Search Majalah.com
Bagaimana nak Boat Loan Rumah Diatas Tanah Sendiri?
Salleh Rose @ Asian Handel (m) Sdn Bhd - Sat 19/Jan/2013 1:06pm [Last Comment]
Salam, saya baru beli tanah lot rumah di sungai buluh. Saya ingin mendirikan rumah teres 1 tingkat mengikut citarasa saya. Masalah nya bank hanya bagi buat loan untuk membeli rumah dan bukan untuk mendirikan rumah.

Sebenarnya saya baru sahaja settlekan blacklist saya dan bank negara akan clearkan nama selepas 6 bulan. Anggaran pinjaman yg diperlukan hanya RM130K.

Saya pekerja swasta dan punyai gaji lebih kurang 4-5 K sebulan. Tanah yg dibeli adalah geran bersama kerana owner tanah tu buat pecah lot untuk dijual. Jadi saya pohon pandangan dan cadangan dari sahabat majalah.com kerana saya bercadang untuk berpindah ke sg buluh tahun ini juga

Niche: Pinjaman Hartanah | Diskusi Bisnes
Salam Ramadhan Mubarak 1435h
Dari DPMM Putrajaya
     
  1. Sha 77 - Tue 22/Jan/2013 11:26am
    Salam, buat masa ni adalah cooling period untuk saudara, selepas settlekan black list. Maksud saya samada saudara suka atau tidak, saudara kena tunggu lepas 6bulan dan pastikan nama betul2 clear dari black list. lepas tu baru buat pinjaman untuk bina rumah atas tanah yang dah dibeli tu. Seperti biasa dapatkan dokumen2 yg penting untuk buat pinjaman dari bank. Saya tak tahu sudara kerja dengan syarikat apa? tapi check dgn bank yang boleh bagi pinjaman kepada kakitangan swasta.
    Wassalam.  
  2. Sha 77 - Tue 22/Jan/2013 11:29am
    Jangan pinjamn duit ceti atau along pulak ye bro. Nanti masallah lain datang pulak. Sabar, sabar, sabar, sabar, sabar...  
  3. Salleh Rose - Wed 23/Jan/2013 11:35pm
    terima kasih saudara Sha77. saya akan tunggu sampai clear blacklist  
  4. Shaharuddin 2 - Fri 25/Jan/2013 7:56am
    maf kalau maklumat ni salah. Bagi mereka yang membeli lot gran bersama tidak boleh buat pinjaman bank. Cos pinjaman tn perlukan cagaran spt tanah yg tn beli melainkan mereka dlm gran memberi kuasa secara bertulis. Saya kontraktor perumahan n ubah suai rumah ada banyak kes spt ni..  
  5. Firdaus 368 - Mon 28/Jan/2013 2:59pm
    Betul cakap Shaharuddin 2..
    Encik kena pecah lot dahulu,buat geran berasingan..area penang kos lebih kurang RM6k -7k,mahalll...  
  6. Salleh Rose - Tue 29/Jan/2013 8:40pm
    terima kasih dengan info tersebut. jadi, dengan cara manakah yang paling sesuai? selamatkah saya buat pinjaman melalui syarikat kewangan berlesen. sebab bayak juga tawaran yg saya dapat.  
  7. Narisa Mihar - Sun 3/Feb/2013 11:55pm
    lebih selamat klau buat loan dgn bank..klau nk clear nama dr bank negara lagi cepat kalau g bank negara sendri..jgn lupa bawak surat settlement bank yg masukkan nama dlm criss tu  
  8. Aresbi96 - Tue 12/Feb/2013 10:13am
    Betul kata Shaharudin 2. Salah satu cara penyelesaiannya iaah saudara bincang dengan penama lain dalam geran. Samada mereka juga setuju nak buat rumah atas tanah tu. Kalau setuju, saya boleh bantu majukan jadi kawasan perumahan atas tanah tu tanpa pemiilik keluar modal sendiri. Jika berminat sila email saya Sham di sham96.astana@gmail.com atau sms 0173096996.  
  9. Mustaqim 13 - Wed 13/Feb/2013 12:23pm
    sume syarikat kewangan berlesen adalah along...........ada dua kategori along kena faham...1.xda lesen....2.ada lesen tp perjanjian berat sebelah ie lewat bayar interest naik smpai 100%......selain dari bank atau sedara mara...lupakan je....  
  10. Yat 21 - Mon 18/Feb/2013 4:10pm
    tanah sudah ada' buat rumah buat banglo 1 tingkat..teknologi IBS. RM78,000.00  
  11. Aiman Aisar - Wed 20/Feb/2013 3:06am
    jgn merumitkan keadaan... Tuan hanya perlu buat personal loan sahaja utk tuan.. Pilih bank yg menawarkan loan utk swasta.. Boleh je buat rumah atas tanah lot... Tak de masalah..  
  12. Salleh Rose - Wed 20/Feb/2013 1:07pm
    Terima kasih semua dengan nasihat serta cadangan. nampaknya saya kena tunggu sampai clear list dr bank negara kemudian buat personel loan.  
  13. Fazlitkr - Thu 14/Mar/2013 5:55pm
    Salam..setuju dengan pandangan di atas, jangan pinjam dari syarikat kewangan berlesen atau along...

    Tapi, kenapa kena buat personal loan. saya buat rumah atas tanah lot, boleh je buat housing loan..join ngan wife (walau masa buat loan, belum kawin lagi). Everything kontraktor saya uruskan..

    Apa yang Shaharudin 2 cakap memang betul, kena pecah lot dulu..Abg ipar saya sampai sekarang x boleh nak buat rumah sbb semua penama dlm lot xnak share kos pecah lot, mmg mahal..  
  14. Umi Zurin Sofia - Mon 18/Mar/2013 11:55am
    bg yg ada masaalah utk loan bina rumah ikut cita rasa sendiri kmi boleh bntu loan 100k ke 300k, tergntung pd syrat klulusan 7 hari bkrja,,,pembinaan dn plan dri syarikt ,,sebulan ke 2 bulan jngka masa siap rumah, di bina berminat email umizurinsofia@yahoo.com  
  15. Paklong 3 - Tue 6/Aug/2013 4:10am
    Call saya..nk wt loan 50k untuk wt rumah...0135369857...paklong. .  
  16. Feezun - Fri 16/Aug/2013 10:51am
    Yat 21, Teknology IBS tu Kalau untuk rumah di kampung senang dapat ke. Biasa berapa kos untuk IBS kalau rumah setingkat keluasan dalam 1200 - 1600 sft.  
Page 1   (Total 16 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2504)
Bengkel Basikal (69)
Bengkel Kereta (1451)
Bengkel Motosikal (232)
Bengkel Tayar (208)
Bisnes Air Mineral (357)
Bisnes Ais Krim (465)
Bisnes Aksesori Kereta (652)
Bisnes Broadband (1039)
Bisnes Burger (522)
Bisnes Cermin Mata (151)
Bisnes Cuci Kereta (766)
Bisnes Cyber Cafe (433)
Bisnes Dobi (1311)
Bisnes Ebook (1004)
Bisnes Handphone (1195)
Bisnes Hari Raya (55)
Bisnes Hotel Dan Resort (535)
Bisnes Ice Blended (663)
Bisnes Jam Tangan (270)
Bisnes Jeruk (156)
Bisnes Kitar Semula (481)
Bisnes Komputer (1419)
Bisnes Kurier Dan Logistik (624)
Bisnes Minuman (1381)
Bisnes Pasar Malam (1868)
Bisnes Pelancongan (502)
Bisnes Perabot (786)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1021)
Bisnes Restoran (3109)
Bisnes Roti Dan Bakeri (671)
Bisnes Salun Rambut (336)
Bisnes Sarang Burung (251)
Bisnes Satay (357)
Bisnes Sms (152)
Bisnes Spa Dan Facial (613)
Bisnes Steamboat (192)
Bisnes Tablet Pc (434)
Bisnes Tradisional (793)
Bisnes Untuk Dijual (3102)
Bisnes Waffle Dan Jagung (361)
Bisnes Western Food (297)
Dewasa 18sx (1669)
Diskusi Bisnes (1865)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (682)
Expo Karnival Tapak Niaga (6016)
Forex Malaysia (1754)
Haiwan Peliharaan (424)
Haji Dan Umrah (451)
Hiasan Dalaman (674)
Hiasan Taman (232)
Hotel Resort Homestay (953)
Iklan Tv Radio Media Massa (210)
Import Dan Eksport (308)
Ingin Berniaga (2728)
Insurans Dan Takaful (1635)
Insurans Roadtax Kereta (316)
Kedai Bunga (183)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1914)
Kedai Emas (436)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2424)
Kedai Hardware (502)
Kedai Ibu Dan Bayi (654)
Kedai Jahit (3553)
Kedai Kamera Dan Camcorder (330)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (324)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1691)
Kedai Sewa (1566)
Kereta Baru (1518)
Kereta Terpakai (4731)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4329)
Kerja Kemahiran (1809)
Kerja Kosong (10612)
Kerja Praktikal (1798)
Kerja Sales (2086)
Kerja Sambilan (5904)
Konsultan Perniagaan (416)
Kontrak Swasta (273)
Kontrak Tender Kerajaan (435)
Kontraktor Balak Dan Kayu (456)
Kontraktor Jurutera (517)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (216)
Kontraktor Minyak Dan Gas (653)
Kontraktor Pasir (344)
Kontraktor Pembinaan (1921)
Kontraktor Perlombongan (304)
Kursus Dan Seminar (2672)
Kursus Kecantikan (664)
Kursus Makanan (641)
Kursus Motivasi (308)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1558)
Mencari Pelabur (3515)
Mesin Fotostat (337)
Mesin Freezer Dan Chiller (241)
Mesin Industri (476)
Mesin Jahit (354)
Mesin Proses Makanan (529)
Pakej Pelancongan (2493)
Pakej Perkahwinan (1160)
Pakej Perniagaan (820)
Pasar Basah (1382)
Pekerja Asing (1149)
Pelaburan Saham Unit Trust (890)
Pembantu Rumah Asing (1762)
Pembekal Barang Runcit (1527)
Pembekal Beras (96)
Pembekal Buah-buahan (454)
Pembekal Ikan Kering (366)
Pembekal Kelapa Dan Santan (597)
Pembekal Kerepek (1055)
Pembekal Keropok (415)
Pembekal Kicap Dan Sos (211)
Pembekal Kurma Dan Kismis (287)
Pembekal Madu (229)
Pembekal Mee Dan Bihun (120)
Pembekal Minyak Masak (403)
Pembekal Rempah Dan Perencah (554)
Pembekal Serunding (253)
Pembekal Telur (128)
Pemborong Aksesori Lelaki (159)
Pemborong Aksesori Wanita (1161)
Pemborong Batik Dan Sutera (340)
Pemborong Beg Galas (98)
Pemborong Beg Tangan (583)
Pemborong Bundle (833)
Pemborong Cadar Dan Tilam (413)
Pemborong Karpet (145)
Pemborong Kasut Dan Sandal (662)
Pemborong Lampin (283)
Pemborong Mutiara (104)
Pemborong Pakaian Bayi (743)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1572)
Pemborong Pakaian Lelaki (1095)
Pemborong Pakaian Plus Size (135)
Pemborong Pakaian Wanita (4019)
Pemborong Telekung Dan Songkok (552)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3370)
Pemborong Tuala (188)
Pemborong Tudung (2662)
Pembuat Papan Tanda Iklan (248)
Pembuat Plastik Kotak Botol (770)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (467)
Pendaftaran Syarikat (460)
Pendaftaran Trademark (30)
Pengedar Alat Tulis (914)
Pengedar Bahan Pencuci (681)
Pengedar Buku Dan Majalah (562)
Pengedar Contact Lens (234)
Pengedar Perfume (1494)
Pengedar Permainan Kanak2 (562)
Pengedar Produk Kecantikan (2512)
Pengedar Produk Kesihatan (2891)
Pengurus Majlis (576)
Penternak Arnab (51)
Penternak Ayam (690)
Penternak Burung Puyuh (93)
Penternak Ikan (674)
Penternak Kambing (274)
Penternak Lembu (359)
Penternak Udang (183)
Peralatan Makmal Dan Hospital (251)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (670)
Peralatan Sukan (532)
Perisian Komputer (533)
Perkakas Dapur (582)
Perkakas Elektrik (402)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1452)
Pinjaman AIM (157)
Pinjaman Hartanah (490)
Pinjaman Kad Kredit (376)
Pinjaman Kereta (556)
Pinjaman Peribadi (9927)
Pinjaman Perniagaan (1746)
Produk Dari China (509)
Produk Sejuk Beku (1246)
Program Consignment (1928)
Program Dropship (6297)
Pusat Bahasa (334)
Pusat Jagaan Bayi (1394)
Pusat Latihan (611)
Pusat Memandu (117)
Pusat Mengaji Agama (460)
Pusat Pendidikan Tinggi (495)
Pusat Rawatan (333)
Pusat Tadika Dan Taska (1189)
Pusat Tuisyen (999)
Rancangan Perniagaan (563)
Rawatan Alternatif (274)
Rumah Sewa (4020)
Rumah Untuk Dijual (3528)
Servis Freelance (1012)
Servis Keselamatan (674)
Servis Pembersihan (756)
Servis Pengedaran Risalah (437)
Setiausaha Syarikat (574)
Sewa Bas Dan Van (521)
Sewa Kereta Teksi Limo (1668)
Sewa Lori (2375)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (54)
Studio Filem Dan Videografi (229)
Studio Fotografi (847)
Studio Grafik Dan 3D (1000)
Studio Lukisan (123)
Studio Model Penyanyi Pelakon (674)
Studio Muzik (438)
Sukan Beladiri (112)
Sukan Berkumpulan (221)
Sukan Futsal (220)
Sukan Pancing (136)
Tanah Sewa (602)
Tanah Untuk Dijual (4542)
Tempahan Biskut Dan Tart (2083)
Tempahan Hamper (183)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (628)
Tempahan Katering (2004)
Tempahan Kek Dan Coklat (2071)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (160)
Tempahan Kuih Muih (1659)
Tempahan Minuman Dan Dessert (428)
Tempahan Nasi Lemak (485)
Tempahan Roti (331)
Terminal Bayaran (174)
Ubahsuai Pejabat (613)
Ubahsuai Rumah (1605)
Urut Tradisional (733)
Usahawan Baja Pertanian (359)
Usahawan Benih Dan Nursery (378)
Usahawan Tani (1023)
Vending Machine (329)
Voucher Dan Tiket (238)
Web Design Malaysia (2208)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1239)