Search Majalah.com
Bantuan Nasihat dan Tunjuk Ajar Diperlukan - Trading/Import/Eksport
Zack 21 - Fri 13/Aug/2010 3:52pm [Last Comment]
Salam sejahtera warga majalah.com.
Saya ni berminat untuk berniaga secara trading/import/eksport tapi pengalaman & pengetahuan mmg zero. Ada ke sesapa kat sini yg boleh tolong beri tunjuk ajar dari mula langkah2 nya.

Niche: Kursus Dan Seminar | Diskusi Bisnes | Import Dan Eksport
     
  1. Asma 2 - Fri 13/Aug/2010 4:01pm
    Salam...
    Jika awak masih muda dan bumiputera saya sarankan awak amik kursus "Siswazah Perantis" under PUNB... On-job-training 6 bln dgn company..

    Dorg bgtau saya yg dorg nk cari perantis yg minat ngn trading, tapi tak ramai yg minat bidang ni. Maybe ni peluang awak...

    Gud Luck...  
  2. Facos - Fri 13/Aug/2010 4:16pm
    apa yg awak nak import dan export saya bleh bantu.. facos.ent@gmail.com  
  3. Zack 21 - Fri 13/Aug/2010 4:28pm
    saya tak terfikir lg apa produk yg nk di import/eksport.
    cuma nk tahu cara2 nk meniaga mcm tu.
    siswazah perantis, mcm best jgk tu.
    kat mana boleh tgk detail dia yea  
  4. En Sulaiman Ramli - Fri 13/Aug/2010 4:52pm
    http://www.punb.com.my/index.php?main

    klik pd program latihan  
  5. Asma 2 - Fri 13/Aug/2010 10:28pm
    Atau pegi terus kat ibu pejabatnya setiap isnin pukul 9 pagi... Saya pi aritu terus daftar. Skrg dh abes kursus. Sy baru start bisnes kuih loyang secara kecil2an. Sbb modal tak byk...  
  6. Zack 21 - Sat 14/Aug/2010 11:14pm
    takde bukak lg kursus nya..
    depa bukak bln 12 ngan bln 6 je kot?
    apa nama tajuk kursus yg berkait ngan trading tu?  
  7. Arzam - Sun 15/Aug/2010 9:58pm
    contact sy 0122409029  
  8. Mohd Akmal Che Anuar - Tue 17/Aug/2010 4:20pm
    salam sejahtera . kepada saudara zack, saya sedia memberi penerangan lanjut secara bersemuka lebih terperinci. ..sebarang pertanyaan boleh email : macatechst@yahoo.com atau 0126725571  
  9. Zack 21 - Wed 18/Aug/2010 5:05pm
    trima kasih sy dah emel kt saudara akmal. kalu ada sesapa warga majalah.com yg berada di penang/kulim. mungkin boleh jumpa bagi tunjuk ajar cara2 nk jln bisnes ni.  
  10. Rizz 2 - Wed 18/Aug/2010 9:49pm
    ok saya boleh tunjuk kan
    boleh bagi email,nama dan no fon
    rizzabu5475@yahoo.com.my
    http://www.daaie.com/index.php?page=jutawan  
  11. Zack 21 - Sat 21/Aug/2010 12:21am
    terima kasih Rizz 2 saya tahu berkenaan company ni tp tak berkesempatan lg nk pi dgr penerangan nya di kl..mungkin lepas raya ni kot  
  12. En Sulaiman Ramli - Sat 21/Aug/2010 6:28pm
    salam...

    zack 21 dan semua warga forum, amik kursus dgn mana2 individu @ syarikat pastikan yg genuine.. dia ajar buat secara manual sesuatu business tu.. Jgn terpedaya dgn kata manis, guna nama jutawan itu ini, lastly rupanya jual ebook jer... tak pun mlm... hampeh...  
  13. Zack 21 - Sun 22/Aug/2010 6:01pm
    betul tu saudara sulaiman..
    bengaang je kalau kata ok sy boleh tunjuk ajar dr a-z la mcm tu la mcm nie..
    last2 jual ebook/buku je..
    saya pun prnah terkena..
    dia suruh poskan sampul kosong utk dia antar detail..
    saya yg kalut n tak sabar nie pun nk cepat terus bank in duit kat dia soh send pakai poslaju..
    apa yg sampai hanyalah kertas iklan buku..  
  14. Amal Mutawasil - Sun 29/Aug/2010 10:18am
    Sekiranya berminat perniagaan import buku-buku agama @ textile @ busana dari Inonesia, saya boleh bantu... Saya beroperasi area Kedah & P.Pinang... Saya berpengalaman 8 tahun. Hubungi @ sms 017-4709002  
  15. Mr Zeck - Wed 1/Sep/2010 11:49pm
    salam zack 21,

    apa susahnya,

    ambil kursus western food dengan tuan sulaiman, lepas tu frozen kan sos terbaik dia n eksport la ke western country,

    mesti meletop punya,
    u kena pastikan dan jaga2 nanti sos tu jadi tempat tido lipas, nayaaaa,  
  16. En Sulaiman Ramli - Thu 2/Sep/2010 5:40am
    kpd saudara zack 21, elok buat research dulu dgn mana2 offer yg dtg kpd u by sms @ emel, minta beli sekian2 produk.. boleh jadi produk yg dorg offer yg adalah lambakan drpd bisness yg tak jadi. sekarang ni memang banyak lambakan produk2 dipasaran yg susah nak dpt tempat di hati pelanggan. hati2 dgn kata2 manis dr mereka yg hampeh tu..  
  17. Mr Zeck - Thu 2/Sep/2010 5:05pm
    KALAU ZACK 21 NAK BELAJAR URUT,
    HELLO JE TUAN SULAIMAN TAPI HATI2 KALAU DIKENAKAN SYARAT SURUH BAWA MINYAK SIKIT DAN TUALA KECIL HE HE,
    BAB KOS FREE JE,

    KALAU NAK BELAJAR APA PUN PASTI TUAN SULAIMAN KITA NI MAMPU MENGAJARNYA KERANA TUAN SULAIMAN NI PEWARIS PROFESOR SERBA TAU YANG DALAM MAJALAH GG TU.  
  18. Arezim - Tue 7/Sep/2010 6:26pm
    salam zack... saya area kulim... meniaga kat area nie... saya buka kedai kat tmn selasih... kalo zack nak sy ada beberapa projek nk dikembgkn tapi x sempat nk wat semuanya.... antara projek zack nk wat duet...
    1. sy mengelola kursus wat produk kesihatan,produk pengguna dan kosmetik.. zack cari org nk wat saya bagi komisen tinngi... minima 1 kursus 20 org..bhn kami sedia...
    2. sy bawu menghasilkn sabun buatan sendiri.. memerlukan org utk pasarkn area utara... komisen tinggi..
    3. sy giat utk mencari stokis n pengedar bagi pati sarang burung dicampur 18000mg collagen... kegilaan ramai wanita produk nie...
    suma projek utk zack wat marketing... komisen tinggi jgn wiso..
    berminat email o call sy 0174650004 azim  
  19. Mohamed 5 - Tue 14/Dec/2010 3:00pm
    salam en Zack, saya nasihatkan tuan agar dptkn pengalaman dahulu sebelum nak cebur mana2 bidang trading import or export. lagi elok jika tuan dapat bekerja dulu untuk timba pengalaman sebelum cebur diri dalam bidang tersebut. buat bisness sendiri ni berbeza en Zack dengan belajar. harap tuan dapat fikirkan apa yg saya bgtau ni.sekian.  
  20. Ramlialias - Tue 28/Dec/2010 12:59am
    Saya dok di middle east. Nampak byk produk kita yg boleh di pasarkan di sini. Kpd yg berpengalaman dgn eksport import, tlg e mail saya..boleh buat usahasama. email saya ramlialias80@yahoo.com  
  21. Emy Ismeth - Tue 19/Apr/2011 11:02am
    zack21: hang kulim tang mana wei..? amacam hang punya projek nak buat trading tu? jadi ka dak..?  
Page 1   (Total 21 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2722)
Bengkel Basikal (73)
Bengkel Besi (212)
Bengkel Kereta (1484)
Bengkel Motosikal (247)
Bengkel Tayar (213)
Bisnes Air Mineral (365)
Bisnes Ais Krim (499)
Bisnes Aksesori Kereta (649)
Bisnes Broadband (1102)
Bisnes Burger (546)
Bisnes Cermin Mata (159)
Bisnes Cuci Kereta (804)
Bisnes Cyber Cafe (451)
Bisnes Dobi (1357)
Bisnes Ebook (1045)
Bisnes Handphone (1253)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (558)
Bisnes Ice Blended (694)
Bisnes Jam Tangan (287)
Bisnes Jeruk (164)
Bisnes Kitar Semula (498)
Bisnes Komputer (1486)
Bisnes Kurier Dan Logistik (675)
Bisnes Minuman (1460)
Bisnes Pasar Malam (1968)
Bisnes Pelancongan (547)
Bisnes Pengantin (678)
Bisnes Perabot (849)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1106)
Bisnes Restoran (3324)
Bisnes Roti Dan Bakeri (707)
Bisnes Salun Rambut (363)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (379)
Bisnes Sms (161)
Bisnes Spa Dan Facial (658)
Bisnes Steamboat (198)
Bisnes Tablet Pc (440)
Bisnes Tradisional (817)
Bisnes Untuk Dijual (3315)
Bisnes Waffle Dan Jagung (382)
Bisnes Western Food (323)
Dewasa 18sx (1767)
Diskusi Bisnes (1960)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (717)
Expo Karnival Tapak Niaga (6456)
Forex Malaysia (1877)
Haiwan Peliharaan (468)
Haji Dan Umrah (465)
Hiasan Dalaman (709)
Hiasan Taman (240)
Hotel Resort Homestay (1006)
Iklan Tv Radio Media Massa (224)
Import Dan Eksport (329)
Ingin Berniaga (2819)
Insurans Dan Takaful (1725)
Insurans Roadtax Kereta (337)
Kedai Bunga (190)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1980)
Kedai Emas (451)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2529)
Kedai Hardware (435)
Kedai Ibu Dan Bayi (687)
Kedai Jahit (3827)
Kedai Kamera Dan Camcorder (342)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (343)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1842)
Kedai Sewa (1633)
Kereta Baru (1616)
Kereta Terpakai (4992)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4798)
Kerja Kemahiran (1954)
Kerja Kosong (11714)
Kerja Praktikal (2053)
Kerja Sales (2272)
Kerja Sambilan (6306)
Konsultan Peguam (151)
Konsultan Perniagaan (452)
Kontrak Swasta (293)
Kontrak Tender Kerajaan (454)
Kontraktor Balak Dan Kayu (478)
Kontraktor Jurutera (565)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (225)
Kontraktor Minyak Dan Gas (679)
Kontraktor Pasir (389)
Kontraktor Pembinaan (2052)
Kontraktor Perlombongan (319)
Kursus Dan Seminar (2812)
Kursus Kecantikan (686)
Kursus Makanan (662)
Kursus Motivasi (322)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1621)
Mencari Pelabur (3680)
Mesin Fotostat (352)
Mesin Freezer Dan Chiller (265)
Mesin Industri (512)
Mesin Jahit (374)
Mesin Proses Makanan (566)
Pakej Pelancongan (2608)
Pakej Perkahwinan (1198)
Pakej Perniagaan (892)
Pasar Basah (1455)
Pekerja Asing (1229)
Pelaburan Saham Unit Trust (943)
Pembantu Rumah Asing (1851)
Pembekal Barang Runcit (1578)
Pembekal Beras (108)
Pembekal Buah-buahan (482)
Pembekal Ikan Kering (385)
Pembekal Kelapa Dan Santan (647)
Pembekal Kerepek (1095)
Pembekal Keropok (442)
Pembekal Kicap Dan Sos (223)
Pembekal Kurma Dan Kismis (289)
Pembekal Madu (237)
Pembekal Mee Dan Bihun (126)
Pembekal Minyak Masak (414)
Pembekal Rempah Dan Perencah (594)
Pembekal Serunding (259)
Pembekal Telur (140)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1183)
Pemborong Batik Dan Sutera (353)
Pemborong Beg Galas (99)
Pemborong Beg Tangan (606)
Pemborong Bundle (862)
Pemborong Cadar Dan Tilam (450)
Pemborong Karpet (162)
Pemborong Kasut Dan Sandal (694)
Pemborong Lampin (295)
Pemborong Mutiara (108)
Pemborong Pakaian Bayi (772)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1653)
Pemborong Pakaian Lelaki (1129)
Pemborong Pakaian Plus Size (144)
Pemborong Pakaian Wanita (4199)
Pemborong Telekung Dan Songkok (565)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3518)
Pemborong Tuala (200)
Pemborong Tudung (2784)
Pembuat Papan Tanda Iklan (276)
Pembuat Plastik Kotak Botol (798)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (481)
Pendaftaran Syarikat (493)
Pendaftaran Trademark (34)
Pengedar Alat Tulis (951)
Pengedar Bahan Pencuci (716)
Pengedar Buku Dan Majalah (585)
Pengedar Contact Lens (243)
Pengedar Perfume (1537)
Pengedar Permainan Kanak2 (598)
Pengedar Produk Kecantikan (2626)
Pengedar Produk Kesihatan (2993)
Pengurus Majlis (595)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (726)
Penternak Burung Puyuh (95)
Penternak Ikan (694)
Penternak Kambing (286)
Penternak Lembu (390)
Penternak Udang (194)
Peralatan Makmal Dan Hospital (263)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (716)
Peralatan Sukan (553)
Perisian Komputer (570)
Perkakas Dapur (623)
Perkakas Elektrik (434)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1532)
Pinjaman AIM (168)
Pinjaman Hartanah (519)
Pinjaman Kad Kredit (388)
Pinjaman Kereta (605)
Pinjaman Peribadi (10589)
Pinjaman Perniagaan (1834)
Produk Dari China (542)
Produk Sejuk Beku (1313)
Program Consignment (2010)
Program Dropship (6728)
Pusat Bahasa (357)
Pusat Jagaan Bayi (1539)
Pusat Latihan (648)
Pusat Memandu (123)
Pusat Mengaji Agama (522)
Pusat Pendidikan Tinggi (523)
Pusat Rawatan (365)
Pusat Tadika Dan Taska (1305)
Pusat Tuisyen (1066)
Rancangan Perniagaan (593)
Rawatan Alternatif (292)
Rumah Sewa (4276)
Rumah Untuk Dijual (3730)
Servis Freelance (1110)
Servis Keselamatan (719)
Servis Pembersihan (825)
Servis Pengedaran Risalah (458)
Setiausaha Syarikat (609)
Sewa Bas Dan Van (575)
Sewa Kereta Teksi Limo (1817)
Sewa Lori (2556)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (56)
Studio Filem Dan Videografi (249)
Studio Fotografi (899)
Studio Grafik Dan 3D (1092)
Studio Lukisan (129)
Studio Model Penyanyi Pelakon (725)
Studio Muzik (477)
Sukan Beladiri (116)
Sukan Berkumpulan (232)
Sukan Futsal (228)
Sukan Pancing (143)
Tanah Sewa (638)
Tanah Untuk Dijual (4833)
Tempahan Biskut Dan Tart (2149)
Tempahan Hamper (188)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (667)
Tempahan Katering (2142)
Tempahan Kek Dan Coklat (2146)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (177)
Tempahan Kuih Muih (1742)
Tempahan Minuman Dan Dessert (462)
Tempahan Nasi Lemak (521)
Tempahan Roti (359)
Terminal Bayaran (189)
Ubahsuai Pejabat (639)
Ubahsuai Rumah (1683)
Urut Tradisional (792)
Usahawan Baja Pertanian (372)
Usahawan Benih Dan Nursery (403)
Usahawan Tani (1092)
Vending Machine (371)
Voucher Dan Tiket (247)
Web Design Malaysia (2306)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1350)