Latarbelakang Forum Majalah.com
Forum Moderator - Thu 16/Oct/2014 7:34pm [Last Comment]
Salam Ahli-ahli forum yang dihormati sekelian. Berikutan beberapa pertanyaan email yang kami dapat berkenaan forum majalah.com, disini kami maklumkan latarbelakang berkenaan forum ini.

1. Boleh ceritakan sedikit tentang latar belakang majalah.com?

Idea menubuhkan forum utk peniaga malaysia berkumpul wujud pada 1998 oleh sekumpulan bekas pelajar universiti di Malaysia. Akhirnya Majalah.com berjaya ditubuhkan pada 1999 tetapi terpaksa ditutup pada 2001 kerana kekurangan dana. Pada Januari 2007 majalah.com dilancarkan sekali lagi tetapi tidak aktif. Pada tahun 2010 majalah.com mendapat bantuan dari ahli DPMM Putrajaya dan syukur kami berjaya mengumpulkan sejumlah peniaga Malaysia utk berinteraksi di forum ini.

2. Apakah perisian yang digunakan di majalah.com

Perisian yg digunakan adalah perisian open source Wordpress (Php, Mysql, Linux) yang dibina pada 2007. Kelebihan menggunakan Wordpress adalah kami boleh memastikan perisian forum ini boleh dikawalselia (maintain) oleh kebanyakkan webmaster di Malaysia.

3. Siapakah admin majalah.com?

Majalah.com kini digerakkan oleh individu2 dari DPMM Putrajaya dan mendapat nasihat dari kumpulan peniaga Industri Franchise di Malaysia. Kumpulan perintis pada 1998 dahulu tidak aktif lagi dan telah beralih ke industri lain. Kini pengurusan dan halatuju majalah.com di bawah naungan ahli-ahli yang memegang jawatan semasa di DPMM Putrajaya.

Untuk menyertai group halatuju majalah.com, anda perlu menjadi ahli DPMM Putrajaya yg aktif, mempunyai syarikat yg berdaftar dengan SSM di Malaysia dan aktif berniaga di dalam industri anda.

* Untuk menjadi admin (Pegawai Perhubungan), anda perlu mempunyai ijazah di bidang Pengurusan Perniagaan atau mana-mana ijazah yg setaraf dengannya.

* Untuk menjadi admin (Webmaster), pemohon perlu mempunyai Ijazah di bidang komputer dan pengaturcaraan. Kemahiran yg diperlukan adalah Wordpress, Php, Mysql, Linux dan Open Source.

* Untuk menjadi admin (Forum Moderator), anda perlu menjadi pelajar praktikal di bidang Pengurusan Perniagaan (atau setaraf) dari Universiti tempatan.

(Jika ada kekosongan jawatan dari semasa ke semasa, kami akan memaklumkannya di forum ini.)

4. Siapakah kumpulan perintis majalah.com pada 1998 dan 2007. Adakah mereka berminat dengan tawaran kerja?

Kumpulan perintis pada 1998 terdiri dari Ir. Azlan, Dr. Shah Redza dan Dato Norazali. Mereka telah beralih ke bidang lain iaitu pengiklanan (billboard), perubatan (hospital swasta) dan politik. Ahli Perintis 2007 adalah En Shafierul (Software Engineer). Beliau kini berkhidmat di luar negara (Dubai).

Kumpulan perintis tidak lagi aktif di majalah.com. Sejuta penghargaan kami rakamkan diatas usaha mereka terdahulu. Tanpa mereka tiadalah forum majalah.com. Untuk tujuan perhubungan, hantarkan email kepada kami untuk disampaikan kepada setiausaha mereka.

5. Apakah kaitan diantara majalah.com dan DPMM Putrajaya?

Ahli-ahli DPMM Putrajaya membantu membangunkan majalah.com dalam pelbagai peringkat. Kos untuk penyelenggaraan forum ini sangat tinggi. Selain pendapatan jualan iklan, sebahagian besar kos bulanan dibiayai oleh sumbangan ikhlas dari ahli-ahli dermawan dan hartawan di DPMM Putrajaya. Kami amat menghargai segala sumbangan yang diterima secara berterusan hingga ke hari ini.

6. Bolehkah kami mendapatkan salinan (copy) perisian yg digunakan di forum majalah.com?

Perisian forum majalah.com dibangunkan oleh En Shafierul pada 2007 berpandukan Wordpress 2.3 (codename Dexter). Kini terdapat lebih 30 modul yg telah dibina secara berasingan (fork) dari cabang asal wordpress. Kami telah memberikan salinan perisian ini kepada beberapa persatuan untuk aplikasi forum mereka.

Walau bagaimanapun, disebabkan perisian ini percuma, kami tidak dapat memberikan khidmat untuk penyelenggaan (security patch, bugfix & development). Setelah berlaku beberapa percubaan godam (hacking) dari beberapa lokasi di seluruh dunia, kami tidak lagi memberikan salinan perisian ini kepada pihak lain.

7. Apakah sebab majalah.com ditubuhkan?
Untuk menjadi pusat forum peniaga di malaysia berkumpul.

8. Apakah jenis website majalah.com (kategori)?
Portal Perniagaan dan Portal Maklumat (bersesuaian dgn nama majalah)


Wassalam
Admin Majalah.com

Niche: Cadangan Dan Maklumbalas | Diskusi Bisnes
Adakah Majalah.com perlu Membina Shopping Cart dan Payment Gateway?
Kami memohon pandangan dari rakan2 Ahli Forum sekelian.
Maklumbalas tuan2 dan puan2 amat kami hargai :-).
Wassalam - Admin Majalah.com

     
  1. Sebelumtu - Thu 16/Oct/2014, 8:25pm
    Alhamdulillah..terima kasih atas penjelasan yang diberikan.  
  2. Dr Love - Thu 16/Oct/2014, 9:22pm
    Selamat malam. Satu pertanyaan utk admin. Kenapakah nama majalah.com dipilih. Why not nama am spt www.usahawan-dpmm.com dan sebagainya. Apakah keistimewaan yg ada pada nama majalah.

    Soalan kedua. Adakah majalah.com ingin bekerjasama dgn dewan perniagaan lain di malaysia spt dewan perniagaan chinese, indian atau bumi putra sabah dan sarawak.  
  3. Zura 196 - Fri 17/Oct/2014, 9:43am
    tahniah...kini baru saya faham...walaupun pelik..tapi senang nak sebut majalah.com berbanding nama panjang2..  
  4. Linkman - Fri 17/Oct/2014, 10:19am
    Salam tuan/puan Admin majalah.com.

    Saya adalah konsultan bebas yg beroperasi sepenuh masa dari Rawang (Utara). Saya aktif di forum ini sejak tahun 2011. Jika tuan/puan memerlukan researcher atau pengkaji utk sesuatu bidang, atau rancangan master plan utk sesuatu subjek, saya boleh menawarkan khidmat dgn bayaran yg berpatutan. Saya mahir berbahasa Malaysia dan Inggeris.

    Skop kajian saya merangkumi journal2 terbitan yg boleh didapati di perpustakaan awam, journal2 internet berbahasa melayu/inggeris, majalah2 perniagaan, portal2 perniagaan dan blog2 perniagaan di Malaysia dan di seluruh dunia (English).

    http://www.majalah.com/?profile:azman-consultant:FQFXMK4XX3

    Wassalam
    Azman Konsultan
    mvaxmark@gmail.com  
  5. Isketambola - Fri 17/Oct/2014, 11:56am
    whooaa brader linkman,,,, iklan chanteekk,,,, bijak,,,bijak,,,jd xde ler ''konsultasi'' free lps ni eh,,,, thorbaeek punya,,,, Azman Konsultan,,, brapa kos caj,,, ikut brapa patah pkataan ker,,,,???  
  6. Sebelumtu - Fri 17/Oct/2014, 12:21pm
    Ish ish hengko ni Encik Isketambola yang sedikit hampir dengan Isketambatu..bior ajer la Tuan Linkman dah banyak berjasa pada warga majalah ni jadi tak salah la beliau nk promote servis sket..apapun kita sentiasa teruja baca komen Tuan Linkman, byk ilmu baru yg kita semua perolehi hasil usaha murni beliau.  
  7. Linkman - Fri 17/Oct/2014, 5:06pm
    Mr Isketambola,

    Bab freeflow idea & komen2 tu saya akan teruskan... yg tu mesti la free... mana ada sape nak bayar...

    saya nampak perlu ada satu think-tank di DPMM Putrajaya di dimana halatuju peniaga dikaji, dan di buat dalam bentuk objektif2 yg boleh dicapai dalam bentuk satu Master Plan.

    cuma nak kesana bukannya dekat... at least kena la ada kos sikit. bukannya nak charge rm juta2 mcm sesetengah konsultant luar negara tu.

    ========================
    Masterplan Majalah.com / DPMM Putrajaya
    ========================

    1) Menjadi pusat ilmu2 usahawan & Pusat Kursus

    DPMM patut jadi pusat dimana kesemua penceramah2 kursus berkumpul dan menawarkan servis kepada bakal usahawan di Malaysia.

    Saya lihat belah kanan kolum ni ada 200-300 jenis2 ''niche'' bisnes. Jadi tak mustahil kalau majalahcom boleh kumpulkan kesemua pelatih2 kemahiran di dibawah payung DPMM. (cthnya Penternak Udang Air Tawar, Bengkel Kereta, Kursus Mould Injection Plastic, Pembuat Mee & Bihun dll..)

    Adakan Taklimat percuma 20 minit setiap minggu utk sesiapa yg berminat datang ke ofis. Adakan sesi Mix-and-match. maknanya si polan ni berminat dalam bidang apa dan jenis2 kursus yg ada ditawarkan.

    Bagi sesiapa yg berminat nak ikuti kursus2 penuh yg DPMM tawarkan seterusnya, of course lah kena bayar. Tak patut la kalau kita nak semua free, sampaikan kursus kemahiran 2-3 hari pun semua nak free.

    2) Menjadi Pusat maklumat segala bentuk pinjaman bank, pinjaman badan2 kerajaan dan geran2 khas tahunan atau projek khas kerajaan.

    Juga adakan taklimat free setiap minggu. Taklimat ni hanya utk melihat kesesuaian pemohon. Cthnya:

    - Apa pinjaman/geran utk usahawan wanita kecil2an
    - Apa pinjaman/geran utk Siswazah berniaga
    - Apa pinjaman/geran utk bisnes teknologi tinggi spt animasi filem & perisian software komputer atau smartphone
    - Apa pinjaman/geran utk usahawan tani yg ADA TANAH utk cagaran
    - dan 100001 lagi.

    Jika mix-match dah dibuat, peserta bolehlah teruskan sendiri lepas tu dan berjumpa dgn agensi2 terlibat secara sendiri. Tapi kalau peserta nakkan bantuan DPMM utk membuat rancangan perniagaan dan tips2 penting yg lain, of course lah kena ambik kursus pendek berbayar.

    Saya tak suka cadangkan semua benda free. free adalah TAK BAGUS sebab manusia akan main2 dan salahgunakan benda free. Saya pernah lihat pamplet maklumat kerajaan yg free dibuat bungkus nasi lemak... sebab boleh ambik banyak free...

    selain tu, kita pun kenalah tahu juga kalau nama dah criss/ctos/max 75%/ blacklist/bankrup segala bagai... janganlah jadikan DPMM tempat punching bag nak lepaskan geram...

    3) Menjadi Pusat Pembentukan Persatuan/Koperasi.

    Mana2 ahli forum yg berjaya berkumpul sebanyak 7 orang dalam niche masing2 (cthnya Bisnes Burung Walit, Bisnes Kraftangan Buluh & Rotan dll), dorang boleh datang ke DPMM dan mendapatkan nasihat bagaimana nak menubuhkan persatuan.

    - Dorang boleh menggunakan alamat ofis dpmm sebagai alamat sementara sebelum berjaya menyewa ofis sendiri.

    - Of course lah tak free. Saya cadangkan group 7 orang ni patut menjadi ahli berbayar DPMM Putrajaya yg aktif.

    - Setelah selesai penubuhan persatuan, jika berminat, dorang boleh mulakan long term effort 3-5 tahun utk mengumpulkan 50+ orang utk menubuhkan koperasi pulak dalam niche masing2.

    Kesemua ini dipantau oleh DPMM putrajaya beserta group perundangan/expert dalam bidang koperasi dari DPMM. Bila dah tertubuh koperasi hasil didikan DPMM, mestilah kena join DPMM dan membayar yuran tahunan sebagai koperasi berdaftar di DPMM.

    4) Menjadi Pusat perantara Usahawan menjadikan bisnes mereka Franchise.

    Mana2 usahawan yg telah lebih 3 tahun berfungsi dan mempunyai track record cashflow yg baik, DPMM boleh bawa nama2 mereka ke persatuan franchise malaysia, utk dibimbing menjadi Franchisor.

    dalam budget tahunan 2014 baru2 ini, PM Najib ada announce RM20 Juta utk geran2 berkenaan pembangunan franchise di malaysia.

    Of courselah ada kos yuran konsultansi DPMM bagi yg nak bantuan lebih detail. Kadang2 kos ni pun ada diberi subsidi oleh govt, maybe dalam budget tu. Cthnya kalau course 1-2 bulan tu bernilai RM3,000 govt akan subsidise sebanyak 50% cthnya. Ini kena la tanya persatuan franchise.

    5) Menjadi Pusat rujukan Skim Cepat Kaya, Skim MLM yg mengelirukan, SKIM Pelaburan offshore dll yg boleh merugikan ahli forum. Jadi kalau kita tak sure sesuatu bisnes tu meragukan, boleh refer dpmm. Juga menjadi tempat mangsa2 penipuan ahlong, mangsa2 agen bibik indonesia atau mangsa2 penipuan yg lain membuat laporan, berkumpul dan mengambil tindakan bersama.

    Yg ni kena bagi free servis.

    =================

    actually banyak lagi Grand Masterplan yg saya boleh tuliskan disini... tapi kalau nak tahu lebih panjang, DPMM contact lah saya seperti email diatas... hehe :-)  
  8. Isketambola - Fri 17/Oct/2014, 7:19pm
    sudah terang lg bsuluh,,,, baca syarat dpmm,,,,,, klu nko nk jadi thintank atau apepun,,,kena penuh syarat2 akil baligh dulu,,,,,dh ade syk??,,, dh ade SSM???,,, dh jadi ahli dpmm???,,, dh penah niaga jual brg,,,,?? aku bkan dengki tp itulah syarat,,,,,mne bleh jurulatih bola x penah main bola,,,,,???tak penah sepak gol satu pun,,,,???? ni aku print utk hang baca,,,,,!!!!

    ''Untuk menyertai group halatuju majalah.com, anda perlu menjadi ahli DPMM Putrajaya yg aktif, mempunyai syarikat yg berdaftar dengan SSM di Malaysia dan aktif berniaga di dalam industri anda.''  
  9. Sebelumtu - Fri 17/Oct/2014, 10:57pm
    Pokok pangkalnya semua pun perlu ada latihan.
    Nak pandai badminton kena slalu berlatih badminton.
    Nak pandai main bola kena slalu berlatih main bola.
    Nak kaya berlatih apa ye????
    Kalau nak kaya kena berlatih selalu memberi itulah latihan untuk jadi kaya.
    Kalau masih kedekut berkira kira seposen seposen itu latihan nak jadi miskin tu.
    Renung renungkanlah. Sekian, terima kasih.  
  10. Linkman - Sun 19/Oct/2014, 12:52pm
    Sambungan...

    Selepas berbicara pasal Gran Master Plan atas tadi, kini kita fikir pasal cash flow pulak.

    kalu kita kaji persatuan2 cina, dorang takde masalah cashflow sebab ahli2 persatuan akan bayar kos2 wajib seperti yuran keahlian utk membolehkan persatuan dorang bergerak. Dan sekali ada sesuatu projek yg perlu duit, dorang akan lancarkan kutipan derma dan.... berduyooon duit masuk....

    cuma kalau persatuan2 kaum kita ni memang banyak yg bermasalah dari segi cashflow. Kebanyakkannya hidup segan mati tak mahu.... ada yg hidup menumpang ofis salah sorang otai selama bertahun2, ada yg mula2 je ada ofis then tinggal nama je lepas setahun dua....

    sooo... macamana nak selesaikan isu income persatuan ni?

    Pendapatan persatuan boleh dijana dari beberapa sumber. Banyak yg tersilap langkah dengan membenarkan persatuan/koperasi menjalankan perniagaan berbentuk MLM atau ''members get members''. Suka atau tidak, samada otai2 MLM marah atau tidak... persatuan/koperasi TIDAK BOLEH TERJEBAK dgn mana2 MLM.

    Saya tak akan berganjak dalam hal ini.... walaupun top2 leader MLM akan marah...

    ==========================
    Sumber Pendapatan DPMM Putrajaya
    ==========================

    1) Dari bayaran yuran ahli2 yg aktif. Adalah sebaik2nya sekurang2 satu pertiga (33%) pendapatan datang dari sumber ini.

    2) Dari event2 dan kursus yg dikendalikan oleh persatuan. Juga sebaik2nya ini menyumbang 33% pendapatan persatuan.

    - andaikata persatuan ada 200 jenis kursus (dari 250+ niche kat sebelah kanan tu)
    - andaikata purata setiap bulan ada kira2 200 ahli mengikuti kursus berbayar (ada kursus yg hanya ada 1 peserta, ada yg 20 peserta dan ada yg takde peserta langsung bulan tu)

    - dengan mengenakan yuran minima rm150 bagi setiap peserta, dimana rm100 utk pemilik kursus (individu yg menjalankan kursus tu) dan RM50 utk DPMM (menggunakan fasiliti DPMM seperti bilik seminar, sistem tempahan, tempat bayaran, tempat cetakan material dll).

    ini bermakna pendapatan persatuan adalah RM50 x 200 = RM10,000 sebulan.

    3) Baki pendapatan persatuan (34%) datang dari projek2 khas dari kerajaan yg kadang2 ada dan kadang2 TAK ADA.

    saya pernah dengar sesetengah persatuan yg kukuh, mendapat budget2 tertentu tahunan dari kerajaan utk menjalankan event tahunan. tidak mustahil sesetengah event ni menyumbang sehingga rm500k setiap tahun.

    Selain tu kadang2 ada permintaan khas dari govt utk menjalankan survey2 tertentu dalam bidang2 perniagaan khas dimana govt memerlukan data2 ni utk tujuan perancangan ekonomi. Survey2 ni terutama yg di peringkat national (seluruh malaysia) jarang yg berharga dibawah rm1 juta.

    jika tiada event, DPMM sendiri boleh memulakan satu event tahunan yg dikembangkan secara sedikit demi sedikit sehingga ia menjadi event yg besar macam MAHA di MAEPS/serdang setiap 2 tahun sekali.

    saya akan berikan contoh2 event yg boleh di terokai oleh DPMM dan dijadikan event bulanan dan event besar tahunan. pada peringkat awal memanglah sakit... tapi bila event dah bergerak dan berjaya, percayalah cakap saya kerajaan sendiri akan datang dan offer pelbagai bentuk bantuan dari segi geran utk event ini. (yg ni saya akan sambung di komen lain dibawah) tapi sebelum tu mari summarisekan dulu pendapatan DPMM

    a) 33% datang dari yuran keahlian
    b) 33% datang dari kursus dan seminar anjuran dpmm atau hasil kerjasama dgn DPMM
    c) 34% datang dari sumber2 khas.

    TETAPI... DPMM mestilah memastikan mereka tak membelanjakan dan tidak memerlukan lebih dari 50% pendapatan mereka.

    sebab apa?

    sebab bukan setiap bulan cashflow baik... dan kalau tahun ni ok, tahun depan belum tentu.... jadi DPMM mesti tidak boleh membelanjakan 50% pendapatan mereka sebagai kos utk menggerakkan persatuan. pepatah ada kata... sediakan payung sebelum hujan...

    Tapi, kalau DPMM dah maju satu hari nanti, apa nak buat dengan baki 50% tu yg dah terkumpul dalam bank nanti (juga yg ni saya akan sambung di komen lain dibawah)

    ======================
    sambungan nanti lain kali... ada 2 bab lagi
    i) Event bulanan dan event besar tahunan
    ii) Apa nak buat dgn duit terkumpul baki 50% yg disimpan.  
  11. Sebelumtu - Sun 19/Oct/2014, 7:37pm
    agi idup agi ngelaban...  
  12. Linkman - Wed 22/Oct/2014, 10:09am
    sebelum saya sambung (i) dan (ii) diatas, mari kaji sedikit lagi ruang kosong dimana DPMM boleh ambik peranan.

    Di Malaysia ada akta segala bagai utk melindungi mereka2 yg terlibat dalam industri franchise. Dan seperti yg kita tahu, franchise ni hanya boleh dilaksanakan oleh perniagaan yg dah melebihi 3 tahun beroperasi dan mempunyai track record yg mantap.

    Tetapi, ada banyak perniagaan yg TIDAK BERMINAT utk menjadi Franchisor. Mereka hanya berminat utk:

    1) Menjadi supplier Package sahaja dan BERHENTI disitu.
    - Cth Pakej Dobi
    - Cth Pakej Carwash

    2) Menjadi Supplier package, training DAN bahan mentah secara BERTERUSAN.
    - Cth Bisnes Burger dgn rak, segala peralatan dan bahan mentah secara berterusan
    - Usahawan Ternakan lobster dalam akuarium membekal anak lobster dan makanan lobster dll..

    3) Menjadi Pemilik Business Lisense dan memberikan lesen utk berniaga seperti sistem Franchise, tetapi mereka tidak mahu terikat dgn undang2 franchise.

    ====================

    DPMM/majalah.com boleh menjadi juara dalam (1) dan (2) diatas sebab mereka boleh jadi tempat one-stop-shop dimana bakal usahawan boleh melihat pakej2 yg ada dan membuat penilaian dan mengambil mana2 pakej bisnes TANPA ADA IKATAN UNDANG2 dgn pembekal pakej.

    Tetapi utk (3) Business Licence, ini agak rumit sebab di sesetengah negara, Businese License dikategorikan dan dipantau oleh badan yg sama yg memantau sistem Franchise. Saya rasa ini memang betul, sebab terdapat terlalu banyak persamaan diantara Franchise dan Business License dimana mengasingkan mereka menjadi 2 entiti tidak membawa apa2 kebaikan dari segi perlindungan perundangan, pemantauan dan perlaksanaan polisi kerajaan. Jadi bab tu saya cadangkan DPMM discuss dgn KPDNKK dan Persatuan Franchise dan ROF (Registrar of Franchise)

    ======

    Jika majalah.com/DPMM nak fokus pada (1) dan (2) sahaja, tidak perlu ada apa2 akta yg terlibat sebab ini hanyalah umpama kaitan jualan diantara pembekal dan peniaga, cuma bezanya kini dlm bentuk package dimana harga dalam package sepatutnya murah sedikit berbanding harga beli satu-satu.  
  13. Linkman - Wed 22/Oct/2014, 10:23am
    Kalau dilihat utk (2) Suplier pakej, training dan bahan-mentah, nampak ada persamaan yg banyak disitu dengan cabang business ''Kursus dan Seminar'' yg DPMM perlu kembangkan sebagai salah satu sumber pendapatan.

    Contoh 1. Kursus Ternakan Lobster
    ==========================
    - Kursus 1-2 hari secara teori hanya RM150 shj di bilik seminar DPMM Putrajaya.
    - bagi yg berminat, mereka boleh beli package2 akuarium, mesin2 filter, anak benih dll dgn harga RM1,500 (contoh sahaja!!) beserta lawatan tapak ternakan.

    Contoh 2. Kursus Membuat Kasut Wanita dan Lelaki.
    ===============================
    - Kursus 1-2 hari berharga RM150, hanya utk maklumat asas2 berkaitan industri ini dari A to Z menggunakan slides powerpoint.
    - Bagi yg ingin tahu lebih lanjut, terdapat kursus 2 minggu berharga RM3,000 (contoh sahaja!!!) yg meliputi pembekalan segala bahan2 tool asas, satu set bahan mentah asas sebagai percubaan, lawatan ke kilang yg aktif beroperasi dan melihat bagaimana production line dalam bisnes ini.

    =======

    Teruskan membina kesemua kursus2 ini sehinggalah DPMM dan majalahcom mempunyai hampir 200 kursus pelbagai niche yg merangkumi 2 level.

    Level 1 - Kursus Asas RM150, hanya di bilik seminar
    Level 2 - Kursus Advance RM 1,000 - RM9,000 (contoh sahaja!!) yg meliputi pembekalan bahan2 fizikal, lawatan ke kilang, sesi soaljawab dgn otai industri (yg pernah terlibat samada masih aktif atau telah tutup disebabkan masalah kewangan atau masalah2 lain) dan senarai2 pembekal yg mungkin berminat utk mendapat sampel produk dan menjadi distributor.

    =====

    dalam kes level advance dimana kos kursus boleh mencecah ribu2 ringgit, sinilah selalunya geran2 kerajaan boleh dipohon oleh peserta kursus dan dalam kes2 yg lepas2 kerajaan tak teragak2 utk memberikan subsidi 50%, 70% dan ada sesetengah kes subsidi 100% bagi kes yg benar2 layak, atau bagi industri yg Malaysia amat kekurangan dan kerajaan mahu melihat industri tersebut berkembang pesat di negara ini.  
  14. Jalil 10 - Fri 31/Oct/2014, 12:19am
    Majalah ini bebas kepada sesiapa sahaja tetapi apakah tindakan majalah terhadap ahli yg berdaftar itu menipu ahli yg lain?

    Soalan Saya:

    Who ? What ? Where ? When ? Why ? n HOW ?

    Bagaimana cara mengatasi nya ....  
  15. Linkman - Sat 1/Nov/2014, 3:15pm
    En Jalil,

    Ask Not What The Country Can Do for You,
    But What YOU Can Do for Your Country.

    John F. Kennedy
    May 29, 1917 Nov 22, 1963
    (age 46 when assasinated)  
  16. Adam 325 - Fri 14/Nov/2014, 9:10am
    pe pun majalah.com memang best.  
  17. M Khairul 5 - Tue 2/Dec/2014, 8:20am
    Just want to say, tahniah Majalah.com

    Boleh bawa ke peringkat seterusnya.
    Tahniah! Tahniah!  
  18. Mohd Zaid Bin Kadir - Tue 9/Dec/2014, 4:07am
    tumpang sekaki...en.azman@linkman..boleh ke tuan create secret group di fb atau grup wassap..khidmat tuan mmg diperlukan oleh kami . mungkin kami sebagai followers boleh berbincang tentang kos bayaran perkhidmatan nanti.
    jika tuan setuju, saya adalah orang pertama yg akan memberi pendaftaran .
    my email ; mgi3511@gmail.com
    terimakasih.  
  19. Deen 80 - Wed 10/Dec/2014, 9:02pm
    macam mana nak contact admin web majalah kalau kita nak letak iklan di majalah?

    boleh e-mail saya details termasuk harga, tempoh, size kotak dll?

    dienomarketing@gmail.com  
  20. Azizah Sahadi - Fri 26/Dec/2014, 10:07am
    Hai admin,
    sedikit pertanyaan.
    (i) berapa lamakah tempoh iklan yang dipaparkan?

    (ii) bagaimana nak padam (de1ete) akaun yang telah didaftarkan di majalah.com ini?

    Terima kasih.  
  21. Zakaria Coway - Sun 29/Mar/2015, 10:05am
    Salam. Macam mna nak iklan kan produk kat sni.. nti whatsapp sy 0179075069  
  22. Dr Love - Fri 17/Apr/2015, 3:04pm
    cuba lah baca di sini. maybe applicable. But i never tried.

    Rinacomel79 - layari di sini:
    http://www.majalah.com/?classified:nak-delete-topic-lama:5QT940TPPH

    Zakaria Coway - layari di sini:
    http://www.majalah.com/?news:cara-membuat-iklan-percuma-di-majalah.com:7SZXKXWZQF

    All the Best
    Frida Chin
    (Freelance Broker)  
  23. Ali 264 - Tue 28/Apr/2015, 12:16pm
    Assalamualaikum

    Sila Basmi Kebanjiran Pendatang Asing yg berniaga didalam Group Majalah.com dan juga Alibaba.

    TQ  
  24. Wilson Yong - Mon 11/May/2015, 1:19am
    Hi Majalah, Sy baru dlm website ni. Nak buat macammana baru blh jadi Vip/Niche Menber? TQ wilsonykl@hotmail.com  
  25. Nor Azura Che Soh - Tue 16/Jun/2015, 5:24pm
    Assalamalaikum,
    bagaimana cara untuk mengiklankan produk dalam majalah.com dan juga ingin mengetahui harga untuk pengiklanan tersebut.
    Bagaimana cara untuk mendapatkan maklumat lanjut dari pihak majalah.com  
  26. Norazlan Shah - Sun 28/Jun/2015, 9:17am
    saya nak iklan di majalah.com
    macam mana ?  
  27. Wisma Mayland - Tue 8/Sep/2015, 3:39pm
    Salam...macam mana saya nak advertise kat banner tepi2 ni? tq  
  28. Marizzshop - Fri 22/Jan/2016, 11:01am
    Assalam,
    Maaf saya new member di majalah.com.
    Saya nak bertanya macam mana kita nak tag apa yang kita pos tak menjadi general.
    Means saya nak pos dalam ''Pemborong Kasut dan sandal'' so macam mana saya nak tag kan di situ.

    TK.  
  29. Forest888 - Mon 1/Feb/2016, 3:33pm
    hi. kalau i nak post dashboard dan banner di main page macam mana ya? boleh bagi email ?  
  30. Kaiphang93 - Tue 3/May/2016, 8:11pm
    can i know how to get a vip account?  
  31. Nurhida Arfah Binti Nabir - Fri 14/Oct/2016, 2:20pm
    admin, bagaimana untuk menukar nama profil?  
  32. Predicatenotdefined - Mon 14/Nov/2016, 5:19pm
    bila website ni nak jadi mobile friendly?  
  33. Kyrul Ezam - Wed 14/Dec/2016, 11:03am
    cemana nak jadi ahli vip ye...  
  34. Dr Love - Fri 20/Jan/2017, 9:22am
    i think dah mobile friendly since 1 jan 2017..  
Page 1   (Total 34 comments)
Your Comment:
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.