Search Majalah.com
Bagaimana Cara untuk Berkerja Dalam Bidang Offshore @ Onshore (Oil & Gas)
Ziqry - Sun 23/Oct/2011 12:13pm [Last Comment]
Salam rakan2 MC sekalian..Saya nk tnya skit kpada yg PAKAR atau dah pon menceburi bidang yg biasanya berkaitan dgn kerja ngan Oil& Gas cntoh..PetronasCarigali, Talisman dn sbagainya lah... Sbgai seorg yg ZERO knowledge dlm bidang ni, boleh ke berpeluang untuk ceburi bidang ni? Mcam mana cara nak g blajar? Apa institusi yg sediakan caurse utk bidang kerja ni? Dkat mana? (wahh da mcam reporter plak aku btanya ;p)
Boleh terangkn secara teperinci tak? Kerjasama Anda Amat sy hargai.. trima kasih. :)

Niche: Kontraktor Minyak Dan Gas | Diskusi Bisnes | Diskusi Kerjaya | Jobs & Vacancies in Malaysia
Kursus Borong Produk China Tanpa Perlu Melangkah ke China
18 Sep 2014 (Khamis) di DPMM Putrajaya

Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
24 Sep 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Ady 5 - Sun 23/Oct/2011 1:38pm
    sye syor kn u ambik kursus kimpalan d AKADEMI BINAAN MALAYSIA (ABM) under (CIDB)....kursus d sane ada macam'2,tapi kalu u nak bidang ni sye syor kan bidang kimpalan la.....kursus mereka ada pelbagai peringkat segala dalam hal berkaitan pembinaan dan yuran d tanggung CIDB.....gune PMR je pun boleh....kalau kt johor tempatnye area jalan tampoi tu....kalau negeri lain u cuba la cari info kt (ABM)..........sijil ABM ni lebih ganas sikit berbanding giat mara dan pelbagai maklumat berkaitan industri ini dalam negara ni u boleh dapat semasa d ABM  
  2. Ziqry - Sun 23/Oct/2011 4:33pm
    Salam En. Ady5, trima kasih atas info yg encik bagi. Sy da try cari kat google, tapi mcam2 plak yg klua..tu yg buat sy pening tu.. Nak tnya kat kwn2 malu, hah skrg sy tgah sesat jalan lani.. sib baik ade encik. Ok nanti sy try search..tapi kat johor ya? Sy ade dgar di TATI (Terengganu) pon ade gak bidang ni.. Apapa pun trima kasih skali lagi. :)  
  3. Sarif Bin Mohd Ali - Mon 24/Oct/2011 7:58am
    ikut kelulusan yg ada,engineer ke
    intrumentation ke
    makanikal ke
    electrikal ke
    boleh kja kat on shore n off shore  
  4. Ziqry - Mon 24/Oct/2011 9:28am
    Salam En.Sarif, trima kasih dgn info yg dberi..lagi satu soalan sy nak tnya,"lesen safety caurse" tu mcam mana ya? maaf btanya..  
  5. Usop 5 - Mon 24/Oct/2011 11:44am
    ko buat BOSIET jer..
    pastu apply mne2 keje..
    dapat peg offshore.. :)  
  6. Syamsul 16 - Mon 24/Oct/2011 12:46pm
    basicly bro dlm bidang ape sbnarnya...
    kalu ikut sy punya plan dulu try dekat niosh bangi tu..tu pun boleh tahan gak yurannya..situ ada jgk kuar kan course tok offshoe kalu xsilap aku..try la survey..  
  7. Joe 83 - Mon 24/Oct/2011 1:34pm
    tgk u bidang apa.prgi buat Mis-boset (bsc svival at sea,ffting,huet,safety ortion) kat tstc (tati) dan fully medical check-up @ sijil kesihatan utk pkerja luar pantai dri klinik panel petronas..lps tu prgilh apply mna2..  
  8. Bakih - Mon 24/Oct/2011 5:16pm
    aku kerja offshore juga bahagian catering. ingat orang kat offshore tu tak makan ke tak berak ke. Apply aje apa yang patut dengan kelayakan anda.  
  9. Mala 9 - Mon 24/Oct/2011 5:43pm
    memang ikut kelulusan..tapi yang senang approach company yang supply orang pegi offshore, ikut bidang masing2...bosiet tu memang passport untuk gi offshore...u kena decide u nak buat ape..ape discipline yang u nak pursue...  
  10. Ziqry - Mon 24/Oct/2011 11:27pm
    Fuhh..meluas, mdalam, banyak gak scope keje nya ya..hmm any way thank alots kpd smua yg bagi info. sy btul2 appreciated dgn sifat murah hati kalian sbab sudi bg info. Trima kasih skali lagi. :)  
  11. Hilmi 3 - Mon 12/Dec/2011 1:06pm
    Salam semua. syarikat kami sedang mencari usahawan minyak diesel utk bersama2 kami terlibat dalam isdustri ni. syarikat kami telah beroperasi lebih 6tahun. Mencari pelabur2 utk mencukupkan simpanan minyak di Dovechem, Gebeng Kuantan. minimum pelaburan ialah rm1000 ( beli minyak dgn kami) dan dibayar 10% selepas 3bulan pertama selama 3tahun. iaitu untung rm2600 utk 3 tahun. utk keterangan lanjut boleh dtg jumpa kami di kuantan. setiap usahawan akan mendapat geran bukti pembelian minyak dam surat pperjanjian. hubungi email sy al_faroqh@yahoo.com. pre presentation syarikat kami lawati www.ozoil.com tq  
  12. Tengku Alia Adzam - Mon 12/Dec/2011 4:43pm
    salam..nak buat correction...tstc ialah trg safety training centre..bukan tati.
    tati ialah trg advanced technical institute akA KU- TATI now..
    TSTC BESIDE KU-TATI

    tqvm  
  13. Joe 83 - Wed 4/Jan/2012 11:36pm
    pembetulan tstc bkn tati,tq  
  14. Adha87 - Sun 22/Jan/2012 11:45am
    saya nak tanya ada x sesiapa nak pakai pekerja offshore sbb saya baru dapat licence offshore tapi susah betul nk dapat kerja...duit da banyak habis buat licence n medical check up...macam da give up jew rasenye huhu  
  15. Ahmad Yazid - Mon 20/Feb/2012 2:36pm
    stakat ada sijil safety tu pun sebenarnye susah untuk dapatkan peluang sebab ramai diluar sana yang ade bermacam2 sijil safety course dari macam2 agenci yg diiktirafkan untuk keluarkan sijil. tapi yang paling utama tiket untuk join tu kemahiran. stakat ni kalau kimpalan tu .. memang ade market. kalau ade degree yg good CGPA grades esp 3.0 ke atas dalam bidang petroleum, electrical, chemical, mechanical memang ade potensi untuk dapatkan peluang kerja offshore in oil n gas. terlalu luas cabang oil n gas. even kalau dalam ALAM (Akademi Laut Malaysia) pun boleh join oil n gas juge. tapi baseline dia tiga je, kemahiran / knowledge / experience. kabel pun ye jugak lah pada saya yg kabel beso.. senang2 je dapat masuk walaupun lain course + grade teruk.. biasa nye gitu je ...kalau dapat bertapak je dah cukup. tinggal perform + maintain je.  
  16. Mohd Khairil Zakaria - Mon 20/Feb/2012 10:37pm
    kalu masih muda..apply jer Instep,batu rakit Trg.Konpem keje petronas...agi satu Tesdec,Ktrg...kalu dah berumur/family...baru nak pi offshore aku rase tak yah ler...  
  17. Wandin 3 - Mon 27/Feb/2012 10:55pm
    salam.. jangan jadik macam haku.. umur dah ganyut pun BIOSIET tarak lagi.. layan onshre je laa.. jangan kejar keje gaji mahal.. dari ko jadik welder, ko jadik technician untuk NDT lagi ok aku rasa.. :) ada sampai lapan belas ratus level dalam NDT ni, nak tak nak je.. kalau ko dah mahir dalam NDT ni, pengalaman dan rekod kije bagus, ada je kompeni yang nak pakai ko dan silap2 sudi tanggung segala mala keperluan ko untuk wat kije kat offshre (tapi tak semua kompeni wat gitu.. hehehe).. jangan jadik macam junior aku, fresh graduate, terus amik CSWIP 3.0, 3.1.. duit pelingkup, job susah.. sebab apa?.. orang nak PENGALAMAN.. itu yang penting kalau ko nak terjun jugak dalam skop kerjaya onshore and offshore ni (senang cakap oil and gas).. ada ijazah berkepuk pun kalau fresh graduate, susah jugak (ni apa yang aku peratikan mengikut pengalaman aku).. so, smile :)  
  18. Ziqry - Tue 28/Feb/2012 12:05pm
    Jadi, macam mana nak dapat kejenye kalau xdiberi peluang untuk timba pengalaman bang? Susah gak bidang nie ya...  
  19. Ceri Tango - Tue 28/Feb/2012 4:08pm
    jadi helper mula dari bawah  
  20. Nazrin 17 - Tue 28/Feb/2012 5:22pm
    saya ada sijil wireman. tapi pw2 je. pengalaman kerja elektrik 19 tahun dah. tak pernah kerja off shore. tapi teringin nak kerja sana. dengar org ramai cerita macam best jer. umur dah 39. ada ke peluang rasanya? klu ada sapa2 yg berpengalaman dalam hal nie. tlg beri info sikit. sijil safety takde. tolong ya..terima kasih.  
  21. Wandin 3 - Tue 28/Feb/2012 9:52pm
    takpe.. kalau nak belajar dan kumpul pengalaman, jangan dikejar kerja yang gaji mahal2.. masa aku umur 20 21 dedulu...pening gak memikirkan pengalaman la, itu la..ini laa.. apa taknya, dari dalam IKM lagi aku semua dah dimomok2 kan dengan cerita offshore.. sekali bila dah abis IKM, dah dah masuk ke dunia pekerjaan.. baru tau ayat "Oooo..." pastu tersengih2 sesama sendiri.. kalau nak jadi welder, tak payah la kot, melainkan ko berminat.. macam aku cakap kan, kalau berminat, belasah je.. mula je dri bawah.. kalau rasa welding susah, ko blaja tentang NDT (non-destructive test).. bahasa melayunya ujian tanpa musnah.. macam mana nak musnahkan barang yang dibuat untuk client.. menjerit welder2 nanti, hehehe.. ada MPI (Magnetic Particle Inspection), ada DPI (Dye Penetrant Inspection), ada LPI (Liquid Penetrant Inspection), ada UT (Ultra Sonic Test), ada RT (Radiography Test).. rasa nak jadik Welding Inspector?.. Boleh mula dari welder.. korek dan kumpul pengalaman apa saja mengenai welding, mutu welding.. rasa dah yakin dan berpengalaman.. henjut CSWIP 3.0, slow2 takpe.. mula dari bawah.. pengalaman welding dah ada (dalam oil and gas la), certificate ada walaupun 3.0.. henjut pulak CSWIP 3.1 dan sampai la ke level lapan belas ratus sekalipun.. takde pengalaman, sedikit susah.. apa pun, perlu diingat, kalau dah REZEKI, tetap REZEKI kamu.. Hehehehe. apa menda la aku membebel panjang berjela ni.. jangan marah ye tuan rumah.. hehehe  
  22. Nazrin 17 - Mon 5/Mar/2012 5:04pm
    0175844958  
  23. Wandin 3 - Sun 11/Mar/2012 3:10am
    Nazrin 17.. amik la BOSIET.. :)  
  24. Azman7701 - Mon 19/Mar/2012 5:43am
    salam...saya salah seorang pekerja yg bekerja di pelantar minyak, sarawak water..basicly, keje dlm oil n gas ni mmng banyak cabang...kelayakan nya pun macam2 depend pada company yg mendpt kontrak dgn petronas..So, kalau amik course di luar sana pun, ensure u da nampak dulu@ da dpt lubang ape bidang yg u nak masuk..Then, kalau offshore ni, bile da dpt satu company. company akan tanggung semua kos BOSIET sume..x perlu risau. cuma nak ikthiar carik company mane yg ade vacancy..biasanya, bila da join offshore, u akan nampak bnyak benda dan kenalan..dan dr situla u akan berhububung antara lain2 kontraktor untuk menambah kan pendapatan dan pengalaman...sebb bile u buka website company2 offshore ni memng susah nak jumpa vacancy..tp bile da masuk skali..baru la u akan nampak..sekadar pandangan...  
  25. Nazrin 17 - Tue 20/Mar/2012 12:41pm
    tk azman7701 utk pandangan tu. jika ada peluang minta tlg beritahu saya. memang berminat dgn kerja di offshore nie.  
  26. Ahmadbun - Mon 9/Apr/2012 5:02pm
    salam...brņ sumer...nk tnye ni...kos nk wat bosiet mahal x??kalo mcm yg bro Azman 7701 ckp 2...nk kne cari vacancy dulu ke baru wat bosiet ke cmner??  
  27. Awang8888 - Fri 10/Aug/2012 8:56am
    kalau boleh ade sesapa yang boleh pecahkan bidang offshore dan onshore nih, mcm teknikal/clerikel/account/human resource/administration ker.  
  28. Ira79 - Wed 19/Sep/2012 11:43am
    senarai kompeni. pastu apply la masuk sana ikut kelulusan/minat awak. lepas dah keje.. ader pengalaman sket2 baru kompeni antar gih offshore.. untuk tu kompeni tu akan tanggung semua kos utk bosiet, medical checkup, passport (utk gi offshore nyer, bukan gi oversea tu).. dan segala yg berkaitan dengannyer. sebab benda nih ada expiry.. toksah la gi bazir duit wat sendiri. saya sendiri dulu keje dgn beberapa kompeni contractor dan skarang dgn salah satu kompeni 'tuan rumah'. dah 12 thn pengalaman segala ceruk ttg oil n gas nih samada offshore atau onshore. so.. abihkan study dulu.. pastu carik kojer.. insyaAllah dapat. :)  
  29. Faidhi - Wed 26/Sep/2012 11:21pm
    bleh tumpang tnye x>>mcm mne nk bekerje di offshore..n kluw yg pki spek bleh ke kerje di off shore...  
  30. Mai 44 - Mon 1/Oct/2012 3:52pm
    Our company ade a few vacant for engineers.. leh try kalau2 ade peluang.. www.trisys.com  
  31. Badrul Hisham 12 - Mon 1/Oct/2012 4:18pm
    salam and good day.
    aku nak mintak jasa baik rakan di sini, mintak pendapat, mintak cadangan,mintak nasihat dari senior2 or expert2 offshore.Aku ada pengalaman setahun kat kilang buat getah sintetik sebagai QC enginner. berhenti sebab japanese stlye, too many committee job, sampai kerja sebagai QC terbengkalai. Sekarang aku kerja dekat IOI oleochemical sebagai chemical engineer, jaga plant, jaga production.gaji boleh la nk bayar kete satria. tapi sebenarnya, dalam hati aku,jiwa aku, sebenar2nya dari aku, aku nk sangat kerja dalam field oil & gas. aku suka oil and gas, sebab gaji and benefit diorg boleh bagi. Tp pointer degree aku x boleh nk di banggakan.so aku nk tnya bro2 expert sekalian. mesti ke kena tnggu 5 tahun pglaman baru boleh di terima sebagai engineer dekat company oil& gas ni? kalau jawapan anda smua "tidak", soalan aku, ada cara lain utk resume aku atleast "di-review' oleh employer2 company oil& gas ni..mintak pendapat rakan2..objektif aku, aku nak kawin dgn cara halal, bersih and tolong mak ayah,itu je.  
  32. Epu8262 - Mon 29/Oct/2012 2:12am
    salam...saya ni bru 2-3x msuk pelantar myk sbgai helper,semi skills mechanical filter...ada dip on eng. in welding engineering of welding technology,unikl..tp pointer xbrpe membanggakan..so,soalan saye pade yg berpengalaman,blh ke sya jadi q.c?or saya kena amek w.i course dlu?sbb saya ni kira fresh graduate,xde pengalaman dlm bidang ni...time dip dlu,ade amek subject materials science,basic pressure vessels design and steel structures,welding metallurgy,strength of materials,pastu welding...dlm subject welding tu ada ada belajar aws,asme,api n sebagainye serta wajib masuk bengkel n weld joint..ada gak belajar ndt,ut,rt n sbgainye..sebenarnye saye ni berminat tok jdi q.a n q.c  
  33. Mohamad7317 - Tue 13/Nov/2012 2:54pm
    salam, saya nak bertanya kepada sesiapa yg senior and have good experienced dalam o&g industry. i've degree in HR and i'm very keen to work as an employee at offshore. but the problem is, saya rasa saya punya qualification and interesting as offshore staff mcm xde related and not suitable with me. can someone help me??  
  34. Amircswip - Sun 18/Nov/2012 3:37am
    saya mempunyai cswip 3.1, bagaimana saya nk menceburi bidang offshore tanpa kursus boiset. h/p 0126025935  
  35. Helmi 98 - Mon 26/Nov/2012 4:11pm
    assalam Wandin 3..ade NDT PT ni...mintak emel for cerita panjang sket  
  36. Ali 136 - Sat 1/Dec/2012 1:50am
    assalamualaikum sahabat..
    nak tanya nie,boleh rekemen tempat training centre tentang NDT yg di iktiraf oleh kebanyakan syarikat offshore?...saya harap sahabat sume dapat bantu saya..
    pengenalan sedikit tentang diri saya,tahap pelajaran saya setakat PMR je pastu saya sambung di GIAT MARA amek ketuk cat kenderaan,dalam sijil tu mmg de subjek yg berkaitan dengan welding dan saya mmg banyak buat kerja yg berkaitan dengan welding..
    jadi,untuk bidang NDT nie dimana saya boleh bermula?..saya harap sahabat semua boleh tolong terangkan pada saya apa langkah pertama dan seterusnya untuk saya berhijrah dalam bidang offshore nie...
    sekian terima kasih...  
  37. Triangleoffshore Eng Trading - Mon 17/Dec/2012 4:03pm
    projek di tanjung langsat pasir gudang johor...

    hantar cv tuan-tuan ke :- triangleoffshore@yahoo.com

    urgent smua jawatan.


    en.azmi
    017-7994407

    en.firdaus
    017-7875305  
  38. Umar Rahmat - Sat 22/Dec/2012 12:39am
    assalamualaikum..sye nk tnye skit..??sye ade sjil2 yg diperlukan untok ke kt planta tpi sye xde pngalaman keje dan xde owang owamg dlam untuk mntak keje nie..klo ade spe2 yg bleh tlong sye..!!sye brharap sngat untok keje kt planta  
  39. Mrz200 - Tue 1/Jan/2013 2:43pm
    untuk offshore ni ada kerj bahagia teleco tak? sangat berminat dan sijil apa yang perlu ada.. mrz200@yahoo.com tq  
  40. Liza Khairudin - Thu 3/Jan/2013 12:45pm
    lepasan spm boleh x keja di offshore? dan apa position yg ada utk lepasan spm?  
  41. Lyzx - Mon 7/Jan/2013 12:10pm
    Nadi Mahir dekat Paka, Terengganu ada kursus untuk Offshore Catering. Kursus sebulan. Yuran dia rendah. Sekarang tengah ambik pelajar. Kalau nak maklumat lanjut boleh telefon ofis dia 03 827 8036. FB pun ada. Cari je Nadi Mahir. :) Email : nadimahir@yahoo.com  
  42. Syam 127 - Fri 11/Jan/2013 2:37pm
    salam bro... sy berminat sgt tuk join keje offshore ni... sy takde apa2 pengalaman keje tentang bidang ni... ada ape2 cadangan tuk join... harap otai2 bleh bg tunjuk ajar pd org yg lost mcm sy ni...  
  43. Eddiey - Mon 14/Jan/2013 2:23pm
    Salam. Saya berminat untuk bekerja di offshore/onshore sebagai helper/welder pon boleh. Saya sekarang bekerja di bidang automotif. Pengalaman mekanikal 4 tahun. Boleh tak kalau saya nak apply? Kalau boleh saya nak send resume..  
  44. Khai24 2 - Sun 20/Jan/2013 10:03pm
    salam.. sy ada diploma poly dan degree mechanical..bru abis degree. ada cert. cswip 3.0 dan pena pegi kursus cswip 3.1 dan ambil exam (cert. x dpt sbb kurang experiance). minat dlm welding. Final year project sy berkaitan welding(development of wps of fcaw in 3g position).. bleh x nk apply ofshore n bhgn mana sesuai.. x kisa bermula rendah.. sbb xde pengalaman bidang offshore.. ada cadangan..  
  45. Agent008 - Wed 30/Jan/2013 8:40am
    keje kapal la..lagi best
    http://newseafarer.blogspot.com/
    kalau dah experience dekat kapal baru mintak offshore
    ape susah2..  
  46. Usokz 2 - Wed 30/Jan/2013 1:04pm
    Saye ada bosiet,nak mtk keje blh..jd cleaner kt platform pun ok dh

    jamburangkai@hotmail.com
    0176165896  
  47. Agent008 - Fri 1/Feb/2013 4:37pm
    bosiet sahaja xboleh..kena buat BST..alang-alang Buat TankerFamiliarisation terus..awak punya pancing satu sahaja..pasal tu susah..orang lain sampai 10 sijil..  
  48. Faiz 255 - Thu 14/Feb/2013 7:43pm
    salam...nak bertanya...sye nie student utm...tpi sbb extndnt sye plan untuk masuk utm space sbb nak bayar yuran untuk sem yg selebih nya...sebelum nie traning die umw synergy...klu bg org mcm sye belum lagi dpt ijazah masih lagi belajar separuh masa...bole x sye apply untuk kerja offshore untuk kuat kn prngalaman sy sblum graduate nnt...position apa yg sye bole dpt dlm mechanichal eng  
  49. East Academy - Thu 28/Feb/2013 2:54am
    Untuk kerjaya di offshore hubungi kami di 09-5538003  
  50. Amerulhakeem - Sat 9/Mar/2013 2:41am
    orang pkai cermin mata blh keje off shore ke?  
Start | Page 1 | Next >                     (Total 61 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2634)
Bengkel Basikal (71)
Bengkel Besi (205)
Bengkel Kereta (1488)
Bengkel Motosikal (244)
Bengkel Tayar (210)
Bisnes Air Mineral (361)
Bisnes Ais Krim (491)
Bisnes Aksesori Kereta (656)
Bisnes Broadband (1080)
Bisnes Burger (541)
Bisnes Cermin Mata (155)
Bisnes Cuci Kereta (790)
Bisnes Cyber Cafe (443)
Bisnes Dobi (1336)
Bisnes Ebook (1032)
Bisnes Handphone (1231)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (552)
Bisnes Ice Blended (689)
Bisnes Jam Tangan (281)
Bisnes Jeruk (162)
Bisnes Kitar Semula (487)
Bisnes Komputer (1459)
Bisnes Kurier Dan Logistik (653)
Bisnes Minuman (1427)
Bisnes Pasar Malam (1929)
Bisnes Pelancongan (530)
Bisnes Perabot (833)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1075)
Bisnes Restoran (3241)
Bisnes Roti Dan Bakeri (699)
Bisnes Salun Rambut (354)
Bisnes Sarang Burung (254)
Bisnes Satay (373)
Bisnes Sms (156)
Bisnes Spa Dan Facial (638)
Bisnes Steamboat (196)
Bisnes Tablet Pc (441)
Bisnes Tradisional (807)
Bisnes Untuk Dijual (3246)
Bisnes Waffle Dan Jagung (375)
Bisnes Western Food (317)
Dewasa 18sx (1727)
Diskusi Bisnes (1924)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (709)
Expo Karnival Tapak Niaga (6299)
Forex Malaysia (1826)
Haiwan Peliharaan (453)
Haji Dan Umrah (461)
Hiasan Dalaman (705)
Hiasan Taman (238)
Hotel Resort Homestay (985)
Iklan Tv Radio Media Massa (216)
Import Dan Eksport (321)
Ingin Berniaga (2787)
Insurans Dan Takaful (1679)
Insurans Roadtax Kereta (328)
Kedai Bunga (186)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1953)
Kedai Emas (442)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2488)
Kedai Hardware (420)
Kedai Ibu Dan Bayi (679)
Kedai Jahit (3713)
Kedai Kamera Dan Camcorder (339)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (332)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1789)
Kedai Sewa (1611)
Kereta Baru (1572)
Kereta Terpakai (4889)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4597)
Kerja Kemahiran (1903)
Kerja Kosong (11306)
Kerja Praktikal (1959)
Kerja Sales (2198)
Kerja Sambilan (6155)
Konsultan Perniagaan (440)
Kontrak Swasta (288)
Kontrak Tender Kerajaan (448)
Kontraktor Balak Dan Kayu (469)
Kontraktor Jurutera (546)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (222)
Kontraktor Minyak Dan Gas (671)
Kontraktor Pasir (371)
Kontraktor Pembinaan (2002)
Kontraktor Perlombongan (313)
Kursus Dan Seminar (2749)
Kursus Kecantikan (672)
Kursus Makanan (653)
Kursus Motivasi (316)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1600)
Mencari Pelabur (3616)
Mesin Fotostat (349)
Mesin Freezer Dan Chiller (257)
Mesin Industri (495)
Mesin Jahit (367)
Mesin Proses Makanan (548)
Pakej Pelancongan (2558)
Pakej Perkahwinan (1181)
Pakej Perniagaan (862)
Pasar Basah (1430)
Pekerja Asing (1199)
Pelaburan Saham Unit Trust (923)
Pembantu Rumah Asing (1814)
Pembekal Barang Runcit (1564)
Pembekal Beras (103)
Pembekal Buah-buahan (477)
Pembekal Ikan Kering (380)
Pembekal Kelapa Dan Santan (629)
Pembekal Kerepek (1082)
Pembekal Keropok (433)
Pembekal Kicap Dan Sos (218)
Pembekal Kurma Dan Kismis (289)
Pembekal Madu (235)
Pembekal Mee Dan Bihun (123)
Pembekal Minyak Masak (413)
Pembekal Rempah Dan Perencah (580)
Pembekal Serunding (258)
Pembekal Telur (138)
Pemborong Aksesori Lelaki (160)
Pemborong Aksesori Wanita (1179)
Pemborong Batik Dan Sutera (350)
Pemborong Beg Galas (98)
Pemborong Beg Tangan (591)
Pemborong Bundle (846)
Pemborong Cadar Dan Tilam (429)
Pemborong Karpet (154)
Pemborong Kasut Dan Sandal (683)
Pemborong Lampin (289)
Pemborong Mutiara (107)
Pemborong Pakaian Bayi (760)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1614)
Pemborong Pakaian Lelaki (1113)
Pemborong Pakaian Plus Size (141)
Pemborong Pakaian Wanita (4132)
Pemborong Telekung Dan Songkok (562)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3467)
Pemborong Tuala (193)
Pemborong Tudung (2738)
Pembuat Papan Tanda Iklan (265)
Pembuat Plastik Kotak Botol (787)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (475)
Pendaftaran Syarikat (481)
Pendaftaran Trademark (33)
Pengedar Alat Tulis (940)
Pengedar Bahan Pencuci (700)
Pengedar Buku Dan Majalah (573)
Pengedar Contact Lens (237)
Pengedar Perfume (1517)
Pengedar Permainan Kanak2 (588)
Pengedar Produk Kecantikan (2580)
Pengedar Produk Kesihatan (2943)
Pengurus Majlis (586)
Penternak Arnab (51)
Penternak Ayam (707)
Penternak Burung Puyuh (95)
Penternak Ikan (687)
Penternak Kambing (284)
Penternak Lembu (380)
Penternak Udang (190)
Peralatan Makmal Dan Hospital (256)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (695)
Peralatan Sukan (542)
Perisian Komputer (559)
Perkakas Dapur (604)
Perkakas Elektrik (419)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1493)
Pinjaman AIM (164)
Pinjaman Hartanah (505)
Pinjaman Kad Kredit (384)
Pinjaman Kereta (584)
Pinjaman Peribadi (10354)
Pinjaman Perniagaan (1805)
Produk Dari China (528)
Produk Sejuk Beku (1282)
Program Consignment (1983)
Program Dropship (6553)
Pusat Bahasa (347)
Pusat Jagaan Bayi (1501)
Pusat Latihan (638)
Pusat Memandu (122)
Pusat Mengaji Agama (499)
Pusat Pendidikan Tinggi (514)
Pusat Rawatan (352)
Pusat Tadika Dan Taska (1266)
Pusat Tuisyen (1044)
Rancangan Perniagaan (581)
Rawatan Alternatif (287)
Rumah Sewa (4171)
Rumah Untuk Dijual (3653)
Servis Freelance (1076)
Servis Keselamatan (702)
Servis Pembersihan (798)
Servis Pengedaran Risalah (448)
Setiausaha Syarikat (595)
Sewa Bas Dan Van (555)
Sewa Kereta Teksi Limo (1767)
Sewa Lori (2505)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (54)
Studio Filem Dan Videografi (241)
Studio Fotografi (881)
Studio Grafik Dan 3D (1056)
Studio Lukisan (124)
Studio Model Penyanyi Pelakon (706)
Studio Muzik (461)
Sukan Beladiri (115)
Sukan Berkumpulan (226)
Sukan Futsal (225)
Sukan Pancing (141)
Tanah Sewa (629)
Tanah Untuk Dijual (4731)
Tempahan Biskut Dan Tart (2118)
Tempahan Hamper (186)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (650)
Tempahan Katering (2097)
Tempahan Kek Dan Coklat (2113)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (174)
Tempahan Kuih Muih (1718)
Tempahan Minuman Dan Dessert (455)
Tempahan Nasi Lemak (507)
Tempahan Roti (347)
Terminal Bayaran (182)
Ubahsuai Pejabat (640)
Ubahsuai Rumah (1663)
Urut Tradisional (772)
Usahawan Baja Pertanian (369)
Usahawan Benih Dan Nursery (388)
Usahawan Tani (1073)
Vending Machine (355)
Voucher Dan Tiket (240)
Web Design Malaysia (2276)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1313)