Buat Bisnes Tapi Hujung Bulan Untung Macam Takde Je.
Ramdan Johari @ Dazra Ventures - Thu 9/Aug/2018 10:11am
Korang yg buat bisnes mesti faham kan? Kebanyakannya seronok je bila tgk produk atau servis kita terbeli. Kita pun mula fikir duit masuk sebab ramai yg beli, Tapi bila start hjung bulan, tolak expenses, gaji semuaa, Last2 untung ciput je..

Bukan nak kata korang je, saya pun pernah terkena jugak. Jatuh bangun dalam bisnes ni perkara biasa.

TETAPI, macam mana kita nak pastikan yang kita sentiasa berada pada landasan bisnes yang betul, Haaa, tu yang luar biasa.

Bila saya start belajar dgn guru bisnes, saya mula dapat atasi masalah duit asyik tak ada ni.. Duit Bocor laa senang cerita. Masalah duit bocor ni, sebenarnya sangat-sangat bagi kesan kepada kita dan juga bisnes yang kita usahakan.

KENAPA?? sebab org bisnes ni income dia memang daripada bisnes ni je, tak ada lain. Jadi, kalau tak ada income, macam mana nak sara keluarga, bagi mak ayah duit setiap bulan, bawak bini shopping dan nak uruskan segala keperluan lain lagi.

Tapi bagi korang diluar sana yang ada masalah macam ni, perkara ni diatasi. Caranya, korang kena mula belajar teknik yang betul untuk kira harga kos, marketing, operation, gaji, profit dan macam2 lagi..

UPGRADE YOUR MIND, UPGRADE YOUR BUSINESS
Klik link ini untuk maklumat lanjut

website rasmi:
www.dazra.my

info :
www.SeminarBorongChina.com

Niche: Diskusi Bisnes | Produk Dari China | Kursus Dan Seminar
     
  1. Linkman - Fri 10/Aug/2018, 8:37am
    Mmg betul ramai usahawan kita yg mengalami masalah ni. Mereka tak tahu beza untung kasar dan untung bersih.

    Semasa saya berniaga kedai runcit kecik dulu, saya pastikan dengan tepat berapa untung bersih kalau contohnya 20% .. maka kalau sale haritu rm 300, untung bersih hanyalah rm60 sahaja.

    Satu lagi ramai usahawan/peniaga suka bercakap tentang pendapatan kasar sahaja.. tapi mereka selalu gagal menceritakan kos sebenar bisnes.

    Contoh jika anda agen hartanah berpendapatan rm 30k sebulan... berapa kos anda? komisen utk broker maut bawah anda, kos sewa pejabat, kos sewa booth shopping complex, kos pekerja2, kos petrol & tol, kos printing, kos advertising.. silap2 kesemua kos rupa2nya rm 27k sebulan.. jadi gaji bersih anda hanyalah rm3k sahaja sebulan... miskin bandar tu..  
Page 1   (Total 1 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.