Pendapat/Pandangan Tentang Perniagaan Perkongsian
Syiema Ghazali - Mon 8/Oct/2018 1:02pm
Salam warga Majalah.com yang budiman,

Saya ingin meminta pendapat atau pandangan mengenai perniagaan perkongsian.

Saya seorang surirumah sepenuh masa. Saya mula aktif berjual beli barang secara online sejak tahun lepas. Pada mulanya saya aktif berjual beli barang secara suka-suka atas niat untuk mencari pengalaman disamping membantu suami mencari nafkah. Modal permulaan hanya berbekalkan RM1,000 saja.

Alhamdulliah tahun ni perniagaan online saya mendapat sambutan dan saya berhasrat ingin mengembangkan lagi perniagaan. Rakan saya ingin melabur sebanyak RM2,000 dan ingin menjadi sleeping partner sahaja.

Saya tidak tahu untuk menentukan profit sharing untuk rakan kongsi. Harap ada yg boleh menbantu sy dan berkongsi pengalaman. Saya hanya tahu membuat akaun ringkas saja untuk menentukan untung rugi setiap bulan sebab saya baru nak berjinak-jinak dan merangkak dalam dunia perniagaan online.

Saya mnghargai sangat-sangat jika ada sifu yg boleh beri tunjuk ajar.

Niche: Diskusi Bisnes
     
  1. Designer 28 - Mon 8/Oct/2018, 1:30pm
    Saya ada pengalaman dalam perniagaan dan pernah ada sleeping partner. Pengalamannya agak memeritkan.

    Tugas sleeping partner hanya kutip untung dan x tahu tentang apa yg berlaku dalam business. Rugi kita yang akan tanggung. Modal sleeping partner nanti awak akan kena ganti balik apabila business rugi, walaupun kita tahu business ada naik dan ada turunnya. 100% tanggungjawab di tangan awak.

    Better awak cari sesiapa yg boleh joint venture dan boleh beri modal. Pastikan dia ada pengalaman dalam business dan tahu seelok belok tentang business yg awak ceburi. Pastikan dia sama2 usahakan business. Untung rugi 2 belah pihak akan bertanggungjawab. X perlu menunding jari lagi

    Disebabkan duit boleh putus kawan, disebabkan duitlah boleh putus hubungan adik beradik. Ikut nasihat saya, cari sesiapa yg boleh JV dan ada pengalaman dalam business.  
  2. Linkman - Tue 9/Oct/2018, 9:13pm
    Tepat sekali nasihat Designer28!!

    ''Disebabkan duit boleh putus kawan dan boleh putus hubungan adik beradik.''

    =====

    Beberapa nasihat tambahan dari saya yg dah pernah fail 10+ kali dalam joint venture dengan rakan2 (JV). Salah satu adalah perniagaan perkongsian (berdaftar dgn SSM).

    1) pertamanya syabas. ini adalah permulaan yg baik. Tetapi jangan gembira sangat hehe... apa pun produk yg kita jual, satu hari nanti orang lain pun boleh jual.

    cerita rakan jual gajet kecik/plastik dari China. Pada peringkat awal dia antara orang yg paling awal jual. jualan dalam rm15 seunit dan untung dalam rm10. masuk bulan kedua, dia mula order dengan banyak (beratus2 unit). tiba2 kesemua kedai rm2 di malaysia dah order berkontena dan jual dengan harga bawah rm5 sahaja... dia rugi besar sekelip mata... berlonggok tidak terjual, penuh dalam satu bilik rumah dia.

    2) Kalau setakat kawan nak melabur rm2,000 lebih baik tak payah. jumlahnya terlalu kecik berbanding pening kepala yg puan akan hadapi.

    Saya nasihatkan puan berniaga sendiri sahaja. kumpul modal dan keuntungan, dan masukkan keuntungan kedalam modal pusingan. jadi setiap bulan modal puan akan menjadi lebih besar.

    3) Maintain kos yg kecil. kalau boleh buat dari rumah sahaja lagi baik. kalau keuntungan BERSIH sebulan dah lebih rm5,000 dan menghampiri rm10,000 barulah puan boleh mula memikirkan utk mengambil pejabat (kongsi2) dan menambil seorang dua pekerja..  
Page 1   (Total 2 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/channel/UCsO-MY8KvW6kitzwqHptapA

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Kehebatan Nasi Lemak Kuah Kuning
Apa yang menyebabkan nasi lemak sedap? Adakah nasinya, sambalnya, kuahnya atau komponen lain nasi lemak? Kami melawat Kak Ina, seorang peniaga nasi lemak yang amat terkenal di Taman Maju Jaya, KL. Mari ikuti perjalanan kami :-)
Makanan Eksotik dan Unik di Temerloh Pahang
Makanan eksotik biasanya ada peminat yang tersendiri. Jika dikenakan dengan menu masakan yang sesuai, peminatnya akan sentiasa datang walaupun dari jauh. Kelebihan meniaga makanan yang eksotik adalah kurang pesaingan. Kadang-kadang di sesebuah bandar anda seorang sahaja yang berniaga makanan tersebut
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)
Nasi Kandar Popular di Bangi yang Anda Tak Pernah Dengar
Konsepnya simple, tapi populariti Nasi Kandar ni naik mendadak walaupun baru sahaja dibuka. Mari kita lihat apa yang membezakannya dari nasi Kandar klasik yang lain.
Nasi Goreng Konsep Baru yang bakal Meletup di Malaysia
Kita dah biasa dengan pelbagai nasi goreng sejak dari kecil lagi. Tetapi kini, sebuah rangkaian franchise dari Jepun cuba membawa konsep baru yang di adaptasikan dengan nasi goreng Malaysia. Produk ini amat popular di kalangan pekerja ofis. Mari lihat konsep baru nasi goreng 'Onigiri' versi Malaysia
Roti Jala ala Murtabak yang Viral di Seri Kembangan
Roti Jala ini memang lain dari yang lain. Satu inovasi dari segi resepi. Kelebihan roti jala berbanding murtabak adalah pembuatannya tidak memerlukan penebar roti canai. Lihat bagaimana juadah ini berjaya memukau penduduk setempat.