Lesen Pelancongan
Zaba Bin Alias - Mon 8/May/2017 2:57pm
Bagi mereka yang mahu menjalankan perniagaan agensi pelancongan, mereka perlu memohon kepada pihak Kementerian Pelancongan (Motac) bagi mendapatkan Lesen Perniagaan Pengendalian Pelancongan / Agensi Pengembaraan (TOBTAB). Bagi yang mahu menjalankan perniagaan membawa pelancong ke destinasi dalam negeri tidak kira pelancong yang di bawa itu pelancong tempatan atau luar negara mestilah memohon lesen Inbound manakala bagi yang mahu membawa pelancong dari Malaysia ke luar negara perlulah mempunyai lesen Outbound.

Walaubagaimanapun pada ketika ini pihak Motac meletakkan syarat bagi mereka yang ingin memohon lesen Outbound perlulah terlebih dahulu mengoperasikan agensi pelancongan berlesen Inbound selama setahun terlebih dahulu . Selepas itu barulah boleh memohon untuk lesen Outbound. Bagi yang mahu menjalankan perniagaan Pakej Umrah pula, syarikat tersebut mestilah mempunyai lesen Outbound DAN memperoleh kelulusan Majlis Kawal Selia Umrah Motac bagi menguruskan pakej Umrah.

Bagi mereka yang ingin menjalankan perniagaan Kereta Sewa Dan Pandu perlu memperoleh lesen Inbound dari pihak Motac terlebih dahulu barulah boleh memohon kepada pihak SPAD bagi mendapatkan permit Kereta Sewa Dan Pandu tersebut.
Untuk memohon lesen pelancongan atau dikenali sebagai lesen Perniagaan Pengendalian Pelancongan / Agensi Pengembaraan (TOBTAB) , mereka yang berhasrat perlulah ;

1 . terlebih dahulu menubuhkan syarikat sdn bhd. Syarikat sdn bhd ini pula perlulah mempunyai nama yang menunjukkan perniagaan berkaitan pelancongan . Contohnya seperti ABC Travel & Tours Sdn Bhd, DEF Holidays Sdn Bhd atau seumpamanya. Di dalam M&A syarikat pula perlu menyebut perniagaan syarikat tersebut adalah perniagaan berkaitan pelancongan . Modal berbayar syarikat pula adalah mengikut ketetapan yang ditetapkan oleh pihak MOTAC mengikut lokasi pejabat tempat kita akan beroperasi kelak.

2 . Setelah sykt sdn bhd ditubuhkan, kita perlulah menyiapkan kertas kerja permohonan yang mengandungi perkara-perkara yang dikehendaki oleh Motac. Deraf Pakej pelancongan juga perlu disertakan bersama kertas kerja ini selain resume serta sijil-sijil akademik dan pengalaman berkaitan pelancongan pemegang saham dan lembaga pengarah juga perlu disertakan.

3 . Setelah siap disediakan kesemua dokumen tersebut, kita perlu memuatnaik dokumen-dokumen it uke laman web permohonan iaitu www.spip.gov.my. Semua perkara yang perlu kita hantar untuk permohonan ada disebutkan dan disediakan ruangan khas untuk memuat naik dokumen yang telah kita siapkan. Jika dahulu kita perlu membeli borang 9,24,49 dan M&A dari SSM secara fizikal dari SSM dan muat naik dokumen tersebut…sekarang kita telah pun disediakan satu ruangan khas dalam sistem tersebut yang membolehkan kita membeli borang tersebut secara online dari SSM dan terus dieksport ke laman spip ini bagi kegunaan motac untuk permohonan kita ini.

4 . Setelah siap kita muatnaik kesemua yang berkaitan ke laman tersebut, kita perlu juga menghantar dokumen-dokumen yang kita muat naik tersebut secara fizikal ke pejabat Motac Negeri dimana kita ingin beroperasi. Sertakan Wang Pos RM 100 iaitu Fi Proses dan susun dokumen tersebut baik-baik. Buat satu Cover letter serahan dokumen tersebut untuk di aku terima atau acknowledged oleh pejabat berkaitan.

5 . Seterusnya kita tunggu sahaja makluman dari pihak Motac samada lulus atau tidak. Surat Kelulusan akan di hantar ke alamat Setiausaha Syarikat anda. Surat Kelulusan bukan lesen ya..kita perlu laksanakan apa yang diarahkan dalam surat kelulusan bagi membolehkan Motac mengeluarkan lesen.

6. Kita perlu mendaftar dengan Persatuan Pelancongan yang diiktiraf Motac spt Matta contohnya, kita perlu mendaftar mengikuti kursus TTMC yang biasanya dianjurkan secara centralised oleh ATTIM ,yang ditauliahkan oleh Motac. Lepas tu dalam tempoh 2 bulan dari tarikh kelulusan kita perlu sediakan premis . Kesemua sijil dan gambar premis perlu di hantar ke Motac. Setelah itu Motac akan dating periksa premis kita.

7. Setelah segalanya ok barulah Motac akan keluarkan lesen.

Segala yang saya terangkan di atas adalah berdasarkan pengalaman. Saya menawarkan perkhidmatan menyediakan kertas kerja dan juga membantu dalam proses submission permohonan mengikut peraturan dan tidak terlibat dalam perkara yang menyalahi peraturan. Saya BUKAN Agen atau wakil yang dilantik oleh MOTAC dan sepanjang pengetahuan saya tiada agen atau wakil seumpama itu dilantik oleh pihak MOTAC. Perkhidmatan saya lebih kepada jurugegas kepada anda yang kesempitan masa untuk berurusan menyediakan kertas kerja atau penghantaran permohonan atau lain-lain sebab yang anda tak mahu buat permohonan sendiri….sama lah seperti khidmat jurugegas yang lain submit permohonan MOF , CIDB , PKK dll….
Jika anda perlu khidmat saya hubungi saya di talian 012 675 3757 (Za’ba) .

Niche: Bisnes Pelancongan | Diskusi Bisnes
Video: Pinjaman Berlesen Kuala Lumpur

Top Pioneer Capital Sdn Bhd menawarkan pinjaman dengan kadar faedah 1.5% mengikut akta yang telah ditetapkan. Datanglah untuk mendapatkan khidmat nasihat secara percuma.
   
 1. Hadi33 - Wed 14/Jun/2017, 1:05am
  Tolong fwd details dan harga perkhidmatan ke hadiaziz33@yahoo.com  
 2. Budget Advertising 2 - Thu 10/Aug/2017, 3:02pm
  saya nak tahu detail dan harga perkidmatan tuan? email ke mohdnazrimj@gmail.com  
 3. Wan75 6 - Fri 29/Dec/2017, 6:33pm
  Sila emel info lanjut kepada rarahim75@gmail.com. Tks.  
Page 1   (Total 3 comments)
Your Comment: (max 1000 characters)
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.