Saya Bakal Menjadi Perunding Hartanah dan Jutawan Hartanah!
Linkman @ Azman Consultation Corporation - Tue 26/Jun/2018 2:07pm [Last Comment]
Salam ahlil-ahlil forum semua yg dirindui :o)

Saya Azman @ linkman melapor diri. Setelah menyepi sekian lama, saya ingin kembali ke majalahcom utk mencari peluang yg ada. Saya mempunyai sedikit sebanyak modal hasil pelbagai kerja2 freelance selama ini... maybe cukup utk bekalan setahun dalam bidang hartanah sepenuh masa.

Saya ingin menjadi perunding hartanah.. sebagai langkah pertama saya sudahpun mendaftar di salah satu syarikat yg menawarkan kursus dari LPPEH (Lembaga Penilai Hartanah) pada hari Khamis ini 28 Jun 2018. Kursus selama 2 hari di Subang Jaya.

Agak terperanjat juga kursus sekarang harga rm600. Dulu masa saya try kali pertama... kursus baru rm150 jah... tahun 2012.. Tak apa lah kan.. kalau tak dipecahkan jerawat mana kan berjaya... hehe :)

Insyaallah saya akan memaparkan liku liku kehidupan saya selama ini... jatuh bangun.... sehingga lah ke hari ini. Dan tuan/puan bakal melihat seorang jutawan hartanah akan lahir dari majalah.com

Saya akan update setiap minggu... tunggu my update next yeaaa...

Niche: Diskusi Bisnes | Agen Hartanah
     
  1. Adeq 17 - Tue 26/Jun/2018, 2:09pm
    Tahniah tuan...  
  2. Linkman - Tue 26/Jun/2018, 2:31pm
    topik lama saya... 7 Jun 2012.. tak sangka masih ada... boleh ulangkaji semula...

    http://www.majalah.com/?classified.diskusi-skop-bisnes-hartanah.862R9D0YFT  
  3. Linkman - Tue 26/Jun/2018, 8:53pm
    Pada waktu ini, (bermula 2014 kot), adalah wajib utk mengikuti kursus 2 hari yg di iktiraf oleh LPPEH. Setelah mengikuti kursus ini, anda akan mendapat sijil kursus hartanah.

    Kemudian kena join salah satu agensi hartanah berdaftar, baru dapat lesen utk menjadi Perunding Hartanah dan dapat REN number. Nombor Ren ini mesti dipaparkan di kesemua iklan2 yg anda buat dan tag REN mesti dipakai semasa menjalankan tugas2 menjual hartanah.

    REN = Real Estate Negotiator

    Lembaga Penilai Pentaksir dan Ejen Harta Tanah Malaysia (LPPEH)
    http://lppeh.gov.my/WP2016/  
  4. Linkman - Tue 26/Jun/2018, 9:05pm
    Soalan: Apakah Beza diantara Agen Hartanah dan Perunding Hartanah.

    Kebiasaannya dalam urusan harian, kita panggil kesemua yg terlibat sebagai 'Agen Hartanah'. Sebenarnya bukan kesemua yg menjual hartanah adalah agen hartanah. ada yg hanya 'perunding hartanah' sahaja

    Jawapan Pendek...

    1) Agen Hartanah (REA) - Real Estate Agents
    Mereka yg certified and registered under LPPEH
    Untuk seseorang menjadi REA, masa keseluruhan yg diperlukan adalah diantara 3-5 tahun bergantung kepada kelayakan diploma/degree yg anda telah ada dan diiktiraf oleh LPPEH.

    2) Perunding Hartanah (REN) - Real Estate Negotiator
    Anda perlu hanya ikuti kursus 2 hari sahaja, kemudian join salah satu Agen Hartanah berdaftar dan dah boleh jual hartanah. Proses mengambil masa beberapa minggu sahaja.  
  5. Linkman - Tue 26/Jun/2018, 9:16pm
    Soalan: Kenapa baru sekarang nak menceburi bidang hartanah, kenapa berhenti tahun 2012 dahulu?

    Jawapan: Panjang ceritanya. Dipendekkan mcm ni..

    Pada 2012, keadaan kewangan saya amat menyedihkan. Saya hanya menjadi driver part time dgn pendapatan mingguan cukup makan. Dan kadang2 saya berniaga tolong kawan2 di pasar malam.

    Setelah mengkaji pasaran hartanah masa tu, dan mengkaji janji2 manis si pengelola kursus hartanah dan ditipu oleh salah satu agensi hartanah yg kononnya ingin membimbing anak2 buah menjadi perunding hartanah... dan mengalami kerugian dalam rm700... sangat besar nilainya bagi saya masa tu..

    Walaupun pengelola kursus kata kita boleh berjaya dalam 3 bulan sahaja.. saya dapati claim ni tak masuk akal dan berniat jahat 'menjual mimpi' sahaja...

    Saya dapati utk survive, seseorang perunding hartanah yg baru memerlukan minima 6 bulan sehingga setahun sebelum boleh membuat sale bulanan secara consistant sekurang2nya sebuah rumah berharga sekitar rm300k - 500k setiap bulan.

    Saya tak mempunyai modal sebanyak itu... (setahun bekerja tanpa pendapatan tetap)... dan tiada kenderaan yg reliable..

    Kini alhamdulillah hasil simpanan.. saya boleh survive tanpa apa2 pendapatan selama setahun yg akan datang.. dan saya ada sebuah kereta second yg dah habis bayar yg agak baik... (sekurang2nya tak rosak tengah jalan dan ada aircond yg sejuk hehe...)

    jadi ini adalah masa yg sesuai utk saya memasuki bidang hartanah semula...  
  6. Forum Moderator - Wed 27/Jun/2018, 9:44am
    Selamat Kembali Tuan :-)

    Hubungi kami di pejabat jika tuan ada proposal baru.

    Wassalam - Admin  
  7. Linkman - Wed 27/Jun/2018, 10:29pm
    Proposal belum ada lagi Puan :o)

    Nanti balik dari kursus saya cuba cadangkan bagaimana portal puan ini boleh menjadi

    1) Pusat perunding hartanah membuat listing. Dan jika puan berminat, suatu hari nanti mungkin portal ini sendiri boleh menjadi agen hartanah yg sah (REA) dan mengambil perunding2 hartanah (REN) dibawah syarikat puan. Yg ni mengambil masa lebih 3 tahun. Nanti saya akan study prosesnya dan membuat proposal.

    2) Pusat pengumpulan pemodal2 utk membentuk syarikat sdn bhd dan mengumpul dana, seterusnya membeli bangunan secara cash. Seterusnya bangunan tersebut boleh disewakan kepada peniaga. Risiko amat rendah kerana kemungkinan utk bangunan turun harga amat rendah. Dan bangunan yg dibeli cash TIDAK ada risiko dikejar bank kerana tak bayar pinjaman.  
  8. Linkman - Wed 27/Jun/2018, 10:34pm
    Saya selalu melihat banyak pelabur2 perniagaan yg telah melabur sekitar rm 5k - 50k dan kerugian setelah perniagaan tu gagal atau tutup. Kalau pemodal2 ini berkumpul dan membuat satu syarikat sdn bhd... cthnya 10-20 orang dan mengumpul dana sekitar rm setengah juta, ada banyak bangunan2 pejabat yg boleh dibeli secara cash.

    Pemodal perlu menjadi shareholder dalam syarikat... (sdn bhd)... bukan hanya JV secara lisan sahaja... Dan jika pemodal perlukan wang tiba2 (cthnya sakit atau tak sihat)... beliau boleh jual saham beliau dalam syarikat tersebut kepada pelabur baru..  
  9. Juno Richie - Thu 28/Jun/2018, 8:45am
    berape dpt komisyen jual sebbuah rumah tuan.
    ign lupe apdate sesi kursus tuan.ade exam tak.  
  10. Jamali - Thu 28/Jun/2018, 9:48am
    industri hartanah esp kediaman brlaku penurunan harga pd tahun 2018 ini, mngkin bkn masa yg terbaik, hanya maklum apa yg saya dapati dari berita.  
  11. Linkman - Sat 30/Jun/2018, 4:44pm
    Mr Juno, kebiasaannya utk mudah, pengiraan komisen dibuat berdasarkan sebuah rumah berharga rm500k (walaupun sebenarnya lebih senang utk jual rumah dibawah rm300k)

    Harga Rumah: RM 500k
    Komisen 3%: RM15k
    dari komisen diatas, anda 60% -> RM 9,000
    manakala agen hartanah 40% -> RM 6,000

    Kesimpulan:
    Bagi setiap hartanah berharga rm 500k, anda mendapat komisen rm 9,000

    === & ===
    Soalan kedua tuan: Ada tak exam utk kursus 2 hari ni.

    Jawapan: Tak ada.
    Saya baru selesai mengikuti kursus semalam :o). Skrg nak mencari Agensi Hartanah yg sesuai utk join.

    Hasil kursus ni, saya dapat bergaul dgn pelbagai kaum. Melayu hanya 3 orang sahaja dari 15 peserta.

    Beberapa rakan Cina datang berborak memberi tunjukajar dlm bidang hartanah. Mereka beritahu market segmen utk orang melayu terbuka luas. Contohnya lihat perumahan atau projek2 dibawah UDA. Masih banyak yg kosong tak terjual dan majoriti bangsa melayu tak tahu pun wujud kekosongan tu.

    Tak banyak orang melayu yg serius dalam bidang ini. Mereka juga menasihati saya masalah2 usahawan melayu secara am yg menyebabkan mereka gagal dalam hartanah dan saya perlu elakkan kesilapan ni dari awal. Kesemua mereka speaking english.. saya suka environment dalam bidang ni.

    Nanti saya update minggu depan Agensi Hartanah mana yg saya sertai dan berapa kos nya, dan apa keperluan2nya.  
  12. Linkman - Sat 30/Jun/2018, 4:49pm
    Tuan Jamali, saya pula berpendapat sebaliknya. Jika kita memulakan bisnes semasa market/ekonomi paling sukar, bila market pulih nanti hidup kita akan lebih senang.  
  13. Linkman - Mon 2/Jul/2018, 8:52am
    Minggu ni saya perlu buat keputusan...

    1) Nak sertai agensi Hartanah yg mana
    macam2 cerita yg baik dan buruk saya dengar dari agensi hartanah... bukan semuanya sama.. ada yg bagus kerjasama dan support diantara ahli ejen .. ada yg cukup2 makan boleh gulung tikar bila2 masa... ada yg kaki putar belit...

    2) Kawasan mana nak cover
    Kesilapan perunding hartanah yg selalu dibuat adalah 'over-ambitious' kononnya nak cover seluruh selangor dan KL dan jugak N9. Pada peringkat awal ni lebih baik pilih nak fokus dimana:

    - Area dalam KL & sepanjang MRR2 dan sepanjang federal highway & kesas?

    - Area di utara KL sahaja - cth rawang, puncak alam, bdr tasik puteri, sg buloh .. sampai ke Kuala Selangor

    - Area di selatan KL sahaja spt putrajaya/cyberjaya, dengkil, klia, bandar seri putera, bukit mahkota.. sehingga ke seremban.

    saya perlu seminggu ronda2 kesemua area ni utk buat keputusan.. dan maybe berpindah rumah jika perlu supaya lebih dekat dgn area coverage.  
  14. Forum Moderator - Mon 2/Jul/2018, 12:37pm
    Salam En Azman, jika tuan mempunyai proposal berkenaan 3 bidang ini, boleh hubungi whatsap kami. Nombor lama tuan tidak dapat dihubungi.

    1. Proposal Biz Hartanah
    2. proposal Biz New/Used vehicle
    3. Proposal Biz Tourism & Hotel/Homestay

    WhatsApp: 019 641 6011
    http://wassapme.com/?0196416011
    Admin Forum - Majalah.com  
  15. Linkman - Mon 2/Jul/2018, 5:35pm
    OK Puan Sharina :o) i will contact you asap.

    Skrg ni saya tengah study Facebook vs Instagram vs Twitter. Yg mana satu paling baik utk biz hartanah (atau biz2 lain)

    Tapi susah juga la sbb saya dah tak boleh post topik macam dulu... skrg ni balik ke 1 topik sebulan. Kalau puan can fix this i can write more here thehehe..  
  16. Shazuan84 - Mon 2/Jul/2018, 7:22pm
    Salam tuan linkman, Nama sy Mohd Shazuan.
    Sy register akaun majalah.com ni semata-mata kerana tertarik dgn perkongsian tuan. Sebenarnya byk yg sy nk Tanya kpda tuan, tp rasanya soalan Tu sy buat 1 per 1 la memandangkn sy Akan follow tuan punya perkongsian ni. So sy ucapkan selamat maju jaya untk tuan..  
  17. Linkman - Tue 3/Jul/2018, 8:31am
    WkumSalam Encik Shazuan :o)

    Terima Kasih sebab follow saya di majalahcom. Saya perkenalkan diri.. saya dulu aktif di forum ni sekitar thn 2012 - 2014. Tapi kemudian saya agak sibuk dgn projek2 freelance. Kemudian awal 2017 saya dapat tawaran buat research di majalahcom berkenaan ecommerce selama beberapa bulan. (saya tak tau apa dah jadi dgn projek tu lepas saya handover research, rasanya terbengkalai)

    Alhamdulillah mungkin saya akn buat research lagi utk majalah. Kali ini berkenaan hartanah. Insyallah selepas discuss dgn pihak admin, saya akan bentangkan hasil kajian dan bagaimana utk menyatukan agen2 hartanah yg agak banyak di sini...

    Semoga perkongsian ilmu hartanah dapat memberikan manfaat kpd kita semua.

    Cheers
    Linkman a.k.a Azman

    p/s - Mtg dgn pihak majalahcom minggu ini
    - Saya akan bentangkan berkenaan hartanah
    - Saya ada maklumat banyak berkenaan tourism/hotel/homestay tapi saya tak berminat utk fokus bidang tersebut pada masa ini
    - Saya tiada maklumat berkenaan kenderaan/ jualbeli kereta kerana saya tak berminat sgt pasal kereta.  
  18. Shazuan84 - Wed 4/Jul/2018, 8:43pm
    Macam mana perkembangan dengan syarikat agensi hartanah, Tuan Azman dah jumpa yg sesuai ke untuk join. Atau masih buat tapisan yang terbaik.  
  19. Linkman - Fri 6/Jul/2018, 10:33am
    Ya still tgh buat research nak join yg mana satu.. ada dlm list 8-10 agensi hartanah di KL dan selangor. Saya dapati hampir kesemuanya ada masalah dlm pembangunan portal. Ada yg still guna teknologi lama, tak responsive/mobile friendly dan ada yg bergantung sepenuhnya pada facebook sebagai 'website' agensi mereka.

    Semalam saya dah mtg dgn pihak admin majalah.com. ada 2 perkara penting saya cadangkan.

    1) Berkenaan projek ecommerce mereka tahun lepas, saya akan buat proposal baru. saya dapati projek tersebut memerlukan perancangan yg lebih logikal dan jangka panjang. Fokus perlu diberi kepada peluang perniagaan dalam bentuk pakej perniagaan atau business licence atau franchise.

    2) Berkenaan projek hartanah, terdapat banyak potensi utk dimajukan. Buat masa ini, mereka perlu membuat JV dgn agen/negotiator hartanah dahulu. Akhirnya, dalamasa 5 tahun, portal majalahcom perlu menjadi agensi hartanah dan bergiat aktif menjual pelbagai hartanah di seluruh malaysia terutama di semenanjung.

    3) Berkenaan projek new/used car - saya akan buat research dan suggestion setelah projek hartanah diatas selesai, kemungkinan seawal Jan 2019

    4) Berkenaan projek tourism/hotel/homestay, saya minta majalahcom put on hold dahulu.  
  20. Linkman - Fri 6/Jul/2018, 10:37am
    Saya telah mendapat kebenaran utk post 7 topik sebulan utk membincangkan isu2 diatas. Insyaallah minggu depan saya akan buat 2 topik baru utk (1) dan (2) diatas.

    Bagi hartanah, saya akan buka topik cadangan dalam bentuk 'RFC' iaitu Request for Comment berkenaan halatuju bidang hartanah utk majalah.com  
  21. Mirza 25 - Fri 6/Jul/2018, 2:10pm
    En Linkman boleh bg contact tak utk sy hubungi tuan lebih lanjut berkenaan bidang ini  
  22. Linkman - Fri 6/Jul/2018, 6:19pm
    Encik Mirza, tuan boleh email saya di:
    linkman.azman@gmail.com

    Saya akan kumpulkan kesemua agen2 hartanah yg berminat nak join dan juga pemodal2 dalam masa 2 bulan ni, dan kita akan membuat perjumpaan kemungkinan besar selepas raya haji.

    Saya dapat kontract exclusive dari majalahcom utk projek hartanah dan perlu membuat pembentangan dalam masa sebulan ni. Nanti saya akan beli hp number baru dan buat wassap group (bulan depan).

    Whatsap Group akan dibuka - 1 Ogos 2018
    - Agen2 hartanah di majalahcom
    - Pemodal2 utk pembelian bangunan secara cash  
  23. Linkman - Tue 17/Jul/2018, 1:37pm
    update.. still researching nak join agensi mana

    1) dalam majalahcom sejak jan 2018 ada dlm 10 iklan mencari agen hartanah dari syarikat berbeza. Saya tengah kaji satu persatu..

    2) dalam jobstreet pun ada banyak tapi majoriti nak 'pandai berbahasa mandarin/cina' jadi maksudnya faham2 je lah. Lagipun atas nasihat senior, kalau kita join agensi yg whatsap group / fb / instagram discuss dlm bahasa cina memang susah juga kita nak work as a team.

    3) search google ada dalam 5 agensi hartanah area kl/selangor yg boleh berbahasa melayu/inggeris. tapi masalahnya kalau mereka tak ada buat iklan mencari agen hartanah.. maknanya kalau kita hantar application.. susah nak dapat feedback positif... nak nak pulak yg respond tu kerani yg tengah sibuk sembang wechat & layan media sosial..

    Tak apa.. kajian diteruskan seminggu dua lagi...  
  24. Linkman - Thu 19/Jul/2018, 1:37pm
    Saya dah membuat keputusan utk cover kawasan:
    - Selatan KL, cheras, sg besi, seri kembangan, kajang
    - Putrajaya, cyberjaya, klia, dengkil, kota warisan, Puchong selatan,
    - Maybe SKVE highway hingga ke Saujana Putra
    - Bangi, Southville, seri putera, bukit mahkota, Nilai N9 (Plus highway ke selatan)
    - Seremban, port dickson, lukut, sendayan (Highway Port Dickson)
    - Semenyih, mantin, beranang, lenggeng (LEKAS highway)

    Mungkin TAK cover KL & utara KL
    - area pandan, jalan ampang, klcc, Gombak, batu caves, rawang, sg buloh, puncak alam
    Saya akan cari partner utk co-broke area ni

    Mungkin TAK cover Federal Highway & NKVE
    - Brickfield, Midvalley, PJ, Shah Alam, Klang, utara puchong
    Saya akan cari partner utk co-broke area ni  
  25. Linkman - Thu 19/Jul/2018, 2:07pm
    Macam2 pengalaman memohon agensi hartanah

    1) Ada agensi hartanah ni iklan hari2.. tapi bila contact... esok baru reply.. bila nak jumpa.. sorry boss tak ada .. hari lain ya. Ini sindrom pekerja kerani tak minat dgn kerja dan berpura2 kerja bila boss ada shj... sedih kalau sesiapa dapat pekerja mcm ni..

    2) Ada agensi yg iklan di jobstreet, tapi bila apply, 10 hari baru dapat date utk interview.. huhu.. lama tu... ok lah.. saya teruskan dgn appointment tapi sementara tu saya apply jugak agensi lain.

    3) Ada agensi yg nampak memang power.. tapi projek di Manjung/Sitiawan perak.. sesiapa join kena berulang alik kesana atau tinggal sekejap disana...

    4) Ada agensi yg sempoi shj tapi boss dah dekat 20 tahun berkecimpung dlm hartanah. Siap boleh bagi bilik utk tidur bagi sesiapa yg baru datang KL, bagi kereta utk share siap dgn petrol, bagi booth utk buat promosi dia bayarkan dan bagi elaun makan minum utk start.

    setakat ni saya masih meneruskan kajian lagi...  
Page 1   (Total 25 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.