Mencari Konsultan Peniagaan - Kedai Frozen Food
Pelepah - Fri 6/Jul/2018 12:39pm
Saya memerlukan khidmat nasihat atau mentor untuk pembukaan kedai frozen food.

Niche: Diskusi Bisnes | Produk Sejuk Beku | Konsultan Perniagaan
     
  1. Uchoose 2 - Wed 11/Jul/2018, 5:25pm
    Kedai frozen ni margin dia kecil sgt dan kita pun xdpt nak bersaing dengan kedai besar.
    Harap pelbagaikan lah lain-lain jualan.  
  2. Linkman - Thu 12/Jul/2018, 11:06am
    Ya.. pelbagaikan jualan hampir kpd kedai runcit.

    Kedai runcit punya margin untung sekitar 18-25% sahaja... bergantung kpd barang jualan jenis margin tinggi atau margin rendah yg laris disitu. Barang margin rendah mcm rokok, newspaper, magazine.. barang margin tinggi mcm air tin, air minuman, jajan2 popular dll..

    Saya pernah lihat kedai frozen (jual produk2 bisnes burger, dan produk2 gerai roti john) boleh survive walaupun jenis barang yg dijual tak banyak, hanya fokus kepada keperluan peniaga.

    Kemudian saya lihat kedai runcit seorang Myanmar ni nama dia Saleeem.. (kahwin dgn orang malaysia jadi dia boleh buka kedai secara sah).. dia buka kedai runcit sebelah kedai minimart milik Cina yg memang besar dan lengkap..

    So macamana dia boleh survive...? setelah memerhati selama beberapa tahun baru saya tahu...

    1) dia fokus kpd barang2 basah & ayam, ikan dll
    2) Juga sayur2an segar
    3) dan hantar gas sekali

    Rahsia besarnya adalah... dia bagi HUTANG... ya.. dia bagi hutang.. setiap awal bulan.. berderet pekerja2 kilang datang beratur.. bayar hutang... masing2 pegang buku kecik 555

    Lepas tu.. dia tak kisah hantar barang ke rumah2 di sekitar.. order pakai telepon shj.. walaupun beli seekor ayam je.. dia hantar jugak... dia lebih utamakan customer servis... jaga hati pelanggan.

    Risiko yg dia kena tanggung amat tinggi.. tapi itu cara utk dia menang pelanggan.......  
  3. Pelepah - Fri 13/Jul/2018, 3:19pm
    terima kasih kepada uchoose 2 dan linkman kerana nasihat yang dan idea yang baik, Saya masih memikirkan lagi jenis perniagaan apa yang boleh dilaksankan tanpa perlu saya ada di kedai.  
Page 1   (Total 3 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.