Pendapat/Pandangan Tentang Perniagaan Perkongsian
Syiema Ghazali - Mon 8/Oct/2018 1:02pm
Salam warga Majalah.com yang budiman,

Saya ingin meminta pendapat atau pandangan mengenai perniagaan perkongsian.

Saya seorang surirumah sepenuh masa. Saya mula aktif berjual beli barang secara online sejak tahun lepas. Pada mulanya saya aktif berjual beli barang secara suka-suka atas niat untuk mencari pengalaman disamping membantu suami mencari nafkah. Modal permulaan hanya berbekalkan RM1,000 saja.

Alhamdulliah tahun ni perniagaan online saya mendapat sambutan dan saya berhasrat ingin mengembangkan lagi perniagaan. Rakan saya ingin melabur sebanyak RM2,000 dan ingin menjadi sleeping partner sahaja.

Saya tidak tahu untuk menentukan profit sharing untuk rakan kongsi. Harap ada yg boleh menbantu sy dan berkongsi pengalaman. Saya hanya tahu membuat akaun ringkas saja untuk menentukan untung rugi setiap bulan sebab saya baru nak berjinak-jinak dan merangkak dalam dunia perniagaan online.

Saya mnghargai sangat-sangat jika ada sifu yg boleh beri tunjuk ajar.

Niche: Diskusi Bisnes
     
  1. Designer 28 - Mon 8/Oct/2018, 1:30pm
    Saya ada pengalaman dalam perniagaan dan pernah ada sleeping partner. Pengalamannya agak memeritkan.

    Tugas sleeping partner hanya kutip untung dan x tahu tentang apa yg berlaku dalam business. Rugi kita yang akan tanggung. Modal sleeping partner nanti awak akan kena ganti balik apabila business rugi, walaupun kita tahu business ada naik dan ada turunnya. 100% tanggungjawab di tangan awak.

    Better awak cari sesiapa yg boleh joint venture dan boleh beri modal. Pastikan dia ada pengalaman dalam business dan tahu seelok belok tentang business yg awak ceburi. Pastikan dia sama2 usahakan business. Untung rugi 2 belah pihak akan bertanggungjawab. X perlu menunding jari lagi

    Disebabkan duit boleh putus kawan, disebabkan duitlah boleh putus hubungan adik beradik. Ikut nasihat saya, cari sesiapa yg boleh JV dan ada pengalaman dalam business.  
  2. Linkman - Tue 9/Oct/2018, 9:13pm
    Tepat sekali nasihat Designer28!!

    ''Disebabkan duit boleh putus kawan dan boleh putus hubungan adik beradik.''

    =====

    Beberapa nasihat tambahan dari saya yg dah pernah fail 10+ kali dalam joint venture dengan rakan2 (JV). Salah satu adalah perniagaan perkongsian (berdaftar dgn SSM).

    1) pertamanya syabas. ini adalah permulaan yg baik. Tetapi jangan gembira sangat hehe... apa pun produk yg kita jual, satu hari nanti orang lain pun boleh jual.

    cerita rakan jual gajet kecik/plastik dari China. Pada peringkat awal dia antara orang yg paling awal jual. jualan dalam rm15 seunit dan untung dalam rm10. masuk bulan kedua, dia mula order dengan banyak (beratus2 unit). tiba2 kesemua kedai rm2 di malaysia dah order berkontena dan jual dengan harga bawah rm5 sahaja... dia rugi besar sekelip mata... berlonggok tidak terjual, penuh dalam satu bilik rumah dia.

    2) Kalau setakat kawan nak melabur rm2,000 lebih baik tak payah. jumlahnya terlalu kecik berbanding pening kepala yg puan akan hadapi.

    Saya nasihatkan puan berniaga sendiri sahaja. kumpul modal dan keuntungan, dan masukkan keuntungan kedalam modal pusingan. jadi setiap bulan modal puan akan menjadi lebih besar.

    3) Maintain kos yg kecil. kalau boleh buat dari rumah sahaja lagi baik. kalau keuntungan BERSIH sebulan dah lebih rm5,000 dan menghampiri rm10,000 barulah puan boleh mula memikirkan utk mengambil pejabat (kongsi2) dan menambil seorang dua pekerja..  
Page 1   (Total 2 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.