Search Majalah.com
Apa Maksud Dropship Ye?
Mdm Rasyidah - Tue 25/Oct/2011 8:32am [Last Comment]
salam rakan pembaca MC. tolong explain ape maksud dropship ni.. kalau org yg nak jadi dropship ni, apa tugas dia sebenarnye ye? makcik betul2 nak tau..

yg makcik paham mcm dlm wiki: drop shipping is a supply chain management technique in which the retailer does not keep goods in stock, but instead transfers customer orders and shipment details to either the manufacturer or a wholesaler, who then ships the goods directly to the customer. As in retail businesses, the majority of retailers make their profit on the difference between the wholesale and retail price but some retailers earn an agreed percentage of the sales in commission, paid by the wholesaler to the retailer.

Niche: Diskusi Bisnes | Program Dropship
Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
13 Nov 2014 (Khamis) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya

Seminar Memborong Produk di China
12 Nov 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Pengkritik Benar - Tue 25/Oct/2011 8:39am
    tolong cari customer dan ambil order. kemudian dapat la komisyen atas jualan.
    kita tak pegang barang pun sebab pembekal hantar terus ke pembeli.  
  2. Nida79 - Tue 25/Oct/2011 10:51am
    Salam.nak tumpang tanya juga boleh?consignment tu ape ye?  
  3. Johari 4 - Tue 25/Oct/2011 11:04am
    yang saya faham, dropship ni mcm kita ada tempat niaga, dan orang lain tumpang barang dia untuk dijual di tempat niaga kita dan keuntungan atas perbincangan antara pembekal dan empunya tempat..  
  4. Pengkritik Benar - Tue 25/Oct/2011 11:51am
    johari : yang awak paham tu sebenarnya istilah dia consignment.  
  5. Adindaali - Tue 25/Oct/2011 5:05pm
    Dropship adalah mcm yg Pengkritik Benar bagitau..  
  6. Feeraa82 - Wed 26/Oct/2011 3:41am
    Suatu kaedah perniagaan yang melibatkan penjualan sesuatu produk atau servis dengan pengedar hanya perlu membayar kepada pembekal berdasarkan produk dan servis yang dijual. Ianya memberi keuntungan yang besar kepada pengedar kerana tidak perlu menyimpan stok dan menanggung modal. Dropship membolehkan setiap orang menjalankan perniagaan kerana peniaga tidak perlu mempunyai produk atau servis yang dikeluarkan sendiri.  
  7. Linkman - Wed 26/Oct/2011 12:04pm
    saya try ye...

    Dropship
    ======
    - kita jual barang2 kpd kawan2/jiran/sesiapa shj (ambik order shj)
    - kita mungkin diberi katalog pdf atau website utk tengok barang
    - kalau katalog cetak mungkin kena bayar harga katalog
    - bila dapat order, si pengilang atau penjual akan hantar terus by pos/kerier/lori ke pembeli
    - atau kita ambikkan dan hantar ke pembeli
    - pembeli bayar kpd pengilang/penjual secara direct
    - kita dapat komisen atas jualan
    - kita tak perlu keluar duit beli barang... sebab tu dipanggil "tanpa modal"...

    Consignment
    =========
    - kita ada kedai atau tapak expo/lot promosi dalam hypermarket
    - tapi kita takde cukup barang atau tak cukup modal
    - Pemilik barang (tudung/baju/tshirt/makanan/kerepek dll..) akan letak barang dia di kedai/tapak kita
    - kalau terjual, kita dapat komisen
    - kalau tak terjual, lepas sekian2 masa, pemilik akan ambik semula
    - biasanya tak perlu keluar modal
    - tapi kadang2 pemilik nak 20-30% sebagai deposit kalau barang rosak..

    beza besar dropship dan consignment adalah consignment biasanya kita ada kedai dan kita pegang barang dan kita pegang duit jualan.

    kalau dropship, kita tak pegang barang... just katalog shj..dan tak pegang duit jualan... just dapat komisen shj

    http://www.majalah.com/?classifieds:program-dropship

    http://www.majalah.com/?classifieds:program-consignment  
  8. Atan1987 - Wed 26/Oct/2011 2:22pm
    kalau agen dan pengedar plak apa maksud dn tugasnya?  
  9. Megasale - Wed 26/Oct/2011 11:25pm
    tengok kat link ni insyaAllah membantu, apa itu dropship atau dropshipping > http://www.facebook.com/note.php?note_id=211923028873537  
  10. Nor Zuraida 2 - Fri 28/Oct/2011 10:41pm
    tumpang iklan.....sesape berminat nak buka butiq atau kedai perabut,kedai tudung,kedai hiasan umah,kedai apa2 lah,boleh call sy utk tengok tmpat yg telah siap renovation...cantik kedai ni...skrg ni kedai butiq sedg beroperasi call sy 0193458474 urgent!!!!!!  
  11. Kekly - Mon 31/Oct/2011 11:41pm
    Agen dropship utk product penghadaman usus Nurich-Lactolite diperlukan segera. Boleh hubungi elly.erlida@gmail.com @ +6019 699 8120 @ http://www.erlidaruslan.com @ whatsapp +6016 322 8120  
  12. Qazreen - Wed 21/Nov/2012 11:39am
    iklankan barang..
    dapat buyer..
    dapat komiisen..
    urusan pos saya uruskan..
    produk kesihatan lelaki/suami jenama vimax original canada
    minat blh msg ke 0199006459  
  13. Hana 165 - Wed 3/Apr/2013 11:25am
    Pemanggang Berkembar Vantage (Pemanggang Ajaib ) :

    Size 32 cm RM 125 (pos RM 15)
    0133619488  
  14. Rosiah Kauzi - Sun 12/Jan/2014 12:46pm
    Dah tu pembeli nak masuk account sapa nk wat pembayaran erk? Mcmne nk kira untung tiap bulan or based on produk yg dijual  
  15. Zulaika Nordin - Fri 7/Feb/2014 11:53am
    Kalau dropship melalui internet, macam mane nak jual, pengedar hantar email, kite copy & paste ke? masuk dlm facebook...  
  16. Gigahertz - Thu 20/Mar/2014 8:19am
    tgk kat mudah.my by org xde simpan stok.diorang kena gi ambil dari seseorang. ini yang kita panggil dropship. bende x simpan tapi ada yang nak beli.keuntungan berasaskan barang tu sendiri.ada komissen ada yang ikut harga pasaran.  
  17. Izat 13 - Fri 25/Apr/2014 2:33pm
    Sesiapa ada Produk yg ada potensi untuk meledak tlg hubungi saya,emel rohizatmohammad@gmail.com  
  18. Miyamoto Nohana - Tue 24/Jun/2014 11:08pm
    nak jadi agen dropship?
    saya dari miyamots boleh lihat www.facebook.com/miyamots untuk lihat barang kami jual :)
    boleh hantar emel ke miyamotsnohana@gmail.com ataupun pm di miyamots :)  
Page 1   (Total 18 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2749)
Bengkel Basikal (73)
Bengkel Besi (218)
Bengkel Kereta (1494)
Bengkel Motosikal (249)
Bengkel Tayar (215)
Bisnes Air Mineral (369)
Bisnes Ais Krim (503)
Bisnes Aksesori Kereta (655)
Bisnes Broadband (1105)
Bisnes Burger (549)
Bisnes Cermin Mata (160)
Bisnes Cuci Kereta (810)
Bisnes Cyber Cafe (451)
Bisnes Dobi (1366)
Bisnes Ebook (1049)
Bisnes Handphone (1262)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (561)
Bisnes Ice Blended (696)
Bisnes Jam Tangan (288)
Bisnes Jeruk (172)
Bisnes Kitar Semula (500)
Bisnes Komputer (1491)
Bisnes Kurier Dan Logistik (682)
Bisnes Minuman (1467)
Bisnes Pasar Malam (1973)
Bisnes Pelancongan (550)
Bisnes Pengantin (687)
Bisnes Perabot (862)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1112)
Bisnes Restoran (3344)
Bisnes Roti Dan Bakeri (710)
Bisnes Salun Rambut (365)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (382)
Bisnes Sms (162)
Bisnes Spa Dan Facial (665)
Bisnes Steamboat (199)
Bisnes Tablet Pc (441)
Bisnes Tradisional (824)
Bisnes Untuk Dijual (3344)
Bisnes Waffle Dan Jagung (385)
Bisnes Western Food (326)
Dewasa 18sx (1780)
Diskusi Bisnes (1966)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (723)
Expo Karnival Tapak Niaga (6524)
Forex Malaysia (1892)
Haiwan Peliharaan (471)
Haji Dan Umrah (467)
Hiasan Dalaman (714)
Hiasan Taman (243)
Hotel Resort Homestay (1015)
Iklan Tv Radio Media Massa (225)
Import Dan Eksport (333)
Ingin Berniaga (2826)
Insurans Dan Takaful (1734)
Insurans Roadtax Kereta (343)
Kedai Bunga (190)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1991)
Kedai Emas (454)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2538)
Kedai Hardware (437)
Kedai Ibu Dan Bayi (689)
Kedai Jahit (3870)
Kedai Kamera Dan Camcorder (343)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (348)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1856)
Kedai Sewa (1640)
Kereta Baru (1620)
Kereta Terpakai (5016)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4856)
Kerja Kemahiran (1966)
Kerja Kosong (11856)
Kerja Praktikal (2096)
Kerja Sales (2296)
Kerja Sambilan (6356)
Konsultan Peguam (152)
Konsultan Perniagaan (458)
Kontrak Swasta (294)
Kontrak Tender Kerajaan (459)
Kontraktor Balak Dan Kayu (483)
Kontraktor Jurutera (568)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (225)
Kontraktor Minyak Dan Gas (683)
Kontraktor Pasir (399)
Kontraktor Pembinaan (2069)
Kontraktor Perlombongan (319)
Kursus Dan Seminar (2829)
Kursus Kecantikan (692)
Kursus Makanan (665)
Kursus Motivasi (324)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1624)
Mencari Pelabur (3694)
Mesin Fotostat (353)
Mesin Freezer Dan Chiller (273)
Mesin Industri (518)
Mesin Jahit (377)
Mesin Proses Makanan (573)
Pakej Pelancongan (2617)
Pakej Perkahwinan (1207)
Pakej Perniagaan (895)
Pasar Basah (1464)
Pekerja Asing (1241)
Pelaburan Saham Unit Trust (950)
Pembantu Rumah Asing (1870)
Pembekal Barang Runcit (1586)
Pembekal Beras (110)
Pembekal Buah-buahan (484)
Pembekal Ikan Kering (386)
Pembekal Kelapa Dan Santan (652)
Pembekal Kerepek (1102)
Pembekal Keropok (448)
Pembekal Kicap Dan Sos (225)
Pembekal Kurma Dan Kismis (290)
Pembekal Madu (241)
Pembekal Mee Dan Bihun (126)
Pembekal Minyak Masak (415)
Pembekal Rempah Dan Perencah (604)
Pembekal Serunding (259)
Pembekal Telur (140)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1187)
Pemborong Batik Dan Sutera (353)
Pemborong Beg Galas (99)
Pemborong Beg Tangan (609)
Pemborong Bundle (871)
Pemborong Cadar Dan Tilam (455)
Pemborong Karpet (163)
Pemborong Kasut Dan Sandal (700)
Pemborong Lampin (295)
Pemborong Mutiara (111)
Pemborong Pakaian Bayi (774)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1665)
Pemborong Pakaian Lelaki (1132)
Pemborong Pakaian Plus Size (144)
Pemborong Pakaian Wanita (4241)
Pemborong Telekung Dan Songkok (567)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3531)
Pemborong Tuala (201)
Pemborong Tudung (2803)
Pembuat Papan Tanda Iklan (279)
Pembuat Plastik Kotak Botol (800)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (483)
Pendaftaran Syarikat (497)
Pendaftaran Trademark (35)
Pengedar Alat Tulis (955)
Pengedar Bahan Pencuci (719)
Pengedar Buku Dan Majalah (590)
Pengedar Contact Lens (244)
Pengedar Perfume (1545)
Pengedar Permainan Kanak2 (603)
Pengedar Produk Kecantikan (2635)
Pengedar Produk Kesihatan (3011)
Pengurus Majlis (598)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (731)
Penternak Burung Puyuh (95)
Penternak Ikan (697)
Penternak Kambing (289)
Penternak Lembu (392)
Penternak Udang (195)
Peralatan Makmal Dan Hospital (265)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (728)
Peralatan Sukan (555)
Perisian Komputer (571)
Perkakas Dapur (625)
Perkakas Elektrik (439)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1539)
Pinjaman AIM (169)
Pinjaman Hartanah (522)
Pinjaman Kad Kredit (390)
Pinjaman Kereta (613)
Pinjaman Peribadi (10644)
Pinjaman Perniagaan (1846)
Produk Dari China (544)
Produk Sejuk Beku (1330)
Program Consignment (2024)
Program Dropship (6776)
Pusat Bahasa (361)
Pusat Jagaan Bayi (1555)
Pusat Latihan (653)
Pusat Memandu (123)
Pusat Mengaji Agama (527)
Pusat Pendidikan Tinggi (524)
Pusat Rawatan (368)
Pusat Tadika Dan Taska (1328)
Pusat Tuisyen (1072)
Rancangan Perniagaan (599)
Rawatan Alternatif (293)
Rumah Sewa (4317)
Rumah Untuk Dijual (3757)
Servis Freelance (1120)
Servis Keselamatan (727)
Servis Pembersihan (828)
Servis Pengedaran Risalah (463)
Setiausaha Syarikat (611)
Sewa Bas Dan Van (579)
Sewa Kereta Teksi Limo (1835)
Sewa Lori (2572)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (56)
Studio Filem Dan Videografi (249)
Studio Fotografi (908)
Studio Grafik Dan 3D (1111)
Studio Lukisan (130)
Studio Model Penyanyi Pelakon (738)
Studio Muzik (482)
Sukan Beladiri (117)
Sukan Berkumpulan (232)
Sukan Futsal (228)
Sukan Pancing (143)
Tanah Sewa (643)
Tanah Untuk Dijual (4880)
Tempahan Biskut Dan Tart (2157)
Tempahan Hamper (188)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (669)
Tempahan Katering (2168)
Tempahan Kek Dan Coklat (2152)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (177)
Tempahan Kuih Muih (1760)
Tempahan Minuman Dan Dessert (465)
Tempahan Nasi Lemak (527)
Tempahan Roti (365)
Terminal Bayaran (189)
Ubahsuai Pejabat (642)
Ubahsuai Rumah (1696)
Urut Tradisional (801)
Usahawan Baja Pertanian (374)
Usahawan Benih Dan Nursery (404)
Usahawan Tani (1099)
Vending Machine (373)
Voucher Dan Tiket (249)
Web Design Malaysia (2318)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1360)