Mencari Konsultan Peniagaan - Kedai Frozen Food
Pelepah - Fri 6/Jul/2018 12:39pm [Last Comment]
Saya memerlukan khidmat nasihat atau mentor untuk pembukaan kedai frozen food.

Niche: Diskusi Bisnes | Produk Sejuk Beku | Konsultan Perniagaan
     
  1. Uchoose 2 - Wed 11/Jul/2018, 5:25pm
    Kedai frozen ni margin dia kecil sgt dan kita pun xdpt nak bersaing dengan kedai besar.
    Harap pelbagaikan lah lain-lain jualan.  
  2. Linkman - Thu 12/Jul/2018, 11:06am
    Ya.. pelbagaikan jualan hampir kpd kedai runcit.

    Kedai runcit punya margin untung sekitar 18-25% sahaja... bergantung kpd barang jualan jenis margin tinggi atau margin rendah yg laris disitu. Barang margin rendah mcm rokok, newspaper, magazine.. barang margin tinggi mcm air tin, air minuman, jajan2 popular dll..

    Saya pernah lihat kedai frozen (jual produk2 bisnes burger, dan produk2 gerai roti john) boleh survive walaupun jenis barang yg dijual tak banyak, hanya fokus kepada keperluan peniaga.

    Kemudian saya lihat kedai runcit seorang Myanmar ni nama dia Saleeem.. (kahwin dgn orang malaysia jadi dia boleh buka kedai secara sah).. dia buka kedai runcit sebelah kedai minimart milik Cina yg memang besar dan lengkap..

    So macamana dia boleh survive...? setelah memerhati selama beberapa tahun baru saya tahu...

    1) dia fokus kpd barang2 basah & ayam, ikan dll
    2) Juga sayur2an segar
    3) dan hantar gas sekali

    Rahsia besarnya adalah... dia bagi HUTANG... ya.. dia bagi hutang.. setiap awal bulan.. berderet pekerja2 kilang datang beratur.. bayar hutang... masing2 pegang buku kecik 555

    Lepas tu.. dia tak kisah hantar barang ke rumah2 di sekitar.. order pakai telepon shj.. walaupun beli seekor ayam je.. dia hantar jugak... dia lebih utamakan customer servis... jaga hati pelanggan.

    Risiko yg dia kena tanggung amat tinggi.. tapi itu cara utk dia menang pelanggan.......  
  3. Pelepah - Fri 13/Jul/2018, 3:19pm
    terima kasih kepada uchoose 2 dan linkman kerana nasihat yang dan idea yang baik, Saya masih memikirkan lagi jenis perniagaan apa yang boleh dilaksankan tanpa perlu saya ada di kedai.  
  4. Azim312 2 - Mon 30/Jul/2018, 6:22am
    Ada betulnya kata LinkMan tu..HUTANG / BIL TO BIL utk tawan hati pelanggan.. tapi encik kene ingat juga jangan sampai kita tiada duit utk pusingan modal..lain kalau capital encik besar..

    saya kongsikan sedikit PERMULAAN pengalaman saya sebagai seorang stokis/pengedar makanan Frozen Foods..

    Alhamdulilah bertahan dari 2012 sampai sekarang.. okay pada awalnya saya reseach jenis product..contohnya dari segi permintaan yg tinggi, dimakan oleh semua golongan muda/tua.. dan paling penting margin permintaan dari customer.. saya pilih OTAK2 DAUN / OTAK2 POPIA..

    ada jugak terpikir nak sewa kedai / beli freezer.. tapi bila difikir2 balik..pada awalnya TIDAK PERLU.. saya hanya bermodalkan membeli product untuk sampling kepada customer2 yg saya List kan..

    Dari segi Marketing utk OTAK2 DAUN saya masuk di kedai2 makan kebanyakan kedai tomyam Melayu dan Thailand.. kalau mamak payah sikit,sebab biasanya dia suruh kita bukak dan pasang budak..

    Dan untuk OTAK2 POPIA pula saya masuk di Sekolah2 Rendah & Menengah (biar pelajar yang ramai)...ada setengah pengusaha kantin yang nak sekali dua , OTAK2 DAUN & OTAK2 POPIA..bonus!!

    Ok dari segi marketing pula..utk OTAK2 DAUN saya beli portable dapur, senang nak bawa dan bakar terus bagi tokey rasa.. utk OTAK2 POPIA pula isteri saya gorang siap2 dirumah dan saya letak dalam polistrien box bagi sentiasa panas..

    Alhamdulilah dengan rezeki Allah dan doa isteri dan juga rezeki anak2.. saya supply 12 buah sekolah, 13 kedai makan, mydin Subang dan Semenyih, TMG indera mahkota..

    Last saya nak kongsikan dari segi pembayaran dan penghantaran.. saya hadkan minimum order utk delivery pada KOD2 KAWASAN yg saya tentukan.. dan dari Segi pembayaran pula saya hanya akan bagi hutang maksimum 3-4 hari sahaja.. cuma supermarket sahaja consignment..

    Bagi pendapat saya.. saya akan bergerak utk cari market dahulu dan kemudian baru bukak kedai....  
  5. Linkman - Wed 8/Aug/2018, 7:02pm
    bercakap pasal otak2.. saya share pengalaman makan di bangi. Di area bangi/seri putera ada banyak kedai chicken chop rm5.. (bajet hehe..)

    Saya pun try... tapi sementara menunggu makanan sampai, bro jual otak2 datang bagi bekas ada 5 keping otak2... RM singgit satu... panas2... harummm baunya..

    Kita ni pun menelan la air liur... dan sebab lapar.. ambik la satu try.. sedap pulak (tengah lapar semua benda sedap).. satu... satu.. habis semua 5... nasib baik dia tak letak 10... kalo tak hangus rm10 mkn otak2 je...

    taktik hidang bekas otak2 depan mata, tak-ambik-takpe-tapi-tahan-la-perut-korang-kalau-sanggup ni.... memang effective..  
  6. Mofar88 - Wed 8/Aug/2018, 7:15pm
    kami berminat untuk membekalkan cheezy box yg mendapat sambutan sekarang bersama jus mangga kualiti import...

    0173843963  
  7. The Dobby Malaysia - Fri 17/Aug/2018, 5:51am
    Bisnes frozen ni pasaran agak tinggi dan x kurang juga pesaing..kita dpt tgkk big player industri makanan pun dah mulakan bisnes frozen ni..sy boleh cadangkan kalau utk model bisnes ni..cuba buat skali pakej perniagaan..sebagai contoh buat karipap frozen..jenama tuan sndiri..dan bantu usahawan lain yg boleh mniaga produk frozen tuan ni di tepi jalan secara panas2..atau satu lg cara adalah dgn setup sistem agent utk produk frozen ni..calculate margin yg sesuai utk tuan dan juga agent..win2 situation la..jgn nak kaya sorg..agent kaya kita raya..hehe..selain tu boleh juga cuba dptkan link dgn student oversea sbb ramai juga antara mereka ni yg ketagih makanan malaysia utk tempoh yg agak lama  
  8. Nm Afaff Enterprise 2 - Thu 25/Oct/2018, 12:07pm
    saye setuju dgn the dobby malaysia...cuma bergantung kepada usahawan2 yg lain tu...sbb deme klu bleh nk margin 50%..tu yg pening..sye pnh buat yg sistem the dobby ckp akhirnya berkubur..haha..so skrg sye lone ranger..skrg ni tgh memikirkn cara untuk mendapat keuntungan secara berjamaah..  
Page 1   (Total 8 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.