Acai Berry Confirm Beracun - Hentikan Penjualan & Pembelian
Katakantidakpadaacaiberry - Fri 2/Nov/2012 2:39pm [Last Comment]
Salam sejahtera,

Barang yang saya order baru di tahan oleh Bahagian Perkhidmatan Farmasi Jabatan Kesihatan Negeri Selangor

Ramai orang masih mempertahankan Acai Berry mereka tiada racun tapi hakikatnya setiap produk yang mengandungi Acai Berry telah disahkan oleh KKM bahawasanya ia mempunyai racun berbahaya yang membawa kepada maut.

Jadi nasihat saya kepada semua yang terlibat mengedar/membeli/... hentikan segalanya.

Saya sedang runsing sebab : (Isi Kandungan Surat)

1) Barangan tersebut adalah bahan yang mengandungi racun yang dikawal di bawah Akta Racun 1952 dan pengimportan tanpa lesen yang sah adalah satu kesalahan di bawah Seksyen 8, Akta tersebut dan boleh dihukum di bawah Seksyen 32(2), Akta Racun 1952 yang membawa hukuman denda sehingga RM5000 atau/ dan 2 tahun penjara.

2) Barangan tersebut adalah bukan keluaran berdaftar di bawah Peraturan-Peraturan Kawalah Dadah dan Kosmetik 1984, dan pengimportan keluaran tersebut adalah satu pelanggaran di bawah Peraturan 7(1)a yang menjadi satu kesalahan di bawah Peraturan 30(1), Peraturan yang sama dan boleh dihukum di bawah Seksyen 12(1) Akta Jualan Dadah 1952 yang membawa hukuman denda sehingga RM25000 atau / dan 3 tahun penjara

Info :

Saya baru meniaga produk ini lebih kurang 2 bulan lepas. Pertama kali buat pembelian dari China, beli 50 botol belum habis. Saya beli lagi buat kali kedua 100 botol(batch ini yang telah ditahan)

Tapi selepas Metro keluar berita rampasan produk ini yang dikatakan mengandungi bahan beracun, saya terus stop penjualannya.

Customer yang berhajat beli 10 botol, saya telah return kan duitnya sebab saya pun tidak mahu menjualnya disebabkan ada kandungan racun.

Tapi barang yang di order dari China pula, dia dah poskan kepada saya. Saya berhajat tak nak beli, sebab barang itu pun beracun. Akan tetapi, nak buat macamana,... dia dah pos, terpaksa tunggu sahaja dan buang sahaja.

Mana lah tahu, kena tahan pula. Astaghfirullah hal'aziim... Lagi bertambah masalah.

Macamana nak buat ni? Pening kepala dibuatnya. Baru nak belajar bisnes tapi kena pula timpa masalah seperti ini. Mana saya ada duit nak bayar denda... Kalau tak bayar denda, masuk penjara.. Aduh, berat ni. Saya ibu kepada 3 orang anak.

Agak-agak, ada tak sesiapa dari warga MC yang ada idea penyelesaiannya? Saya pun tidak tahu menahu pasal prosedur pembelian barangan dari luar negara sebelum ini.

Menyesal pun dah tak guna. Tolong lah saya..

Ada sesiapa yang berpengalaman tak dalam kes-kes seperti ini. Atau boleh kah saya buat rayuan supaya terlepas daripada denda? Atau macamana? Atau berdiam diri je?

Niche: Diskusi Tuntutan Dan Tribunal | Pengedar Produk Kesihatan
     
  1. Helpme 5 - Fri 2/Nov/2012 3:30pm
    boleh sy tahu,jenama acai beri tu? atau semua produk yg mgandungi acai beri beracun?  
  2. Katakantidakpadaacaiberry - Fri 2/Nov/2012 3:38pm
    produk yg kena tahan ni Acai Berry ABC

    KKM confirmkan kesemua produk berunsurkan Acai Berry telah dikenalpasti mengandungi racun Sibutramine  
  3. Ani 6 - Fri 2/Nov/2012 3:45pm
    kesian nye awak,sabar ye,mgkn ade hikmah nye  
  4. Fahimi Fisal - Fri 2/Nov/2012 8:56pm
    Salam, saya tak fikir awak akan didenda/penjara sebab barangan tu dah ditahan pihak berkuasa. Jadi mereka akan lupuskan sajalah sebab tak boleh import.  
  5. Zai 74 - Fri 2/Nov/2012 11:12pm
    Mmg pnh dgr. Sbb dkt indonesia pun produk ni diharamkan sbb beracun. Sabar. Bila berniaga mesti ada risiko. Bukan senang nak senang.  
  6. Incik Yo - Sat 3/Nov/2012 3:20am
    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.145883418884055.30128.130460953759635&type=3  
  7. Incik Yo - Sat 3/Nov/2012 3:34am
    nampak sgt produk yg awak beli tu tiruan...Acai Berry ORIGINAL adalah dari Hong Kong..bukan dari china...yang fakes dan repacking datang dari Guongzhou China...awak tau ke apa beza acai berry tiruan dgn yg ori????.....sepatutnya awak deal ngan stokis yg sebenar...bukan dgn org yg x berkenaan....link di atas adalah stokis ABC Acai Berry...baca sendiri  
  8. Izicare - Sat 3/Nov/2012 9:49pm
    Sabar lah ye,kena bertanya kpd yg arif dlm undang2 utk selesaikan. Kpd rakan2 lain, Dah ada makanan sunah yg terbukti di amalkan oleh Rasulullah & disebut dalam Al-Quran masih lagi mencari produk lain.agenda yahudi nak jauhkan kita dari makanan sunnah dan mengagungkan produk barat telah berjaya..asal produk dari barat sangat hebat,ditambah dgn report dan analisis dari makmal atau saintis.semua tu boleh dicipta dan diputarbelit faktanya utk memenuhi nafsu manusia. Hanya Al-Quran dan hadis yg benar. Fikir-fikirkanlah.  
  9. Linkman - Sun 4/Nov/2012 3:39pm
    jangan bazirkan pengalaman akak ni.

    semasa isu ni masih hangat dan orangramai search setiap hari di internet...

    1) akak buat satu subpage dalam website/blogspot akak dan masukkan cerita ni.

    2) terangkan kenapa ia diharamkan, kenapa ia beracun & macamana nak elakkan kesilapan masa hadapan (senarai racun2 am yg biasa digunakan)

    3) iklankan laman sub web ni di seluruh forum free di malaysia.

    - pastikan di kiri kanan atas bawah page tu ada link & iklan produk lain di website akak & ada gambar akak posing ala2 jutawan kosmetik :-)

    =====

    walaupun akak rugi sekarang ni tapi hasil search2 dan link & visitor ke blog akak dalamasa 6 bulan yg akan datang ni akan menjadikan akak terkenal kerana berani tampil kehadapan.

    secara tak langsung orang akan yakin produk2 lain yg akak jual selamat & boleh digunakan!!

    ====

    actually ni cara orang politik gunakan bila kegiatan jahat dorang terkantoi... dorang akan putar belit & gunakan kesempatan liputan media2 utama utk announce & sebarkan cerita lain...  
  10. Ikadinie - Mon 5/Nov/2012 1:56am
    Mesti ramai xtau.ada 1 produk acaiberry dr malaysia yg beracun.skrg dh byk produk guna acaiberry.beli yg ori dr mgl hongkong.yg fake dr indon n filipina.yg ori ada kandungan yg x bahaya.sy dh mkn hmpir 5 bln,tp xda apa2 masalah.dh cek doktor xda apa.if u confident direct beli.n blh bt lab test..  
  11. Katakantidakpadaacaiberry - Mon 5/Nov/2012 10:23am
    sy pun tak pasti original ke tidak.. sbb setiap supplier dari china atau Hong Kong, bermati-matian bgtau produk mereka original dan ada bagi Certificate FDA lagi...

    supplier ini juga bgtau produknya adalah dari MGL Hong Kong.

    Wallahu'alam...

    Siapa yang betul, siapa yang salah... x pasti lah..

    Jadi pada sesiapa yang rasa yakin pada Acai Berry, terpulanglah pada anda..

    Jangan rasa was-was, jatuh haram pula dibuatnya.

    Saya mohon maaf kepada para peniaga produk ini, saya tidak bermaksud untuk mencantas bisnes anda semua..

    Cuma saya rasa amat terkejut dan terperanjat sebab itu, luahkan rasa kat Majalah.Com  
  12. Azlan 101 - Mon 5/Nov/2012 2:25pm
    better terus check dgn Biro Farmaseutikal Kebangsaan (BFK), Kementerian Kesihatan Malaysia untuk kepastian. Lagi 1, kalu xsilap, semua jenis ubat-ubatan atau produk2 kesihatan samada keluaran tempatan atau import perlu dapat kelulusan dr KKM bagi mengesahkan ianya selamat digunakan. kalu tiada kelulusan dr KKM, faham2 jelah yg ia tidak melalui prosedur yang betul & tidak dijamin selamatnya.

    Kalu ada yang ckp xperlu kelulusan KKM, sy rasa ia xbetul. Semua produk2 mcm ni perlu kelulusan KKM. Setakat GMP yang dikeluarkan oleh pengilang, ia xboleh menjamin keselamatan produk tersebut. GMP tu cuma Good Manufacturing Practices atau Amalan Pengilangan Baik. Apepun, bila dah masuk pasaran Malaysia, biarlah badan yang berwajib ctnya BFK yang menentukan samada ianya selamat dimakan atau tidak.

    Apa2 pun dapatkan pengesahan dr BFK dl.  
  13. Lee Lee 2 - Tue 6/Nov/2012 12:26am
    kalau acai berry monavie ada masalah tak?  
  14. Lisya - Wed 7/Nov/2012 11:03am
    salam kak, boleh bg ctc no? mungkin saya dpt membantu serba sedikit insyaAllah. no hp saya 0108911391  
  15. Azhar777 - Wed 7/Nov/2012 11:51am
    kenapa x tanam sendiri pokok mulberi , lagi mudah. lebih banyak khasiat buah dan daun.. kalo nak sewa tanah x jadi masalah , 013 500 44 78 area jambatan batu 5 lebuh raya lumut kaya.  
  16. Shah Rezza - Thu 8/Nov/2012 12:13pm
    ni pengalaman saya yer,masa barang kene tahan dekat kastam klia sepang.barang saya cuma terlebih berat jer(tudung import) cuma declaire murah below rm 500 heheheh kalau lebih rm 500 kastam akan caj.ada 1 mamat cina kehulu kehilir depan saya,sampai rimas dibuatnya.dier pun tgh tggu barang dier.lepas saya selesai dier still mcm tue.lepas tue dier direct jumpa pakcik kastam tya apa pasal barang dier xboleh byr denda lain org boleh byr denda.rupa nya barang dier barang dilarang.memang xkan diserahkan pada owner
    hanya akan dilupuskan.pastu mamat tu blah,saya tya pakcik kastam aper barang dier import pakcik tu ckp TOYSEKS.kesimpulan kes akak.saya RASA xder saman ke aperker pasal mamat tu blah tanpa ada sekatan.cuma barang sahaja dilupuskan atauuuuuuu jeng3.  
  17. Pesona Anggun - Thu 8/Nov/2012 12:59pm
    Tupang iklan.kami sedang mencari pengedar/mobile stokis bagi produk keluaran sayrikat kami.Sila layari
    www.dhanbeauty.blogspot.com
    Keluaran Malysia.Produk Muslim.  
  18. Bzboy4 - Fri 29/Mar/2013 12:57am
    Acai berry ni ceritanya sama mcm bunga pakma yg beracun (search la sendiri ) tapi masih ramai org tua2 yg msih mggunakan bunga pakma dan jab2 keshtn akui tiada kes kematian setakat ini..Sama ke mcm ikan buntal beracun..biji betik pun beracun, pokok kucing galak beracun tp telah dibuat teh (pameran MAHA 2012). getah keladi beracun tp org masih mkn keladi..ubi gajah??(cassava) confirm beracun tp diekspot 1 dunia.. Kesimpulan ...buatlah research sendiri...rajin2lah bertanya...  
Page 1   (Total 18 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2673)
Bengkel Basikal (73)
Bengkel Besi (204)
Bengkel Kereta (1474)
Bengkel Motosikal (245)
Bengkel Tayar (211)
Bisnes Air Mineral (361)
Bisnes Ais Krim (495)
Bisnes Aksesori Kereta (647)
Bisnes Broadband (1091)
Bisnes Burger (540)
Bisnes Cermin Mata (158)
Bisnes Cuci Kereta (796)
Bisnes Cyber Cafe (447)
Bisnes Dobi (1344)
Bisnes Ebook (1037)
Bisnes Handphone (1241)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (553)
Bisnes Ice Blended (688)
Bisnes Jam Tangan (285)
Bisnes Jeruk (162)
Bisnes Kitar Semula (490)
Bisnes Komputer (1472)
Bisnes Kurier Dan Logistik (659)
Bisnes Minuman (1434)
Bisnes Pasar Malam (1942)
Bisnes Pelancongan (537)
Bisnes Perabot (838)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1092)
Bisnes Restoran (3280)
Bisnes Roti Dan Bakeri (699)
Bisnes Salun Rambut (358)
Bisnes Sarang Burung (254)
Bisnes Satay (376)
Bisnes Sms (160)
Bisnes Spa Dan Facial (644)
Bisnes Steamboat (195)
Bisnes Tablet Pc (439)
Bisnes Tradisional (812)
Bisnes Untuk Dijual (3263)
Bisnes Waffle Dan Jagung (378)
Bisnes Western Food (317)
Dewasa 18sx (1748)
Diskusi Bisnes (1934)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (711)
Expo Karnival Tapak Niaga (6344)
Forex Malaysia (1837)
Haiwan Peliharaan (462)
Haji Dan Umrah (463)
Hiasan Dalaman (703)
Hiasan Taman (238)
Hotel Resort Homestay (995)
Iklan Tv Radio Media Massa (219)
Import Dan Eksport (323)
Ingin Berniaga (2797)
Insurans Dan Takaful (1695)
Insurans Roadtax Kereta (332)
Kedai Bunga (189)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1968)
Kedai Emas (444)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2502)
Kedai Hardware (424)
Kedai Ibu Dan Bayi (685)
Kedai Jahit (3751)
Kedai Kamera Dan Camcorder (340)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (335)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1801)
Kedai Sewa (1612)
Kereta Baru (1586)
Kereta Terpakai (4928)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4654)
Kerja Kemahiran (1917)
Kerja Kosong (11464)
Kerja Praktikal (1998)
Kerja Sales (2222)
Kerja Sambilan (6210)
Konsultan Perniagaan (446)
Kontrak Swasta (288)
Kontrak Tender Kerajaan (451)
Kontraktor Balak Dan Kayu (471)
Kontraktor Jurutera (553)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (223)
Kontraktor Minyak Dan Gas (671)
Kontraktor Pasir (381)
Kontraktor Pembinaan (2020)
Kontraktor Perlombongan (317)
Kursus Dan Seminar (2776)
Kursus Kecantikan (678)
Kursus Makanan (657)
Kursus Motivasi (319)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1607)
Mencari Pelabur (3639)
Mesin Fotostat (349)
Mesin Freezer Dan Chiller (259)
Mesin Industri (502)
Mesin Jahit (369)
Mesin Proses Makanan (554)
Pakej Pelancongan (2577)
Pakej Perkahwinan (1191)
Pakej Perniagaan (874)
Pasar Basah (1437)
Pekerja Asing (1214)
Pelaburan Saham Unit Trust (929)
Pembantu Rumah Asing (1836)
Pembekal Barang Runcit (1564)
Pembekal Beras (105)
Pembekal Buah-buahan (478)
Pembekal Ikan Kering (382)
Pembekal Kelapa Dan Santan (640)
Pembekal Kerepek (1091)
Pembekal Keropok (438)
Pembekal Kicap Dan Sos (218)
Pembekal Kurma Dan Kismis (289)
Pembekal Madu (236)
Pembekal Mee Dan Bihun (123)
Pembekal Minyak Masak (413)
Pembekal Rempah Dan Perencah (587)
Pembekal Serunding (258)
Pembekal Telur (139)
Pemborong Aksesori Lelaki (160)
Pemborong Aksesori Wanita (1180)
Pemborong Batik Dan Sutera (351)
Pemborong Beg Galas (98)
Pemborong Beg Tangan (596)
Pemborong Bundle (855)
Pemborong Cadar Dan Tilam (439)
Pemborong Karpet (158)
Pemborong Kasut Dan Sandal (686)
Pemborong Lampin (291)
Pemborong Mutiara (108)
Pemborong Pakaian Bayi (764)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1630)
Pemborong Pakaian Lelaki (1117)
Pemborong Pakaian Plus Size (142)
Pemborong Pakaian Wanita (4156)
Pemborong Telekung Dan Songkok (563)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3497)
Pemborong Tuala (197)
Pemborong Tudung (2754)
Pembuat Papan Tanda Iklan (269)
Pembuat Plastik Kotak Botol (790)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (475)
Pendaftaran Syarikat (486)
Pendaftaran Trademark (34)
Pengedar Alat Tulis (945)
Pengedar Bahan Pencuci (706)
Pengedar Buku Dan Majalah (577)
Pengedar Contact Lens (238)
Pengedar Perfume (1528)
Pengedar Permainan Kanak2 (591)
Pengedar Produk Kecantikan (2598)
Pengedar Produk Kesihatan (2966)
Pengurus Majlis (590)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (716)
Penternak Burung Puyuh (95)
Penternak Ikan (688)
Penternak Kambing (286)
Penternak Lembu (386)
Penternak Udang (193)
Peralatan Makmal Dan Hospital (258)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (704)
Peralatan Sukan (545)
Perisian Komputer (564)
Perkakas Dapur (614)
Perkakas Elektrik (425)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1510)
Pinjaman AIM (165)
Pinjaman Hartanah (509)
Pinjaman Kad Kredit (386)
Pinjaman Kereta (589)
Pinjaman Peribadi (10439)
Pinjaman Perniagaan (1811)
Produk Dari China (533)
Produk Sejuk Beku (1296)
Program Consignment (1990)
Program Dropship (6626)
Pusat Bahasa (350)
Pusat Jagaan Bayi (1515)
Pusat Latihan (641)
Pusat Memandu (123)
Pusat Mengaji Agama (510)
Pusat Pendidikan Tinggi (517)
Pusat Rawatan (357)
Pusat Tadika Dan Taska (1276)
Pusat Tuisyen (1051)
Rancangan Perniagaan (587)
Rawatan Alternatif (288)
Rumah Sewa (4209)
Rumah Untuk Dijual (3684)
Servis Freelance (1094)
Servis Keselamatan (711)
Servis Pembersihan (804)
Servis Pengedaran Risalah (453)
Setiausaha Syarikat (601)
Sewa Bas Dan Van (567)
Sewa Kereta Teksi Limo (1793)
Sewa Lori (2531)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (54)
Studio Filem Dan Videografi (245)
Studio Fotografi (887)
Studio Grafik Dan 3D (1074)
Studio Lukisan (126)
Studio Model Penyanyi Pelakon (711)
Studio Muzik (465)
Sukan Beladiri (115)
Sukan Berkumpulan (228)
Sukan Futsal (227)
Sukan Pancing (142)
Tanah Sewa (631)
Tanah Untuk Dijual (4771)
Tempahan Biskut Dan Tart (2126)
Tempahan Hamper (188)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (658)
Tempahan Katering (2113)
Tempahan Kek Dan Coklat (2124)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (177)
Tempahan Kuih Muih (1732)
Tempahan Minuman Dan Dessert (456)
Tempahan Nasi Lemak (512)
Tempahan Roti (352)
Terminal Bayaran (184)
Ubahsuai Pejabat (629)
Ubahsuai Rumah (1665)
Urut Tradisional (783)
Usahawan Baja Pertanian (369)
Usahawan Benih Dan Nursery (395)
Usahawan Tani (1084)
Vending Machine (360)
Voucher Dan Tiket (244)
Web Design Malaysia (2289)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1328)