Gaji dan Pengalaman
Miss Rose Hitam - Fri 20/Jan/2017 1:19pm [Last Comment]
Assalamualaikum,

Di hari Jumaat ini, ingin luahkan sedikit rasa terkilan, tapi masih bersyukur.

Saya ni tiada apa2 sijil yang boleh dibanggakan, tapi saya pernah 2 kali sambung belajar, full time dan part time (pjj), kedua2nya terkandas di pertengahan jalan sebab menjaga arwah ibu saya. Pernah juga ambil cuti berbulan2 tanpa gaji untuk jaga orang tua, dan pernah juga berhenti kerja (lepaskan jawatan yg saya pegang selama 5thun, ) kerana menjaga orang tua.

Saya memang tiada sijil, tapi saya ada pengalaman. Saya bekerja dalam bidang akaun, 5tahun, sebelum tu saya kerja kontrak kerajaan 2tahun. Tapi bila saya minta kerja baru, saya minta gaji hanya rm2000 sahaja, tak boleh bagi. Bagi saya rm1600 sahaja. Budak2 fresh yang baru masuk, dan kaum mereka (saya kerja company cina), boleh bagi gaji sampai rm3000 pun ada.

Saya ada pengalaman bekerja, cuma saya tiada sijil. Bukan saya tak boleh sambung belajar balik kan. Memang niat saya nak sambung belajar, tapi dengan gaji yang macam tu.. macam mana lah saya nak survive. Saya ni hidup sendiri. No siblings. Mak ayah pun tiada. Sebab tu la saya rasa macam down sangat2. Jawatan dekat company ni pulak kontrak. Habis 6bulan. Sambung kontrak lagi. Sedihnya rasa. Saya harap saya dapat kerja dengan majikan yang baik, yang ikhlas menggajikan saya. Dan saya akan buat kerja pun ikhlas dan tak berkira.

Saya nak sambung belajar sangat2. Saya nak ada pendidikan sebab saya sendiri sekarang. Saya pun ada cita2 saya. Kalau kerja saya asyik jawatan kontrak je. Macam mana saya nak buat loan beli rumah semua. Majikan pernah pikir tak? Alasan nak cut cost. Tapi siapa yang tolong bersama2 running business mereka?? Kalau tiada pekerja, mereka boleh run business sendiri ke? Sebab tu tolong lah jaga hati pekerja.

Doakan kehidupan saya bertambah baik. Tahun ni dah 31. Tiada apa yang boleh saya banggakan dalam hidup saya setakat ni. Hurm.

Niche: Diskusi Bisnes
Shopping di Majalah.com!
Portal jualan 'Dari Peniaga Malaysia untuk Rakyat Malaysia'

Innovative and Creative in Dealing With Business Disruption
Invitation to JPMI International Exhibition 2017
10-12 Dec 2017 in Bali Indonesia
     
  1. Elbert Irfan - Fri 20/Jan/2017, 1:23pm
    Sabar ye ....semoga tabah dan jmpe majikan yg lg bgs..  
  2. Ainn 8 - Fri 20/Jan/2017, 1:41pm
    Kdg2 kita rasa perancangan kita dah terbaik. Tp Allah ada perancangan lebih baik. Sabar dan berusahalah. Ramai je org yg tak ada sijil boleh berjaya.  
  3. Keyrol 6 - Fri 20/Jan/2017, 1:54pm
    Bersabar lah.. Tuhan sudah aturkan semuanya.. Nescaya ada hikmat di sebalik berkorban demi org tua kita.. Saya doakan awak akan mampu apa yang awak mahukan..  
  4. Hafiztdwp - Fri 20/Jan/2017, 4:56pm
    pabila kita susah ingtlah ada yg lagi susah dari kita..harap cik brsabarlah..stiap org rezeki lain2..bersusah susah dahulu bersenang senang kemudian,pasti ada kebaikan utk cik inshaallah :)  
  5. Dashima 2 - Fri 20/Jan/2017, 6:43pm
    Okla org nk bagi rm1600.. Kadang2 rm1200 pon berkira..
    Carila selagi boleh. Tapi ikut pengalaman umur mcm kita ni org kurang pandang..
    Berniaga la salah satu peluang yg ada  
  6. Ms Mary - Sat 21/Jan/2017, 8:23pm
    Jika cik berminat untuk menjalankan perniagaan, saya boleh bantu cik. Saya Ikhlas ingin membantu buka peluang perniagaan.
    Contact jika berminat 017.379.4262 call/sms only  
  7. Mahir 2 - Sat 21/Jan/2017, 11:23pm
    Salam cik..mungkin cik boleh usha kursus2 kemahiran seperti jahit baju or jahit manik or buat kek/cookies di kolej komuniti terhampir. Pada masa luang boleh ambil upah jahitan. Kalau seminggu boleh jahit 4 psg baju kurung x rm60 x 4 minggu..dh banyak juga tu..  
  8. Wahmarketings Com - Sun 22/Jan/2017, 1:49am
    Kompeni cina tu nak testing je posisi awk kat situ. since awak umo 31 belum kahwin. belum ada komitmen besar maka masih ada ruang lagi. awak gunakan pengalalaman awak . kalau dalam tempoh 1 tahun 6 bulan takde kenaikan atau perubahhan. lompatlah ke kompeni lain. jangan lupa tulis resume nama kompeni lama tu sebagai experience workers.. time tu dah takde dah RM 1600 :)

    saya berani jamin denga awak. kalau awk kerja dengan Cina awak akan jadik out of production yang sangat sangat mahal. berebut kompeni nak. tapi janganlah kerja 6 bulan - 12 bulan lompat kompeni.
    tapi kalau awak kerja dengan kompeni melayu ..awak tak akan belajar apa pun. cuma yang awak tahu 9 pagi kerja 6 petang balik :)  
  9. Miss Rose Hitam - Sun 22/Jan/2017, 8:15pm
    Terima kasih sangat2 pada yang memberi kata2 positif. Saya tak boleh cepat mengalahkan. Baiklah. Saya bersabar dulu dekat company saya sekarang. Jika masih tidak berubah. Saya perlu berubah angin cari tempat lain. Dan saya akan teruskan cita2 saya untuk sambung belajar. 31 masih belum terlambat lagi untuk saya buat perubahan kat diri saya. Lagipun saya tiada apa2 komitmen kan. Terima kasih semua. Hargai sangat2 kata2 dari semua. 😊  
  10. Suhaimialisya - Sun 22/Jan/2017, 11:44pm
    Bersabar jela cik rose.pd pendapat sy la.klau ada peluang berniaga,buatla berniaga.buat sbgai side income.xpun cuba la intai peluang keusahawanan yg anjuran MARA.manalah tahu kot2 ada rezeki.
    Insyaallah dipermudahkan segala urusan.  
  11. Aswad Haykal bin Mohd Isa - Tue 24/Jan/2017, 11:33am
    Pertama sekali, saya doakan cik terus bertabah dan sabar serta bersyukur dengan apa yang cik dapat sekarang. Sesungguhnya, apa yang cik dapat sekarang, belum tentu orang lain dapat. Saya teringat kisah seorang orang kampung saya, walau pun memegang degree, sanggup bekerja dengan upah RM500 sebulan! Kenapa? kerana kerja amat susah apatah lagi nak kerja dekat dengan rumah. Saya tahu ianya memeritkan utk survive dengan jumlah gaji tersebut (sy dah pernah lalui dulu) tapi bersabarlah... gunakannya utk perkara2 yg benar2 perlu. Yang lainnya... contoh... utk diri sendiri... simpan lah sikit2 hatta walau RM5 sebulan... dan bila dah cukup setahun, hujung tahun tu raikan diri sendiri walaupun makan di Johnny Aeon Mall atau mana2 tempat yg cik suka makan. Atau belilah apa2 aksesori atau baju etc.

    Keduanya, jangan disusahkan dengan hanya kerja kontrak. Apa yang penting sekarang ini, pastikan diri cik itu menjadi aset paling mahal di syarikat tersebut. Maksudnya, gunalah pepatah2 orang tua seperti, belum dipanggil sudah datang, belum disuruh sudah buat. Enjoy what u r doing dan pastinya, bos2 cik akan nampak bhw cik mmg bagus dlm buat kerja, dan akan dtg kepercayaan kepada cik. Org cina ni kalau sy tak silap, once dia percayakan org tu... mmg dia akn percaya sungguh2 dan beri bermcm faedah.

    Ketiga, jgn padamkan keinginan cik atau impian cik utk menyambung pelajaran itu. Apa sahaja impian yg cik ada jgn padamkan tapi teruskan menyalakan impian itu. Biar ianya menjadi pembakar semangat yg membuatkan cik rajin pergi kerja etc. Meneruskan impian itu umpama ignition kereta kita utk hidup. Itulah betapa pentingnya impian.

    Keempat, cari jalan utk memajukan diri seperti mengisi masa lapang dengan membaca buku2 motivasi atau ke perpustakaan utk pinjam buku2 motivasi. Lama atau terkini tak kisah asalkan ianya dpt membantu mengubah persepsi dan paradigma cik.

    Kelima, stay close dgn jalan agama, stay close to Allah. Selalu berdoa dan solat wajib diawal waktu dan kerjakan ibadat2 sunat spt sunat dhuha, taubat, tahajud dan witir. Juga membaca al-quran sekurang2 nya semuka sehari.

    Semoga apa yg sy kongsikan kpd cik dapat manfaat kepada cik dan semua.

    #wegostrongwhatwebelievein  
  12. Wahmarketings Com - Tue 24/Jan/2017, 4:48pm
    saya ada soalan cepu emas nak tanya.
    kalau awak dah gi sambung belajar katalah umo 33. dah bila awak nak graduate dan nak dapat pekerjaan? Nak.masuk kerajaan sorilah umo 30 keatas mmg dah payah. nak kerja swasta? lagi la sorry. diorang nak.pengalaman.

    kalau saya jadi awak (kebetulan saya umo sama dengan awak) saya study atau attend kursus usahawan. belajar selok belok perniagaan...atau awak tak minat niaga? xde hal. awak gi kursus bahasa. Mandarin. kalau awak jadi pemandu pelancong utk pelancong singapore atau china gaji awak tak akan kurang rm3k ni tak termasuk tip tip.bab umo jangan risau.awak umo 45 pun masih laku lagi.kerana apa? kurang persaingan dalan bidang ni.

    Awak nak tahu satu fakta tak? bidang akauntankat malaysia ni 99% di pelopori oleh non-muslim/non malay. so kalau awak keep going study this field...you might be facing difficulty. Unless awak setup Firm awak sendiri..itu pun client awak non malay/non muslim.

    wahmarketings@yahoo.com  
  13. Syafiie - Thu 26/Jan/2017, 10:37am
    Miss Rose Hitam... boleh bg no contact tak?? atau email sy yusripuchong84@gmail.com Wassap no 017-737 9543. Mgkin ada yg sy boleh tolong  
  14. Ezzi Resources - Sun 29/Jan/2017, 1:19pm
    Assalam.
    Allah tak bagi apa yang kita nak tetapi Allah bagi apa yang kita perlukan. Banyak rahmat dari Allah sebb menjaga ibu.. Bersabar ye.. Tenang dan tawakal.. InsyaAllah  
  15. Zak 8 - Mon 30/Jan/2017, 5:11pm
    saya ada degree in engineering. previously 5 tahun kerja contract basis. Skg dah jobless. Umur 46. Cari kerja apa pun tak dapat bila umur dah 46 ni. Sambung belajar bukan tiket nak dapat kerja bagus di Msia ni  
  16. Aynn01 - Wed 1/Feb/2017, 11:14am
    bg saya kan, just terima je gaji 1600 tu, niat betulkan untuk cari rezeki je.
    majikan akan nampak kalau awak kerja ikhlas ke dia sndri akan fikir untuk naikkan gaji.
    rezeki dah tuhan atur kan :) kontrak pun just terima. dari xde keje kan.
    sekarang musim ekonomi turun. banyak company besar2 pun buka kerja kontrak je.
    as long ada duit, simpan setiap bulan, insyaallah xde masalah :)
    sbb saya pun mcm awak juga. starting rm1300 je diploma ada je.
    pengalaman lebih dari 5tahun, just xde rezeki mula2 nak dapat gaji tinggi.
    just fikir positif je okay. slow2 kerja je betulkan niat tu insyaallah dipermudahkan  
  17. Fendi6 2 - Tue 7/Feb/2017, 6:51pm
    Adik Rose, sekarang ekonomi gawat & kita harus ambil peluang sebanyak mungkin. Rezeki itu ketentuan Allah. Yang penting kita jangan give up. Boleh hubungi saya, En Fendi di 0122482356 untuk cari peluang untuk tambah pendapatan. Just sharing.  
  18. Raymie 8 - Tue 14/Feb/2017, 2:06am
    Ikhlas kan setiap perbuatan ..insyallah ada balasan nya  
  19. Flavourist Clouds - Tue 14/Feb/2017, 10:55am
    Apa yang Allah takdirkan untuk kita maka itulah yang terbaik untuk kita, Dialah yang lebih mengetahui akan keadaan setiap makhluk ciptaanNya. Berayukurlah, jangan mengungkit atau mengeluh nescaya nanti akan sampai masa untuk anda menikmati hidup yang anda inginkan selama ini.  
  20. Mohd Saidin Yahaya - Fri 17/Feb/2017, 2:48pm
    Nak gaji 3k ke atas whatsaap 0175808568 seluruh Malaysia .
    Kerja ikut masa anda... anda BOS andalah kuli.
    Ada Team support untuk anda jangan risau.  
  21. Dr Love - Mon 20/Feb/2017, 7:59pm
    Jika syarikat anda memberi cuti sabtu dan ahad (sabtu tidak bekerja), to me this is a very good opportunity. Gunakan every weekend utk mempelajari new skills dan berjinak dgn perniagaan.

    satu tahun ada 52 minggu dan 1 minggu ada 2 hari cuti. Nah you have all the opportunity in this world to improve yourself kerana cuti itu sebanyak 100+ hari dalam setahun. saya sangat kasihan dengan kawan kawan yg tiada pekerjaan. apa pun nak buat tidak mampu kerana tiada wang.  
  22. Andy 42 - Thu 23/Feb/2017, 8:57pm
    Perbanyakkan Istighfar.

    Nak kawin dengan saya x ☺️??  
  23. Sha 77 - Thu 2/Mar/2017, 11:39pm
    Miss Rose< saya faham keadaan anda. Jangan lemah semangat, banyak bersabar dan beristifar. Ambil masa untuk menenangan kegusaran hati dan minda anda. Setiap yang berlaku ada hikmahnya, tanggungjawab anda sebagai anak telah anda laksanakan dengan baik. Ada orang yang tak ada sijil atau kelulusan pendidikan yang tinggi tapi berjaya, kenapa? Mereka punya kecekalan dan kesabaran. Hubungi saya mungkin saya dapat membantu. email ashahrim@gmail.com  
  24. Naz 48 - Mon 6/Mar/2017, 2:52am
    JOM sertai saya buka BIZ SPA tanpa MODAL ... utk maklumat & info lanjut , call nazz 017 259 5991  
  25. Miss Rose Hitam - Tue 7/Mar/2017, 4:03pm
    Terima kasih semua atas pandangan yang memang sangat2 saya perlukan bila saya rasa banyak kekurangan pada diri saya. Tapi betul, ramai mereka di luar sana yang lebih banyak kekurangannya daripada saya. Jadi saya kena banyak bersyukur. Dan saya kena lupakan apa yang dah lepas..dan mulakan yang baru. Umur saya 31, tapi masih belum terlambat untuk saya capai cita2 dan keinginan saya. InsyaAllah  
  26. Miss Rose Hitam - Tue 7/Mar/2017, 6:37pm
    Andy 42

    Boleh jika awak boleh bawa saya bernikah di Thailand 😊  
  27. Muhd Aizuddin - Fri 9/Jun/2017, 2:29am
    Miss rose i feel u.. 31 n got nothing. Kita dlm situasi yg sama :'(  
  28. Aini Suhada Binti Amer - Wed 16/Aug/2017, 12:31pm
    Wasap sy 0193119356..nak chatting2la  
Page 1   (Total 28 comments)
Your Comment:
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Shopping with Majalah.com Merchants

Baju T-shirt Kosong
Price: RM 5.00
4-Seater Link Chair
Price: RM 1400.00
Jubah Mellisa Dusty Pink
Price: RM 140.00
Orthoflex Max Roller Gel
Price: RM 84.90
MagicBlu Ironing Pad
Price: RM 39.00
Winter Coat Limited Edition!! NW08 Plus Size 5XL
Price: RM 259.00
Body Wash-marine Essence Bamboo Salt Nourishing
Price: RM 38.00
Women Desiree V-hygiene
Price: RM 50.00
Ezygo Penampal Tayar Bocor
Price: RM 39.00
Table Promo (PVC)
Price: RM 250.00
SUSU KAMBING KURMA TOK' ALI 550G
Price: RM 43.00
Caliph Kids Expert
Price: RM 60.00
Bisnes Mesin Ais Krim Goyang - 100 Acuan
Price: RM 900.00
IKAN BILIS BERSIH (MEDIUM)
Price: RM 780.00
Brass bidet nozzle with stainless steel flexible hose AP-8310
Price: RM 56.00