Tips Berniaga/Business untuk Warga Majalah.com
Ranzydigital - Mon 10/Sep/2018 12:43pm [Last Comment]
💮 Kata-kata semangat buat sesiapa sahaja yang baru memulakan bisnes 💮

1. Buat sajalah dengan berani. Tidak ada teknik betul atau salah. Cuma ada untung dan rugi. Buat dulu baru tahu.

2. Kawal nafsu berguru. Belajar dan terus buat satu persatu. Bukan belajar dan terus belajar sampai nipis poket tu.

3. Mulakan dengan langkah kanan. Mulakan langkah dengan berani. Kalau berani tak usahlah takut-takut lagi. Jika takut jangan berani-berani.

4. Gagal adalah guru paling jujur dalam hidup kita. Lebih baik gagal berkali-kali berbanding terus termakan puji. Gagal itu bukan mati. Gagal itu penghidup berkali-kali.

5. Bila sudah mula bisnes, usah toleh ke belakang lagi. Lihat apa yang ada di depan dengan pandangan luas. Lihat ke belakang hanya menyempitkan usaha dan menyakitkan kepala.

6. Mulut orang tak boleh tutup. Tak usah sakit otak fikir fasal apa orang cakap. Kita bukan berniaga untuk orang itu. Kita berniaga untuk semua orang yang menyokong kita.

7. Menyimpan bila buat untung dan berjimat bila bisnes sedang berkembang. Ramai orang lingkup dalam masa tiga tahun kerana tidak ada tunai di tangan, bukan kerana tidak pandai berjualan.

8. Bina hubungan dengan semua orang. Usah jadi orang bisnes yang sukar didekati. Orang yang berasa 'senang' dengan kita akan senang berurusan dengan kita. Satu senyuman, satu saham kita naik.

9. Tak usah berlawan-lawan dengan sesiapa. Kita tidak ada pesaing pun. Itu semua persepsi kita sahaja. Orang itu pun tak kenal siapa kita. Lebih baik fokus kepada usaha kita.

10. Mesti agresif setiap hari. Hasil kita bergantung kepada usaha kita. Rehat bila penat, bukan rehat bila berasa selesa. Biar demam, biar kurus cuping telinga. Momentum mesti selalu deras.

Terimalah hakikat bahawa berniaga itu adalah pilihan yang datang bersama pakej penat lelah. Tenang sahaja hadapi semuanya. Tuhan tidak berjanji siapa berniaga akan Kaya Raya. Tetapi Tuhan berkata, siapa yang bertawakkal kepadaNya pasti dicukupkan keperluannya.

Tetap semangat!
Pra daftar⤵
http://www.DanaNiaga2u.com/i2andallscurge

Niche: Diskusi Bisnes
     
  1. Linkman - Tue 11/Sep/2018, 9:31am
    Saya suka dgn tip2 positif mcm ni. Walaupun kejayaan saya tak setinggi mana, saya suka berkongsi pengalaman secara terbuka terutama secara online..

    Tapi satu hari tu sedang gigih bercakap (masa korban raya haji aritu)... tiba2 seorang bapa awal 30an (kawan saya) berkata..

    ''Engkau cakap boleh lah Azman.. engkau tak ade anak bini.. hidup solo memanjang..''

    ''Cuba kalo mcm aku.. anak nak masuk 3, paling besar 5 tahun, kos hantar anak ke nursery rm450 sorang.. 3 org dah seribu lebih.. nak ambik pembantu rumah asing takde permit takut kena tipu... takut kena tangkap.. nak ambik secara sah mahal gila... anak demam, anak buat perangai, susu, pampers.. yuran tadika.. van hantar/ambik..''

    ''Kalo engkau macam aku engkau boleh ke successful?''

    =====

    saya terdiam lama jugak... tak reti nak balas... sbb apa yg dikatakan tu benar...

    masa saya susah, saya makan maggi je.. dan roti canai rm80 sen sekeping... sehari 3 keping baru rm 2.40

    kalo ada anak ramai... mungkin dilemma besar tu..

    saya geram nak balas balik... engkau yg gatal nak kawin awal tu apasal? orang lelaki mcm kau umur 50 tahun pun boleh dapat anak lagi... xde masalah...

    tapi tak berani... hanya cakap dalam hati je hehe.. sbb yg ada semuanya bapa-bapa muda yg tgh banyak masalah.. silap silap kena boooo hehe......  
  2. Ranzydigital - Tue 11/Sep/2018, 2:56pm
    Terima Kasih banyak Tuan Linkman.

    Saya ada terbaca post tuan beberapa hari yang lalu dan ianya amat bernas tentang pembongkaran sesetengah perniagaan yang kurang telus.  
  3. Shm5484 - Wed 12/Sep/2018, 12:37pm
    teruskan...sy berminat  
  4. Ranzydigital - Wed 12/Sep/2018, 3:06pm
    Terima Kasih pada yang respon dan mendaftar ya.

    Pada yang lain boleh WhatsApp terus untuk pencerahan lanjut.

    http://bit.ly/2x51xeU

    Terima Kasih  
  5. Wahmarketings Com - Mon 24/Sep/2018, 12:00am
    Kalau umur dah 40 keatas pastu ada anak + bini otak manusia time tu mmg tak boleh pikir nak meniaga dah. Dalam ootak time tu anak + bini. Nak Meniaga perlukan masa dan tenaga. Walaupunn pacak khemah tepi jalan takde bayar sewa. bukan hari ini kita pacak hari ni ada sales. Kalau ada Sales hari ini tidak bermakna esok atau lusa akan ada sales. dibuatnya sales cuma hari ini sahaja. bagaimana dengan hari esok lusa dan akan datang? proses ini yang akan makan masa.

    Bila meniaga tu dah ada jangan risau la pasal kahwin. Jangan Risau la pasal umur lanjut.
    Time tu ada pilihan dah. Nak mata sepet boleh. nak kulit putih boleh. nak mata biru. kalau nak gi morocco atau turki bawak balik perempuan sana balik buat bini pun takde yang melarang. Kalau nak cari perempuan yang gemuk gedempol muka menggurutu pastu hantar ke bengkel servis repair balik. ketuk , cat balik pun boleh. tiada siapa yang melarang.  
  6. Hazrul Nizam - Tue 2/Oct/2018, 5:22pm
    linkman!! dananiaga2u ni skim cepat kaya!!
    awak sokong buat apa?  
Page 1   (Total 6 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.