Apakah Cara Cara Pencegahan Hamil Yang Sesuai Digunakan
Zakry Harun - Sat 21/Nov/2009 5:09pm [Last Comment]
salam. sy baru berumahtangga. sewaktu honeymoon baru-baru ini, chalet tersebut hanya ada TV1, TV2 dan TV3 shj. kami menonton TV1 dan kebetulan rancangan akapata wanita sedang bersiaran dan sy rasakan AKW adalah tempat yang sesuai untuk membincangkan isu2 kekeluargaan yg ilmiah. tak sangka TV1 ada rancangan yg boleh membina minda, tak hanya membuat gossip semberono seperti di chanel chanel lain.

sy ingin meminta kak zam menjemput ahli panel dan mebincangkan isu tersebut diatas. sy ada membaca komen komen di internet tentang isu ini, tetapi jika ianya dikupas oleh seorang ahli yg benar benar pakar tentang pencegahan kehamilan di rancangan yg popular ini, sy rasakan ia lebih berkualiti.

sekian terima kasih.
Zakry Harun

Niche: Dewasa 18sx
Salam Ramadhan Mubarak 1435h
Dari DPMM Putrajaya
     
  1. Badrul Shah - Mon 23/Nov/2009 9:25am
    ikut experience i yg tak seberapa nih..

    1) mula2 dulu tak pakai apa2 pun. sempat 2 bulan je 'bersama' wife I tup tup... termengandung lak hehe..

    2) then tersedar akan realiti. wife nak makan ubat perancang. nama dia minulet. sempat mkn 2 thn. ubat nih memang bagus dan yg penting, wife i sgt berdisiplin, tiap2 pagi (3 minggu dlm sebulan) makan jam 9 pg. Hati i betul2 senang. i boleh kerjakan dia cukup2 setiap malam tanpa rasa risau.

    3) then wife kata badan dia jadi gemuk sikit (i tak fikir dia gemuk... lagi gebu ada le... lagi best). tapi dia concern sgt dan nak maintain slim macam model. i terpaksa ikut. dia tak nak makan ubat dah. jam nih kitorang consider other alternative, IUD.

    4. sampai skrg i tak klinik puan lagi utk IUD. I concern sbb kebanyakan doktor sakit puan pakar adalah lelaki, dan i tak nak dia ambil kesempatan tengok seluruh tubuh wife i. Dulu masa mula2 kahwin dah jadi dah. (wife i mmg attractive & personaliti dia jenis menghairahkan lelaki... contohnya cara dia bermain2 dgn rambut.)

    Waktu dulu tu, semasa medical checkup utk kerja, doktor lelaki tu suruh dia tanggal semua pakaian dan berdiri berbogel tanpa seurat benang pun sambil buat check for about 20-30 minutes. I dpt tahu doktor tu letakkan stetescope pada breast dia (atas, kiri kanan bawah, both breast) sedangkan sepatutnya pada dada, bukan breast. dan juga memicit puting beberapa kali kononnya kalau ada kanser, akan keluar cecair berdarah.

    since occation tu i dah tak percaya semua doktor lelaki (i pun tak salah kan dia, waktu muda dulu puting wife i tu betul2 pink, dah 2 org anak ni jadi gelap sikit.)

    I suruh dia report polis tapi dia kata never mind, if i tak marah (macam dia enjoy lak...) i tau sebabnya, lepas peristiwa tu, i jadi lebih 'ganaz' sewaktu bersama disebabkan rasa jealous, maybe sbb tu dia suka.

    5) Sekarang ni tak ada apa2 protection. dah masuk tahun ke 2. caranya adalah sebelum pancut, tarik keluar dan pancut diluar. dari apa yg i baca, cara ni tak safe sgt. sebab kadang2 i lalai dan terpancut kat dlm jugak. rahsianya adalah jika wife anda kitaran period 28 hari, maka hari ke 14 adalah hari subur (ovulation). elakkan penetrasi waktu nih. waktu subur adalah hari ke 14 plus-minus 3 days. hari2 lain agak safe even if terpancut kedalam. (tapi i tak gerenti for u to try. for me, i baru 2 anak, if ter pregnant pun never mind sebab i nak total 4-5 anak)

    Begitulah seadanya.  
  2. Fiona Abdullah - Wed 25/Nov/2009 4:35pm
    Relax bro Zakry. you are just married. No need for contraceptives. As 4 me, my partner use condoms. Many flavours & i like the ribbed and raised dots versions.

    However, i dont think 'pancut luar' is safe. AFAIK sperms is produced & transferred to yr partner even before you ejaculate.  
  3. Zakry Harun - Sun 29/Nov/2009 9:27am
    sy merasakan belum bersedia lagi ubtuk mendapatkan anak lebih lebih lagi adik beradik yg perlu ditanggung adalah ramai. sy anak sulung 7 adik beradik manakala isteri anak sulung 5 adik beradik.  
  4. Dr Love - Wed 2/Dec/2009 12:33pm
    Secara amnya ada cara yg menggunakan ubat/hormon dan bukan ubat. disini saya listkan sebahagiannya.

    'Pancut luar', elakkan penetrasi waktu ovulasi, kondom, Pil perancang, diafram, spermicide, Intra Uterine Device (IUD), pemotongan tiub fallopian bagi wanita, pemotongan tiub vas deferens bagi lelaki dll

    kesemua ada pros dan cons. Mesti jumpa doktor untuk dapatkan nasihat terbaik. pembacaan di internet baik untuk pengetahuan am shj, tetapi tetap kena dapatkan nasihat mereka yg arif (doktor).

    Ramai wanita guna IUD. ia melibat memasukkan alat (berbentuk T) kedalam uterus. Majoritinya hampir > 95% berkesan. satu lagi ia tahan lama up to 10 years. tetapi ada juga yg tak serasi - rasa sakit atau period yg banyak.  
  5. Rahman - Thu 10/Dec/2009 8:01am
    kenapa tak guna kondom. amat mudah dan senang dan boleh dibeli dimana-mana, dan ada pelbagai jenis. I tak penah fikir ini satu problem.  
  6. Zakry Harun - Fri 11/Dec/2009 8:26am
    Terima kasih semua kerana memberi cadangan. Rahman, saya tidak menggunakan kondom sebab sangat2 tak selesa. Rasa seperti 'mandi dgn memakai baju hujan'. Wife juga tak selesa. Saya dapat rasakan kelainan yg sangat tidak positif.  
  7. Lockluck - Sun 13/Dec/2009 10:00am
    hahaha..mandi ler hujan tu puas2 dulu..pastu bila dah agak2 nak mengeletar & 'mengeligih', baru ler pakai baju tu, heheheh..!  
  8. Abdul Halim Bin Ali - Mon 18/Jan/2010 12:38pm
    kalau nak 'ubat' bagi tambah "air" boleh bagitau...bagi yang dah 'kering' ler....ubat tue ader jual kat farmasi...berkesannnnn  
  9. Puteriju - Tue 2/Feb/2010 2:43pm
    Apa kata cuba makan jamu. Insya allah dia akan protect..sehari sebiji..berbaloi dgn harga yg murah n ia homemade yg dah ramai amalkan..selain sebagai family palnning ia juga baik utk penjagaan dalaman wanita..nak tau maklumat lanjut hubungi saya..tq  
  10. Norhasliza Sulaiman - Sun 7/Mar/2010 4:08pm
    PANCUT LUAR JE, X YAH MKN UBT...ANAK SAYA DH 3THN, XMKN PIL PERANCANG PUN...BAGITAU SUAMI LAAA., BG DIA FHM KLU XNAK ANAK LG  
  11. Putra Aduka - Mon 17/May/2010 9:38pm
    anak tu kn anugerah dr allah...
    kenapa perlu rasa takut????  
  12. Double B - Thu 30/Sep/2010 4:36am
    bro, merancang ni perlu ngan keadaan bro sekarang tapi anak 2 menambah kebahagian keluarga, lg 1 yg menanam lu bro lu la kena usaha sendiri lg 1 org rumah lu belum penah peknen anak lg jgn la bg pakai apa2 takut mudarat nanti  
  13. Oren13 - Mon 11/Oct/2010 12:27am
    [Account Deleted by Owner]  
  14. Tengku Alia Adzam - Wed 13/Oct/2010 3:56pm
    11 okt- 1st beby i bru umur 6 bln....i mmg x pakai .apa2 tapisan keselamatn...hubby plak justg go for it...kalu lekat...terima ajer lah...rezeki jgn ditolak..lg pun i kwen 3 thun lps..  
  15. Zalina Hj Deni - Mon 18/Oct/2010 8:20am
    trasa dunia makin hmpir nk kiamat,manusia dh x malu nk cerita hal rmahtangga pd org lain...
    smpi hal dlm kain pn cerita pd dunia..
    masyaallah...  
  16. Saiful 18 - Tue 19/Oct/2010 4:57am
    belajar tinggi sangat...  
  17. Jenamax - Sat 23/Oct/2010 5:11pm
    Xpayah nk merancang sgt.. Tuhan yg tentukn semua...  
  18. Zack J - Fri 29/Oct/2010 1:57am
    Saya setuju dgn zalina..forum bknlah tmpt yg sesuai utk bercerita hal dlm kelambu. pergilah jumpa pd yg pakar...lebih baik pandangan nya.  
  19. Amy 13 - Mon 1/Nov/2010 2:07pm
    ye..saya setuju..wlupun minta pandangan atau pendapat...tetapi mesti ada had & batasnya..akan jadi berdosa besar jika kita menceritakan persetubuhan bersama pasangan masing2..Allahualam..  
  20. Niniz - Tue 2/Nov/2010 4:36pm
    org melayu kononnya nak bersikap terbuka macam org barat... ape nak buat.. topik ni tak sepatutnya ditimbulkan... once dah ade yg post maka ramailah yg suka bg komen...  
  21. Ahmad Soufi - Mon 15/Nov/2010 2:55am
    Ade cara lebih selamat pukul belakang lubang,hehehe!!!!!!  
Page 1   (Total 21 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2504)
Bengkel Basikal (69)
Bengkel Kereta (1451)
Bengkel Motosikal (232)
Bengkel Tayar (208)
Bisnes Air Mineral (357)
Bisnes Ais Krim (465)
Bisnes Aksesori Kereta (652)
Bisnes Broadband (1039)
Bisnes Burger (522)
Bisnes Cermin Mata (151)
Bisnes Cuci Kereta (766)
Bisnes Cyber Cafe (433)
Bisnes Dobi (1311)
Bisnes Ebook (1004)
Bisnes Handphone (1195)
Bisnes Hari Raya (55)
Bisnes Hotel Dan Resort (535)
Bisnes Ice Blended (663)
Bisnes Jam Tangan (270)
Bisnes Jeruk (156)
Bisnes Kitar Semula (481)
Bisnes Komputer (1419)
Bisnes Kurier Dan Logistik (624)
Bisnes Minuman (1381)
Bisnes Pasar Malam (1868)
Bisnes Pelancongan (502)
Bisnes Perabot (786)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1021)
Bisnes Restoran (3109)
Bisnes Roti Dan Bakeri (671)
Bisnes Salun Rambut (336)
Bisnes Sarang Burung (251)
Bisnes Satay (357)
Bisnes Sms (152)
Bisnes Spa Dan Facial (613)
Bisnes Steamboat (192)
Bisnes Tablet Pc (434)
Bisnes Tradisional (793)
Bisnes Untuk Dijual (3102)
Bisnes Waffle Dan Jagung (361)
Bisnes Western Food (297)
Dewasa 18sx (1669)
Diskusi Bisnes (1865)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (682)
Expo Karnival Tapak Niaga (6016)
Forex Malaysia (1754)
Haiwan Peliharaan (424)
Haji Dan Umrah (451)
Hiasan Dalaman (674)
Hiasan Taman (232)
Hotel Resort Homestay (953)
Iklan Tv Radio Media Massa (210)
Import Dan Eksport (308)
Ingin Berniaga (2728)
Insurans Dan Takaful (1635)
Insurans Roadtax Kereta (316)
Kedai Bunga (183)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1914)
Kedai Emas (436)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2425)
Kedai Hardware (502)
Kedai Ibu Dan Bayi (654)
Kedai Jahit (3553)
Kedai Kamera Dan Camcorder (330)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (324)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1691)
Kedai Sewa (1566)
Kereta Baru (1518)
Kereta Terpakai (4731)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4329)
Kerja Kemahiran (1809)
Kerja Kosong (10612)
Kerja Praktikal (1798)
Kerja Sales (2086)
Kerja Sambilan (5904)
Konsultan Perniagaan (416)
Kontrak Swasta (273)
Kontrak Tender Kerajaan (435)
Kontraktor Balak Dan Kayu (456)
Kontraktor Jurutera (517)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (216)
Kontraktor Minyak Dan Gas (653)
Kontraktor Pasir (344)
Kontraktor Pembinaan (1921)
Kontraktor Perlombongan (304)
Kursus Dan Seminar (2672)
Kursus Kecantikan (664)
Kursus Makanan (641)
Kursus Motivasi (308)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1558)
Mencari Pelabur (3515)
Mesin Fotostat (337)
Mesin Freezer Dan Chiller (241)
Mesin Industri (476)
Mesin Jahit (354)
Mesin Proses Makanan (529)
Pakej Pelancongan (2493)
Pakej Perkahwinan (1160)
Pakej Perniagaan (820)
Pasar Basah (1382)
Pekerja Asing (1149)
Pelaburan Saham Unit Trust (890)
Pembantu Rumah Asing (1762)
Pembekal Barang Runcit (1527)
Pembekal Beras (96)
Pembekal Buah-buahan (454)
Pembekal Ikan Kering (366)
Pembekal Kelapa Dan Santan (597)
Pembekal Kerepek (1055)
Pembekal Keropok (415)
Pembekal Kicap Dan Sos (211)
Pembekal Kurma Dan Kismis (287)
Pembekal Madu (229)
Pembekal Mee Dan Bihun (120)
Pembekal Minyak Masak (403)
Pembekal Rempah Dan Perencah (554)
Pembekal Serunding (253)
Pembekal Telur (128)
Pemborong Aksesori Lelaki (159)
Pemborong Aksesori Wanita (1161)
Pemborong Batik Dan Sutera (340)
Pemborong Beg Galas (98)
Pemborong Beg Tangan (583)
Pemborong Bundle (833)
Pemborong Cadar Dan Tilam (413)
Pemborong Karpet (145)
Pemborong Kasut Dan Sandal (662)
Pemborong Lampin (283)
Pemborong Mutiara (104)
Pemborong Pakaian Bayi (743)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1572)
Pemborong Pakaian Lelaki (1095)
Pemborong Pakaian Plus Size (135)
Pemborong Pakaian Wanita (4019)
Pemborong Telekung Dan Songkok (552)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3370)
Pemborong Tuala (188)
Pemborong Tudung (2662)
Pembuat Papan Tanda Iklan (248)
Pembuat Plastik Kotak Botol (770)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (467)
Pendaftaran Syarikat (460)
Pendaftaran Trademark (30)
Pengedar Alat Tulis (914)
Pengedar Bahan Pencuci (681)
Pengedar Buku Dan Majalah (562)
Pengedar Contact Lens (234)
Pengedar Perfume (1494)
Pengedar Permainan Kanak2 (562)
Pengedar Produk Kecantikan (2512)
Pengedar Produk Kesihatan (2891)
Pengurus Majlis (576)
Penternak Arnab (51)
Penternak Ayam (690)
Penternak Burung Puyuh (93)
Penternak Ikan (674)
Penternak Kambing (274)
Penternak Lembu (359)
Penternak Udang (183)
Peralatan Makmal Dan Hospital (251)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (670)
Peralatan Sukan (532)
Perisian Komputer (533)
Perkakas Dapur (582)
Perkakas Elektrik (402)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1452)
Pinjaman AIM (157)
Pinjaman Hartanah (490)
Pinjaman Kad Kredit (376)
Pinjaman Kereta (556)
Pinjaman Peribadi (9926)
Pinjaman Perniagaan (1746)
Produk Dari China (509)
Produk Sejuk Beku (1246)
Program Consignment (1928)
Program Dropship (6297)
Pusat Bahasa (334)
Pusat Jagaan Bayi (1394)
Pusat Latihan (611)
Pusat Memandu (117)
Pusat Mengaji Agama (460)
Pusat Pendidikan Tinggi (495)
Pusat Rawatan (333)
Pusat Tadika Dan Taska (1189)
Pusat Tuisyen (999)
Rancangan Perniagaan (563)
Rawatan Alternatif (274)
Rumah Sewa (4020)
Rumah Untuk Dijual (3528)
Servis Freelance (1012)
Servis Keselamatan (674)
Servis Pembersihan (756)
Servis Pengedaran Risalah (437)
Setiausaha Syarikat (574)
Sewa Bas Dan Van (521)
Sewa Kereta Teksi Limo (1668)
Sewa Lori (2375)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (54)
Studio Filem Dan Videografi (229)
Studio Fotografi (847)
Studio Grafik Dan 3D (1000)
Studio Lukisan (123)
Studio Model Penyanyi Pelakon (674)
Studio Muzik (438)
Sukan Beladiri (112)
Sukan Berkumpulan (221)
Sukan Futsal (220)
Sukan Pancing (136)
Tanah Sewa (602)
Tanah Untuk Dijual (4542)
Tempahan Biskut Dan Tart (2083)
Tempahan Hamper (183)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (628)
Tempahan Katering (2004)
Tempahan Kek Dan Coklat (2071)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (160)
Tempahan Kuih Muih (1659)
Tempahan Minuman Dan Dessert (428)
Tempahan Nasi Lemak (485)
Tempahan Roti (331)
Terminal Bayaran (174)
Ubahsuai Pejabat (613)
Ubahsuai Rumah (1605)
Urut Tradisional (733)
Usahawan Baja Pertanian (359)
Usahawan Benih Dan Nursery (378)
Usahawan Tani (1023)
Vending Machine (329)
Voucher Dan Tiket (238)
Web Design Malaysia (2208)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1239)