Search Majalah.com
Apakah Tindakan yg Boleh Diambil Oleh Majlis Perbandaran Sekiranya Kita Menjaja Menggunakan Lori Pickup Pasar Malam?
Alfian 4 - Mon 2/May/2011 12:10pm [Last Comment]
Mari Bincang Teknik Menjaja Menggunakan Pickup, Pada yang Punyai Pengalaman Jom Share Bersama.

Salam Warga Mc,
Almaklumla cabaran hidup sekarang bertambah mencabar,kalau dulu majlis pebandaran xheran pon kalau nampak penjaja di tepi jalan,nak angkat pon dorang fikir 5,6kali.demi menyahut wawasan 2020 dan negara maju,sekarang penajaj2 jalanan ni dikatakan meroskkan pemandangan,mencacatkan imej negara kpd pelancong yg dtng.
So untuk mengelakkan dicekup oleh majlis,peniaga makin bijak apabila menggunakan lori pickup untuk mengelak dari dirampas barang perniagaan mereka.saya nak tanya pada ahli mc yg sudah ada pengalaman,apa kelebihan yg ada bila kita pakai lori ni?adakah kita benar2 selamat dari dicekup?adkah undang2 yg bole menyita van kita kerana menjaja?pada yg penglaman jom kongsi disini untuk kepentingan bersama..tq

Niche: Diskusi Bisnes | Bisnes Pasar Malam
Salam Ramadhan Mubarak 1435h
Dari DPMM Putrajaya
     
  1. Norhafeza Usak - Tue 3/May/2011 7:13am
    tk de sambutan ke thread ni?  
  2. Fai147 - Tue 3/May/2011 9:19am
    sy pon nk tau jugak n dgr dri pengalaman orng,mebe 1ari nk jugak mniage camni..  
  3. Linkman - Tue 3/May/2011 2:37pm
    mamak2 jual "rojak & cendol" banyak yg pakai lori pikup. ada yg dah jual kat tempat yg sama tepi jalan 4-5 tahun yg saya nampak.

    Tak kena angkut pun. Maybe kalau lokasi tak ganggu lalulintas, & ada permit2 sah berkenaan boleh kot?  
  4. Zamo - Tue 3/May/2011 10:02pm
    ermmmm...saya kongsikan...cadangan saya baik buat secara profesional...nak berniaga katakan....pertamanya ader daftar SSM, Daftar perniagaan dengan Majlis...depa nak tengok lori sekali dengan gambar...kena cucuk (klinik swasta atau kerajaan) sekali sebab buat makanan...Majlis akan bagi lokasi2 tertentu untuk berniaga......kalau ader event depa tak marah...dok jer tepi2...depa ader rekod siapa yang legal n ilegal....Aper2 selamat berbusiness....Hidup Pick Up..  
  5. Bijan 2 - Wed 4/May/2011 9:33am
    setuju dgn zamo. bnyk pnglaman ni  
  6. Nafisah 3 - Wed 4/May/2011 3:22pm
    niaga tepi jalan biasa nya kena saman sekurang2 sebulan sekali ( depa ni buat syarat saja) kalau tempat tu tak ada org komplen ok. bayar je la saman tu. tapi kalau ada komplen. jaga lori pun depa sapu. cari tempat yg crowd. bayar saman ok macam sewa kedai juga. selamat berniaga lori. minta lesen kadang kala ambil masa. dan adakalanya tempat tu meme tak akan dikeluarkan lesen. teruskan niaga. lesen tu menyusul kemudian. dapatkan sale dulu. baru fikir nak daftar ke apa.  
  7. Liena222 - Wed 4/May/2011 8:09pm
    meniaga guna lori pick up nih nak kene kacau dgn majlis kenapa?gi lah majlis perbandaran tempat anda dan apply la lesen lori niaga..adui...bukan susah pon...gd luck!!  
  8. Miss Suzie - Wed 18/May/2011 3:47pm
    Biasa nya kalau nak niaga gunakan kenderaan mesti kene apply lesen penjaja bergerak. Kenderaan yang di gunakan mesti ade permit yang di keluarkan oleh lpkp dan puspakom. Kawasan operasi hanya di kawasan perumahan atau mana mana tempat yang jauh dari pasar / pekan / bandar. Selain dari tue peniaga mestilah memiliki sijil kesihatan.Perniagaan secara statik tidak dibenarkan , tetapi terpulang lah dengan polisi pbt setempat.  
  9. Bigboss - Mon 16/Dec/2013 5:23am
    Hurm..mcm2 skg ni, nk cari mkn cara halal pun susah..yg hairan tu..peniaga minang, aceh n indonesia plk yg bertambah2 ditepi2 jln n pelosok bandar. Org kita sendiri plk nk berniaga mcm2 nk..hurm..ble bla la...  
Page 1   (Total 9 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2504)
Bengkel Basikal (69)
Bengkel Kereta (1451)
Bengkel Motosikal (232)
Bengkel Tayar (208)
Bisnes Air Mineral (357)
Bisnes Ais Krim (465)
Bisnes Aksesori Kereta (652)
Bisnes Broadband (1039)
Bisnes Burger (522)
Bisnes Cermin Mata (151)
Bisnes Cuci Kereta (766)
Bisnes Cyber Cafe (433)
Bisnes Dobi (1311)
Bisnes Ebook (1004)
Bisnes Handphone (1195)
Bisnes Hari Raya (55)
Bisnes Hotel Dan Resort (535)
Bisnes Ice Blended (663)
Bisnes Jam Tangan (270)
Bisnes Jeruk (156)
Bisnes Kitar Semula (481)
Bisnes Komputer (1419)
Bisnes Kurier Dan Logistik (624)
Bisnes Minuman (1381)
Bisnes Pasar Malam (1868)
Bisnes Pelancongan (502)
Bisnes Perabot (786)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1021)
Bisnes Restoran (3109)
Bisnes Roti Dan Bakeri (671)
Bisnes Salun Rambut (336)
Bisnes Sarang Burung (251)
Bisnes Satay (357)
Bisnes Sms (152)
Bisnes Spa Dan Facial (613)
Bisnes Steamboat (192)
Bisnes Tablet Pc (434)
Bisnes Tradisional (793)
Bisnes Untuk Dijual (3102)
Bisnes Waffle Dan Jagung (361)
Bisnes Western Food (297)
Dewasa 18sx (1669)
Diskusi Bisnes (1865)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (682)
Expo Karnival Tapak Niaga (6016)
Forex Malaysia (1754)
Haiwan Peliharaan (424)
Haji Dan Umrah (451)
Hiasan Dalaman (674)
Hiasan Taman (232)
Hotel Resort Homestay (953)
Iklan Tv Radio Media Massa (210)
Import Dan Eksport (308)
Ingin Berniaga (2728)
Insurans Dan Takaful (1635)
Insurans Roadtax Kereta (316)
Kedai Bunga (183)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1914)
Kedai Emas (436)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2424)
Kedai Hardware (502)
Kedai Ibu Dan Bayi (654)
Kedai Jahit (3553)
Kedai Kamera Dan Camcorder (330)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (324)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1691)
Kedai Sewa (1566)
Kereta Baru (1518)
Kereta Terpakai (4731)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4329)
Kerja Kemahiran (1809)
Kerja Kosong (10612)
Kerja Praktikal (1798)
Kerja Sales (2086)
Kerja Sambilan (5904)
Konsultan Perniagaan (416)
Kontrak Swasta (273)
Kontrak Tender Kerajaan (435)
Kontraktor Balak Dan Kayu (456)
Kontraktor Jurutera (517)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (216)
Kontraktor Minyak Dan Gas (653)
Kontraktor Pasir (344)
Kontraktor Pembinaan (1921)
Kontraktor Perlombongan (304)
Kursus Dan Seminar (2672)
Kursus Kecantikan (664)
Kursus Makanan (641)
Kursus Motivasi (308)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1558)
Mencari Pelabur (3515)
Mesin Fotostat (337)
Mesin Freezer Dan Chiller (241)
Mesin Industri (476)
Mesin Jahit (354)
Mesin Proses Makanan (529)
Pakej Pelancongan (2493)
Pakej Perkahwinan (1160)
Pakej Perniagaan (820)
Pasar Basah (1382)
Pekerja Asing (1149)
Pelaburan Saham Unit Trust (890)
Pembantu Rumah Asing (1762)
Pembekal Barang Runcit (1527)
Pembekal Beras (96)
Pembekal Buah-buahan (454)
Pembekal Ikan Kering (366)
Pembekal Kelapa Dan Santan (597)
Pembekal Kerepek (1055)
Pembekal Keropok (415)
Pembekal Kicap Dan Sos (211)
Pembekal Kurma Dan Kismis (287)
Pembekal Madu (229)
Pembekal Mee Dan Bihun (120)
Pembekal Minyak Masak (403)
Pembekal Rempah Dan Perencah (554)
Pembekal Serunding (253)
Pembekal Telur (128)
Pemborong Aksesori Lelaki (159)
Pemborong Aksesori Wanita (1161)
Pemborong Batik Dan Sutera (340)
Pemborong Beg Galas (98)
Pemborong Beg Tangan (583)
Pemborong Bundle (833)
Pemborong Cadar Dan Tilam (413)
Pemborong Karpet (145)
Pemborong Kasut Dan Sandal (662)
Pemborong Lampin (283)
Pemborong Mutiara (104)
Pemborong Pakaian Bayi (743)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1572)
Pemborong Pakaian Lelaki (1095)
Pemborong Pakaian Plus Size (135)
Pemborong Pakaian Wanita (4019)
Pemborong Telekung Dan Songkok (552)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3370)
Pemborong Tuala (188)
Pemborong Tudung (2662)
Pembuat Papan Tanda Iklan (248)
Pembuat Plastik Kotak Botol (770)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (467)
Pendaftaran Syarikat (460)
Pendaftaran Trademark (30)
Pengedar Alat Tulis (914)
Pengedar Bahan Pencuci (681)
Pengedar Buku Dan Majalah (562)
Pengedar Contact Lens (234)
Pengedar Perfume (1494)
Pengedar Permainan Kanak2 (562)
Pengedar Produk Kecantikan (2512)
Pengedar Produk Kesihatan (2891)
Pengurus Majlis (576)
Penternak Arnab (51)
Penternak Ayam (690)
Penternak Burung Puyuh (93)
Penternak Ikan (674)
Penternak Kambing (274)
Penternak Lembu (359)
Penternak Udang (183)
Peralatan Makmal Dan Hospital (251)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (670)
Peralatan Sukan (532)
Perisian Komputer (533)
Perkakas Dapur (582)
Perkakas Elektrik (402)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1452)
Pinjaman AIM (157)
Pinjaman Hartanah (490)
Pinjaman Kad Kredit (376)
Pinjaman Kereta (556)
Pinjaman Peribadi (9927)
Pinjaman Perniagaan (1746)
Produk Dari China (509)
Produk Sejuk Beku (1246)
Program Consignment (1928)
Program Dropship (6297)
Pusat Bahasa (334)
Pusat Jagaan Bayi (1394)
Pusat Latihan (611)
Pusat Memandu (117)
Pusat Mengaji Agama (460)
Pusat Pendidikan Tinggi (495)
Pusat Rawatan (333)
Pusat Tadika Dan Taska (1189)
Pusat Tuisyen (999)
Rancangan Perniagaan (563)
Rawatan Alternatif (274)
Rumah Sewa (4020)
Rumah Untuk Dijual (3528)
Servis Freelance (1012)
Servis Keselamatan (674)
Servis Pembersihan (756)
Servis Pengedaran Risalah (437)
Setiausaha Syarikat (574)
Sewa Bas Dan Van (521)
Sewa Kereta Teksi Limo (1668)
Sewa Lori (2375)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (54)
Studio Filem Dan Videografi (229)
Studio Fotografi (847)
Studio Grafik Dan 3D (1000)
Studio Lukisan (123)
Studio Model Penyanyi Pelakon (674)
Studio Muzik (438)
Sukan Beladiri (112)
Sukan Berkumpulan (221)
Sukan Futsal (220)
Sukan Pancing (136)
Tanah Sewa (602)
Tanah Untuk Dijual (4542)
Tempahan Biskut Dan Tart (2083)
Tempahan Hamper (183)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (628)
Tempahan Katering (2004)
Tempahan Kek Dan Coklat (2071)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (160)
Tempahan Kuih Muih (1659)
Tempahan Minuman Dan Dessert (428)
Tempahan Nasi Lemak (485)
Tempahan Roti (331)
Terminal Bayaran (174)
Ubahsuai Pejabat (613)
Ubahsuai Rumah (1605)
Urut Tradisional (733)
Usahawan Baja Pertanian (359)
Usahawan Benih Dan Nursery (378)
Usahawan Tani (1023)
Vending Machine (329)
Voucher Dan Tiket (238)
Web Design Malaysia (2208)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1239)