakai (5005)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4819)
Kerja Kemahiran (1955)
Kerja Kosong (11775)
Kerja Praktikal (2069)
Kerja Sales (2282)
Kerja Sambilan (6330)
Konsultan Peguam (151)
Konsultan Perniagaan (453)
Kontrak Swasta (293)
Kontrak Tender Kerajaan (456)
Kontraktor Balak Dan Kayu (480)
Kontraktor Jurutera (566)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (225)
Kontraktor Minyak Dan Gas (679)
Kontraktor Pasir (392)
Kontraktor Pembinaan (2056)
Kontraktor Perlombongan (319)
Kursus Dan Seminar (2821)
Kursus Kecantikan (687)
Kursus Makanan (662)
Kursus Motivasi (323)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1622)
Mencari Pelabur (3684)
Mesin Fotostat (353)
Mesin Freezer Dan Chiller (268)
Mesin Industri (514)
Mesin Jahit (375)
Mesin Proses Makanan (569)
Pakej Pelancongan (2612)
Pakej Perkahwinan (1203)
Pakej Perniagaan (892)
Pasar Basah (1460)
Pekerja Asing (1236)
Pelaburan Saham Unit Trust (945)
Pembantu Rumah Asing (1860)
Pembekal Barang Runcit (1580)
Pembekal Beras (109)
Pembekal Buah-buahan (483)
Pembekal Ikan Kering (385)
Pembekal Kelapa Dan Santan (650)
Pembekal Kerepek (1100)
Pembekal Keropok (444)
Pembekal Kicap Dan Sos (223)
Pembekal Kurma Dan Kismis (289)
Pembekal Madu (238)
Pembekal Mee Dan Bihun (126)
Pembekal Minyak Masak (415)
Pembekal Rempah Dan Perencah (598)
Pembekal Serunding (259)
Pembekal Telur (140)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1185)
Pemborong Batik Dan Sutera (353)
Pemborong Beg Galas (99)
Pemborong Beg Tangan (606)
Pemborong Bundle (866)
Pemborong Cadar Dan Tilam (455)
Pemborong Karpet (162)
Pemborong Kasut Dan Sandal (696)
Pemborong Lampin (295)
Pemborong Mutiara (110)
Pemborong Pakaian Bayi (774)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1657)
Pemborong Pakaian Lelaki (1129)
Pemborong Pakaian Plus Size (144)
Pemborong Pakaian Wanita (4218)
Pemborong Telekung Dan Songkok (566)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3525)
Pemborong Tuala (200)
Pemborong Tudung (2789)
Pembuat Papan Tanda Iklan (278)
Pembuat Plastik Kotak Botol (799)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (483)
Pendaftaran Syarikat (494)
Pendaftaran Trademark (35)
Pengedar Alat Tulis (953)
Pengedar Bahan Pencuci (719)
Pengedar Buku Dan Majalah (587)
Pengedar Contact Lens (243)
Pengedar Perfume (1540)
Pengedar Permainan Kanak2 (600)
Pengedar Produk Kecantikan (2629)
Pengedar Produk Kesihatan (2999)
Pengurus Majlis (597)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (727)
Penternak Burung Puyuh (95)
Penternak Ikan (695)
Penternak Kambing (287)
Penternak Lembu (390)
Penternak Udang (194)
Peralatan Makmal Dan Hospital (265)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (724)
Peralatan Sukan (553)
Perisian Komputer (571)
Perkakas Dapur (625)
Perkakas Elektrik (438)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1536)
Pinjaman AIM (168)
Pinjaman Hartanah (521)
Pinjaman Kad Kredit (389)
Pinjaman Kereta (608)
Pinjaman Peribadi (10612)
Pinjaman Perniagaan (1839)
Produk Dari China (542)
Produk Sejuk Beku (1321)
Program Consignment (2015)
Program Dropship (6747)
Pusat Bahasa (358)
Pusat Jagaan Bayi (1546)
Pusat Latihan (650)
Pusat Memandu (124)
Pusat Mengaji Agama (524)
Pusat Pendidikan Tinggi (524)
Pusat Rawatan (366)
Pusat Tadika Dan Taska (1317)
Pusat Tuisyen (1068)
Rancangan Perniagaan (595)
Rawatan Alternatif (293)
Rumah Sewa (4291)
Rumah Untuk Dijual (3742)
Servis Freelance (1114)
Servis Keselamatan (720)
Servis Pembersihan (828)
Servis Pengedaran Risalah (459)
Setiausaha Syarikat (610)
Sewa Bas Dan Van (577)
Sewa Kereta Teksi Limo (1825)
Sewa Lori (2562)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (56)
Studio Filem Dan Videografi (248)
Studio Fotografi (902)
Studio Grafik Dan 3D (1101)
Studio Lukisan (129)
Studio Model Penyanyi Pelakon (728)
Studio Muzik (477)
Sukan Beladiri (116)
Sukan Berkumpulan (232)
Sukan Futsal (228)
Sukan Pancing (143)
Tanah Sewa (640)
Tanah Untuk Dijual (4850)
Tempahan Biskut Dan Tart (2154)
Tempahan Hamper (188)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (668)
Tempahan Katering (2154)
Tempahan Kek Dan Coklat (2146)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (177)
Tempahan Kuih Muih (1748)
Tempahan Minuman Dan Dessert (463)
Tempahan Nasi Lemak (522)
Tempahan Roti (360)
Terminal Bayaran (189)
Ubahsuai Pejabat (640)
Ubahsuai Rumah (1687)
Urut Tradisional (793)
Usahawan Baja Pertanian (372)
Usahawan Benih Dan Nursery (403)
Usahawan Tani (1095)
Vending Machine (372)
Voucher Dan Tiket (247)
Web Design Malaysia (2310)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1353)