Mengapa Restoran Mamak Popular?
Dr Love - Thu 23/Nov/2017 7:54pm [Last Comment]
Apa yg menarik ttg Restoran Mamak? Survey.

Oleh: En Hambali Mukhlas
(FlushRush - Pembekal Peralatan Bilik Air dan Tandas)
https://www.facebook.com/flushrushmy/

1. Kerusi dan meja stainless steel
2. semua makanan ada
3. 24 jam
4. segala jenis roti ada dari pagi sampai malam
5. Order saja, siaapp.
6. Bayar di kaunter, cashier ready
7. Ruang agak lapang sbb tu biasa beroperasi di corner
8. Tahan kena maki hamun buat dekk je
9. Sebab persatuan dia kuat saling tolong menolong
10. mungkin sbb SOP nye yg lebih kurang sama dgn SOP fast food spt KFC..byk cawangan, menu pun sama je so rasa sama tak kira kat mana..tu yg buat kite pikir, gi kedai mamak je lah senang
11. it shows mamak tak kedekut dgn rempah yg diguna asalkan sedap
12. Ruang agak lapang sbb tu biasa beroperasi di corner
13. Kedai nya terang benderang. lampu banyak. senang nak nampak dari jauh
14. meriah xnmpak suram
15. kari yg pekat likat & penuh sumber garam dr peluh mamak
16. tarikan jenama mamak mmg power 😅
17. universal. cina, india, melayu, mat saleh, black, korea, cuma bangladesh saja anti dengan mamak (sbb mereka dtg dr rumpun yg sama)
18. Pekerja kedai mamak akan sentiasa bergerak kesana kemari walaupun tak de pelanggan, cuci meja berkali2 walaupun dah bersih, so kedai nampak hidup.
19. fasiliti yg lengkap .. tv besar / wifi / tandas / surau / plug / bilik aircond.

Hasil diskusi hangat berkenaan mengapa restoran mamak popular berbanding restoran melayu di whatsap group Thinktank Majalah.com

To join Click here:
https://chat.whatsapp.com/1YDm6GfpH2T2folc0oLTxS

Whatsap Group Thinktank Majalah.com

Niche: Diskusi Bisnes | Bisnes Restoran
     
  1. Dr Love - Thu 23/Nov/2017, 7:59pm
    kita selalu tertanya2 kenapa restoran mamak selalu penuh dan dikunjungi segenap bangsa. Apakah daya tarikan utama mereka?

    Kalau nak dikatakan menu, sebenarnya tiada menu yg betul2 menjadi sebutan buah mulut orang ramai... hanya menu2 biasa roti canai, mee goreng mamak, nasi campur serta gulai kari dll...  
  2. Dr Love - Thu 23/Nov/2017, 8:00pm
    perbincangan menjadi hangat dengan ahli2 whatsap group memberikan pendapat masing2. Senarai diatas adalah kesimpulan dari perbincangan tersebut.

    To join Click here:
    https://chat.whatsapp.com/1YDm6GfpH2T2folc0oLTxS
    Whatsap Group Thinktank Majalah.com

    Elakkan dari membuat spam dan menempel iklan bertubi2 di whatsap group kami ya :-). Iklan pendek sekali sebulan tak apa.

    Moderator kami garang mcm kucin hutan... kalau buat spam dia kick out hehehe..  
  3. Hambali Mukhlas 2 - Thu 23/Nov/2017, 8:12pm
    Santai kita lontar idea😊 terbukti model bisnes mamak berjaya. Kenapa perlu usahawan lain mengenepi kejayaan ini? Kita patut belajar dari mereka.  
  4. Narzri Nayan - Thu 23/Nov/2017, 9:08pm
    Minyak DHAB + GAMAT + BURUNG But-But. Pastinya Anda Tahu Kelebihannya. Dapatkan Sekarang Ditalian 013 5245 799. Sebotol Bernilai RM15 / 10ml.  
  5. Mohd Shahrin 5 - Thu 23/Nov/2017, 9:27pm
    Saya setuju dgn Saudara Hambali,cuma nak saya tekankan bangsa apa pun ramai yg pakar PHD(Pakar Hasad Dengki),tp part Melayu ni kekadang terlebih sedikut..Itu yg patut ditangani,baru bangsa boleh maju  
  6. Rehan 21 - Thu 23/Nov/2017, 11:13pm
    kita percukup bagi 25.Pendapat sahaja*:D
    20.mamak mmg ambil kesempatan dkt orng luar dng harga yng gila2
    21.kedai mamak yg dikatakan islam* tapi x bagi melayu tumpang berniaga sedangkan kedai kopi cina melyu boleh tumpang .
    22.pekerja kedai mamak yang ramainya dari india dan tidak berfasih bahasa melayu
    23. dapur kedai mamak yang memang tidak pernah bersih (motif niaga utk keuntungan)
    24.lain yang order lain yang sampai
    25.kari kepala ikan Rm600 . mungkin rempah diimport dari india*  
  7. Flavourist Clouds - Fri 24/Nov/2017, 8:20am
    Saya bersetuju dengan pendapat Rehan 21, ada orang yg berbangga malah turut ingin mrnjadikan mamak sebagai model perniagaan yg berjaya akan tetapi di satu pihak lain memandang sebaliknya. Ramai yg sudah mula peka dan sedar akan kesilapan yg mereka lakukan akibat berkunjung ke restoran mamak. Selain kotor, minyak dan bahan2 makanan yg diguna semula, pekerja asing yg berpenyakit, menggunakan pelaris berupa jin kafir, sikap tamak dan mementingkan keuntungan dan bangsa mamak oleh mereka telah membuatkan pengunjung berfikir secara bijak sebelum mengunjungi restoran mereka.  
  8. Azeme - Fri 24/Nov/2017, 8:57am
    ok la kita tau kedai mamak ni mmg popular dgn bisness makan nya, persoalannya skrg mengapa kita (orang islam berbangsa melayu) tidak menekankan tentang keaslian service makanan yang entah halal atau tidak. Tolong bagitau bagaimana hendak kita sahkan yang restoren mamak ni betul betul org islam muslim atau bukan muslim yg berlakon memakai kopiah la, meletakkan frame ayat ayat suci alquran la..sedangkan mereka tidak tau mengucap 2 khalimah syahadah.. tolong la bagi tips di ruang bicara ini. terima kasih  
  9. Mohd Zairy Moktar - Fri 24/Nov/2017, 12:57pm
    kopi kuda mai3 019 2343424  
  10. Flavourist Clouds - Fri 24/Nov/2017, 2:10pm
    Apa kelebihan kopi kuda ni Encik Mohd Zairy Moktar? Citer la sket.  
  11. Wahmarketings - Tue 28/Nov/2017, 12:56am
    Korang perasan tak kedai mamak tak kurang 40meja? Satu meja 4 kerusi? Aku selalu pergi mamak aku akan kira meja ada berapa unit. Kalau 40meja dengan 4 kerusi ada 160 tempat duduk. Kalau setiap tempat duduk tu order air suam 30 sen. Situ sahaja RM 48. Mamak tak untung kalau kita order roti canai 10 keping tapi mereka untung time Selangor lawan AC milan.
    Ada satu kedai mamak bodo shamelin perkasa caj teh o suam RM 1.50 tak smpai 1 tahun bungkus.  
  12. Mael 12 - Tue 28/Nov/2017, 9:24am
    saya ingin bertanya, adakah restoran mamak yg tumbuh bagai cendawan selepas hujan di Malaysia nie dipayungi oleh kaum cina? mohon pencerahan sahabat majalah semua...terima kasih.  
  13. Rijal 10 - Tue 28/Nov/2017, 11:03am
    Kedai mamak ni maju hanya krn 2 sebab 1} Servis cepat dan, 2} harga murah. Ada juga kedai mamak bungkus sbb nombor 2 tak ada. Banding kedai melayu nk tunggu makanan sampai berjam-jam. Bila kita tinjau kat dapur nmpk budak2 pekerja bersembang dan bergurau ketawa. Jadi kalau melayu nak bersaing dgn mamak pastikan pekerja berdisiplin dan beri perkhidmatan yg cepat. Tu je.  
  14. Dr Love - Tue 28/Nov/2017, 7:30pm
    Betul tuan Rijal, sangat susah nak dapat pekerja melayu restoran yg berdisiplin. Di kampung saya tokey restoran lebih sanggup pergi ke siam/golok/pattani utk mencari pekerja yg fasih bahasa melayu (loghat kelantan biasanya).. ada ramai pemuda disana yg tak ada kerja dan sanggup bekerja di msia dengan penuh disiplin.  
  15. Wan 431 - Wed 29/Nov/2017, 10:24am
    Kalau berpeluang, pergi berbual dgn tokey kedai mamak yang sporting untuk berbual2.... Mamak bukan fokus menyediakan makanan dan minuman, mamak fokus menyediakan tempat untuk orang melepak... Tengok sahaja kedai mamak, table banyak, kedai terang benderang, tv segenap sudut, malam bola ada projector lagi, wifi semua siap untuk orang guna tanpa segan silu... Ini yang mamak fokus... Kedai melayu, nak tgk makanan pon lampu kelam2, kedekut sangat nak terangkan kedai... Kalau kedai tomyam pulak, lampu warna warni menyakitkan mata padahal tak menerangkan kedai pon... Mamak semua lampu putih, siang hari pon lampu tu dibukaknye... Kedai panas siap ada kipas wap air lagi... Ni bisnes kedai mamak.. Nak kata makanan, orang jaga counter pon boleh lari kejap buat mee goreng, sebab diorang mmg asal boleh jer untuk sediakan makanan, bukan fokus diorang pon...  
  16. Accure 2 - Wed 29/Nov/2017, 1:21pm
    Ade 2 saja perkara yang perlu diperbaiki kalau kita nak maju dalam perniagaan restoran berbanding cina, india/mamak. Samada tuan2 nak buat restoran untuk pelanggan datang lepak minum2 ataupun family dtg makan2, dengan 2 elemen ni diterapkan, perniagaan restoran kita akan lebih berjaya Insya Allah.

    1. Sistem - Bila perniagaan diuruskan dengan adanya sistem, SOP, polisi dsb, tuan2 tak perlu risau masalah disiplin pekerja. Contoh mudah tgk pekerja2 di KFC, boleh kata hampir semua pekerja dari kaunter, dapur, sehingga penghantaran makanan adalah melayu. as long ade SOP dan pengurusan yg bagus, yg malas pon jadi rajin. Kadang-kadang pekerja jadi malas sebab tiada arahan jelas, dan kita kena anggap mereka lembu yang perlu dicucuk -cucuk hidungya. Sediakan senarai tugasan. Adakan sistem reward bulanan, bonus untuk pekerja cemerlang. Pastikan mereka tau tindakan yang bakal dikenakan sekiranya gagal mengikut SOP dan polisi. InsyaAllah, akan jadi lebih mudah untuk mengawal pekerja.

    Disiplin - Kalau tokey pon slalu lambat, slalu duduk2 saja, tak pandai beri arahan susah lah. Bila tiada di kedai mesti lantik pengganti untuk galas kerja sbg tokey di kedai, yang mana dia lah manager sebab dia yang akan manage kedai bila kita tiada. Kalau cina boleh ambil pekerja2 melayu untuk menguruskan restoran2 mereka, tiada alasan kita tak boleh.

    Berkaitan penyakit hasad dengki ni biasa dengar melayu je jadikan alasan meniaga lingkup. Saya pon hairan, bagi saya itu bukan punca melayu gagal, tapi sikap melayu mudah putus asa yang menyebabkan berniaga gagal. Benda2 mcm dengki, khianat ni asam garam dalam perniagaan di mana pun. Tapi beza kita dengan org lain contoh cina, diorg biasanya akan move on, atau rebuild semula bisnes mereka sampai berjaya.  
  17. Flavourist Clouds - Wed 29/Nov/2017, 9:39pm
    Saya setuju dengan komen dan pendapat Puan Accure 2, adalah komen dan pendapat yang terbaik setakat ini. Syabas Puan.  
  18. Accure 2 - Thu 30/Nov/2017, 12:32pm
    Tambahan 1 lagi elemen bisnes melayu perlu perbaiki ialah berkaitan rekaan hiasan dalaman kedai atau desain produk. Dalam kata lain imej bisnes yang biasa disebut branding. Tak perlu tengok mamak kerana kita hanya akan bermain2 di pentas lokal, ambil contoh rangkaian kedai kopi Old Town. Sy biasa pergi ke Old town dan sy perhatikan kedai mereka walapun tampak eksklusif tapi masih selalu penuh spt mamak. Kenapa? Kerana walaupun secawan kopi mereka hanya kopi biasa dan harga sekadar lebih sedikit drpd mamak, mereka memberikan nilai tambah yang sama dari segi suasana eksklusif dan kondusif spt Starbucks!

    Dengan sistem perniagaan kita akan JADI terurus, dengan branding perniagaan kita akan DILIHAT terurus. Dan sebab tu Old Town mampu pergi ke peringkat global dan mempunyai cawangan di Singapura, China, dan Australia dan bernilai ratusan juta ringgit.  
  19. Roziah Yahya - Tue 5/Dec/2017, 8:44pm
    Suami penah keje kedai mamak kat ipoh..

    Mmg waktu kerja x boleh duduk..
    Xde org pun kena berdiri..

    Makan kena makan ikut time..
    Makan benda yg diaorang bg shj..

    ....

    Kalau g kedai melayu
    Pernah terjadi kat diri sendiri
    Duduk dekat 15 min order x ambil
    Sebab duk ralit tgk tv

    Pastu suami gi sound
    Muka bengang jer ambil order

    Waktu order tu suami tanya
    Xleh bukak bola ker
    Ramai nak tgk bola ni

    Boleh akak yg kat depan tv tu ckp
    Dtg kedai makan.. Makan.. Bukan nk tgk tv

    Adeh..

    ------

    Satu lg kedai mamak ni
    Memang harga mahal
    Tapi.. X kedekut..
    Nasi mcm bukit
    Lauk banyak
    Padan dgn harga  
Page 1   (Total 19 comments)
Your Comment:
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.