Search Majalah.com
Bagaimana Mengurus Kedai Dobi
No Owner - Fri 18/Feb/2011 11:51am [Last Comment]
salam,

saya dah urus dobi 10 bulan. dr mula buka sampai sekarang alhamdulillah memberangsangkan. saya buat bisnes jahit dan alter sekali dan sale mencecah 300 sehari walk in customer sahaja dan ada kala sampai rm700 - rm800 sehari dengan sale jahit sekali.

january lepas saya naikkan cucian biasa ke rm2.50/kg sbb chemical dan gas naik harga. lepas raya cina kedai saya langsung tak ada orang. sale jatuh bwh rm50/hari. saya buntu. ada pegawai dr pusat latihan tawar kontrak dgn byrn cash, 10 minit lpas tu pesaing saya dtg kononnya hantar jahit tepi sambil tinjau harga di kedai saya tapi saya kenal dia.

keesokannya pegawai yg tawar kontrak terus telefon dan batalkan niatnya nk hantar di kedai saya. saya baru habis bayar semua machine2 dan hutang yg ada tapi saya lemah dari segi pengurusan dan marketing.

boleh rakan2 bantu saya? kalau boleh saya nk bersaing secara sihat. kedai saya dikelilingi politeknik, kolej komuniti, matrikulasi, institut latihan perindustrian, tudm, ikbn dan bnyk lagi.....

Niche: Bisnes Dobi | Diskusi Bisnes
Seminar Memborong Produk di China
29 Nov 2014 (Sabtu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya

Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
9 Dis 2014 (Selasa) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya

Sesi Demo GST-Compliance Software - Ofisxpert
9 Dis 2014 (Selasa) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Sang Ratu - Fri 18/Feb/2011 2:59pm
    maybe u boleh turunkan balik harga kepada harga asal ataupun yg lebih berpatutan utk customer u dan buat promosi baru.. =) wish u all the best  
  2. Linkman - Fri 18/Feb/2011 3:37pm
    check harga pesaing2 dekat sana, kalo sama, tak perlu turunkan harga.

    try hantar flyers kat umah2 budak2 student tu..

    http://www.majalah.com/?classifieds:servis-pengedaran-risalah  
  3. Linkman - Fri 18/Feb/2011 3:40pm
    bagi wifi free

    nama wifi tu taruk...

    "Dobi Ekonomi... Nama Dobi Anda - 03 xxx nombor kedai"

    bila student try connect wifi kat laptop dorang, dia akan nampak iklan free u kat komputer dorang... kat bhgn wifi connection.. dalam list "available public connection"  
  4. Linkman - Fri 18/Feb/2011 3:42pm
    carik brader2 jual burger... area tu..

    bagitau nak sponsor kertas tisu.

    cetak nama dobi & iklan dobi awak... pada tisu tu.

    so... setiap kali mamat2 & minah2 studen tu lapar, dorang beli burger... pada tisu tu ada iklan awak.  
  5. Paksu - Fri 18/Feb/2011 4:15pm
    1) wat promotion..stiap 10 cucian, free 2kg prtama utk next cucian..wat kad n cop kad tu..
    2) wat diskaun utk student..minta diaorg tunjuk kad student..  
  6. Khalida Hessa - Fri 18/Feb/2011 5:20pm
    Assalammualaikum Cik Suci, mohon email kan alamat email kpd saya di khalidahessa@gmail.com utk mudah berhubung. Mungkin ada beberapa perkara yg boleh dikongsi. Lokasi cik dimana? terima kasih. Wassalaam  
  7. Sha 7 - Sat 19/Feb/2011 12:33am
    Saya ingat kedai makan je yg selalu ada kes2 gini.. kedai dobi pun ada ye.. Lagi satu.. suci 2 baru niaga 10 bulan.. belum cukup setahun.. Setau saya ada bisnes yg jatuh sedikit lps musim perayaan.. mcm bisnes saya pun.. saya dah prepare bln ape yg jatuh n bulan ape yg naik sbb dah jadi rutin setiap tahun.. just my 5 cent.. anyway..usha la selagi boleh..  
  8. No Owner - Sat 19/Feb/2011 8:41pm
    tq 4 all comment. :)  
  9. Azman Mohamad - Sun 20/Feb/2011 7:48am
    alhamdulillah..smua komen yg diberi rakan majalah sgguh mbina. insyaAllah, suci 2 akan dilindungi Allah. bykn solat sunat & mta dgnNya...Dia sj yg akan kabulkn doa kt. tp, jgn skali2 gi jmp bomoh / dukun mta pelaris..syirik tau!  
  10. No Owner - Sun 20/Feb/2011 10:25am
    saya masih baru dlm majalah ni dan rasa risau juga mula2 nk buka topik tapi anda sekelian sgt prihatin dan baik, seperti dh lama kita kenal.. thanks again sang ratu, linkman, pak su, khalida, sha 7 dan azman mohamad... komen anda membuatkan saya tidak berasa keseorangan menguruskan perniagaan saya di samping 3 org anak yg masih kecil...  
  11. Siti 140 - Sun 20/Feb/2011 11:43am
    suci2 kat area kepala batas jitra ker? mcm kenal ja kwsn2 tu. rumah sy kt situ,slalu antaq toto kot  
  12. Ikarazali - Sun 20/Feb/2011 12:52pm
    bykkan sembahyang dhuha...sesungguhnye sembahyang dhuha adalah kunci bg pintu rezeki...  
  13. Fakrul - Mon 21/Feb/2011 10:16pm
    Salam,

    Rasanya dobi anda mengalami musim menurun selepas perayaan, ini adalah kebiasaan bagi sebarang perayaan samada perayaan cina atau hari raya. Cuba check semua customer yang kebiasaan datang ke kedai anda , adakah dia telah bertukar arah ke kedai lain, jika ini berlaku, lakukan sedikit penyiasatan, adakah terjadi symptom "ketidak puasan hati di kedai anda"....
    Dan lakukan sedikit promosi di kedai anda..selalunya bila ada promosi begini , pelanggan baru akan muncul, pelanggan lama mungkin akan kembali...apapun selamat berjaya...

    http://rahsiadobi.com  
  14. Muhsinatul Amal Mustapha - Tue 22/Feb/2011 8:55am
    saya nak tanya pendapatan kepada kwn2 yg membuka kedai dobi....say bercadang nah membuka kedai dobi di kwsn rumah saya...tapi di situ dh ada 4 buah kedai dobi.walaupun dh ada bnyk kedai dobi di situ..tp saya tengok kesdai2 dobu sentaisa ramai...releven x klu saya buka di situ jugak..tapi saya bercadang nak buat servis berlainan...sprt penghantaran ka, alter baju2 yg rosak..minta pandangan  
  15. No Owner - Tue 22/Feb/2011 10:53am
    thanks en. fakrul, mungkin benar kata anda dan saya sedikit cemas kerana pendapatan saya hanya bergantung kpd kedai saya itu. terima kasih kpd all friend yg bg pendapat dan idea kp saya...  
  16. Paksu - Tue 22/Feb/2011 11:16am
    smoga perniagaan anda brjalan lancar dan trus maju..
    amin......  
  17. Sifu Dobi - Sat 5/Mar/2011 2:34pm
    suci2,
    tahniah anda dah buka kedai dobi di kawasan anda...bagus tuh...cuma apa yang saya nak pesan kat sini bila berlaku macam tuh banyak faktor u kena kaji..sebelum awk nak turunkan harga atau naikkan harga pastikan awk buat servey dekat kawasan sekeliing perniagaan anda.jangan main suka ati naik turun harga untuk lawan ngan pesaingan yang sedia ada..area yang awk buka tuh snagat startegik..cuba baiki cara awk buat biz.jangan harap kepada walk in customer...hope pesanan saya nie sedikit sebanyak dapat bantu awk kalauperlukan apa-apa pandangan lebih lanjut sila email ke dobisifu@gmail.com  
Page 1   (Total 17 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2825)
Bengkel Basikal (74)
Bengkel Besi (225)
Bengkel Kereta (1508)
Bengkel Motosikal (253)
Bengkel Tayar (219)
Bisnes Air Mineral (372)
Bisnes Ais Krim (517)
Bisnes Aksesori Kereta (664)
Bisnes Broadband (1116)
Bisnes Burger (551)
Bisnes Cermin Mata (162)
Bisnes Cuci Kereta (823)
Bisnes Cyber Cafe (453)
Bisnes Dobi (1388)
Bisnes Ebook (1068)
Bisnes Handphone (1273)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (575)
Bisnes Ice Blended (712)
Bisnes Jam Tangan (291)
Bisnes Jeruk (183)
Bisnes Kitar Semula (508)
Bisnes Komputer (1504)
Bisnes Kurier Dan Logistik (692)
Bisnes Minuman (1487)
Bisnes Pasar Malam (2007)
Bisnes Pelancongan (554)
Bisnes Pengantin (701)
Bisnes Perabot (878)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1123)
Bisnes Restoran (3396)
Bisnes Roti Dan Bakeri (724)
Bisnes Salun Rambut (374)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (388)
Bisnes Sms (162)
Bisnes Spa Dan Facial (681)
Bisnes Steamboat (199)
Bisnes Tablet Pc (445)
Bisnes Tradisional (840)
Bisnes Untuk Dijual (3424)
Bisnes Waffle Dan Jagung (388)
Bisnes Western Food (332)
Dewasa 18sx (1801)
Diskusi Bisnes (1990)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (741)
Expo Karnival Tapak Niaga (6643)
Forex Malaysia (1942)
Haiwan Peliharaan (477)
Haji Dan Umrah (470)
Hiasan Dalaman (726)
Hiasan Taman (244)
Hotel Resort Homestay (1034)
Iklan Tv Radio Media Massa (229)
Import Dan Eksport (335)
Ingin Berniaga (2838)
Insurans Dan Takaful (1768)
Insurans Roadtax Kereta (349)
Kedai Bunga (191)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1996)
Kedai Emas (459)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2554)
Kedai Hardware (441)
Kedai Ibu Dan Bayi (697)
Kedai Jahit (3963)
Kedai Kamera Dan Camcorder (351)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (342)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1904)
Kedai Sewa (1657)
Kereta Baru (1646)
Kereta Terpakai (5064)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4997)
Kerja Kemahiran (2024)
Kerja Kosong (12187)
Kerja Praktikal (2193)
Kerja Sales (2340)
Kerja Sambilan (6463)
Konsultan Peguam (161)
Konsultan Perniagaan (466)
Kontrak Swasta (302)
Kontrak Tender Kerajaan (467)
Kontraktor Balak Dan Kayu (486)
Kontraktor Jurutera (577)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (228)
Kontraktor Minyak Dan Gas (696)
Kontraktor Pasir (412)
Kontraktor Pembinaan (2099)
Kontraktor Perlombongan (326)
Kursus Dan Seminar (2869)
Kursus Kecantikan (697)
Kursus Makanan (672)
Kursus Motivasi (327)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1632)
Mencari Pelabur (3742)
Mesin Fotostat (358)
Mesin Freezer Dan Chiller (275)
Mesin Industri (523)
Mesin Jahit (389)
Mesin Proses Makanan (583)
Pakej Pelancongan (2648)
Pakej Perkahwinan (1219)
Pakej Perniagaan (905)
Pasar Basah (1487)
Pekerja Asing (1271)
Pelaburan Saham Unit Trust (969)
Pembantu Rumah Asing (1898)
Pembekal Barang Runcit (1593)
Pembekal Beras (117)
Pembekal Buah-buahan (493)
Pembekal Ikan Kering (390)
Pembekal Kelapa Dan Santan (659)
Pembekal Kerepek (1118)
Pembekal Keropok (454)
Pembekal Kicap Dan Sos (229)
Pembekal Kurma Dan Kismis (291)
Pembekal Madu (246)
Pembekal Mee Dan Bihun (128)
Pembekal Minyak Masak (418)
Pembekal Rempah Dan Perencah (621)
Pembekal Serunding (260)
Pembekal Telur (143)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1201)
Pemborong Batik Dan Sutera (355)
Pemborong Beg Galas (102)
Pemborong Beg Tangan (613)
Pemborong Bundle (877)
Pemborong Cadar Dan Tilam (465)
Pemborong Karpet (165)
Pemborong Kasut Dan Sandal (712)
Pemborong Lampin (304)
Pemborong Mutiara (113)
Pemborong Pakaian Bayi (781)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1692)
Pemborong Pakaian Lelaki (1141)
Pemborong Pakaian Plus Size (146)
Pemborong Pakaian Wanita (4297)
Pemborong Telekung Dan Songkok (572)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3573)
Pemborong Tuala (206)
Pemborong Tudung (2829)
Pembuat Papan Tanda Iklan (288)
Pembuat Plastik Kotak Botol (805)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (488)
Pendaftaran Syarikat (510)
Pendaftaran Trademark (36)
Pengedar Alat Tulis (961)
Pengedar Bahan Pencuci (730)
Pengedar Buku Dan Majalah (606)
Pengedar Contact Lens (248)
Pengedar Perfume (1566)
Pengedar Permainan Kanak2 (613)
Pengedar Produk Kecantikan (2658)
Pengedar Produk Kesihatan (3050)
Pengurus Majlis (605)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (743)
Penternak Burung Puyuh (96)
Penternak Ikan (699)
Penternak Kambing (296)
Penternak Lembu (398)
Penternak Udang (200)
Peralatan Makmal Dan Hospital (269)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (739)
Peralatan Sukan (553)
Perisian Komputer (578)
Perkakas Dapur (633)
Perkakas Elektrik (452)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1551)
Pinjaman AIM (171)
Pinjaman Hartanah (526)
Pinjaman Kad Kredit (398)
Pinjaman Kereta (628)
Pinjaman Peribadi (10883)
Pinjaman Perniagaan (1865)
Produk Dari China (550)
Produk Sejuk Beku (1361)
Program Consignment (2046)
Program Dropship (6901)
Pusat Bahasa (366)
Pusat Jagaan Bayi (1609)
Pusat Latihan (661)
Pusat Memandu (125)
Pusat Mengaji Agama (536)
Pusat Pendidikan Tinggi (534)
Pusat Rawatan (374)
Pusat Tadika Dan Taska (1368)
Pusat Tuisyen (1097)
Rancangan Perniagaan (568)
Rawatan Alternatif (299)
Rumah Sewa (4380)
Rumah Untuk Dijual (3814)
Servis Freelance (1137)
Servis Keselamatan (735)
Servis Pembersihan (853)
Servis Pengedaran Risalah (474)
Setiausaha Syarikat (601)
Sewa Bas Dan Van (586)
Sewa Kereta Teksi Limo (1871)
Sewa Lori (2620)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (58)
Studio Filem Dan Videografi (258)
Studio Fotografi (917)
Studio Grafik Dan 3D (1142)
Studio Lukisan (134)
Studio Model Penyanyi Pelakon (761)
Studio Muzik (489)
Sukan Beladiri (119)
Sukan Berkumpulan (238)
Sukan Futsal (231)
Sukan Pancing (144)
Tanah Sewa (657)
Tanah Untuk Dijual (4954)
Tempahan Biskut Dan Tart (2174)
Tempahan Hamper (189)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (676)
Tempahan Katering (2194)
Tempahan Kek Dan Coklat (2178)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (181)
Tempahan Kuih Muih (1770)
Tempahan Minuman Dan Dessert (474)
Tempahan Nasi Lemak (533)
Tempahan Roti (379)
Terminal Bayaran (194)
Ubahsuai Pejabat (654)
Ubahsuai Rumah (1721)
Urut Tradisional (820)
Usahawan Baja Pertanian (375)
Usahawan Benih Dan Nursery (410)
Usahawan Tani (1106)
Vending Machine (390)
Voucher Dan Tiket (252)
Web Design Malaysia (2333)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1397)