Nak Minta Pandangan (Berhenti Kerja)
Zaiesyah - Mon 14/Sep/2015 12:01pm [Last Comment]
Sya seorg guru, dh berkerja selama 19 tahun. Sya ada 19 tahun lagi tempoh berkhidmat. Sya nk berhenti kerja. Sya rasa sya dh x mmpu nk cope up dgn tugas sya sebagai seorg guru. Sekarang sya rasa cepat letih dn terlampau tertekan. Sya takut kalau sya terus kn amanah mengajar nnti x dapat sya penuhi dan tanggungjawab mengajar akan terabai. Sya sekarang selalu sakit2. Nk mnta pandangan kekawan.

Boleh email sya di childrenbluehome@gmail.com

Niche: Diskusi Kerjaya | Diskusi Bisnes | Jobs & Vacancies in Malaysia
Shopping di Majalah.com!
Portal jualan 'Dari Peniaga Malaysia untuk Rakyat Malaysia'
     
  1. Samsinar Bahari A M - Mon 14/Sep/2015, 5:01pm
    Saya cadangkan anda ambil cuti panjang dan kembali semula bertugas selepas itu. Jangan diturut rasa hati, menyesal nanti bila apa yang diluar tu sangat lain dengan apa yang diharapkan sekarang..  
  2. Isketambola - Thu 17/Sep/2015, 7:40pm
    haaaa,,,,,????
    nk berhenti,,,,???

    zaman nih org tgh kene pecat, vss, mss, kene pakse brhenti keje,, mcm2 lg,,,,,, idop tunggang langgang xde income tetap,,,,,

    incik nak berhenti kerje gomen,,,?????

    astaga,,,,, pikir dulu sejota kali,,,,!!!!  
  3. Shahrol Faizal Abdullah - Fri 18/Sep/2015, 9:19am
    1. pastikan dulu dah ambil/guna segala kelebihan loan rumah dan kereta yang ada.

    2. pastikan dah ambil loan asb dari bank secara maksimum.

    3. pastikan dah ambil personal loan untuk kakitangan kerajaan. masukan dalam asb 2.

    4. pohon cuti panjang yang boleh diperolehi.

    5. cuba cari kehidupan baru semasa bercuti.

    6. nilai semula keadaan kehidupan sebelum melangkah ke keputusan seterusnya.

    7. pohon pencen jika anda bahagia dengan kehidupan baru.

    8. atau teruskan pekerjaan asal sehingga pasti untuk berubah.  
  4. Wahmarketings Com - Sat 19/Sep/2015, 11:53am
    Kalau nak resign mana mana kerja make sure ada backup untuk 6 bulan baru boleh berhenti. Backup tu utk bayar kereta rumah etc etc...

    Mak saya guru 30tahun. Mak saya bersara awal semata mata nak bagi yang muda ada kerja.  
  5. Zinjabu - Sun 20/Sep/2015, 12:53am
    Taubat malaikattt.
    dalam keadaan ekonomi,sosio politik ,
    Duit tengah turun, vss banyak berlaku dan lebih banyak akan berlaku, saya rasakan perkerja kerajaan lah yg paling bertuah dan terjamin masa depan nya.

    Kadang2 saya berkata dalam hati alang kah terjamin nya kalau hari tu aku dapat masuk korje gomen.
    so taubat lah .tolong jangan rengti.

    tapi kalau hati awak kata gitu.takda siapa yg dapat menghalang.
    tetapi sebelum itu.sudah tentu awak ada satu dua cadangan dan bayangan iaitu benda yg awak minat dan nal buat selepas berenti.atau awak memang berkemampuan dari financial.

    Saya tak tahu apa yg awak nak buat,
    So ada baik nya awak ambik cuti tanpa gaji enam bulan dan pegi try buat benda tu dulu.awak rasakan sendiri apa susah payah nya. Lepas tu buat keputusan.

    k selamat berjaya cikguuuuuuu.  
  6. Brad Pitt - Tue 22/Sep/2015, 9:59am
    Salam Cik/Puan Zaiesyah,

    Jika Cik telah bekerja kerajaan hampir 20 tahun, kemungkinan besar cik telah memiliki sebuah kereta yg dah habis bayar dan sebuah rumah yg telah lebih 50% tempoh bayaran selesai (jika pinjaman selama 30 tahun).

    Mungkin kita seusia (pertengahan 40an), jadi saya dapat merasai masalah dan tekanan yg cik rasai.

    Pada usia saya hujung 30an dahulu, saya mengalami apa yg dinamakan ''Mid Life Crisis''

    Baca disini berkenaan Midlife crisis:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Midlife_crisis

    Saya merasa tertekan, rasa marah pada semua, pada isteri, pada anak2, pada adik beradik pada arwah ibu bapa dan semuanya. Kesemuanya tidak betul pada pandangan saya.

    Saya juga seolah2 hilang arah tujuan, perniagaan yg dilakukan dah gulung tikar, terpaksa balik kekampung dari KL kerana tiada sumber pendapatan yg kukuh.

    Walaupun masih mendapat kontrak2 kecil yg sekadar cukup utk menampung makan minum, saya hilang semangat utk hidup. Seolah oleh saya sendiri tidak tahu apa yang saya inginkan dalam hidup ini.

    Akhirnya saya bertemu secara tidak sengaja dgn seorang kenalan lama yg agak berjaya di masjid. Saya ceritakan masalah saya...

    Beliau menasihati saya:-

    1) Pertamanya, kembali kepada ajaran agama. Sembahyang jangan sesekali tinggal. Sentiasa mendoakan keredhaan dari Allah.

    2) Keduanya, beliau menasihati saya untuk meletakkan objektif dalam hidup. Apakah objektif hidup saya?

    Pada waktu itu saya baru sedar yg selama ini, saya bekerja bertungkus lumus siang malam, saya tak ada objektif dalam hidup.

    Ingat lah, ''Menjadi Kaya'' bukanlah objektif. Objektif adalah sesuatu matlamat yg kita mahu capai dalam hidup dan kekal bersamanya hingga ke akhir hayat.

    Saya bertanya kembali kepada beliau, jika beliau boleh cadangkan apa objektif utk saya?

    Beliau ketawa besar....

    Objektif diri kita, hanya diri kita sendiri yg tahu dan boleh memikirkannya. Utk mendapat objektif dalam hidup kenali diri kita sendiri:

    - Apakah hobi atau perkara yg kita minat.
    - Apakah masalah setempat atau masalah bangsa yg perlu diselesaikan
    - Apakah kemahiran yg telah kita ada dan yg kita berminat utk belajar.
    - Apakah kekurangan yg kita ada.

    KESILAPAN
    =========
    Kebanyakan manusia melakukan kesilapan kerana cuba ''Memperbaiki Kelemahan'' utk berjaya dalam hidup.

    Hakikatnya, jika kita ''memperbaiki kelemahan'', kita akhirnya hanya akan dapat capai kekuatan yg sama taraf dengan orang lain yg tiada kelemahan dalam bidang itu.

    KEJAYAAN
    =========
    Kebanyakan manusia yg berjaya dalam hidup, adalah mereka yg mengenalpasti kekuatan sejak awal lagi dan melatih diri dan berkecimpung didalam bidang yg mereka minat dan mahir. Dalam erti kata lain, mereka ''MENGASAH KEMAHIRAN'' sedia ada menjadi lebih baik dari sesiapa sahaja didalam bidang tersebut.

    Contoh 1
    =======
    Jika Dato Siti Nurhaliza mengenalpasti beliau ada masalah dalam membuat jualan/sales, dan cuba ''memperbaiki kelemahan'' utk menjadi pekerja SalesWoman yg lebih baik, nescaya beliau tak akan kemana mana hingga ke hari ini.

    Tetapi beliau mengenalpasti kekuatan beliau iaitu dalam bidang nyanyian:

    a) Beliau memang mempunyai BAKAT menyanyi.
    b) Beliau memang mempunyai MINAT menyanyi.
    c) Beliau memilih bidang nyanyian sebagai KARIER
    d) Dan Beliau MENGASAH KEMAHIRAN yg sedia ada utk meletakkan dirinya ke satu tahap yg amat tinggi tidak dapat ditandingi oleh sesiapa.


    OBJEKTIF
    ======
    Dari situ, beliau meletakkan objektif hidup beliau utk ''Memertabatkan Artis Wanita Melayu'' ke tahap yg tinggi dan disegani dan di hormati bukan sahaja di Malaysia malah di peringkat Antarabangsa.

    KEMBALI ke pangkal Jalan
    ===================
    Menyedari hakikat yg saya telah mengabaikan objektif dan kekuatan diri sepanjang usia muda saya, setelah beberapa kali gagal dalam bisnes, kini saya mula kembali ke asal, menilai semula diri ini dan memulakan semula perniagaan dari mula.

    NASIHAT
    =======
    Jika cik kenali diri cik dengan sebenar2nya, lakukan apa yg cik mahu. Jangan biarkan kata-kata sesiapa di sekeliling mematahkan semangat kita utk menceburi bidang yg kita memang benar-benar minat.

    Masih awal utk kita berubah dan mencapai objektif hidup yg diingini. Ingatlah, Kolonel (Pakcik Colonal Sanders KFC) pun hanya berjaya menyempurnakan resepi ''Rempah Rahsia KFC'' pada usia hampir mencecah 50 tahun.

    Ikhlas,
    Jeffri

    Segala yg baik dari Allah.
    Salam dari Jengka.  
  7. Asrul Hafiz - Tue 22/Sep/2015, 5:10pm
    pikior betui2 cikgu,,,

    selamat tinggal batu karang,,,call 012 3713730,,untuk sy kongsikan testimoni customer saya,,,  
  8. Ariji3 - Wed 23/Sep/2015, 12:00am
    Zaiesyah. saya boleh bimbing awak. btw saya di kelantan. awk maybe di sabah.

    bad news is peristiwa gempa bumi baru2 ini, memberi persepsi negatif kepada sabah dlm potensi bisnes.

    btw awk bleh whatsupp saya 014-5157861 untuk diskusi  
  9. Hana 270 - Fri 25/Sep/2015, 11:03am
    Hubungi saya saya bagi awak makan free supliment untuk hilang kan strezz..0193710660..iktiar sahaja.  
  10. Shahnizal Bin Mohd Adzhar - Fri 25/Sep/2015, 2:49pm
    kepada Brad Pitt
    t.kasih dgn perkongsian diri anda..  
  11. Arif Ikhwan - Fri 25/Sep/2015, 5:27pm
    Ape2 kputusan nk buat.
    Sholat istikharah dlu, mtk petunjuk dri Allah swt.
    Ni cara org islam utk mtk petunjuk dlm buat kputusan.  
  12. Hj Adi - Sat 26/Sep/2015, 11:55pm
    Pandangan saya, amik cuti panjang dn cuba berjinak dengan perniagaan pusat tuisyen. Pengalaman puan memberi keyakinan kepada ibubapa. Rakan saya menyara keluarga dengan aktiviti kelas tuisyen dirumah...hari ni berada di Tanah Suci mengerjakan ibadah haji bersama suami. Semoga dipermudahkan Allah.  
  13. Ammar Ali - Sun 27/Sep/2015, 11:02am
    Sekalung tahniah kepada en Brad Pitt yang banyak membantu dalam memberi nasihat kepada warga majalah. Moga Allah jua yang membalasnya. Buat cikgu fikir-fikirkan lah adea yang bernas dari semua warga majalah. Moga ia dapat membantu  
  14. Nouveau Riche - Sun 27/Sep/2015, 4:13pm
    Terima kasih kepada En Brad Pitt. Komen encik buat saya begitu terkesan sekali. Saya baru mula bekerja. Baru tiga minggu tapi saya dah mula rasa sangat terbeban. Saya rasa tak minat dengan kerja saya walaupun kerja saya takde la susah sangat. Kalau dah lama kerja nanti, senang je. Sebab akan biasa buat kerja tu. Gaji pun boleh tahan la untuk fresh grad.

    Tapi saya selalu terfikir, mampu ke saya terus berpura2 suka kerja saya untuk beberapa bulan lagi, beberapa tahun lagi, kalau sekarang pun dah tak selesa.

    Dari kecik lagi saya teringin nak jadi seorang cikgu. Tapi lepas habis SPM, saya ambil diploma dalam bidang lain atas saranan saudara saya. Bidang yang saya sendiri tak berapa nak faham ketika itu. Tapi saya tetap belajar bersungguh2 juga. Masuk tahun ketiga, saya mula rasa tak berkenan dengan bidang tu. Tambah2 lagi, praktikal pada masa tu. Walau bagaimanapun, saya berjaya dapat keputusan kesuluruhan yang cemerlang.

    Habis diploma, mula2 fikir nak mula ambil maktab dari awal balik sebab tak minat bidang tu kan. Tapi bila fikir dah dapat keputusan cemerlang, rasa sayang pulak. Pak cik saya pun sarankan saya sambung degree. Akhirnya, saya sambung degree dalam bidang yang sama juga. Masuk degree, keputusan saya merosot. Saya tak tau di mana silapnya. Mungkin hati yang tak ikhlas. Atau mungkin minat yang dah tak wujud langsung. Akhirnya, saya tak berjaya dapatkan CGPA 3.00 pun. :(

    Sampai la saat ni, saya dah dapat kerja dah pun. Tapi hati ni masih rasa teragak2. Silap saya tak ikutkan kata hati dari dulu lagi. Terlalu dengar pendapat orang lain dan terlalu bergantung kepada keputusan peperiksaan. Saya fikir bila dapat keputusan cemerlang, mungkin akan jadi motivasi untuk saya suka bidang ni. Rupanya saya silap. Sekarang ni nak jadi cikgu pun dah tak senang. Mungkin saya kena ulang balik dari awal. Belajar maktab 4 tahun. Agaknya, umur saya pun dah berapa dah bila habis maktab nanti. :(  
  15. Akantare - Fri 2/Oct/2015, 3:31pm
    Salam semua. Saya mempunyai dilemma yang hampir sama. Cuma sebab saya ingin meletak jawatan adalah kerana ingin menemani ibu saya yang sangat tua di kampung. Sama seperti kisah dalam drama Akantare suatu masa dulu.

    (http://darling79.blogspot.com/2010/04/akantare-akantare.html)


    Saya rasa tidak ada gunanya mengejar pangkat dan kerjaya tetap, kerana hidup ini singkat sekali.  
  16. Irfan 82 - Wed 7/Oct/2015, 11:57am
    Anda bosan dengan kerja anda sekarang? Kenapa takut untuk melakukan kerja yang kita minat?Ki Kita berhak.menentukan hidup.kita.INGIN MENJADI SEORANG CIKGU DAN ANDA ADALAH PENGETUA?

    Nak tahu bagaimana menjana pendapatan
    RM 10,000 sebulan hanya sbg home tutor?
    Saya menyediakan personal coaching home tutor dari A to Z. Jom sama2 menjana income yg lebih lumayan disamping dapat berbakti kpd anak bangsa.

    Contact: 013 522 5952 ( Encik.Irfan)
    '' Ur future depends on what you do today''.  
  17. Ujang 15 - Sat 10/Oct/2015, 10:56pm
    Sebenarnya kita dizaman skrg ni bertuah
    kerana kaedah untuk raih rezeki semakin
    bertambah berbanding dulu2. Dulu medan
    cari rezeki hanya di dunia nyata, tapi
    skrg sudah ada satu lagi medan untuk cari
    rezeki, iaitu di dunia maya/internet.

    Puan boleh perdalami selok beloknya dgn
    melayari di :-

    http://bit.ly/blueprint10k

    Atau boleh email saya di ujang001@hotmail.com  
  18. Agenthartanah001 - Mon 19/Oct/2015, 1:38am
    Hijrah... Satu perkara yg baik... Rezeki Allah tu luas... Sy seorang penjawat awam jugak... Dah pun resign... Alhamdulillah Allah membantu jika kita iklas hijrah keranaNya.. Saya skrg bekerja sebagai Perunding Hartanah berdaftar... Masa fleksibel dan xterikat dgn undang syrikat... Jgn terlalu ikutkan kata2 org, derita kita yg tanggung, untuk pikul amanah yg diberikan adalah berat.. Jika x mampu cuba iktiar cari kerja lain puan... buka web 16 pekerjaan gaji lumayan tanpa guna ijazah.. Ataupun niaga ikut sunnah...90% rezeki datang dari perniagaan..  
  19. Muhammad Zulhilmi 3 - Wed 21/Oct/2015, 12:09pm
    Assalamualaikum.
    Cik Zaiesyah
    jangan berhenti kerja.
    seperti mana rakan-rakan lain cadangkan ambil cuti.

    ini cadangan saya:
    cik Zaiesyah boleh lakukan bisnes kecilan dengan menggunakan telefon bimbit shaja.

    produk keperluan, kos rendah RM105 dan pulangan tinggi kerana produk keperluan.


    hubungi saya Zulhilmi 0134133887  
  20. Ofis123 - Fri 30/Oct/2015, 1:33pm
    Iman dan yakin pada Allah. Jawapannya ada di situ.  
  21. Samsinar Bahari A M - Tue 3/Nov/2015, 12:16pm
    So, the best solution is., take a break! Go holiday., free your mind and souls to nature.  
  22. Suhaimi 44 - Mon 16/Nov/2015, 7:44pm
    Salam...cikgu,
    Sayang dapat rasakan apa yg cikgu rasa..
    Do mana2 pun ada dugaan cabaran...
    Nasihat days jgn berhenti, tapi mintalah tukar bhg lain selain ngajar.
    Faktor ekonomi, politik dan cuaca skrang amat tak menentu..
    Memang Allah suruh kita kerja selagi ada nyawa, yg pnting jgn lupaNYA...InsyaAllah..  
  23. Wani 51 - Mon 30/Nov/2015, 9:46pm
    Assalamualaikum cikgu zaiesyah..
    Saya wani.. Sabar & moga tabah ye cikgu..
    Setiap yang berlaku ade hikmahnya..
    Kalau cikgu sudi, izinkan wani berkongsi satu peluang dengan cikgu..

    Satu peluang untuk menjimatkan kos perbelanjaan & dalam masa yang sama, menjana pendapatan..
    Boleh jalankan secara parttime atau fulltime.. Pilihan masing2..

    Shazwani Hishamuddin (facebook) 017-9396956  
  24. Azlan 327 - Sat 2/Jan/2016, 6:15pm
    Assalam.... sebelum berhenti saya cadangkan Buat Perniagaan sampingan. Saya sedang mencari Partner Biz utk Memulakan Biz Alkaline Water Vending Machine di bawah jenama Dr. Far East.

    # Maklumat lanjut sila whatssapp ' Vending Machine' ke +60197194977 Azlan  
  25. Melyein - Wed 6/Jan/2016, 12:38pm
    Asalam... Saya melyein... Kepada sahabat yang sedang mencari peluang pekerjaan dan pendapatan yg sah dan selamat.

    boleh Hubungi 011-31506844 utk sebarang pertanyaan..  
  26. Acit 2 - Sun 28/Feb/2016, 1:47pm
    kerja sekali tapi dibayar berkali2
    jom lawati website saya di
    www.hasil100fb.com/730152
    jika masih tidak faham boleh hubungi saya di 011-11980984 rashid  
  27. Zura 196 - Sat 5/Mar/2016, 9:43pm
    tahun lepas, company yg saya kerja dah lama, masukkan saya dlm list utk dibuang. jadi saya pergi apply company lain..yang sangat gah di malaysia.. sy berjaya masuk..tp kini kami pon terumbang ambing..bak kata big bos kami baru2 ni..nak buang orang.. sejak kerja sini memang penat.. 730 stat kerja..balik 5 pm.. pas makan sambung lg kerja..meeting setiap minggu.. meeting kl building sana sini..kdg bintulu..kdg kuantan kdg kerteh..balik o/station smpi umah mlm kul 10 pm, pg esok 630 am dah keluar rmh teruskan kerja mcm biasa..mmg penat..mmg nak benti sangat2..itu kalau ikut hati..tp kita tak tau future kita..kewangan kita..dl pernah berbiz, tp kalo bz gini..mn bole multitask...kalau pn ada masa selit2 berbiznis, ada backup okelah...saya hari2 pk bos nak buang kita ke apa ke.. tp layan kerja jelah..bersabarlah sikit lg sementara ekonomi blom pulih... nak pergi tpt lain pun susah skang..kerja oil & gas..  
  28. Takafulhaji - Mon 4/Jul/2016, 6:33pm
    Salam Cikgu dan kwn2 lain. Boleh mulakan Francais Takaful. Modal yang cukup murah dan tiada tekanan. Hubungi saya untuk keterangan lanjut. 017-3303304 Hj Don.  
  29. Fazrin 11 - Wed 26/Oct/2016, 4:12pm
    salam cikgu, mulakan bisnes tanpa product... Bole buat secara part time/full time .. company berstatus MSC, client spt Zalora, Airasia, Lazada, Qatar Airways, agoda dan byk lg.. sedang meningkat naik di Malaysia.. Peluang untuk bangunkan & kembangkan syarikat sendiri..

    Call saya utk detail - 018-6656563
    whatapps - 019-4178993  
  30. Shafiq 74 - Tue 20/Dec/2016, 5:38pm
    Hebat en brad pitt..selalunya saya baca komen je tk suke reply..tp sy rs sy ptt kredit kt kamu..kata2 tu mmg sy terkesan dan mmg ada seorg dato pernah tegur sy perkara yg sama.. jgn fokus kelemahan tp fokus kekuatan..time kasih sgt3  
  31. Siti Nur Hanisah 2 - Sun 12/Feb/2017, 8:26pm
    mula2 malas nk baca komen yg panjang2 ni.. lepas tgk org duk komen psl komen brad pitt tu jd tergerak hati nk baca ..Then, lepas baca mmg terkesan ..mmg kene dgn hidup saya sekarang .. nak minta izin nak shared kat facebook .. tq :)  
  32. Naylee - Fri 28/Apr/2017, 9:22am
    JOM BUAT BISNES VENDING MESIN.. ANIK MASA 1 KE 2JAM SEHARI JE.. XDE STRESS2.. JOM PM SAYA KALU NAK BUAT.. TAPI KALU SAYA JADI TUAN TANAH KEDAUNG SY AKAN IKHLASKAN HATI UTK KERJA SAYA.. STRESS TU SBB HATI XIKHLAS.. MOOD DAH XDE.. SABAR DAH HILANG.. MUHASABAH DIRI BALIK BETOL X APA YG SAYA CAKAP..IF NEKAD NK BENTI..JOMBUAT BISNESS DGN SY.. KOMPOM XSTRESS! XIKHLAS PON XPE SBB DIA BUAT DUIT KAT KITA..

    0186602003  
  33. Lailatul Mubarakah Binti Surkan - Mon 15/May/2017, 4:58pm
    Dah 19 tahun kena pencen la tu  
Page 1   (Total 34 comments)
Your Comment:
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Shopping with Majalah.com Merchants

MagicBlu Ironing Pad
Price: RM 39.00
MHI Primero Concentrate Cordial
Price: RM 16.00
Snowcap Berhantu
Price: RM 10.00
Kryolan Supra Foundation Kod 2W
Price: RM 13.90
Caliph Kids Expert
Price: RM 60.00
Minyak Tok7 Booster
Price: RM 59.00
SUSU KAMBING SPIRULINA TOK' ALI 500G
Price: RM 45.00
Chicken Thigh
Price: RM 450.00
Kurung Adha
Price: RM 149.00
4-Seater Link Chair
Price: RM 1400.00
Telekung Annur Emerld Green
Price: RM 70.00
Winter Coat Limited Edition!! NW01 Plus Size 5XL
Price: RM 259.00
Sos Merah Sengkuang Calit Resepi Asli
Price: RM 22.00
Pisang Coklat
Price: RM 12.00
Rawatan Rambut Gugur - Herbal Hair Treatment Dari Korea
Price: RM 28.00