Senarai Perniagaan yang Tidak Betul dan Berisiko Tinggi Melakukan Penipuan
Ahmad Khailan - Thu 6/Sep/2018 11:47am [Last Comment]
Assalamualaikum semua pembaca mj.

Saya Ahmad khailan dan di sini saya ingin menjelaskan dan membongkar kan , bisness - bisness di dalam mj ini tidak genuine, tidak jujur , tidak betul 90% secara keseluruhanya dimana banyak yang base kepada percakapan syok sendiri dan persentation mengikut cara masing2. saya sendiri sudah mgalami kerugian akibat terpedaya dengan cara persentation bisness mereka ini. pengalaman yang amat menakutkan daripada perniagaan yang ada dalam senarai mj ini.

Platform mh ini dijadikan tempat untuk mengiklankan perniagaan2 yang merapu2 dan sebagainya..

saya sertakan list perniagaan yang amat2 berisiko dan mungkin permainan penipuan akan berlaku..

1) Pelabur Dalam Bidang Cleaning Service. Modal Dikembalikan. Area Kota Kinabalu.

2) Berminat Melabur Dlm Bidang Pekerjaan Asing dan Syarikat Cleaning Services – Penang

3) Mencari Pelabur untuk Syarikat Penghantaran Cooda Express

4) Joint Ventures Offer in Goat & Cattle Project/Tawaran Menjadi Rakan Niaga Biz Kambing dan Lembu

5) Peluang Pelaburan Dalam Bidang Rempah Ratus

6) Mencari Pelabur/Funder Biz Salon - Jalan Gombak

7) Investor Projek Jualan Pakaian Online Diperlukan, Pulangan Secara Mingguan

8) Mencari Funder untuk Funding Projek Mega

9) Anda Ada Modal? Kami Mencari Funder yang Serius? Profit RM500k - RM5 Juta

10) Funder/Investor/Sleeping Partner/Pelabur Diperlukan (RM30k) - Projek Bisnes 'Media Publishing' di Instagram

Niche: Diskusi Tuntutan Dan Tribunal
     
  1. Linkman - Thu 6/Sep/2018, 12:09pm
    sebenarnya kalau kita kaji... hampir 90% bisnes lingkup dalam tahun pertama. Bakinya pulak 90% lingkup dalam 5 tahun

    Jadi kalau ambil purata 5 tahun 99% akan lingkup atau dormant (SSM still hidup tapi tak ada transaction dlm account bank)

    Ini bagi busines yg genuine.. spt berniaga makanan, dobi, bengkel, buka kiosk pakaian dll.. bukan skim cepat kaya.

    dalam salah satu JV saya yg fail.. saya amat terperanjat bila business owner tak tahu pun

    1) berapa bilangan pelabur yg dia dah ambil
    - setiap kali dia nak pakai duit, dia akan 'mencari pelabur' baru

    2) berapa commitment janji/bonus/dividen bulanan yg wajib dibayar kepada pelabur sedia ada
    - sama juga, setiap kali terdesak, dia akan 'mencari pelabur baru'

    Gali lubang tutup lubang...

    sampai satu point... beliau dah tak ubah macam skim cepat kaya... mengambil deposit dari pelabur baru dan bayar bonus kepada pelabur lama..  
  2. Linkman - Thu 6/Sep/2018, 12:15pm
    Jika tuan/puan nak lebih selamat (but still risky..)

    1) Pastikan nama tuan/puan masuk dalam shareholder company
    - pastikan company Sdn Bhd
    - jangan join kalau business share (Perniagaan Perkongsian diantara 2-20 ahli, mengikut takrifan SSM). Kalau partner menipu, anda terbabit sama.

    2) Jika investment tuan banyak.. berpuluh2/beratus2 ribu RM
    - buka akaun bank baru, masukkan duit investment tuan dalam tu
    - tuan perlu jadi salah satu signatory utk akaun baru ini.

    3) Nyatakan clause exclusive
    - dilarang mengambil pelabur baru tanpa pengetahuan shareholder (anda)!
    - juga dilarang samasekali membuat iklan 'mencari pelabur' baru
    - juga dilarang menjual bisnes tersebut selagi clausa agreement tidak dipenuhi

    4) Hukuman dari segi tindakan undang2 jika melanggar agreement
    - di sain oleh kesemua pihak dan disahkan oleh laywer
    - letakkan satu jumlah denda yg logik. contohnya jika tuan beri pnjam rm50k, jika si penerima pelaburan menipu.. beliau akan dikenakan denda rm100k + kos guaman. buat perjanjian khas untuk ini.

    mana2 JV yg tidak disertakan dgn klausa denda beserta pengesahan laywer... boleh dilanggar sesuka hati oleh si peniaga putarbelit yg mempunyai mentaliti ''apa nak heran kan... aku tak takut pun... engkau bukan berani saman.. ''..

    ===

    setelah lebihkurang 10 JV saya fail sejak 2008.. saya berpendapat point (4) diatas tu amat penting... saya tak akan buat mana2 JV yg memerlukan investment dari pihak saya jika tiada point (4) diatas.!!....  
  3. Ahmad Khailan - Thu 6/Sep/2018, 12:30pm
    perkara ini tidak boleh di biarkan , berleluasa dlm mj ini. Kebanyakan wakil kpd sykt , agent . pmc dan sebagainya. Ini baru 1-2 helaian yang saya kaji dan dengar cara mereka presentation. Ada yang sampai perlu duit rm 500k hanya present on paper kat kedai makan je.. cakap mcm nak runtuh dunia..


    banyak lagi yang saya akan bongkar kan... tunggu dan lihat..

    siapa makan cili, terasa pedas nya....

    jumpe lagi  
  4. Linkman - Thu 6/Sep/2018, 12:34pm
    Jika kita nak keadaan ni berubah, kita sendiri yg perlu betulkan dan membuat panduannya (seperti yg saya tuliskan diatas... anggaplah itu version 0.1)

    Kalau nak harapkan organisasi lain.. sampai kiamat pun takkan selesai..

    KITA SENDIRI yg perlu mengubahnya
    KITA sendiri yg perlu membuat Panduan Pelaburan Perniagaan

    Saya mulakan dgn Panduan Pelaburan Versi 0.1 diatas
    Dan kita akan update dari semasa ke semasa.

    Mohon Tuan/Puan tambah dari ilmu2 yg tuan/puan ada! Saya akan compile.  
  5. Tabusan - Fri 7/Sep/2018, 7:20pm
    Sokong. Terbik! Terlalu ramai scammer di sini.  
  6. Wahmarketings Com - Sat 8/Sep/2018, 7:00pm
    Tu pasal kalau nak join bisnes seelok eloknya kita kena tahu bisnes tu sendiri . ni nak join bisnes ternak ayam.tapi ayam jantan ngan ayam betina pun x kenal. pastu ayam beranak atau bertelur pun x tahu. mana x kena klepet?

    Nak melabur boleh. tapi kena ada dua ilmu. satu ilmu niaga. satu ilmu bidang niaga tu. cth nak join bisnes salon rambut. bantuan di perlukan rm50k kena check balik apa barang smpai rm50k. lepas tu kena kenal pasti source barang ambil dari mana.

    perkara paling pantang dalam pelaburan adalah memberi wang pelaburan dlm bentuk cash in hand. seeloknya pakai satu acc khas (join venture acc) atas nama kita dan nama peminjam. kena ada dua tandatangan. urusniaga semua atas cheque. takde kad atm atau tunai.

    buku cheque kita pegang. bukan peminjam pegang. bila issue cheque jangan isu tulis ''tunai'' atau ''blank cheque'' tapi kena isu atas nama peminjam. kalau peminjam kata nak bayar supplier rm2 juta. cheque MESTI atas nama SYARIKAT SUPPLIER. bukan atas nama sesiapa.

    Ada juga yang jenis betul2 berbisnes. elok dah maju dia tendang kita keluar pun ada. jenis ni dia x menipu tapi jenis mengambil peluang&kesempatan.......  
Page 1   (Total 6 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.