Masalah Budak Zaman Sekarang
Nabil Idraki - Thu 21/Apr/2016 12:11pm [Last Comment]
Dah tau tgh menganggur, dah tau susah cari keje. Orang offer keje, tak minat la, takde mase la, tak kena ngan job scope la, masuk keje awal sangat, gaji sikit. Susah takde transport, takde tmpt tinggal. Manje sangat plak korang. Aku dulu cari keje, jalan kaki pegi lrt, sempit, bangun awal, jalan kaki lagi gi office. Buat part time malam and weekend. Takde pon nk merungut. Korang ingat korang ade degree and diploma, darjat tinggi la? Gaji tinggi la? Aku pon ade degree, tp takde la apply keje siap nk gaji tinggi2. Start dari bawah gak. Korang ingat jadi bos terus ke ngan kelayakan korang tu? Aku dulu keje, ade degree, bos aku sijil je. Tp care die buat keje, experience die. Lagi bagus dr budak belajar tinggi ni. Kalau rase ngan qualification korang tu boleh korang memilih kerja, good luck aku ucapkan. Terime kasih.

Niche: Diskusi Kerjaya | Jobs & Vacancies in Malaysia
Shopping di Majalah.com!
Portal jualan 'Dari Peniaga Malaysia untuk Rakyat Malaysia'

Innovative and Creative in Dealing With Business Disruption
Invitation to JPMI International Exhibition 2017
10-12 Dec 2017 in Bali Indonesia
     
  1. Manawc - Thu 21/Apr/2016, 2:14pm
    yaa...aku sokong!!!...nak senang kene susah...nak kaya blajar dari miskin...nak kenyang kene berlapar...nak maju kene usaha....nak rajin buang malas...nak duit mestila kene keje... dan nak berjaya jangan asik merungut dengan apa jua kerja halal yang dilakukan... selamat berjaya  
  2. Nur 800 - Sat 23/Apr/2016, 10:14am
    yes..stuju  
  3. Luqmanhasan - Sat 23/Apr/2016, 8:26pm
    amik SL1M  
  4. Munirah 4 - Thu 28/Apr/2016, 3:39pm
    peluang menambah pendapatan mggunakan simkad tone excel... Pendapatan ni dapat BERTERUSAN. Org topup tiap2 bulan sebab org sentiasa guna handphone.

    Ini yg selalu disebut pendapatan pasif.

    ''''Buat kerja sekali, dapat berkali2''''

    cuma ajak mereka tukar simkad sekali sahaja, tapi setiap kali dorg topup kita akn dibayar komisyen sehingga akhir hayat mereka menggunakan simkad itu

    WASAP 0164767864  
  5. Wahmarketings Com - Sat 30/Apr/2016, 11:07pm
    korang yang ada degree dan sijil ni hanya buah catur org atasan je utk buat duit...kira korang ni ''barang'' siap. buleh guna ke tidak wallahualam.

    inilah penghambaan zaman baru. dalam keadaan kita jadi hamba dunia dalam keadaan kita x sedar dan x perasan.. manusia dimomokkan dengan sekeping kertas bertulis ''ijazah'' ''diploma'' kununya menjamin masa depan dan dapat keje. bule hidup senang. siapa punya keje ni?

    musuh islam.

    padahah di negara barat sana budak budak mereka sebagai cth Bill Gates (pemgasas microsoft) dan markzulkerberg( pengasas facebook) dua dua ni drop out college....last last dua orang ni buat apa?

    senanng cakap. metaaliti dan minda kita menentukan kita nak jadi apa dan siapa.

    aku ni bukan bernasib baik macam korang ada degree. ada sijil. ada diploma. aku ada masalah sedikit dengan pembelajaran dalam kelas. sekaligus SPM aku teruk jugaklah. subjek math 8e english 7d

    so aku dapat masuk politeknik. tapi aku cuma tahan satu sem. aku siap lari dari poli time tu lepas exam. . lepas habis cuti sem aku x sambung belajar. aku keje kat kedai cina xyz . tiba tiba tahun 2009 recission berlaku ... kedai cina xyz bungkus tak boleh survive.....so experience aku dari situ aku buat sendri....



    kepada sesiapa yang x nak sekolah atau x minat belajar aku nasihatkan korang belajar mandarin.korea.jepun atau arab. bidang bahasa ni demand sangat kuat dan korang boleh demand gaji. kenapa buleh demand gaji? pasal korang antara 1 dalam 1000 kat malaysia ni. korang xde saingan.  
  6. Faizfarhan 9 - Wed 11/May/2016, 7:23pm
    Aku sependapat dgn tt. Dalam idup nak tak nak, akan ada masa susah gile sampai tahap x pikir tuhan dah.. nauzubillah.. tapi kalau anak muda ni xnak rasa susah sekarang, takut2, akan rasa susah kemudian.. aku ni pun ngaji master pn ngah sangkut semata-mata mencari duit berniaga tepi jalan, bazar, bootsales etc.. tapi tt lg terbaik..  
  7. Mohamad Fadzli 4 - Mon 23/May/2016, 10:28am
    Well said, really hope that fresh grade tolong baca post discussion ni.

    Im really dissapointed at the attitude of some fresh grade yang apply dalam kerja sekarang ni. Seriously dissapointed.

    Do you know adab & sopan ketika apply kerja?
    Mentang2 dah ada whatsapp boleh pula tanya soalan2 pada bakal majikan.
    ''Gaji berapa?'' - soalan paling sensitif.
    it should be the last question to be asked not the first.

    Belum lagi masa datang interview:
    jawab telefon
    duduk goyang2
    minum air
    tak bawa resume & related docs

    Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu Akbar.

    Mohon pihak Universiti,Kolej dan yang sewaktu dengan nya, tolong terapkan persediaan memohon pekerjaan.

    Agreed with Tuan Nabil, zaman dulu nak kerja, staff yang usaha untuk kerja bukan minta itu ini.

    Ingat ya adik2, setiap kesusahan akan disusuli kesenangan. - Janji Allah tu

    Wallahu A'lam  
  8. Nur Syafiqah 20 - Mon 6/Jun/2016, 8:27pm
    Saya baru habis belajar diploma di ipta. Last semester memang ada diterapkan pasal persediaan untuk alam kerjaya tetpi kebanyakan dari kami tak peka alasannya ingin sambung belajar.  
  9. Siti Zauyah - Fri 10/Jun/2016, 12:51pm
    Ada setengah tu belum interview lagi dah demand.. Kerja nak office hr je .. 9--5. monday to friday.. Nak cuti saturday and sunday. Kalau I jd majikan , yg demand yg dpt 4 flat pun I tak panggil temuduga. Yes.. its good ada paper qualification. Tetapi sekeping scroll belum tentu menjadi penentu kejayaan dalam kehidupan. Kita kena always stay positive insyallah..Bila stay positive semua masalah menjadi mudah..tak akan ada demand2 ni atau memilih kerja...orang yang stay positive vision nya very far...  
  10. Wrg 2 - Sat 8/Oct/2016, 10:28am
    ya saya sokong,ade interview fresh grad,pergh gaji nk 2k kot permulaan,sy dulu pun ade degree gaji ikut SPM,sbb lps grad nk sgt pengalaman jd terima je,bdk sekarang ni memilih padahal bkn ade pengalaman pun,demand je lebih,ingt ade diploma/degree trus hang blh jd boss ke?mimpila!!lainlah lau korang ank org kaya raya boleh lah jdi boss dgn company sendri!geram plak sy  
  11. Noreen 15 - Fri 21/Oct/2016, 4:49pm
    iye budak zaman sekarang ni mengada-ngada...kalau ada degree masters tu kira dah terror dah sampai tak payah beradab. tak nak bersusah sebelum bersenang. boleh demand lak nak gaji berapa. outputnya belum tentu lagi pun. kalau camni lah gayanya memang berkurun la ko jadi pencari keje aje..kejenya tak dpt2. sibuk salahkan majikan nak yg berpengalaman, tapi dah perangai ko masa dtg interview pun perasan bagus je. baik majikan bolayan pun...tahu nak keje senang lepas tu ko balik yang menyusahkan majikan...memang tak ke mana laa...  
  12. Fadzil 99 - Thu 3/Nov/2016, 3:53pm
    Budak2 skrg lahir2 jeh..mak ayah dah ajar main ipad ...mkn restoran mewah paling korok pun kfc pizza..puluh2 jgak la nk mbayo kat cashier....naik kete aircond..dok umah teres....kecik2 dah asa smartpone bley wechat n main tenet...p sekolah naik bas..tak pun makayah akan curik2 kuar opis nk p amik anak or nk antar p sekolah katanyer..kecik2 dah ada baby sitter kat taska....

    so tak pelik la kalo diaorg nih lembik...comfort zone...manja...tak berani susah..demand...mengada2...sbbnyer....???

    kita2 yg mendidiknyer begitu ...  
  13. Heirman67 - Tue 14/Mar/2017, 8:25pm
    Fakta yang Betul.. Bukan Auta


    JawatanKosong bagi golongan yang betul2 memerlukan pekerjaan.
    Insyaallah saya sedia membantu
    Area puchong,USJ and Kota Kemuning Shah Alam
    Call saya more info 012-2368236 Aiman
    Pekerjaan di restaurant  
  14. Muhamad Hamidi - Thu 17/Aug/2017, 6:07pm
    zaman korg dulu x de PTPTN...yang ader JPA ja...tu pun klu kelulusan SPM cemerlang, bole la apply tajaan JPA..x pun yg dapat tu guna, kabel beso.....TAPI zaman la ni, dengo dapat surat je dapat nyambung belajo kat Universiti Awam@Universiti Swasta dah dapat PTPTN walaupun result SPM nan adoo.....ntah la....matilanak oii  
Page 1   (Total 14 comments)
Your Comment:
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Shopping with Majalah.com Merchants

SUSU KAMBING ASLI STICK (25G x 20)
Price: RM 43.00
T-shirt Just Kick It
Price: RM 37.50
Design Logo Berkualiti Khusus untuk Perniagaan (Branding)
Price: RM 500.00
Jubah Mellisa Dusty Pink
Price: RM 140.00
Pink Pearl Serum 15 ml Penawar Jerawat Jeragat
Price: RM 129.00
Caliph Kids Expert
Price: RM 60.00
Close Couple Washdown Water Closet
Price: RM 350.00
Thelly's Tulip Cotton - Red
Price: RM 150.00
Khidmat Tanam rumput, Potong Rumput, Meracun rumput / lalang, Potong pokok dan bina Gazebo
Price: RM 1.00
MagicBlu Ironing Pad
Price: RM 39.00
Ricoh Remanufactured Mpc3300
Price: RM 2800.00
Forever Aloe Bits N Peaches
Price: RM 90.00
Ezygo Penampal Tayar Bocor
Price: RM 39.00
Winter Coat Limited Edition!! NW13 Plus Size 5XL
Price: RM 259.00
Olive House' Extra Virgin Olive Oil (Pati Minyak Zaitun) [250ml]
Price: RM 49.90