Ada Sesape Penah Deal dgn Persatuān Keselamatan Pengguna (PKPKL) Setel Hutang Ahlong @ Pinjaman Berlesen?
Nak Duit - Mon 29/Oct/2012 1:27pm [Last Comment]
Salam
Nak tanya ade sesape penah deal dgn persatuan ni utk setel masalah along@pinjaman berlesen?blh share kt sini mcmana nk hubungi mereka?dan mcmana prosedur sebenarnya.
Tq

Niche: Diskusi Tuntutan Dan Tribunal
Kursus Borong Produk China Tanpa Perlu Melangkah ke China
18 Sep 2014 (Khamis) di DPMM Putrajaya

Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
24 Sep 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Rosa 9 - Mon 29/Oct/2012 2:45pm
    Cuba call 03-91015096  
  2. Nak Duit - Mon 29/Oct/2012 8:33pm
    Bnyk kali call tp xde org jawab  
  3. Anwar 27 - Tue 30/Oct/2012 3:21am
    or maybe boleh cuba PPIM?..persatuan pengguna islam malaysia...  
  4. Ying 2 - Tue 30/Oct/2012 9:37am
    sy dh cbe ngn PPIM..tp die xde sediakan dana pinjaman utk tlg byr Ah Long or Money Lender ni...tp die tlg wat rundingan ngn mrk utk kurangkan bayaran..kita tetap kne byr kt Ah Long ngn Money Lender tu..yg paling penting..PPIM ni juga turut meminta bayaran 10% dr jumlah pinjaman kita kt Ah Long & Money Lender tu..kos perjalanan mrk sepanjang menguruskan kes kita juga akn ditanggung oleh si pengadu. Sbnrnya sy x bape phm sgt ngn sistem PPIM ni..tp yg sy tau sistem die x dpt mmbntu dlm kes sy..sy mmg xder duit ngn byr skaligus ngn Money Lender tu...nk byr PPIM lg...kalo sy de duit baik sy byr je trus kt Money Lender tu..lg baik..xyah la nk gne org tgh ni...kalo PKPKL tu sy pn de cbe..tp xder plak la mintak pape bayaran skrg ni..sy bru je submit aduan..lom sempat nk wat pape lg..sbb tmpt nye jauh dr tmpt tinggal sy...opis die kne kol bnyk kali..kdg2 mrk x dgr...kalo nk tau lebih lanjut awk leh email sy..b_penaka@yahoo.com  
  5. Nak Duit - Tue 30/Oct/2012 10:58am
    Tu lāa.sy pn ada dgr psl ppim ni.tu yg kalo blh xnk deal dgn diaorg sbb sy dgr pkpkl ni dia runding dgn money lender sampai blh ttp buku kalo kita dh telebih byr.  
  6. Nenek 2 - Wed 31/Oct/2012 5:14am
    kalau dah hutang tu bayar je la... selagi tak bayar selagi tu orang kejar.. pinjam tau..bayar tak tau..
    tapi apa pun kite semue tahu masalah duit mmg payah nak bayar balik. u hire la sape pun.. ppim ke spm ke ktm ke semue same je jawapannye nanti 'itu you punya masalah'.. hehehehe. mase dapat duit tak de sape nak panggil ppim pun...  
  7. Akumuflis - Wed 31/Oct/2012 10:07am
    Dengan bangganya aku nak bagitahu,segala hutang2 aku dgn ahlong sudah selesai dan PPKL mmg terbaik la...lain2 persatuan hampeh dot com. Kalau ko org tak percaya ko tepon no ni 03-9101 5096 dan alamat beliau seperti berikut: B-2-5 Jalan 2/142A Megan Phoenix KM10 Cheras Kajang Jalan Leng Sing...kalau ikut higway cheras kajang, bangunan tu sebelah kanan,kena buat U turn dan ko org cari Pn Sakinah atau En Man...dan pastikan bawa biz kad ahlong,breakdown pembayaran(buat sendiri sbb ahlong x buat) dan tarikh pinjam serta berapa dah bayar...tetapi bayaran akan dikenakan tetapi amatlah berpatutan berbanding dgn PPIM dan urusan serta merta......jangan tunggu la cepat call...siapa yg cakap call byk kali x berangkat,menipu la tu sebab dlm pjbt dia ada 3 mak dara so x kan la dia org pekak kot..Insyallah..kalau nak berjaya mcm aku cuba la,aku dah boleh tidur lena skg dan bangun pagi riang semacam.  
  8. Akumuflis - Wed 31/Oct/2012 10:12am
    Ying2: X payah la nak ber-email2 utk tahu maklumat lanjut,kalau niat baik watpe nak lindung2...rembat je cite kat sini,dlm masa sama dapat pahala mcm aku..direct je  
  9. Nak Duit - Wed 31/Oct/2012 2:40pm
    akumuflis:terima kasih atas info awak yer.tu la sbb sy nk pegi deal dgn pkpkl ni.tp mmg iye.dh 2 hari kol xde org jwb.xpe2 sy walk in je trus sana.terima kasih bnyk2 atas info tu ye.semoga saya pun akan bgun dgn pagi riang mcm awak.hehehe  
  10. Akumuflis - Wed 31/Oct/2012 3:38pm
    Usaha tangga kejayaan, jgn cepat mengalah...dan ada hikmahnya jika kita sabar dan tenang...  
  11. Akumuflis - Wed 31/Oct/2012 3:43pm
    PEMBETULAN NAMA: PPKL = PKPKL (Persatuan Keselamatan Pengguna Kuala Lumpur)...kalau kamu semua nak jumpa bos besar dia kena dtg pd 8hb keatas sbb ari ni hingga 8hb bos besar takde so juz jumpa En Man atau Pn Sakinah  
  12. Akumuflis - Wed 31/Oct/2012 3:46pm
    Hai ayat NENEK 2 ni mmg mcm nenek la...ko tu cakap biar beralas,apa ko ingat ko sorang dlm dunia ni x berhutang??? nak ngata2 plak, ini masa kau senang boleh la ko nak pandang serong org utang mcm aku ni...tapi tenguk la hidup ko bukan selalu diatas wahaiiiiii NENEK 2 dan aku harap sgt ko tarik balik kata2 MURNI ko tu.  
  13. Nak Duit - Wed 31/Oct/2012 5:34pm
    8hb??isk..lama lg tu.kalo blkh nk setel cepat.xpe2.esok sy akan walk in terus ke sana.tp mmg ayat NENEK 2 tu bikin org panas...kalo kita xsusah,xdela nak g sua leher bg ahlong2@berlesen ni 'sembelih'!ade adik bradik sedara mara pun dh xleh tlg.dhtu sape lg nk tlg???ko nak tlg ke wahai NENEK 2???!!!AKUMUFLIS,gini la nasib kita org bnyk utang@xberduit ni....semua pandang serong..xpela.kita redha dan serah pd Allah.ade hikmahnya nasib kita mcmni......  
  14. Akumuflis - Thu 1/Nov/2012 9:02am
    aarrrggghhhh g jahanam la apa org lain nak kata...dia org ni semua pandai kritik je mcm la x pernah ada masalah dlm hidup...ingat!!! jika tiada masalah hidup dgn wang pasti ada masalah lain so jgn ingat semua manusia hidupnya sempurna..utk NENEK 2 aku sumpah ko mendapat masalah yg lagi dahsyat drp gempa SANDY yg berlaku dekat US dan masa tu baru ko tahu LANGIT dan BUMI sedekat mana...Tulis ikut suka hati mak ko je,x pikir perasaan org lain...mcm aku ni teraniaya, aku pasti sumpah aku pada NENEK 2 akan termakbul...Pundekkkkk  
  15. Akumuflis - Thu 1/Nov/2012 9:08am
    Ini aku nak pesan pada yg ingin selesai masalah dgn PKPKL ni,jgn ko org deal dgn EN MAN, kalau boleh berurusan dgn PN SAKINAH sebab EN MAN ni penyapu buruk gak...tahu org dlm susah,mintak topupkan hp la mintak wit pendahuluan la...cibaiiiiiiii..so ko org deal dgn PN SAKINAH dan kalau PN SAKINAH tu suruh deal dgn EN MAN ni ko org cakap x nak,nak deal dgn BOS Besar terus dan bgtahu kenapa x nak!! sebab si penyapu melayu ni ambil kesempatan atas susah org so biar PN SAKINAH complain dekat Bos Besar...INGAT TAU PESAN AKU NI  
  16. Ss Computer Serice Center - Thu 1/Nov/2012 2:27pm
    salam nak tanya kat PKPKL ni kalau msalah nak bayar rumah leh dia org tolong tak..dah 4 bulan tk bayo..almaklum ler kojo la ni cam2 ke potong..nak pjam alg ermm tkt lak kena potong..ada yg leh tolong keme tak..  
  17. Humaira 2 - Thu 1/Nov/2012 3:55pm
    Macam-macam dalam majalah.com ne

    Ada yg mencarut-aku maki kau/kau maki aku.
    Ada yg menipu-dosa pahala tolak tepi
    Ada yg sanggup wat apa saja untuk duit..-hadoyai!!!...Mcm2..

    apa2 hati-hati lah para sahabt..  
  18. Nak Duit - Thu 1/Nov/2012 8:38pm
    Akumuflis:yeke smpai cmtu?td ada call opis diaorg sbb xsmpat walk in.ada diaorg pass kt sakinah pastu dia pas line kt nama osman ke ape man nama dia.dia suruh walk in cpt ke opis kalo nk setel tp ade caj le pulak.patut tak aku teruskan deal ni?akumuflis,ce cite sket kes ko ni smp maki2 man tu?kes ko dh setel ke blm?bpe ribu dia caj?  
  19. Kancilputih - Fri 2/Nov/2012 9:50am
    korang semua yg kt dalam ni x yah layan si nenek 2 tu...dia mmg agak psyko sikit...dah lama aku perhatikan..dlm setiap thread..tak kira la, mana2 sapa2 pun..mmg komen dia mcm tu...dia sengaja provoke ayat2 mcm tu...ignore je...aku rase 'something wrong with him/her'...  
  20. Ying 2 - Fri 2/Nov/2012 11:12am
    akumuflis..leh x email sy..de hal skit nk tnye awk la....b_penaka@yahoo.com sy suh email bkn nk mintak duit ke ape..just nk tnye sumthing jer..x sume bnda leh heboh kt org...sy pn nk tlg org bkn tipu org...& yg penting sy bkn tali barut or agen money lender or ahlong...  
  21. Akumuflis - Fri 2/Nov/2012 10:17pm
    Nak Duit: Kes aku dah selesai,aku hutang dgn ahlong rm14k dan aku dah byr kat ahlong tu 16k tapi x selesai2 jadi aku angin so semua tempat aku sudah pergi...mulanya aku pergi PPIM,mangkuk nak duit 10% drp jumlah hutang aku pastu dia akn nego hingga selesai dan jika x selesai bg nego seterusnya aku kena byr lagi 10%..aku lagi angin,aku maki datuk tu yg rambut panjang,lu mahu tolong melayu ke lu mahu makan melayu??pastu body guard dia yg ala2 mcm kuat..suh aku relax so aku blah..pastu aku nego dgn ahlong tu sendiri,aku cakap weii ahlog lu bape byk mahu makan???wa sudah x mampu mahu byr sama lu sebab wa dah tak keje so ahlong tu suh aku pelan2 cari,berapa pun ada byr la sampai habis...pastu aku nekad pergi plak ke MCA jumpa dgn Datuk Michael..kat situ mmg banyak ahlong2 tunggu ambik duit org yg settle lepas datuk nego tapi pekerja dia mmg mcm sual,aku x de hemah2 punya aku masuk si betina tu boleh tanya aku apa masalah??aku angin beb aku cakap kat amoi tu datuk mana?? asallu tanya byk soalan? wa dtg sini pasal ahlong la cibai...aku peduli apa..pastu guard dtg tunjuk hero plak so aku cakap wa mahu jumpa datuk so dia org pun malas nak layan aku terus ambik detail etc...bila datuk dtg aku tunjuk statement yg aku dah byr kat ahlong tu pastu datuk cakap mcm mana mahu tolong?? lu sudah overpaid so aku tanya datuk abis wa x pyh byr ke? datuk cakap x payah byr tapi wa cakap sama datuk,kalau wa mati wa x kisah tp anak bini wa mcm mana?? pastu datuk tanya baper itu ahlong mahu? wa cakap rm14k so datuk suh aku cari 2k dan letak atas meja dia n nnt dia nego dgn ahlong dan aku x perlu risau lagi..aku kurang yakin dgn datuk ni so aku merapu sana sini sampai aku terjumpa kwn lama aku bdy guard datuk,dia bgtahu ada satu tempat boleh tolong so itu yg aku jumpa terus dgn pn sakinah kemudian dia bawak aku jumpa dgn bos dia ala mamak gitu pastu aku cite la mslh aku so dia tanya boleh tenguk biz card ahlong tu? aku bg pastu dia cek rupanya ahlong tu ada kes sebelum ni dan dia dah selesaikan so dia cakap kes aku boleh kawtim so aku cakap nak buat mcm mana skg?? bos tu cakap utk selesai kes ni ada bayarannya tapi bukan utk PKPKL tapi utk osman tu buat keje jumpa ahlong amik semua doc aku termasuk atm sebelum ni dan dia dah selesaikan so dia cakap kes aku boleh kawtim so aku cakap nak buat mcm mana skg?? bos tu cakap utk selesai kes ni ada bayarannya tapi bukan utk PKPKL tapi utk osman tu buat keje jumpa ahlong amik semua doc aku termasuk atm card dan perlindungan buat aku la semasa tempuh negotiation. jadi aku tanya bos tu bape kena byr?? dia cakap x mahal hanya rm500,so aku x berlengah byr terus..pas byr bos tu call ahlong tu depan aku bgtahu jgn ganggu aku lagi,apa2 berurusan dgn dia...so lega la aku kemudian dia arah sebelum ni dan dia dah selesaikan so dia cakap kes aku boleh kawtim so aku cakap nak buat mcm mana skg?? bos tu cakap utk selesai kes ni ada bayarannya tapi bukan utk PKPKL tapi utk osman tu buat keje jumpa ahlong amik semua doc aku termasuk atm card dan perlindungan buat aku la semasa tempuh negotiation. jadi aku tanya bos tu bape kena byr?? dia cakap x mahal hanya rm500,so aku x berlengah byr terus..pas byr bos tu call ahlong tu depan aku bgtahu jgn ganggu aku lagi,apa2 berurusan dgn dia...so lega la aku kemudian dia arah aku g balai buat report yg menyatakan yg aku tertipu oleh ahlong dan ingin mendapatkan perlindungan jika berlaku apa2..so kes aku dah selesai dan ahlong x call aku lg selepas tu...jadi ms tu si man ni x de mintak apa2 mungkin sbb bos dia ada so yg buat aku angin dgn man ni sebelum ni dan dia dah selesaikan so dia cakap kes aku boleh kawtim so aku cakap nak buat mcm mana skg?? bos tu cakap utk selesai kes ni ada bayarannya tapi bukan utk PKPKL tapi utk osman tu buat keje jumpa ahlong amik semua doc aku termasuk atm card dan perlindungan buat aku la semasa tempuh negotiation. jadi aku tanya bos tu bape kena byr?? dia cakap x mahal hanya rm500,so aku x berlengah byr terus..pas byr bos tu call ahlong tu depan aku bgtahu jgn ganggu aku lagi,apa2 berurusan dgn dia...so lega la aku kemudian dia arah aku g balai buat report yg menyatakan yg aku tertipu oleh ahlong dan ingin mendapatkan perlindungan jika berlaku apa2..so kes aku dah selesai dan ahlong x call aku lg selepas tu...jadi ms tu si man ni x de mintak apa2 mungkin sbb bos dia ada so yg buat aku angin dgn man ni sbb aku kenalkan kwn yg masalah mcm aku dan dia boleh mintak duit suh topupkan tepon...tu yg aku anginnnnnn nak ngamuk je,bila aku dpt tahu aku suh kawan aku call sakinah 8hb utk temujanji sbb bos mamak tu ada...so nasihat aku sebelum ko buat apa2 byran ko mintak bos tu call ahlong depan ko dan baru ko byr.  
  22. Akumuflis - Fri 2/Nov/2012 10:34pm
    Ying 2: Lu ni siapa? kalau lu ada masalah lu cite aje la kat sini,apa nak malu2...lu tenguk wa selama badak je,wa x malu pinjam ahlong sebab wa tahu wa bayar tapi bila wa x mampu nak byr wa kena la guna saluran yg boleh bantu masalah wa so lu x payah malu la nak tanya depan2 ni..lagi 1 wa nak tanya agak2 lu la kan kalau lu cakap depan2 ni satu malaysia kenal lu ke??? tenguk mcm wa,siapa kenal wa dlm ni?? sorang haram pun x kenal wa so wa ada prinsip,kalau wa betul wa x malu la nak cite depan2 ni tapi kalau wa salah wa diam la...so lu x payah malu,dgn wa straight je lu blh shoot..tanya je,kalau wa leh jawab wa jawab kalau x boleh wa diam...amacam lu ada berani ka?? bro wa cakap sama u la eh...sbb sikap MELAYU yg asyik dok jaga kehormatan dan malu,ini la jadinya ditipu,dianiaya,dihamun,dikutuk etc...lu tanya diri lu kalau lu susah lu ingat org2 sekeliling nak tolong lu ke??? so sbb x de org mahu tolong jadi nak malu apa belasah je la...maaf la bro wa ni mmg angin bro,kalau wa dah nampak org tu kecik,wa x peduli wa langgar...mati tu no 2 bg wa...yg penting wa puas,wa x nak hidup dgn menjaga perasaan org je sbb wa dah penat dipermainkan dan skg wa bangkit dgn cara wa,pegi jahanam la dgn org semua,kalau suka wa terpulang, kalau x suka pun wa x ambil pedulik  
  23. Nak Duit - Sat 3/Nov/2012 12:20am
    akumuflis:gitu citernyer yer....takat byr 500 blh setel semua ahlong2 dan tutup kes yg utang 14k tu xpela.pd aku pun reasonable.sggttttt reasonable!aku dgr ade yg sampai mintak beribu ape cer????betul ke tak pkpkl ni????kang xpasal2 aku pulak g bt report sal pkpkl ni...nk tolong org ke nak tlg sembelih org lg????aku mcm kau la.mati xpe tp anak bini aku???makayah lg???  
  24. Ying 2 - Sat 3/Nov/2012 11:30am
    sy bkn sesiapa...org bese jer..nk tnye psl PKPKL tu..sy nk tnye psl byrn yg PKPKL tu kne kn..sy pn kes cm awk gak..tp de org dlm PKPKL tu kte kalo sy x byr die xnk wat kes sy..mslh nye cmner nk byr dulu...duit pn xder..kalo dh setel tu leh la byr ansur2..ye la duit gji kite dg dpt penuh kn..tp org PKPKL tu kte xleh..kne byr dulu bru leh start kes..tu yg x phm tu..nk tnye dgn lebih lanjut...mula2 kte xder bayaran...tetibe de bayaran...sy nk tnye secara personal takut la nnt sy slh info ker..dh menyebabkan kekeliruan disini.....xpe la kalo awk rse sy cm ancaman kt awk...sedih gak ble sy tnye elok2 tp org balas cm sy ni menganiaya org plak...bkn sume org wat dajal kt awk smpai sume org awk nk mrh...  
  25. Akumuflis - Sat 3/Nov/2012 2:00pm
    mintak maaf ying2 sy x berniat mcm tu cuma akhir2 ni sy mmg angin tahap gile..nak mengamuk je...ok mula2 siapa yg kata x perlu byr?? kedua siapa yg awk jumpa? ketiga siapa yg kata x byr lu x buat kes??? ok kalau awk boleh email pada sy,email sy..awk click id sy n awk akan jumpa email sy...sy mintak maaf ye Ying2 sy mmg berangin dah 6bln mcm ni  
  26. Akumuflis - Sat 3/Nov/2012 2:13pm
    Nak Duit: aku dgr ade yg sampai mintak beribu ape cer????betul ke tak pkpkl ni????...boleh ko bgtahu ko dgr dr siapa?? nasihat aku lebih baik ko dtg pejabat beliau pd 8hb nanti dan ko jumpa pn sakinah bgtahu nak jumpa bos besar pastu kalau dia mintak ko nilai yg tinggi ko bgtahu mrk kenapa org lain ada mslh sama mcm ko tapi chrge dia rm500 je?...dr pengalaman aku n kes aku tu yg dia charge aku rm500 dan ada surat dikeluarkan yg aku dah byr dr PKPKL...nasihat terbaik aku ko g sana jumpa sendiri dan bincang A-Z...apa2 perkembangan ko update kat sini..  
  27. Akumuflis - Sat 3/Nov/2012 2:27pm
    Ok disebabkan ramai yg keliru,aku jelaskan satu persatu masalah ko org selepas berjumpa dgn PKPKL:

    1. PKPKL pernah membantu org sebelum ini menyelesaikan masalah ahlong dan pengadu mintak tangguh bayaran yg dikenakan dan PKPKL dgn niat ingin membantu, mereka jlnkan tugas tanpa byran diterima.

    2. Tiba masa utk membayar balik si pengadu telah mematikan no hp dan bila ditemui,memberi bagai2 alasan dan ada pengadu mengatakan "ala buat keje sikit x kan kena byr ratus2?..kira amal je la"

    3. Disebabkan insiden ini la PKPKL serik utk mempercayai pengadu yg dtg mintak bantuan tanpa membuat apa2 bayaran terlebih dahulu.

    kerana janji MELAYU sebelum ni telah membuatkan mereka terpaksa meminta bayaran dulu dan aku tak salahkan mereka kerana dlm dunia skg ni mana ada keje PERCUMA. tapi yg pasti mereka mmg buat keje cuma tu la masalahnya mereka x boleh nak toleransi lagi pd pengadu yg berjanji nak byr ckp bulan dan mahu kes selesai sebelum bayaran dibuat.

    Jadi nasihat aku,baik carikan duit dulu dan bila dah ada baru la g jumpa mereka utk uruskan masalah ko org dan apa pun charge yg merea kenakan ko org sebagai pengguna,guna la hak pengguna mintak nego insyallah boleh dipertimbangkan...

    so aku harap penjelasan aku ni adil dan saksama buat semua pihak. sekian  
  28. Akumuflis - Sat 3/Nov/2012 3:16pm
    Satu lagi ini pengalaman aku dgn ahlong yg aku pinjam. Mula2 aku tak tahu pasal ada PPIM,MCA & PKPKL so aku telah diberhentikan keje,jadi aku orgnya mmg x pernah abai t'jawab especially kepada ahlong dan utk pengetahuan ko org aku byr duit ahlong tiap2 bulan RM1,800 bg pinjaman RM14k yg aku pinjam dgn ahlong dan aku x pernah cancel kad yg ahlong pegang selepas aku dpt duit dan mereka tipa2 bulan tolak dr gj yg masuk dlm akaun aku dan baki dimasukkan kedalam akaun aku yg lain. Jadi bila aku tidak bekerja,aku beranikan diri menelefon ahlong bgtahu yg aku x dpt nak byr duit mereka dan aku bgtahu mslh aku dgn beliau,jadi mereka paham dan tanya bila boleh mula byr balik??? aku cakap once aku dpt keje aku byr dan ko org tahu x,kad yg ahlong tu pegang masih active dan aku x de cancel pun hingga la ari ni walaupon kes aku dah selesai...so selepas aku diberi peluang oleh ahlong tersebut,aku x duduk diam...aku g cari sumber2 yg boleh bantu masalah aku dgn ahlong ni. mula aku g PPIM dan lepas maki datuk sbb x puashati cara mereka, aku g plak MCA jumpa datuk michael dan beliau bagitahu yg dia tak leh tolong sebab aku dah overpaid kat ahlong tu so dia cadang henti buat bayaran tapi aku bgtahu datuk yg aku takut kalau2 ahlong buat apa2 kat anak bini aku dan datuk x de bg jaminan kalau aku tak byr datuk cover so datuk tanya berapa itu ahlong mahu??? aku cakap rm14k so datuk cakap itu ahlong gile dan datuk suh aku sediakan rm2k dan datuk akan nego dan x perlu byr ahlong tu lagi...aku dok pikir kalau aku guna duit yg aku ada byr kat datuk,nanti anak bini aku nak makan apa??? so aku merayau lagi cari jalan lain...terjumpa la kwn lama aku body guard datuk dan dia cadangkan aku g jumpa dgn PKPKL so aku g sana terus dan berjumpa dgn bos besar dia cite A-Z tanpa satu pun tertinggal. Dan dia mintak document! aku bg excel format tracking bayaran aku yg aku buat sendiri dr mula aku pinjam sampai la tarikh akhir yg aku byr dan jumlahnya lebih tinggi drp jumlah aku pinjam dan dia juga mintak biz card ahlong tu,selepas aku bg..bos tu suruh Pn Sakinah cek,kebetulan ahlong tu ada kes dgn peminjam yg dtg jumpa PKPKL sebelum ini dan kes tu selesai so bos tu bgtahu yg kes aku boleh selesai tapi ada byrannya dan aku tanya berapa?? siap bgtahu lagi kalau boleh jgn la tinggi mcm datuk michael mintak so dia cakap rm500 je tapi dia bgtahu rm500 bukan utk PKPKL tapi utk org kanan dia En Man (Osman) wat keje g jumpa ahlong ambik doc. Selepas perbincangan kedua2 pihak bersetuju dan En Man suh aku call ahlong tersebut utk dirakam secara life maksud aku hands free la,so aku cakap la kat ahlong tu mintak settle x mampu byr lagi dan mintak tutup buku n ahlong tu jawab x boleh kena byr juga n ahlong tu cakap x pe la berapa lu ada lu byr dulu nanti bila sudah dpt keje tetap lu byr mcm biasa la..pastu En Man suh cancel call tu..kemudian En Man bgtahu dekat bos besar yg ahlong taknak nego,mereka nak juga rm14k tu. Jadi bos besar tu call ahlong dan bgtahu yg aku dtg mengadu kat PKPKL dan ahlong tu terperanjat sebab aku jumpa PKPKL...ini perbualannya:

    Bos : xxxx ini wa,lu kenal x?
    ahlong: x kenal la
    Bos : wa la,lu ngat tak kes xxxx??
    ahlong: aiyaaa ni mcm susah la wa mahu meniaga!
    Bos : ok xxxx wa mahu bgtahu lu jgn ganggu la aku dan apa2 urus dgn wa..ok?
    ahlong: ok la tapi mcm mana itu wang?
    Bos : dia kan sudah byr lu lebih ma,so kire tutup buku la..apa mahu lagi?
    ahlong: ok la
    Bos : kalau lu ada apa2 lu boleh dtg atau call wa pd 8hb nanti sebab wa outstation ke bali.
    ahlong: ok

    so bos bgtahu ok kes sudah settle nnt en man akan g pejabat ahlong tu dan ambik balik doc serta atm kad dan skg sudah boleh g cancel kad atm d bank, aku lega dan seronok rasa mcm baru lahir didunia. Pastu bos tu bgtahu on d way balik pergi singgah balai polis serta merta dan buat aduan yg aku terpedaya dgn ahlong dan minta bantuan PKPKL. Bos bgtahu kena buat report tu dlm masa 24jam jgn lebih sbb dia dah record percakapan pada tarikh tu so kalau aku x buat maka nnt tak valid...

    Begitu la kisah aku yg sebenar2nya dan ko org jgn takut dgn ahlng ni,kalau x leh byr bgtahu jgn lari2,hp jgn sesekali tutup...mereka manusia juga ada perasaan dan mereka tahu kita mmg nak byr cuma halangan punca pendapatan dah terhenti..so itu la...harap kisah aku ni boleh diguna pakai utk selesai masalah ko org...insyallah  
  29. Farid 49 - Sun 4/Nov/2012 11:18am
    terimakasih akumuflis... aku pun kena macam kau.. cuma jumlahnya lebih banyak... info2 yang kau bagi amat mmbntu.. terima kasih majalh.com.. terima kasih kawan2.. terima kasih akumuflis...  
  30. Ying 2 - Mon 5/Nov/2012 9:32am
    salam..Akumuflis, sy penah email awk..sy pn de tinggal no HP..awk check la email awk...  
  31. Nenek 2 - Tue 6/Nov/2012 1:35am
    cerita punyer la panjang. saje buat teruk.  
  32. Akumuflis - Tue 6/Nov/2012 8:46am
    Nenek 2: Lu pe hal? mata lu dah naik berpinar ke baca statement wa??? wa rasa lu tak perlu baca sebab lu org kaya,org tak berhutang dan org senang Dunia Miskin Akhirat so lu x yah sibuk2 nak provoke kat sini...kalau lu rajin lu baca,kalau lu menyampah..itu makbapak lu punya suka wokeyyy!!!!!...wa kewl n tak halang sesiapa yg nak baca  
  33. Akumuflis - Tue 6/Nov/2012 8:50am
    Ying 2: Sy dah check email tp x de la,neway penjelasan sy tu x mencukupi lagi ke Ying??...mcm ni sy rasa Ying g terus pejabat dia ari ni sebab bos besar tu dah balik...Ying bincang dgn mereka elok2 insyallah ada penyelesaiannya dan jika mengenai bayaran yg dikenakan,cuba mintak nego ye.  
  34. Amir Rashdan - Tue 6/Nov/2012 10:27am
    aku sokong Akumuflis..nenek tua tuh memang tak bertaubat sebelum mati tuh..esok@ entah mati, tak sempat nak padam kata-kata hinaan dia pada forumers yang lain..  
  35. Pakcu 2 - Tue 6/Nov/2012 12:02pm
    ala...nenek 2 tu pun same gak sebenarnya..dia pun ada masalah...dia pun ada hutang...cuma mungkin dia tak bukak topic dia sendiri...nenek 2 tu is nothing

    kalau dia something..dia takde nak masuk forum ni...hentam semua masalah org..itu minded orang yg tak berjaya...  
  36. Akumuflis - Tue 6/Nov/2012 5:20pm
    Assalamualikum...kepada semua Warga Majalah terutama sekali PKPKL, di sini sy ingin memohon maaf kerana telah bersikap kurang ajar dan tidak menghiraukan sesitivity dan sy juga memohon maaf terutama sekali kepada EN OSMAN (MAN) kerana telah menfitnah beliau yg mengatakan bahawa beliau meminta duit dr pelanggan dan juga kepada YDP PKPKL EN SHAMSUDIN kerana telah memanggil beliau BOS MAMAK dan juga kepada pekerja2nya yg sy gelarkan MAK DARA, disamping itu sy juga memohon maaf kepada PPIM & MCA kerana telah memburukkan cerita mengenai mereka...Sy amat kesal dgn tindakan sy ini dah ketahui la bahawa jika tiada PKPKL, masalah sy tidak akan selesai dan sy amat berterima kasih kepada YDP PKPKL kerana benar2 membantu sy didalam sy mengalami masalah dan kepada en osman juga yg byk membantu.. sy merasakan tindakan sy ini melampau dan kurang ajar dgn apa yg mereka telah lakukan pada sy dan sy sungguh kesal dgn tindakan sy ini dan kepada rakan2 semua yg pernah sy maki dan hamun...sy ingin mengambil kesempatan ini menyusun 10jari memohon maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki,dan segala kesilapan yg telah sy lakukan sy menyesalinya teramat sangat...di harap pihak PKPKL,PPIM & MCA serta rakan2 di sini dapat memaafkan sy dgn kelancangan dan kurang ajar diri saje ini terhadap semua....MAAFKAN SAYA..  
  37. Akumuflis - Wed 7/Nov/2012 12:54pm
    Kepada YDP PKPKL, di sini sy ingin mengucapkan terima kasih banyak2 kerana telah menolong sy keluar dr masalah ahlong dan sy tidak dapat membalasnya denga kata2 dan sy harap pihak tuan dpt memaafkan sy diatas tindakan bodoh sy dengan mengeji dan menghina persatuan PKPKL sebelum ini...sy sungguh kesal dan tidak mengenang untung!!  
  38. Biz 8 - Wed 7/Nov/2012 8:39pm
    Aku muflis...tahniah la berjaya hdp dgb tenang...lain kali jgn mudah tertipu lg ya n sensitif dgn bencana2 xdiduga sepeti pinjaman abg long...


    kpd semua...ingat..jauhi ah long
    jauhi MLM
    jauhi dadah

    pk logik dan behemah..kenape bangsa yg maju tu bnyk yg xambil pinjaman along, tak join MLM dan sush nk jumpe kaum tu hisap dadah...



    En muflis ni free jugak ye dlm sush boleh kerap on9...hehe gurau je...  
  39. Easy Way - Sat 10/Nov/2012 10:21am
    Halo kawan. Nak tanya sikit. Kalau ngan along leh settel. Kalau ngan bank boleh ke? Katalah pinjaman 30K + Interest 25K. Jadi dah sampai 55K. Bayaran dah lebih dari 30K. Interest ada 20K tak bayar kalau ikut kiraan lah. Soalanya peminjam dah tak mampu nak teruskan bayaran dan la ni bank kacau penjamin lak. Block nama penjamin. PKPKL boleh ke bantu dalam situasi sebegini  
  40. Eliza Mohd Razali - Wed 14/Nov/2012 12:35am
    Ada hutang dgn pinj b'lesen 25k, boleh tolong nego mintak kurangkan mthly paymen? Now saya byr RM1,800++ , dah tersiksa sbb duit gaji tinggal brp sen je. Tension  
  41. Pakcu 2 - Thu 22/Nov/2012 10:26am
    Biz 8:
    kaum yang maju tu dia tak join MLM tapi dia create business MLM...dorang tak pinjam along tapi dorang jadi along...dorang tak isap dadah tapi dorang jadi taukeh dadah...

    persoalannya dimana penguatkuasaan untuk membanteras along ni? apa kerajaan buat?

    kerajaan siarkan iklan jauhi dr along...tetapi apa yg kerajaan boleh bantu mereka2 ni yang memerlukan pertolongan?  
  42. Chocolaten - Tue 27/Nov/2012 12:05am
    Kenapa pihak kerajaan tak nak hapuskan sistem along2ni...seperti skim cepat kaya kerana memaksa orang ramai membayar balik melebihi duit pokok.Namanya negara Islam tapi undang2 menyusahkan rakyat terutama yg bekerja swasta.Nak buat loan pun susah..Itu sebablah kenapa ramainya orang MELAYU terjebak dalam masalah ini.  
  43. Angin - Thu 29/Nov/2012 8:33pm
    aik.. rm500 jek yg derang mintak ye?.. kes adik aku.. derang mintak 1.7k + 2k. ini bayaran utk 2 org dlm PKPKL. mcm mana nih?  
  44. Fifi 14 - Fri 30/Nov/2012 9:57pm
    Untuk eliza, saya nasihatkan pergi je kt bangunan mca cerita masalah... sediakan duit cash dlm seribu mintak dato; mca tu deal dgn along... ade member sy ni ade masalah dh setel ngn along... dato deal along amik cuma 8 rat je... balance tu dato bayar balik kt member sy tu.... setel masalah....  
  45. Alyadana - Tue 11/Dec/2012 10:34pm
    terharu ngan akumuflis....sanggup mengakui kesilapan dan minta maaf.

    sikap yg baik. x mcm sesetgh org yg asyik nk menang aje....  
  46. Angin - Thu 20/Dec/2012 12:24pm
    salam.. ada sesapa yg lain yg cuba ngan pkpkl nih?.. kes adik aku blom setel lagik. depa dok kata bz.. takleh pi diskus ngan along2 tu lg. duit dah bayar nih. huhu.  
  47. Joe 17 - Tue 8/Jan/2013 6:04pm
    apapun sekalung tahniah kpd YDP PKPKL EN SHAMSUDIN,atas daya usaha n pengorbananmu menyelesaikan salah 1 dpd masalah org2 Melayu yg susah,anda juga tergulung dlm erti pejuang bangsa.  
  48. Lisa 120 - Fri 19/Apr/2013 6:52pm
    akumuflis: saya call no yang u bagi tu 03-9101 5096 tetapi kenapa machine answer tu mintak password? boleh bantu saya?  
  49. Joe9073 - Wed 29/May/2013 7:59pm
    aku pun nak ucapkan jutaan tima kasih kpd ydp pkp tuan shamsudin,krn brusaha menyelesaikan masalah along bg pihak group kami sekarang..syukur alhamdulillah..pkpkl terbaik  
  50. Redlipstick - Tue 10/Dec/2013 2:35pm
    Try cll pkpkl tkde org angkat pun :( nak suruh diorg deal dgn my ah long baik2. Pinjam tak byk pun... 1000 je, tp dah byr pun still ade lagi 3000. Takpaham.. now diorg dah dtg rumah and kacau2... someone pls helppppp :(  
Start | Page 1 | Next >                     (Total 67 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2643)
Bengkel Basikal (71)
Bengkel Besi (202)
Bengkel Kereta (1488)
Bengkel Motosikal (244)
Bengkel Tayar (211)
Bisnes Air Mineral (361)
Bisnes Ais Krim (492)
Bisnes Aksesori Kereta (659)
Bisnes Broadband (1084)
Bisnes Burger (537)
Bisnes Cermin Mata (157)
Bisnes Cuci Kereta (792)
Bisnes Cyber Cafe (444)
Bisnes Dobi (1339)
Bisnes Ebook (1034)
Bisnes Handphone (1235)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (550)
Bisnes Ice Blended (687)
Bisnes Jam Tangan (282)
Bisnes Jeruk (162)
Bisnes Kitar Semula (487)
Bisnes Komputer (1462)
Bisnes Kurier Dan Logistik (653)
Bisnes Minuman (1428)
Bisnes Pasar Malam (1927)
Bisnes Pelancongan (532)
Bisnes Perabot (834)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1084)
Bisnes Restoran (3242)
Bisnes Roti Dan Bakeri (697)
Bisnes Salun Rambut (354)
Bisnes Sarang Burung (254)
Bisnes Satay (375)
Bisnes Sms (159)
Bisnes Spa Dan Facial (638)
Bisnes Steamboat (195)
Bisnes Tablet Pc (440)
Bisnes Tradisional (808)
Bisnes Untuk Dijual (3247)
Bisnes Waffle Dan Jagung (376)
Bisnes Western Food (314)
Dewasa 18sx (1736)
Diskusi Bisnes (1925)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (709)
Expo Karnival Tapak Niaga (6306)
Forex Malaysia (1830)
Haiwan Peliharaan (453)
Haji Dan Umrah (462)
Hiasan Dalaman (706)
Hiasan Taman (239)
Hotel Resort Homestay (987)
Iklan Tv Radio Media Massa (219)
Import Dan Eksport (323)
Ingin Berniaga (2789)
Insurans Dan Takaful (1686)
Insurans Roadtax Kereta (330)
Kedai Bunga (187)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1959)
Kedai Emas (442)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2491)
Kedai Hardware (421)
Kedai Ibu Dan Bayi (683)
Kedai Jahit (3723)
Kedai Kamera Dan Camcorder (339)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (333)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1791)
Kedai Sewa (1609)
Kereta Baru (1579)
Kereta Terpakai (4901)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4603)
Kerja Kemahiran (1906)
Kerja Kosong (11335)
Kerja Praktikal (1969)
Kerja Sales (2204)
Kerja Sambilan (6166)
Konsultan Perniagaan (442)
Kontrak Swasta (286)
Kontrak Tender Kerajaan (449)
Kontraktor Balak Dan Kayu (469)
Kontraktor Jurutera (548)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (222)
Kontraktor Minyak Dan Gas (669)
Kontraktor Pasir (377)
Kontraktor Pembinaan (2006)
Kontraktor Perlombongan (315)
Kursus Dan Seminar (2756)
Kursus Kecantikan (676)
Kursus Makanan (655)
Kursus Motivasi (316)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1599)
Mencari Pelabur (3618)
Mesin Fotostat (348)
Mesin Freezer Dan Chiller (258)
Mesin Industri (496)
Mesin Jahit (366)
Mesin Proses Makanan (551)
Pakej Pelancongan (2567)
Pakej Perkahwinan (1186)
Pakej Perniagaan (865)
Pasar Basah (1431)
Pekerja Asing (1205)
Pelaburan Saham Unit Trust (926)
Pembantu Rumah Asing (1818)
Pembekal Barang Runcit (1562)
Pembekal Beras (104)
Pembekal Buah-buahan (476)
Pembekal Ikan Kering (379)
Pembekal Kelapa Dan Santan (632)
Pembekal Kerepek (1084)
Pembekal Keropok (435)
Pembekal Kicap Dan Sos (218)
Pembekal Kurma Dan Kismis (289)
Pembekal Madu (236)
Pembekal Mee Dan Bihun (122)
Pembekal Minyak Masak (413)
Pembekal Rempah Dan Perencah (584)
Pembekal Serunding (258)
Pembekal Telur (138)
Pemborong Aksesori Lelaki (160)
Pemborong Aksesori Wanita (1179)
Pemborong Batik Dan Sutera (351)
Pemborong Beg Galas (98)
Pemborong Beg Tangan (592)
Pemborong Bundle (848)
Pemborong Cadar Dan Tilam (433)
Pemborong Karpet (154)
Pemborong Kasut Dan Sandal (683)
Pemborong Lampin (289)
Pemborong Mutiara (107)
Pemborong Pakaian Bayi (761)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1619)
Pemborong Pakaian Lelaki (1114)
Pemborong Pakaian Plus Size (141)
Pemborong Pakaian Wanita (4134)
Pemborong Telekung Dan Songkok (562)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3472)
Pemborong Tuala (194)
Pemborong Tudung (2738)
Pembuat Papan Tanda Iklan (267)
Pembuat Plastik Kotak Botol (787)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (472)
Pendaftaran Syarikat (482)
Pendaftaran Trademark (33)
Pengedar Alat Tulis (940)
Pengedar Bahan Pencuci (700)
Pengedar Buku Dan Majalah (575)
Pengedar Contact Lens (237)
Pengedar Perfume (1521)
Pengedar Permainan Kanak2 (590)
Pengedar Produk Kecantikan (2582)
Pengedar Produk Kesihatan (2948)
Pengurus Majlis (586)
Penternak Arnab (52)
Penternak Ayam (709)
Penternak Burung Puyuh (94)
Penternak Ikan (687)
Penternak Kambing (285)
Penternak Lembu (381)
Penternak Udang (191)
Peralatan Makmal Dan Hospital (256)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (694)
Peralatan Sukan (543)
Perisian Komputer (561)
Perkakas Dapur (606)
Perkakas Elektrik (420)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1495)
Pinjaman AIM (164)
Pinjaman Hartanah (505)
Pinjaman Kad Kredit (385)
Pinjaman Kereta (586)
Pinjaman Peribadi (10394)
Pinjaman Perniagaan (1805)
Produk Dari China (531)
Produk Sejuk Beku (1288)
Program Consignment (1985)
Program Dropship (6576)
Pusat Bahasa (347)
Pusat Jagaan Bayi (1502)
Pusat Latihan (636)
Pusat Memandu (122)
Pusat Mengaji Agama (504)
Pusat Pendidikan Tinggi (517)
Pusat Rawatan (353)
Pusat Tadika Dan Taska (1265)
Pusat Tuisyen (1045)
Rancangan Perniagaan (583)
Rawatan Alternatif (287)
Rumah Sewa (4176)
Rumah Untuk Dijual (3660)
Servis Freelance (1080)
Servis Keselamatan (703)
Servis Pembersihan (801)
Servis Pengedaran Risalah (450)
Setiausaha Syarikat (598)
Sewa Bas Dan Van (558)
Sewa Kereta Teksi Limo (1775)
Sewa Lori (2512)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (54)
Studio Filem Dan Videografi (242)
Studio Fotografi (881)
Studio Grafik Dan 3D (1060)
Studio Lukisan (126)
Studio Model Penyanyi Pelakon (705)
Studio Muzik (460)
Sukan Beladiri (115)
Sukan Berkumpulan (227)
Sukan Futsal (227)
Sukan Pancing (141)
Tanah Sewa (628)
Tanah Untuk Dijual (4742)
Tempahan Biskut Dan Tart (2118)
Tempahan Hamper (187)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (650)
Tempahan Katering (2100)
Tempahan Kek Dan Coklat (2119)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (175)
Tempahan Kuih Muih (1722)
Tempahan Minuman Dan Dessert (454)
Tempahan Nasi Lemak (508)
Tempahan Roti (347)
Terminal Bayaran (184)
Ubahsuai Pejabat (639)
Ubahsuai Rumah (1662)
Urut Tradisional (775)
Usahawan Baja Pertanian (369)
Usahawan Benih Dan Nursery (391)
Usahawan Tani (1075)
Vending Machine (356)
Voucher Dan Tiket (241)
Web Design Malaysia (2289)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1328)