Grab Car - Adakah Membawa Kereta Sewa Grab Kerjaya Paling Mudah di KL?
Linkman @ Azman Consultation - Tue 9/Oct/2018 11:12am
Harini saya naik grab dan berborak dgn pemandu. Macam2 soalan saya tanya utk mendapatkan gambaran status grab iaitu adakah anda boleh hidup di KL dengan membawa grab?

Fakta2 yg berjaya dikorek: (kalau ada mana2 yg salah mohon tuan/puan betulkan)

1) Pemandu berusia 51 tahun.
beliau kata had umur maksima 70 tahun

2) Usia kereta - max 8 tahun
(ada kawan beritahu usia kereta boleh sampai 10 tahun, nanti kena check semula)

3) Jenis dan cc kereta (saiz engin)
Beliau bawak axia yg dibeli cash rm33,000 kira-kira 3 tahun dulu. jadi kereta kecik 1000 cc pun ok.
lagi besar cc lagi mahal kos penumpang kena bayar. mungkin kena tambah sekitar rm5-10 utk perjalanan sekitar 10 km.

4) Dah berapa lama encik bawa grab?
Beliau dah bawa 3 tahun

5) Soalan cepumas: berapa pendapatan sehari.
Beliau letakkan target mesti dapat untung bersih rm100 sehari. Beliau asingkan rm20-30 kedalam tabung sehari utk perkara2 lain seperti tol, insurance, repair rosak, tayar, maintenance wajib minyak hitam/bateri dll. Dan beliau asingkan minyak dalam rm50 sehari.

Jadi beliau mesti dapatkan secara kasar sekitar rm180 sehari.
kerja 6 hari seminggu x untung bersih rm100 sehari = rm 2400 sebulan

6) Macamana tempoh waktu kerja utk mendapatkan rm 2,400 sebulan (cara seperti diatas).
Beliau maklumkan beliau start dlm 9.30 am (selepas jalan jem) dan biasanya dapat hit target sekitar jam 8pm. Termasuk berhenti beberapa kali makan & berehat.

7) Boleh tak buat overtime malam.
Beliau beritahu, malam pun boleh buat duit tetapi risiko tinggi, risiko kena rompak, risiko penumpang mabuk balik pub dll. Jadi beliau hanya buat siang sahaja. Lagipun, untuk kesihatan jangka panjang, mungkin tak elok kalau kerja lebih masa setiap hari. Kalau sekali sekala sebab nak dapatkan duit lebih tu ok lah.

8) Selain KL, boleh tak buat di bandar2 lain
Beliau beritahu - walaupun grab ada di seluruh malaysia, tetapi hanya di KL, penang dan JB sahaja yg boleh survive full time. Beliau try buat di seremban tapi dapat hanya sekitar rm1000 sebulan (beliau orang jelebu, tapi datang menyewa di KL semata2 utk buat grab sebab di kampung tiada kerja)

9) Line telco apa yg bagus utk buat grab (selain wajib ada smartphone - android/iPhone).
Walaupun saya ingatkan hanya line celcom sahaja yg ok ada coverage 4g, beliau kata beliau guna digi. setakat ni ok tak ada masalah line tak clear.

10) Masa depan
sekarang ni semakin lama semakin ramai yg ada smartphone dgn plan data internet dengan mana2 telco. Dan disebabkan KL ni ada banyak student, pelancong, dan ramai yg tak nak guna teksi meter lama (banyak kes tipu), jadi masa depan pemandu grab amat cerah.

11) Boleh tak buat 2 kerja sekaligus. (ada kerja lain selain dari grab)
Beliau beritahu ada rakan yg lebih muda buat grab utk sambilan sahaja. Beliau ada kerja lain tetapi bila waktu tak ada customer, boleh on kan applikasi grab dan buat duit part time. Bila ada kerja lain, beliau tutup grab sementara. Memang boleh on dan off bila2 masa sahaja, tiada paksaan nak kerja waktu bila atau hari apa.

Niche: Diskusi Bisnes | Sewa Kereta Teksi Limo | Ejen Uber Dan Grab Car
     
  1. Golddotcom - Tue 9/Oct/2018, 11:32am
    Skrg ni GRAB susah cari makan coz dah terlampau ramai driver....thats all TQ  
  2. Ijan 34 - Wed 10/Oct/2018, 12:45pm
    Tuan Linkman saya suka membaca segala artikel tuan dalam majalah.com nie.Jika tuan free boleh kita jumpa ngeteh sembang, saya ijan dari sungai buloh selangor. No phone saya 016-3484327  
  3. Wahmarketings Com - Sat 13/Oct/2018, 12:57am
    Grab ni ada pecah pada dua bahagian. Jalan dekat dekat dengan caj rate RM 5 keatas. bahagian kedua long distance sampai ke KLIA atau specified place sekali caj RM 40-60 yang option no 1 tu kebaikan dia minyak jimat. Minor maintance kurang. Major Mainance pun kurang. cuma disadvantage adalah kena round round banyak kali (al maklumlah rate x sampai rm 10)
    yang option no 2. sedap mmg sedap. nampak macam banyak tapi tu belum tolak maintance. belum major maintance. belumm tolak minyak.

    Saya peratikan Grab kalau buat part time boleh nampak hasil . tapi kalau buat full time . bila tolak minyak etcc etc roadtax + major maintance + minor maintaance. u got nothing.
    Seelok-eloknya kereta grab dan kereta personal di asingkan. untuk mengurangkan kerosakan dan risiko jahanam. kekdang bateri kong la. tayar pancit la. biasanya user kereta mmg kena semua bende ni.  
  4. Linkman - Sat 13/Oct/2018, 8:01pm
    betul tuan Ijan34 & tuan Wahmarketing.. seronok sembang online ni kan..

    saya melihat ini sumber pendapatan sampingan bagi

    1) Orang yg bekerja freelance.
    Contohnya dia seorang agan hartanah, bila dia nak jumpa client di satu tempat, hala balik boleh on kan grab dan buat duit. jadi perjalanan dapat dimanfaatkan. at least lepas duit minyak

    2) Orang yg mencari pendapatan sampingan.
    Contoh anak baru habis belajar, sementara menunggu apa nak buat, boleh buat grab dulu

    3) Orang bekerja makan gaji yg habis kerja cepat.
    contohnya kalau habis kerja jam 5pm tepat, terus boleh buat grab sampai kul 9 malam. Weekend sabtu ahad pun boleh juga.

    =====

    kalau nak jadikan grab ni kerjaya tetap.. mungkin agak mencabar juga..  
Page 1   (Total 4 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.