Trend Menonton Youtube Channel dan Bagaimana Bisnes Anda Perlu Bertindak
Azman Consultant - Sat 30/Sep/2017 11:24am
Hari ini saya ingin berbicara berkenaan youtube channel.

Dahulu sebelum zaman internet, hampir kesemua movie, dokumentari, drama, sukan dll dilihat dari kaca TV. Tetapi semenjak adanya internet dan populariti online video seperti youtube, vimeo dan dailymotion meningkat, masa 'menonton' kita kini beralih dari TV kepada Internet.

Jika kita lihat pattern kanak2 masa kini (berumur 10 tahun kebawah) yg tinggal di bandar besar dan mempunyai broadband internet seperti unifi atau smartphone high speed 4g, masa mereka 'menonton' sudah hampir mencecah 90% Internet dan hanya tinggal saki baki 10% sahaja diluangkan utk menonton TV.

Trend yg sama semakin menular di kalangan dewasa. Saya sendiri pun kini dah menghampiri 70% menonton youtube dan hanya 30% menonton TV.

Jadi, mari kita ramalkan, apa akan berlaku dalamasa 10-20 tahun dari sekarang. Trend menonton youtube (atau sebarang video online) akan terus menjadi popular. Akan tiba masa satu hari, dimana channel2 TV akan mula gulung tikar akibat kurangnya sambutan pengiklan, dan akibatnya mereka terpaksa menurunkan harga iklan utk bersaing dengan channel online yg mempunyai penonton yg lebih banyak dari mereka.

Jika anda belum biasa lagi dgn youtube, anda mungkin tertanya2, apa yg menariknya di dalam youtube.

Jawapannya adalah ''Youtube Channel'' dan anda menjadi subscriber kepada channel2 yg anda gemari. Kini, kualiti video yg dihasilkan oleh channel2 ini semakin meningkat setiap hari dan dalam banyak kes, telah pun melepasi kualiti TV yg kita biasa lihat selama ini.

Dalam kes saya, saya sentiasa subscribe kepada channel yg berkisar kpd ''Global Food'', ''Global Travel'', Science, History dan Green technologi secara amnya.

Sebaik sahaja channel2 yg saya subscribe ini siap menghasilkan video terbaru, saya akan mendapat notifikasi di handphone dan saya menjadi tidak sabar2 utk balik rumah dan menontonnya waktu malam. TV hanya terpasang di depan sofa dan saya hanya sekali sekala sahaja menjeling kearahnya. (In fact, tidak ada siapa pun di rumah saya kini peduli lagi dgn TV, jika anda nak conquer remote control TV, pergi lah ambil... it's yours... tak ada siapa pun peduli)

Youtube dan Bisnes
==================

Jadi, bagaimana kita boleh mengadaptasikan trend ini kepada bisnes kita?

Itulah yg founder majalah.com sentiasa tekankan kepada kami. Kita perlu sentiasa mencari apa tajuk atau tema channel youtube yg kita hendak bina dan bekerja kearahnya. Pastikan channel tersebut selari dengan bisnes anda dan bakal menjadi saluran dimana pelanggan dapat mengenali bisnes dan produk2 yg anda hasilkan.

Inilah salah satu cara ''membina profile'' bisness secara jangka panjang dan PERCUMA.

Majalah.com bekerja keras utk mendapatkan teknologi membuat video dan kami akan hasilkan latihan berkenaan teknik ini utk ahli2 shopcart belajar dan mula membina Youtube Channel perniagaan sebagai salah satu strategi pemasaran ''Media Social''.

Santai bersama
Azman Consultant
a.k.a Linkman

Niche: Diskusi Bisnes
Shopping di Majalah.com!
Portal jualan 'Dari Peniaga Malaysia untuk Rakyat Malaysia'

(Percuma) Kursus Bina Website
17 Oktober 2017 - DPMM Putrajaya
     
  1. Erin Girlz - Sat 30/Sep/2017, 11:44am
    i just watched a succesful youtuber channel... apparently, youtube is giving 'reward' to anyone who surpassed 100k subscribers.

    Watch this guy who just got one:
    https://www.youtube.com/watch?v=4EL4xBxc5IA  
  2. Jamali - Sat 30/Sep/2017, 12:13pm
    tuan.. berapa kos utk chanel utube & perlu lesen broadcasting tak.dan berapa lama boleh simpan vidio sblm kena padam olih utube. erin, apa yg dijual dlm utube tu..  
  3. Erin Girlz - Sat 30/Sep/2017, 12:35pm
    nothin.. the guy is good looking LOL.. BTW i was searching for a good gimble for youtube camera and his review popped up... he suggest: Zhiyun

    http://www.zhiyun-tech.com/

    see how he used it.. at around 10 mins. pretty cool eh..
    https://www.youtube.com/watch?v=6Y-UOVi8KaU  
  4. Linkman - Sat 30/Sep/2017, 1:08pm
    Tak perlu lesen tuan Jamali. Kosnya adalah kos masa tuan, video equipment (boleh guna handphone shj) dan software utk editing.

    Sebenarnya jika channel youtube kita popular... dan kita monetise (pasangkan iklan) boleh jadi kaya raya macam:

    JennaMarbles: Anggaran pendapatan melebihi RM100k sebulan dgn 17 juta subscribers
    https://www.youtube.com/user/JennaMarbles

    tu belum lagi Pewdiepie atau NigaHiga...

    Pewdiepie: 57+ Juta subscribers
    https://www.youtube.com/user/pewdiepie

    Niga Higa: 20+juta subscribers
    https://www.youtube.com/user/nigahiga  
Page 1   (Total 4 comments)
Your Comment:
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Shopping with Majalah.com Merchants

Virtual Office - Pejabat Maya
Price: RM 290.00
Jus Juta Plus
Price: RM 90.00
Pondok Mini Dari Kayu Meranti Seperti Didalam Gambar.
Price: RM 1200.00
Jubah Mellisa Dusty Pink
Price: RM 140.00
Caliph Kids Expert
Price: RM 60.00
MHI Primero Concentrate Cordial
Price: RM 16.00
Kurung Adha
Price: RM 149.00
Inner Snowcap Berhantu
Price: RM 10.00
Hand bidet set AP-888CP (chrome)
Price: RM 56.00
Orthoflex Max Roller Gel
Price: RM 84.90
MagicBlu Ironing Pad
Price: RM 39.00
Samosa Daging
Price: RM 12.00
Canon Heavy Duty Copier Irc6800 Black
Price: RM 1500.00
Serum - OEM
Price: RM 25.00
Sd 2
Price: RM 239.00