Saya Seorang Programmer Dengan 7 Tahun Pengalaman. Saya nak Tahu Input Dari Tuan Puan Sekalian yang Berniaga Bagaimana Pengalaman Amik Order dan Susun Order Mel
Luqman 99 - Sat 28/Oct/2017 8:54am [Last Comment]
Salam / Sejahtera.

Sebelum saya mula, saya kenalkan diri saya dulu. Saya memang bekerja dalam industri IT dan memang biasa buat website, web application (sistem web-based), dan juga mobile app.

Saya lihat ramai yang berniaga melalui facebook dan instagram, dan cara ambil order ialah melalui whatsapp. Isteri saya juga berniaga sebagai agent, dan saya lihat dia agak payah nak organize atau susun segala order dan senarai nama pelanggan dia.

Bila maik order melalui whatsapp, customer akan PM kita dan kita akan minta butiran dia, betul kan?

Masalah yang saya nampak ialah :
1. Bila ramai sangat, jadi payah nak tengok
2. Whatsapp yang keluar bukan nama, tapi nombor telefon, jadi kadang2 salah hantar mesej
3. Customer bagi details, contohnya alamat untuk di pos barang, kita kena susun sendiri masuk list (biasanya excel)
4. Macam2 lagi la...

Jadi, saya berhajat untuk buat sesuatu untuk selesaikan masalah ini. Saya tahu di luar sana banyak je marketplace atau app yang memang boleh digunakan untuk peniaga online organize, track dan jana report sales mereka, tapi kebanyakannya agak complicated dan susah nak guna.

Saya nak ajak tuan2 puan2 yang berniaga ni untuk bincang masalah mengurus customer dan bisnes online ni, dan saya cuba hasilkan sesuatu untuk selesaikan masalah tersebut. Mungkin solusinya berbayar, tapi yang sesiapa yang menyumbang idea, kita bagi percuma je. Serius ni.

Target bisnes owner yang kecil-kecilan, yang tak mahu terlalu complicated dengan app atau sistem yang ada. Kita cuba bagi mudah semudah-mudahnya.

Terima kasih semua ????

Niche: Diskusi Bisnes
Lawati Youtube Channel Krew Majalah.com. Fokus saluran video ini adalah untuk memaparkan idea-idea perniagaan jangka panjang yang boleh anda mulakan!

Terbaru 22 Mac 2018: Perbezaan Video iPhone 8 Plus - Menggunakan Gimbal (Penstabil Imej) dan Tanpa Gimbal untuk Channel Youtube.
     
  1. Dio - Sun 29/Oct/2017, 10:38am
    0137737032  
  2. Nizam 62 - Mon 30/Oct/2017, 11:18pm
    0169007078  
  3. Wahmarketings - Tue 31/Oct/2017, 8:54pm
    Buat ecommence macam.lelong senang. Payment semua direct.  
  4. Aurora Capital - Tue 14/Nov/2017, 10:23am
    0103347777  
  5. Agenthartanah001 - Fri 17/Nov/2017, 10:14pm
    0134985631
    amigozz85@gmail.com
    Sy berminat  
  6. Ahmad Fikri 10 - Sun 19/Nov/2017, 9:38pm
    Nak selesaikan lalu whatsapp standby computer sebelah..terus take note x pun tulis dlu dlm buku..nnt baru organize...dpt oder dar fb page message kan..xpun dari whatsapp..idea sy tekan je content message tu terus masuk dlm word...tp tulisan custoner carca marba..camne excek nk filter..  
  7. Accure 2 - Mon 20/Nov/2017, 5:03pm
    Kena ade standalone booking system app jugak ni...kecuali tuan boleh buat app yang integrate dgn whatsapp. Sebab biasanya bila pelanggan beli melalui whastapp atau facebook, diorang nak berbual dengan penjual macam pergi kedai. Cadangan saya buat simple app khusus utk key in order/means kalau ade order masuk melalui whatsapp, user aka penjual kena guna phone lain untuk key in order, termasuk update order status, payment status, dan ade button untuk contact customer, bila tekan automatik bukak whatsapp window chat dengan customer. Lebih kurang macam aplikasi ezchat.  
  8. Wan75 6 - Fri 29/Dec/2017, 6:13pm
    Tn. Luqman, kalau perlukan programming partner boleh contact sy.. 017-2661500.  
Page 1   (Total 8 comments)
Your Comment:
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.