Kegiatan Penipuan Pelaburan Ferydashi Enterprise (NS0159324-P)
Ukba @ Gold Eagle Enterprise - Fri 29/Sep/2017 12:30pm [Last Comment]
Saya ingin membuat aduan mengenai kegiatan penipuan pelaburan yang dilakukan oleh Ferydashi Enterprise (NS0159324-P) yang dimiliki oleh Norshuhada Abdullah (IC: 96011546332). Nombor telefon beliau ialah 018-4684773 dan 013-6431062.

Pada 13 Januari 2017, saya membuat pelaburan sebanyak RM 1,000 ke dalam projek pelaburan barangan China syarikat ini. Saya dijanjikan pulangan sebanyak RM 2,000 pada bulan Februari dan Mac 2017. Sehingga ke hari ini, saya tidak mendapat sebarang pulangan dan jumlah modal asal saya juga tidak dipulangkan kembali walaupun terdapat surat perjanjian antara kedua-dua belah pihak.

Saya telah melaporkan perkara ini kepada PPIM. Semoga pihak lain berhati-hati dengan aktiviti perniagaan yang dijalankan oleh syarikat dan individu ini.

Niche: Diskusi Tuntutan Dan Tribunal
     
  1. Chemon66 - Fri 29/Sep/2017, 10:54pm
    Free 1500usd
    Mulakan dagangan forex tanpa diposit
    Click url pada profile saya  
  2. Mbhsind - Sat 30/Sep/2017, 9:32pm
    Bagi pinjam seribu dapat dua ribu dalam sbulan dua?  
  3. Ukba - Mon 2/Oct/2017, 2:46pm
    dua ribu utk 2 bulan. means 4 ribu dpt  
  4. Wahmarketings - Thu 5/Oct/2017, 12:48am
    Lain kali kalau nak labur apa apa tanya straight kat yang offer tu ''apa beza saya labur kat awak 1000 dengan awak terus bawk lari 1000''? (Maksud saya dia dah ada seribu kat tangan kenapa perlu susah payah nak berikan balik 1000 +untung pada kita? Baik bawak lari)

    Kalau dia terjawab gagap aa aaaaaaaa mata dia pusing arah lain tu nak klepet la tu. Paham paham la. Atau pun dia cuba mengelak bagi jawapan. Atau jawapan tak menjawab soalan...Tu pun tanda tanda duit anda akan dileburkan....

    Si penipu ni tahu mandarin ke?  
  5. Ukba - Thu 5/Oct/2017, 12:15pm
    silap saya x jumpa owner dulu. saya pecaya business dia sebab check google, banyak rekod company ni. d Majalah.com pun ada dia tawar pelaburan barangan China ni. minta pulang semula 1,000 saya pun sangat susah. langsung x simpati hidup org len. da tau x dpt pinjam kat bank, x payah la guna duit orang len  
  6. En Tuah - Tue 10/Oct/2017, 11:45am
    Kalau dah mcam i kite xpayah tggu lama@..report kt PPIM jer...susah Malaysia ni nk maju kalo ramai sgt penipu jenis macam ni....kite semua main bisnes jugak kan...tapi kalau sampai bwak lari tu kira kategori mcm lanun jugak la...tgok I.C nurshuhada ni mcam budak2 je lg...mmg jenis x pkir panjang ni...dapat duit depan mata terus joli..
    call ni....
    0193591000/0199130000
    atau masuk web : www.ppim.org.my
    xkena bayr pon...just buat aduan..rm1000 tu kire duit jugak(bukan daun kering)  
  7. Ukba - Sat 14/Oct/2017, 3:36pm
    ya da wat aduan. tgh tunggu pa respon ppim  
  8. Khoiri - Mon 16/Oct/2017, 10:26am
    وَمَا أَصَابَكُمْ مِنْ مُصِيبَةٍ فَبِمَا كَسَبَتْ أَيْدِيكُمْ وَيَعْفُو عَنْ كَثِيرٍ
    “Dan apa saja musibah yang menimpa kamu maka adalah disebabkan oleh perbuatan tanganmu sendiri, dan Allah memaafkan sebagian besar (dari kesalahan-kesalahanmu).” (QS. Asy Syura: 30).


    Apa dosanya?
    Melaburkan wang yang sudah dipastikan jumlah pulangannya di awal akad itu adalah dosa riba. Riba dilaknat ALLAH. Dosa riba menilai 1 dirham adalah seperti berzina 36 kali, dan dosa riba yang paling ringan adalah seperti berzina dengan ibu kandung sendiri.

    dalam hadits berikut ini :

    عَنْ عَبْدِ الله بْنِ حَنْظَلَة غَسِيلُ المَلاَئِكةِ قَالَ : قَالَ رَسُولُ الله ِدرْهَمُ رِبَا يَأْكُلُهُ الرَّجُلُ وَهُوَ يَعْلَمُ أَشَدُّ مِنْ سِتٍّ وَثَلاَثِيْنَ زَنِيَّة - رواه أحمد

    Dari Abdullah bin Hanzhalah ghasilul malaikah berkata bahwa Rasulullah SAW bersabda,''Satu dirham uang riba yang dimakan oleh seseorang dalam keadaan sadar, jauh lebih dahsyat dari pada 36 wanita pezina. (HR. Ahmad)


    عَنْ عَبْدِ اَللَّهِ بْنِ مَسْعُودٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ عَنْ اَلنَّبِيِّ قَالَ: اَلرِّبَا ثَلاثَةٌ وَسَبْعُونَ بَابًا أَيْسَرُهَا مِثْلُ أَنْ يَنْكِحَ اَلرَّجُلُ أُمَّهُ

    Dari Abdullah bin Masud RA dari Nabi SAW bersabda,''Riba itu terdiri dari 73 pintu. Pintu yang paling ringan seperti seorang laki-laki menikahi ibunya sendiri. (HR. Ibnu Majah dan Al-Hakim)
    وَأَحَلَّ اللَّهُ الْبَيْعَ وَحَرَّمَ الرِّبَا
    “Padahal Allah telah menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba.” (QS. Al Baqarah: 275)

    فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِنْ اللَّهِ وَرَسُولِهِ
    “Maka ketahuilah, bahwa Allah dan Rasul-Nya akan memerangimu (disebabkan tidak meninggalkan sisa riba).” (QS. Al Baqarah: 279)

    Solusi : lapor dan minta ampunan ke ALLAH telah melakukan dosa riba, taubat dengan tidak melakukan lagi.


    وَهُوَ الَّذِي يَقْبَلُ التَّوْبَةَ عَنْ عِبَادِهِ وَيَعْفُو عَنِ السَّيِّئَاتِ وَيَعْلَمُ مَا تَفْعَلُونَ -٢٥-

    “Dan Dia-lah yang Menerima tobat dari hamba-hamba-Nya dan Memaafkan kesalahan-kesalahan dan Mengetahui apa yang kamu kerjakan.” (QS.Asy-Syura 25)  
  9. Rijal 10 - Fri 20/Oct/2017, 3:01pm
    Pebenda la si khoiri berkutbah pulak ni ? Jgn sempit sngt pmikiran tu boleh tak? Islam ari ni jatuh mudarat( fahaman militant, isis, boko haram, al qaeda dll) krn tafsiran sempit bdk2 baru nk kenal agama. Zman kgemilangan islam dulu hnya ulama muktabar sja yg beri pndangan. Mmng sudah brlaku apa yg disebut dlm hadis2 akhi zaman ni.  
  10. Accure 2 - Tue 24/Oct/2017, 4:44pm
    Skrip sama berulang2..berbuih mulut org ckp tapi still ade lagi yang percaya dengan penipu hanya disebabkan mata dah buta dengan janji keuntungan yang tak masuk akal. PPIM hari2 dekat radio dah sentuh pasal isu penipuan ni tapi takmau dengar, dah tersontot baru nk cari PPIM.

    Orang kita, melayu mudah terpesona dengan keuntungan, bila ade orang offer nk melabur, benda pertama melayu nak tau ialah berapa keuntungan dan berapa cepat boleh dapat? Bukannya bagaimana dia nak tau macamana syarikat tu buat untung. Kalau malas belajar, tengok Shark Tank pon dah cukup, diorang akan tengok produk dulu, tanya macam mana diorang boleh hasilkan keuntungan, pengurusan kewangan, bagaimana wang pelaburan akan digunakan, etc lastttt sekali baru dia tanya bberapa dan bila diorg boleh dapat hasil pelaburan...itupun biasa tak lebih 50% dan tak kurang dari 3 bulan.  
Page 1   (Total 10 comments)
Your Comment:
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Shopping with Majalah.com Merchants

MagicBlu Ironing Pad
Price: RM 39.00
Produk Digital : Jombiz! Facebook AutoPost
Price: RM 150.00
Ezygo Penampal Tayar Bocor
Price: RM 39.00
Virtual Office - Pejabat Maya
Price: RM 170.00
Khidmat Tanam rumput, Potong Rumput, Meracun rumput / lalang, Potong pokok dan bina Gazebo
Price: RM 1.00
Design Logo Berkualiti Khusus untuk Perniagaan (Branding)
Price: RM 500.00
Snowcap Berhantu
Price: RM 10.00
SUSU KAMBING MADU TOK' ALI 550G
Price: RM 43.00
T-shirt Slam Dunk
Price: RM 37.50
Jus Muri Plus
Price: RM 180.00
Kurung Adha
Price: RM 149.00
Micheal Kors Original Automatic Watch Men
Price: RM 1100.00
Pisang Coklat
Price: RM 12.00
One Piece Washdown Water Closet AT-W2003S
Price: RM 450.00
Forever Pomesteen Power
Price: RM 90.00