Apa Tindakan Kalau Potongan Gaji Kakitangan Kerajaan Dah Lebih 60% Dalam Slip Gaji? Dah Ada yg Pernah Kena Tindakan Tatatertib?
Nurmelati - Thu 4/Aug/2011 12:23pm [Last Comment]
Hai saya nak kongsi sapa2 yg dah potongan gaji lebih 60% dalam slip gaji?
Saya guru dan dah terhutang dengan potongan gaji dah lebih 60%...kebetulan lagi saya menjamin adik utk pinjaman bank rakyat..dan dia x dapat bayar setiap bulan...bank kata nak potong gaji saya....

cuba bagi pendapat..pengetahuan, maklumat...

potongan gaji saya dah dekat 80%.... tindakan tatatertib ker? risaulah pulak.... ada kn yg dah lebih 80%..tp kerana ada potongan rumah...tp xda pun dipanggil majikan... risau saya plak kalau saya yg kena...

Niche: Diskusi Bisnes | Pinjaman Peribadi
Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
3 Dec 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya

Seminar Memborong Produk di China
29 Nov 2014 (Sabtu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Irahelmy - Thu 4/Aug/2011 12:32pm
    xder aper2 la~  
  2. Muhammad Nur Hakim - Thu 4/Aug/2011 12:47pm
    iye ke tader pe2..setau saya septutnyer kene surcaj..tapi setakat nie mmg xpernah y kene lagi..saya terkena ms wat loan dgn mbsb baru nie,kata potongan 60% tapi lebih rupanya..sket je tp y nyata terlebih la.. salah sy jg sbb percaya sgt pengiraan y depa wat..kite kene hati2 la kn..  
  3. Apple - Thu 4/Aug/2011 1:17pm
    Nurmelati : kalu kt tempat sy sapa yg gaji  
  4. Apple - Thu 4/Aug/2011 1:18pm
    kalu kat tempat sy sapa yg gaji  
  5. Kedaistarfruit - Thu 4/Aug/2011 1:41pm
    nak overlap loan

    just sms 012-3077301
    nanti sy call balik
    kedaistarfruit@gmail.com  
  6. Jamall Mnoorr - Thu 4/Aug/2011 1:53pm
    mnhakim, awak buat dgn loan dgn mbsb melalui ejen ke?, saya tgh buat melalui ejen ni, senang tapi tak tau la nanti. boleh kongsi berurusan dgn sape?  
  7. Irahelmy - Thu 4/Aug/2011 2:08pm
    maksud saye xder tindakan tatatertib la kot~

    sesiape berminat nak wat loan dgn MBSB leh contact saya. saya staff MBSB for personal loan  
  8. Tauke 4 - Thu 4/Aug/2011 2:34pm
    rasenye xde ape2, 60% tu utk kelulusan bank je...40% tu bank xnak usik sbb takut komitmen sarahidup awak x tersara plak...  
  9. Mohd Farid 4 - Thu 4/Aug/2011 3:47pm
    tindakan tatatertib tak pasti la, tp your boss mesti panggil punya bila bhgn kewangan query.. stanby jawapan n alasan je la..  
  10. Nurmelati - Fri 5/Aug/2011 4:59am
    pasti ker tak kena apa2 tindakan...? risau juga ni... actually saya dah pun ada loan mbsb yg lebih 60% tp still dlm slip 60%...cuma tetiba dapat surat gaji saya akan dipotong sebab jadi penjamin...kerana adik yg saya jamin tu tak bayar2....dia kerja swasta..ntah knapa dgn potongan gaji majikannya... start bulan ni gaji saya akan start dipotong...!! tensionnya...dahlah nak raya......duit tinggal tu jer....bonus pun mcm takda bunyi jer...  
  11. Dsuterawangi - Fri 5/Aug/2011 8:37am
    Assalam. Nurmelati, setahu saya kakitangan kerajaan yang potongan gajinya melebihi 60% boleh dikenakan tindakan tatatertib kerana berada di dalam 'keberhutangan yang serius'. Tapi sebelum dikenakan tindakan kita akan dipanggil dahulu untuk bela diri. Nurmelati beritahulah (kalau dipanggil) yang potongan lebih tu bukan Nurmelati yang buat tetapi jadi penjamin orang lain. Simpan surat tu untuk bukti. Insyaallah, selalunya boleh buat rayuan dan yang mengadili ada timbang rasa.  
  12. Azizuljohor - Fri 5/Aug/2011 9:14am
    Pihak bank tiada hak untuk potong gaji awak tanpa kebenaran awak.
    Saya cadangkan awak jangan bagi kebenaran pada bank untuk membuat potongan gaji.Sekiranya potongan gaji awak di buat oleh pihak bank tanpa kebenaran,perkara ini boleh di ajukan ke peringkat BANK NEGARA.BANK TERSEBUT BOLEH DI KENAKAN TINDAKAN.  
  13. Khairulnizam Bin Awang - Fri 5/Aug/2011 9:55am
    sesiapa yang mahukan personal loan.call saya 0173267194.pinjaman dengan bank,cimb,hong leong,hsbc.  
  14. Azura 17 - Fri 5/Aug/2011 11:13am
    Salam
    Untuk pengetahuan setiap bahagian gaji atau kewangan akan mengeluarkan senarai nama peminjam yang dah lebih 60% potongan payslip...so tindakan memang akan dikenakan kalo2 ada masalah len timbul...contoh pemiutang kol/datang opis ker...kalo xsilap lah....  
  15. Taufiq Wakil - Fri 5/Aug/2011 11:17am
    xde kene tindakan pown. dun worrie, gaji mak sy pun lebih 60% ok je... yg penting jgn negatif la gaji tu. klu dh -ve ssh la...  
  16. Pokmejutaweabtaufan - Fri 5/Aug/2011 1:10pm
    biasalah orang kerajaan berhutang. boss mmg tak kisah sbb bos pun sama jugak!!! saya dulu camtu hutang keliling pinggang, prinsip saya biar pape asal bergaye!!! sekarang ni? dunia dah maju, zaman dah berubah - dulu poyo sekarang tolak tak rebah. http://speedlineinc-indonesia.com/index.php?id=pokmejutawe  
  17. Nurul Ashrahtul Nashrah Saidin - Fri 5/Aug/2011 3:47pm
    salam...kpda smua pembca majalah.com... .sya ingin berkongsi tntang pelaburan emas antrabngsa...pelaburan ini amat mnguntungkn...,hnya dalam msa sminggu keuntungan sudah boleh dikluarkn ini bererti dlm msa sbulan keuntungan boleh dikluarkn 4 kli dlm msa sbulan,dlm msa sbulan pulangan 25%...untuk keterangn lanjut boleh hbungi sya ditalian 0133266800(nurul)...trima kc.. .  
  18. Sue 37 - Fri 5/Aug/2011 11:12pm
    Salam,
    kepada sesiapa yg berminat membuat personal loan eksklusif CIMB@3.98 kadar RATA sepanjang 20 TAHUN !!!. Boleh hubungi @ sms nama dan IC no. kepada saya -:

    SUE (013-9872776)  
  19. Azue 3 - Sat 6/Aug/2011 12:39am
    kepada sesiapa yg berminat untuk buat personal koperasi & bank sila hubungi saya : 0199051424(zue)  
  20. Shazma08 - Sat 6/Aug/2011 1:10am
    sekiranya Bhg kewangan tidak melaporkan kepada Ketua Jabatan selagi itulah anda selamat. w/bgmana pun, tindakan pertama ialah surat tunjuk sebab potongan melebihi 60% gaji. sekiranya jawapan ok dan diterima pihak pengurusan then, no problem. (sebab kadang2 ada k/tgn yg payslip dah tinggal rm1 @ -ve, tapi boleh tunjuk bukti sumber pdptn lain)... KALAU tidak diterima kemungkiran amaran secara pentadbiran akan dikeluarkan dan difailkan dalam personal fail anda. Anda perlu rangka pelan cadangan untuk 'memulihkan' payslip anda. SEKIRANYA masih gagal atau pelan cadangan tidak diterima/tidak berjaya anda laksanakan barulah proses tindakan tatatertib dimulakan. ini pengalaman saya sebagai peg. yang menguruskan kakitangan jab. saya.  
  21. Aduka 7 - Sat 6/Aug/2011 2:07pm
    sepatutnya opis x boleh nak control duit kita..sebab kita tak guna duit diaorg satu sen pon....bagi saya selagi benda x susahkn org tu hak kita.kita punya duit suka hati kita lah..gomen ni je yg byk cekadak!!!kena ingat plan financial setiap org berbeza.ada org buat utang utk jd kaya....utk bisnes dan utk peribadi.lebih baik potong gaji dari pinjam along....tol tak?  
  22. Pokmejutaweabtaufan - Sat 6/Aug/2011 5:35pm
    tak betul tu! kalau duit xdek hutang keliling pinggang pi pejabat cam pencuri, duduk tak senang. kerja pun tunggang langgang. ni yg orang kata kecikx tak mahu mati dah besar menyusahkan orang. jangan marah ye, saya ajuk wayang kat tv tu, cerita p.ramli!!!  
  23. Aduka 7 - Sat 6/Aug/2011 11:23pm
    betul sangat lah????yg dok tunggang langgang tu sebab pinjam along..tak potong dari gaji....pakai manual bayar mesti lah missed bayar.cuba buat potongan automatik...ade ke yg nak kejar??pk sket....lgpon memang keperluan kewangan kita berbeza....nak kata apa lagi?saya buat hutang sebab saya ada strategi saya....tak pulak menyusahkan org lain?minta sesen pon tak ade.keje tetap keje..tak ada plak ponteng keje...yg ponteng keje sebab utang ngan along!!!  
  24. Nurmelati - Sun 7/Aug/2011 10:49am
    Terima kasih untuk pandangan semua.... saya harap xdalah apa2 tindakan yang menyusahkan saya nanti....berdebar2 juga ni....acctually gaji saya RM2526 tp kalau dah kena potong nanti cuma tinggal RM584 saja lagi...tu yg bingung....terpaksa saya plak jd penagih hutang pada adik saya yg sebenarnya berhutang kat bank tu...harap2lah saya dapat ijazah 3th lagi...naik skit gaji....  
  25. Tuan Shazul Ida - Tue 9/Aug/2011 8:39am
    bonus kan ada...  
  26. Azli8153 - Wed 10/Aug/2011 9:15am
    Nurmelati,
    setahu saya bank takleh potong sesuka hati terutamanya kalau kita jadi penjamin.cuma bank akan kacau kita selalu suruh bayarkan.
    saya ada cara untuk tlg nurmelati just emel kepada saya azli_zan@yahoo.com nanti saya akan terangkan  
  27. Muhammad Nur Hakim - Wed 24/Aug/2011 9:14am
    salam.aah nurmelati. mane leh bank nka potong sesuka hati gaji awak. dia kene dapatkan surat kebenaran dr awak dulu. kecuali lah awak sendirik da bg greenlight... utk si adik sian la same kat akak nie...
    saya nasihatkan berhati2 lah kalo nka wat loan dgn mbsb.. diorg bukan kesah pon kalo diorg terpotong lebih 60%... saya sendirik dah terkene... ejen lepas tgn sbb dia da dpt komisen dia..kite nie kene tanggung.. jgn percaya sgt pengiraan dia bulat2...
    dah la aggrement dah stgh taun x anto2... bile kol payah nka jwb.. pehal??????  
  28. Munirah 55 - Sun 17/Mar/2013 4:32pm
    saya nak tanya potongan slip gaji saya melebihi 60persen jadi boleh tak saya buat tolong kol saya urgent 0174537940  
Page 1   (Total 28 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2821)
Bengkel Basikal (74)
Bengkel Besi (225)
Bengkel Kereta (1505)
Bengkel Motosikal (252)
Bengkel Tayar (219)
Bisnes Air Mineral (372)
Bisnes Ais Krim (517)
Bisnes Aksesori Kereta (663)
Bisnes Broadband (1114)
Bisnes Burger (551)
Bisnes Cermin Mata (162)
Bisnes Cuci Kereta (823)
Bisnes Cyber Cafe (453)
Bisnes Dobi (1387)
Bisnes Ebook (1068)
Bisnes Handphone (1272)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (573)
Bisnes Ice Blended (711)
Bisnes Jam Tangan (291)
Bisnes Jeruk (183)
Bisnes Kitar Semula (507)
Bisnes Komputer (1504)
Bisnes Kurier Dan Logistik (692)
Bisnes Minuman (1487)
Bisnes Pasar Malam (2005)
Bisnes Pelancongan (554)
Bisnes Pengantin (700)
Bisnes Perabot (877)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1123)
Bisnes Restoran (3390)
Bisnes Roti Dan Bakeri (724)
Bisnes Salun Rambut (374)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (386)
Bisnes Sms (162)
Bisnes Spa Dan Facial (680)
Bisnes Steamboat (199)
Bisnes Tablet Pc (445)
Bisnes Tradisional (839)
Bisnes Untuk Dijual (3421)
Bisnes Waffle Dan Jagung (388)
Bisnes Western Food (331)
Dewasa 18sx (1800)
Diskusi Bisnes (1988)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (741)
Expo Karnival Tapak Niaga (6623)
Forex Malaysia (1941)
Haiwan Peliharaan (477)
Haji Dan Umrah (469)
Hiasan Dalaman (726)
Hiasan Taman (244)
Hotel Resort Homestay (1030)
Iklan Tv Radio Media Massa (229)
Import Dan Eksport (335)
Ingin Berniaga (2838)
Insurans Dan Takaful (1768)
Insurans Roadtax Kereta (349)
Kedai Bunga (191)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1996)
Kedai Emas (459)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2554)
Kedai Hardware (441)
Kedai Ibu Dan Bayi (697)
Kedai Jahit (3960)
Kedai Kamera Dan Camcorder (350)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (342)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1902)
Kedai Sewa (1657)
Kereta Baru (1643)
Kereta Terpakai (5058)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4986)
Kerja Kemahiran (2021)
Kerja Kosong (12160)
Kerja Praktikal (2181)
Kerja Sales (2333)
Kerja Sambilan (6458)
Konsultan Peguam (159)
Konsultan Perniagaan (466)
Kontrak Swasta (301)
Kontrak Tender Kerajaan (465)
Kontraktor Balak Dan Kayu (486)
Kontraktor Jurutera (576)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (229)
Kontraktor Minyak Dan Gas (696)
Kontraktor Pasir (411)
Kontraktor Pembinaan (2098)
Kontraktor Perlombongan (324)
Kursus Dan Seminar (2867)
Kursus Kecantikan (697)
Kursus Makanan (672)
Kursus Motivasi (327)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1629)
Mencari Pelabur (3738)
Mesin Fotostat (358)
Mesin Freezer Dan Chiller (274)
Mesin Industri (523)
Mesin Jahit (389)
Mesin Proses Makanan (583)
Pakej Pelancongan (2648)
Pakej Perkahwinan (1218)
Pakej Perniagaan (905)
Pasar Basah (1486)
Pekerja Asing (1271)
Pelaburan Saham Unit Trust (968)
Pembantu Rumah Asing (1897)
Pembekal Barang Runcit (1591)
Pembekal Beras (117)
Pembekal Buah-buahan (492)
Pembekal Ikan Kering (390)
Pembekal Kelapa Dan Santan (659)
Pembekal Kerepek (1118)
Pembekal Keropok (454)
Pembekal Kicap Dan Sos (229)
Pembekal Kurma Dan Kismis (291)
Pembekal Madu (246)
Pembekal Mee Dan Bihun (128)
Pembekal Minyak Masak (418)
Pembekal Rempah Dan Perencah (619)
Pembekal Serunding (260)
Pembekal Telur (143)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1200)
Pemborong Batik Dan Sutera (355)
Pemborong Beg Galas (102)
Pemborong Beg Tangan (613)
Pemborong Bundle (877)
Pemborong Cadar Dan Tilam (465)
Pemborong Karpet (165)
Pemborong Kasut Dan Sandal (713)
Pemborong Lampin (304)
Pemborong Mutiara (113)
Pemborong Pakaian Bayi (779)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1691)
Pemborong Pakaian Lelaki (1141)
Pemborong Pakaian Plus Size (146)
Pemborong Pakaian Wanita (4296)
Pemborong Telekung Dan Songkok (572)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3571)
Pemborong Tuala (206)
Pemborong Tudung (2829)
Pembuat Papan Tanda Iklan (287)
Pembuat Plastik Kotak Botol (805)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (488)
Pendaftaran Syarikat (508)
Pendaftaran Trademark (35)
Pengedar Alat Tulis (960)
Pengedar Bahan Pencuci (729)
Pengedar Buku Dan Majalah (605)
Pengedar Contact Lens (248)
Pengedar Perfume (1565)
Pengedar Permainan Kanak2 (612)
Pengedar Produk Kecantikan (2655)
Pengedar Produk Kesihatan (3049)
Pengurus Majlis (605)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (742)
Penternak Burung Puyuh (96)
Penternak Ikan (699)
Penternak Kambing (296)
Penternak Lembu (398)
Penternak Udang (199)
Peralatan Makmal Dan Hospital (269)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (739)
Peralatan Sukan (552)
Perisian Komputer (578)
Perkakas Dapur (631)
Perkakas Elektrik (451)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1549)
Pinjaman AIM (171)
Pinjaman Hartanah (526)
Pinjaman Kad Kredit (397)
Pinjaman Kereta (628)
Pinjaman Peribadi (10873)
Pinjaman Perniagaan (1864)
Produk Dari China (548)
Produk Sejuk Beku (1356)
Program Consignment (2042)
Program Dropship (6896)
Pusat Bahasa (366)
Pusat Jagaan Bayi (1602)
Pusat Latihan (661)
Pusat Memandu (125)
Pusat Mengaji Agama (536)
Pusat Pendidikan Tinggi (533)
Pusat Rawatan (374)
Pusat Tadika Dan Taska (1367)
Pusat Tuisyen (1095)
Rancangan Perniagaan (568)
Rawatan Alternatif (299)
Rumah Sewa (4379)
Rumah Untuk Dijual (3812)
Servis Freelance (1137)
Servis Keselamatan (733)
Servis Pembersihan (852)
Servis Pengedaran Risalah (471)
Setiausaha Syarikat (601)
Sewa Bas Dan Van (586)
Sewa Kereta Teksi Limo (1865)
Sewa Lori (2616)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (58)
Studio Filem Dan Videografi (258)
Studio Fotografi (917)
Studio Grafik Dan 3D (1142)
Studio Lukisan (134)
Studio Model Penyanyi Pelakon (759)
Studio Muzik (489)
Sukan Beladiri (118)
Sukan Berkumpulan (237)
Sukan Futsal (231)
Sukan Pancing (144)
Tanah Sewa (657)
Tanah Untuk Dijual (4952)
Tempahan Biskut Dan Tart (2173)
Tempahan Hamper (189)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (676)
Tempahan Katering (2192)
Tempahan Kek Dan Coklat (2177)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (181)
Tempahan Kuih Muih (1769)
Tempahan Minuman Dan Dessert (472)
Tempahan Nasi Lemak (532)
Tempahan Roti (378)
Terminal Bayaran (194)
Ubahsuai Pejabat (654)
Ubahsuai Rumah (1719)
Urut Tradisional (819)
Usahawan Baja Pertanian (375)
Usahawan Benih Dan Nursery (409)
Usahawan Tani (1106)
Vending Machine (389)
Voucher Dan Tiket (252)
Web Design Malaysia (2333)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1395)