Rancangan Jelajah Merentasi Amerika Syarikat Trip ke 2 Tahun 2017 Menggunakan Rv (Recreational Vehicle)
Azrin Ahmad 2 @ AGRINUR - Thu 20/Jul/2017 12:30am
Rancangan Jelajah Merentasi Amerika Syarikat Trip ke 2 tahun 2017 menggunakan RV (Recreational Vehicle) Dari New York ke Los Angeles selama 16 Hari 13 Malam di Bulan October 2017 dengan kos RM9500 termasuk tiket penerbangan pergi balik dari Kuala Lumpur.
Whatapps 0193361530

HARI 1 (18 Oct 17): Depart from Kuala Lumpur

HARI 2 (19 Oct. 17): New York City
Ketibaan para peserta.
Dari New York Airport (JFK atau EWR), peserta hendaklah mengambil kenderaan awam secara persendirian ke hotel yang telah ditempah (nama hotel akan di beritahu kelak). Pada persrta yang sampai awal ke New York, bolehla keluar ke bandar untuk acara bebas. Hari ini tiada rancanagn yang dirancang and peserta di cadangkan supaya duduk di hotel sahaja. Perserta yang ingin menghabiskan banyak masa di New York, boleh dating lebih awal sehari atau dua, bergantung pada pilihan masing masing.
Bermalam di Hotel (TBA)
Makan : Sendiri

HARI 3 (20 Oct. 17) : Meneroka Bandar New York - Downtown Manhattan
Hari ini kita akan meronda bandar New York Midtown Manhattan. Tempat tempat lawatan
(bergantung kepada kecukupan masa yang ada) termasuk Madison Square Garden, Times Square, Fifth Avenue Retails, the Avenue of Americas, Central Park, Empire State Bulding, Brooklyn Bridge, New York Stock Exchange (Wall Street), One World Trade Center, 9/11 Memorial (Ground Zero), Trump Building etc.
Sekiranya peserta memilih untuk meneroka bandar New York secara persendirian juga tiada halangan. Mereka boleh keluar secara sendirian. Kami boleh tunjukkan jalan berdasarkan Google Map. Peserta dicadangkan supaya membeli simcard untuk memudahkan komunikasi.
Bermalam di Hotel (TBA) Makan : Sendiri

HARI 4 (21 Oct. 17): Perjalanan Darat Bermula dari New York ke Pennslavania
Kita akn mengambil RV dari RV depot di New Jersey (Roadbear RV depot) pada jam 10am. Peserta dikehendaki check out dari hotel paling lewat jam 12pm dan menunggu RV sampai untuk kita memulakan perjalanan darat.
Hari ini para peserta akan dibawa sejauh lebih kurang 350km (4 jam) ke arah barat ke RV Campground (RCG) RCG1 – iaitu KETTLE CREEK STATE PARK (atau yg berhampiran). Kita akan bertolak dari New York jam 13.00 ptg, dan akan sampai ke RCG1 jam 6.00 ptg, cukup masa untuk memasak makan malam. Dalam perjalanan, kita akan melintasi 3 Negeri iaitu New York, New Jersey dan Pennslvania. Kita akan singgah di Walmart untuk membeli stock makanan mentah.
Bermalam di Campground dalam RV di RCG1 – KETTLE CREEK STATE PARK, PA
Makan : Kongsi - Masak sama-sama

HARI 5 ( 22 Oct. 17): Perjalanan dari Pennslavania ke Indiana
Hari ini kita akan memandu dari RCG1 ke RCG2 berhampiran bandar Chicago. Kita akan menikmati pemandangan yang indah sepanjang perjalanan dari Kettle Creek ke Chicago melintasi bandar bandar kecil seperti Toledo dan South Bend. Sekiranya ada masa terluang, kita akan berhenti dan melawat Muzeum Tentera di South Bend. Hari ini merupakan perjalan paling jauh kira kira 850km dan kita akan menghabiskan masa di atas jalanraya selama 9 jam merentasi 3 Negeri iaitu Pennslvania, Ohio dan Indiana.
Bermalam di Campground dalam RV di RCG2– Indiana Dunes State Park, IL Makan : Kongsi - Masak sama-sama

HARI 6 (23 Oct): Perjalanan dari Indiana ke Iowa
Kita akan meneruskan perjalan kearah barat menghala ke Omaha melalui Iowa City dan Des Moines. Iowa terkenal dengan status pertanian di Amerika Syarikat dan juga kincir kincir angin untuk membekalkan kuasa elektrik. Negeri ini merupakan negeri yang paling banyak mempunyai janakuasa angin bebanding seluruh negeri negeri dia Amerika Syarikat.
Hari ini kita akan melalui 3 negeri lagi iaitu Indiana, Illinois dan Iowa dan akan memandu sejauh 750km selama 8 jam.
Bermalam di Campground dalam RV di RCG3 – Prairie Rose State Park, W. Omaha. NE Makan : Kongsi - Masak sama-sama

HARI 7 (24 Oct): Perjalanan dari Iowa ke Colorado
Hari ini kita akan meneruskan perjalanan ke arah barat menghala ke Colorado. Sepanjang perjalanan, kita akan menikmati pemandangan indah “the Great Plains” di negeri Nebraska & timur Colorado. Ntuk makluman, inilah tempat yang dinamakan ''prairie''. Ingat tak suatu masa dulu ada cerita TV ''The Little House in the Prairie''?. Di sinilah tempatnya.
Hari ini kita akan melalui 3 negeri lagi iaitu Iowa, Nebraska dan Colorado dan akan memandu sejauh 700km selama 8 jam.
Bermalam di Campground dalam RV di RCG4 Emerald Park Fort Morgan, Colorado Makan : Kongsi - Masak sama-sama

HARI 8 (25 Oct): Perjalanan dari Colorado Front Range melalui puncak Rocky Mountains
Hari ini kita akan memandu ke arah Aspen di bahagian tengah Colorado, dimana “the Roaring Fork valley” terletak. Laluan ini sangat unik kerana ia di kelilingi oleh gunung ganag dari segenap penjuru. Bergantung pada cuaca, suhu mungkin terlalu sejuk dan jangan lupa bawa baju tebal, mungkin juga kawasan ini akan bersalji. Kita akan berhenti di salah satu ski resort yg terdapat di sepanjang laluan sekiranya ada yang di buka semasa perjalanan kita nanti.
Bermalam di Campground dalam RV di RCG5 – Rifle Falls State Park, Colorado.
Makan : Kongsi - Masak sama-sama

HARI 9 (26 Oct): Perjalanan dari Colorado ke Utah merentasi Arches National Park
Hari ini, sekiranya jalan di buka, kita akan menghabiskan masa 2 jam untuk melawat satu kawasan yang paling cantik di pergunungan Rocky Mountains yang bernama Maroon Bells. Maroon Bells terkenal sebagai satu lokasi pelancungan yang paling banyak diambil gambar dan di abadikan dalam bentuk gambar. Kita akan bertolak dari RCG5 jam 9.00 AM.
Kemudian, kita akan memandu selama 4 jam ke Arches National Park di Utah. Arches National Park merupakan salah satu tempat yang amat cantik untuk di lawati dan para para ahli geologi biasanya mengambil masa melebihi 2 hari untuk mengkaji keunikan kawasan ini. Banyak benda boleh dibuat dan di lihat di sini. Di sini kita akan melawat “the Windows Arch”, “Delicate Arch” dan banyak lagi selagi masa ada sebelum malam.
Sebelah malam, kita boleh menyalakan unggun api dan menikmati pemandangan bintang berbillion di angkasa dan sekiranya bernasib baik mungkin akan muncul “northern lights (aurora borealis) and meteor blazes” untuk tatapan kita malam itu.
Hari ini kita akan melintasi 2 negeri iaitu Colorado dan Utah.
Bermalam di Campground dalam RV di RCG6 - Pack Creek Campground & RV Park, Moab, Utah.
Makan : Kongsi - Masak sama-sama

HARI 10 (27 Oct): Monument Valley & Horseshoe Bend ke Grand Canyon
Hari ini kita akan melawat kawasan Red Indian (Najavo Tribes) di Monument Valley. Kita akan melihat sejarah Amerika dengan menjejaki tapak Red Indian di Amerika Utrara. Lawatan ke kampung2 Red Indian di Monument Valley atas pilihan sendiri. Satu lawatan mengambil masa sejam dan kos bergantung kepada pilihan yang di buat.
Kita akan melintasi Monument Valley, Lake Powell, Glen Canyon Dam, Antelope Canyon & Horseshoe Bend sepanjang laluan dan seterusnya menyambung perjalana ke Grand Canyon Village.
Hari ini kita akan melintasi 2 negeri iaitu Utah dan Arizona.
Bermalam di Campground dalam RV di Grand Canyon National Park, Arizona.
Makan : Kongsi - Masak sama-sama

HARI 11 (28 Oct): Grand Canyon National Park
Hari ini kita akan melawat salah satu keajaiban dunia, iaitu Grand Canyon National Park. Sebenarnya kita memerlukan sepanjang hari untuk menikmati pemandangan Grand Canyon kerana kawasan ini amat cantik dan kita akan terpegun dengan kurniaan Illahi ini. Oleh kerana masa kita yg terhad, kita akan menjelajah sekadar mampu. Sekiranya kita sampai awal, sebelum matahi terbenam, kita akan melihat matahari jatuh di Grand Canyon, satu pemandanagn yg “once in a life time”. Taman Negara ini tersangat besar, jadi tak mungkin untuk kita melawat kesemuanya. Tetapi ada shuttle bus percuma untuk kita gunakan. Jadi, sebelah paginya kita akan naik shuttle bus untuk pergi ke beberapa tempat tarikan pelancong di Taman Negara ini.
Kemudian, lebih kurang jam 12tgh, kita akan bertolak ke Las Vegas. Perjalanan ke Las Vegas mengambil masa 5 jam. Sebelah malam di Las vegas, kita akan berkesempatan untuk melawat bandar yang terkenal dgn “sin city” kerana di sini terletak casino terbesar di dunia .
Overnight at the campground (in RCG8) – RV Park at Circus Circus Las Vegas.
Makan : Kongsi - Masak sama-sama

HARI 12 (29 Oct) : Las Vegas The Sin City
Setelah meneroka Amerika selama 11 hari, tiba lah masa untuk kita menyoping di Factory Outlets. Kita akan melawat Las Vegas Premium Outlets - North di sebelah pagi hanya untuk shopping. Banyak jenama2 dari Calvin Klein to Armani, Coach, Salvatore Ferragamo etc terdapat di sini. Bagi yang mempunyai bajet yang rendah, kita akan melawat 2 kedai yg bernama Ross Dress For Less dan
Mashall dimana kita boleh membeli barang2 berjenama dan berkualiti dgn harga yg sangat rendah.
Kemudian, kita akan meneruskan destinasi terakhir inatu kota Los Angeles pada jam 12pm. Perjalanan ke Los Angeles mengambil masa 4 hours 30 min.
Bermalam di Hotel LA (TBA) Makan : Sendiri

HARI 13 (30 Oct): The City of Angels (Los Angeles)
Sebelah pagi kita akan sama-sama menghantar RV ke RV Depo dan kemudian kita akan mengambil MPV untuk kegunaan di bandar LA. Kemudian kita akan melawat Bandar Los Angeles seharian. Kita akan melawat Santa Monica salah satu pandai yg mashur di LA. Kita juga akan melawat Hollywood Walk of Fame, Beverly Hills, Hollywood Sign at Griffith Park, Filming Studios & Downtown LA bergantung pada masa yg ada.
Bermalam di Hotel LA (TBA)
Makan : Sendiri

HARI 14 (31 Oct): Hari terakhir
Bersedia untuk packing dan check-out.
Berlepas ke LAX airport pada jam 9.30 pagi

HARI 15 (1 Nov): Dalam perjalanan pulang (Hilang 1 HARI)
HARI 16 (2 Nov) : Kembali ke Kuala Lumpur

HARGA PAKAGE:
Option 1 - RM9500 (seluruh kos termasuk tiket penerbangan KL-New York; Los Angeles-KL, kecuali makanan)
Option 2 – USD1450 (pengangkutan darat dan penginapan sahaja)

Berminat? sila whatapps +60193361530

APAKAH YANG TERMASUK DAN APAKAH YANG TIDAK TERMASUK DALAM HARGA PAKAGE INI?
TERMASUK DALAM KOS
Pengangkutan - Sewa Motorhome (RV) dan MPV
- Sewa RV & Insuran untuk sepanjang perjalanan. Walau bagaimanapun, insuran ada excess clause USD1000. Sekiranya berlaku kemalangan, USD1000 yg pertama hendaklah dikongsi bersama sama perserta.
- Sewa MPV & Insuran (untuk 2 hari terakhir melawat LA downtown, Hollywood and Walk of Fame)
- Minyak petrol untuk motorhome (RV) dan MPV untuk sepanjang perjalanan (lebih kurang 5500km)
- Bayaran tambahan untuk sewa RV sehala dari New York ke LA
- Gas (Propane) untuk memasak dalam RV and System Pemanas
- Bayaran untuk memasuki RV Campground (termasuk air, electricity, pembuangan sisa kumbahan dan facility bilik mandi)

Penginapan – Sewa Bilik dan RV Parks (12 malam)
- 2 malam bermalam di hotel di New York . Bilik yg bersesuaian akan disediakan. Double rooms, triple or quadriple room bergantung kepada saiz keluarga. Peserta bujang akan diletakkan dlm bilik berempat (maximum)
Makanan semasa berada di New York hendaklah diuruskan peserta sendiri.
- 8 malam kita akan bermalam dalam RV di RV campgrounds. Di campground akan dilengkapi kemudahan tandas, bilik mandi dan dobi (di sesetengah campground). Sekiranya trip kita melebihi 8 pax, dua unit RV akan digunakan, satu RV1 untuk lelaki sahaja dan satu lagi RV untuk perempuan. Sekiranya hanya 1 RV yg digunakan, peserta perempuan akan ditempatkan dlm main sleeping cabin berkunci di belakang RV.
- 2 malam bermalam di hotel di Los Angeles. Bilik yg bersesuaian akan disediakan. Double rooms, triple or quadriple room bergantung kepada saiz keluarga. Peserta bujang akan diletakkan dlm bilik berempat (maximum). Makanan semasa di La juga atas tanggungan sendiri.

TIDAK TERMASUK DALAM KOS
- Tiket Flight (kecuali yg memilih option 1) tidak termasuk
- Airport transfers dari KL ke KLIA dan dari JFK Airport ke Hotel di New York tidak termasuk. Peserta hendaklah membuat tempahan sendiri untuk sampai ke Hotel pada Hari 1. Slip Hotel booking akan di beri pada peserta sebelum berlepas.
- Tambang kenderaan awan seperti Bas, Metro, Ferry, Teksi etc untuk perjalanan dalam bandar New York di HARI 1 and HARI 2 juga tidak termasuk. Kita akan berjalan secara berkumpulan ke tempat tempat menarik. Walaubagaimanapun, peserta boleh memilih untuk bergerak secara sendirian. Cuma, hendaklah pastikan berada di hotel pada hari ke 3 tepat pkul 12 tgh untuk kita memulakan perjalanan merentasi benua Amerika.
- Kos untuk masuk ke Taman Thema dan tempat tempat leawatan seperti ski resort etc. juga tidak termasuk. Peserta boleh milih untuk masuk atau tidak.
- Kos untuk menyediakan Passpot dan Visa ke USA juga tidak termasuk
- Makanan semasa di New York dan di LA tidak termasuk
- Makanan untuk sepanjang perjalanan dengan RV akan dikongsi dan dimasak sendiri. Sesiapa yang pandai masak dijemput untuk volunteer jadi tukang masak. (kita akan mengutip sebanyak USD100 dari setiap peserta ketika memulakan perjalanan untuk membeli bahan mentah dan alat2 masakan yg perlu. Those yg volunteer nak masak juga dialu-alukan. Nak bawa rempah2, budu, serunding, maggi, etc dari Malaysia juga amat dialu alukan. kalau tak bawa pun tak apa, makanan mentah is readily available enroute. Rice cooker (dan inverter) pun elok juga kalau bawa.

Berminat, sila whatapps +60193361530
#mritravel
LAST TUTUP PENYERTAAN 17 OGOS 2017

Niche: Pakej Pelancongan
     
  1. No comment yet!
Your Comment:
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.