Memerlukan Bantuan Berkaitan Ahlong
Zalifah2787 - Sat 7/Apr/2018 1:11pm [Last Comment]
saya iffa dr pj.. memerlukan bantuan khidmat mahupun pertolongan.. bagi menyelesaikn masalah ahlong andai kata kawan2 disini boleh membantu.. amat dihargai.. sy membuat pinjaman 1k.. dapat 700 shj.. tapi sudah membuat bayaran sebanyak 2100 secara tunggakan utk memanjang kn bulan.. sekira nya mahu selesai perlu bayar 1300.. dan sekarang sy nk bayar 1300.. tetapi pihak ahlong tidak mahu terima.. dia mahukn 5000 pulak utk settle.. sy dah buntu sbb dia dah kacau mak dan abang sy.. mcm mana nk buat.. sy takde 5000 tu.. sy ade 1300 je.. nk settle kn kes.. sesiapa boleh bantu boleh email sy hafilazrunakasia@gmail.com

Niche: Diskusi Tuntutan Dan Tribunal
     
  1. Rohanis - Sun 8/Apr/2018, 8:38am
    Call pihak PPIM, yusof azmi crew.. ni pnyelesaian ahlong  
  2. Humaira 2 - Wed 11/Apr/2018, 11:14am
    masa buat pinjaman ada buat semakkan syarikat tu tak? melalui kpkt?jika mereka berdaftar boleh buat aduan kepada KPKT (http://www.kpkt.gov.my/)  
  3. Nouvo Girls - Wed 11/Apr/2018, 4:11pm
    nasihat sy pergi buat report dlu then trus bt aduan kpd ppim...Insyallh ppim akn tolong..jgn tngguh kn lg..nti lg puan ssh sb dorg dh brni kcau mak n abg puan.  
  4. Mbhsind - Thu 12/Apr/2018, 9:35pm
    Salam saudari, kalau saudari perlu pendapat segera utk emailkan ke saudari kebiasaannya tiada siapa yg akan email. Seeloknya berurusan di sini sahaja.

    Pada pendapat sy yang mana sy selalu berurusan dengan pihak mereka ini, mereka tidak suka digelar ahlong kerana ada lesen perniagaan dan lesen pinjaman wang dr pihak kementerian. secara ammnya mereka sah brrniaga. Kita pula meminta bantuan mereka kerana urusan amat simple dan cepat. Cuma kadang2 ada dokumen yang pelik2 diperlukan sehingga ke ambil gambar muka kita dengan telefon bimbit mereka. Ini kerana mereka khuatir kita yang tipu mereka. Mereka pun banyak.yang kene tipu dengan peminjam yang licik. Ada yang berani sampai money lender pun diugutnya.
    Secara ammnya, mereka ini berniaga sama seperri org lain cuma perniagaan mereka melibatkan wang ringgit dan interest sebagai keuntungan mereka. Macam2 formula dan kaedah dibuatnya supaya caj dan interest nampak rendah tetapi apabila melibatkan masa panjang ianya sebenar hampir atau lebih 100% bayaran semula. Ini sudah dibentangkan ke peminjam, dan sessi nego akan berlaku sehingga mendapat pwrsetujuan kedua belah pihak. Jika peminjam bersetuju maka beberapa surat disediakan namun tidak boleh diambil atau diambil gambar. Mereka lebih selesa simpan dipejabat. Duit pula akan diterima dengan pantas beberapa jam sahaja walaupun melibatkan puluhan ribu.
    Dengan kesenangan transaksi yang diberikan oleh mereka ini, mungkin patut caj yang dikenekan tinggi. Peminjam pun boleh berfikir tak masuk akal setakat 4-5 dokumen dan beberapa panggilan pengesahan, pinjaman dah lulus dan dapat terus ke dalam akaun.
    Untuk bayaran pula peminjam perlu membayar ikut amount yang dipersetujui bersama, bukan secara paksaan. Maka jika ada yang tidak dapat bayar, lari dan menangguhkan bayaran atas sebab2 tertentu, sy rasa bank pun tak nak terima alasan peminjam. Yang penting peminjam perlu bersemuka dan susun semula bayaran. Mereka tidak ganas, ada sebab mereka menggugut bukan2. Mereka pun mencari makan. Lesen pun boleh ditarik kalau peminjam komplen ke pihak kpkt. Kadang2 kita perlu lihat kesalahan dipihak mana baru kita tuding jari.
    Walau apapun cuba susun semula perbelanjaan dan jangan mudah pinjam dengan mereka kerana sebulan dua anda ok, bulan berikutnya siapa tahu kita tidak mampu bayar. Cuba pinjam dengan kenalan, saudara dan trend masa kini perniagaan sambilan utk menambahkan pendapatan.  
  5. Hijrah 6 - Thu 3/May/2018, 8:11am
    zalifah cuba rujuk ke PPIM mungkin boleh membantu  
  6. Mohd Azlan - Mon 7/May/2018, 11:59am
    puan.. blh tau syarikat loan mana puan apply?  
  7. Aryan Tuah - Wed 9/May/2018, 8:35pm
    Saya pun ada masalah dengan ahlong ni. Puncanya nak buat belanja harian. Mula dengan satu along ke along yg lagi satu. Sebab nya along2 ni tuntut bayaran secara mingguan. Pinjam along dua untuk bayar along satu. Sebab akan ada aje yg offer rolling selagi quota kita ada. Dan kita pun senang nak bayar. Masalahnya sekarang quota saya dah penuh. Dan saya dah sangkut untuk buat bayaran pada beberapa org along. Bila x mampu bayar duit denda dikenakan sebanyak RM500 sehari. Ini yg membuatkan saya rasa macam nak mati.
    Tolonglah saya buntu. Saya tau saya dh buat silap. Tapi saya x ada jln lain selain meminjam mereka. Pinjam kawan dan saudara x ada siapa yg bagi.
    Tolong x tau nak pergi mana dah.
    Pernah mintak bantuan NGO tapi mereka perlukan duit pendaftaran yg agak tinggi. Kalau x bayar file kes sukar dijalankan. Macamana tu??  
Page 1   (Total 7 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.