Berminat untuk Jual Ikan & Sayuran Secara Borong - Bagaimanakah Cara dan Prosedur
No Owner - Wed 21/Dec/2011 1:18pm [Last Comment]
Salam.Saya berminat untuk mula berniaga ikan atau sayur sayuran tetapi memandangkan saya tiada pengalaman.

Bagaimanakah cara dan prosedur untuk memulakan bisnes ini.Jika ada yg sudi berkongsi pendapat boleh email saya di topic-closed@gmail.com atau sms ke 017-topic-closed

Niche: Diskusi Bisnes | Usahawan Tani | Pasar Basah
     
  1. Linkman - Thu 22/Dec/2011, 7:15pm
    sebelum jual secara borong... cuba jual runcit dulu sikit sikit..

    - try kerja dgn bro jual ikan di pasar2... try angkat tong ikan warna merah tu ... 5-6 bulan
    - try kerja jual apa-apa brg pun di pasar malam/pasar tani.... byk org nak pakai pekerja...

    kalau rasa2 ok baru la fikir pasal jual borong...

    ===
    di kg saya ada satu bro pasar malam jual ikan fresh dari terengganu. memang laku. sebabnya semua org nampak ikan dia segar mata hijau lagi ...

    dia kata dia ke terengganu seminggu sekali.. hari selasa ambik satu lori ... terus sampai ke pasar malam.. lama kelamaan semua org tahu dan beli dgn dia.

    walaupun harga dia bukan yg termurah... tapi ikan2 & hasil laut dia yg paling segar di pasar malam area tu.  
  2. Jamali - Thu 22/Dec/2011, 7:39pm
    utk jual borong kena start abik oder dr kedai2 mkn kl ni.klu biasa tgk byk motor2 bwk sayur& ikan memecut pagi2 dr pasar dekat chowkit htr ke restoran2..bila kamu dah ada oder dr 20 restoren..brulah boleh start buka pusat jual borong..mcm nilah org2 indonesia yg berjaya di kl ni start.skrg mereka yg kontrol kebykannya terutamanya sayur..  
  3. Sivanaesan - Fri 23/Dec/2011, 12:52am
    saya pernah mengimpot ikan segar terus dari indon selama 2 tahun, harga murah dan segar . masalah saya nak market kat klang susah. Bisnes monopoli. contact saya 012-2201143 kalau nak tahu mendalam  
  4. No Owner - Fri 23/Dec/2011, 1:04pm
    saya setuju dengan pendapat semua.Pendapat en Jamali mmg ada dlm perancangan saya.Sy perlu survey dan cari kedai kedai yg sepatutnya..  
  5. Bahar Ibrahim - Sat 24/Dec/2011, 3:43pm
    Asalamualaikum khairol rizuan

    tahniah kerana anda mempunyai minat dalam bines. Cuma saya ingin nasihatkan cari pengalaman dulu untuk cari ilmu bisnes. contohnya cuba ikut-ikut orang bisnes sambil belajar. Modal sebenarnya bukan wang sahaja tetapi pengalaman dan ilmu bisnes. cuba lihat orang banyak modal wang tapi lingkup sebab tak banyak ilmu dan pengalaman bisnes. selamat teruskan usaha anda.  
  6. No Owner - Sat 24/Dec/2011, 8:39pm
    Adakah cadangan lain yang bernas dari anda semua..saya amat perlukan..sbb sy minat sangat berniaga..dlu saya berniaga air tepi jalan..sale pon blh tahan la..cuma nie pertama kali nak menceburi dalam jual ikan atau sayur  
  7. Megat Sapri - Thu 29/Dec/2011, 10:28am
    khairol kalau nak start bisnes tu nnt beritau saya, saya berminat jugak nak jadi partner, ms2937-elect@yahoo.com  
  8. No Owner - Thu 29/Dec/2011, 1:12pm
    En Megat,saya cuma ingin memulakan perniagaan ini secara kecil kecilan.Insyaallah kalau maju blh la partner ngan saya.Saya ingin memasarkan ikan ke kedai runcit & kedai makan tapi tk pasti berapa kuantiti yg dikehendaki oleh peruncit secara kasar...  
  9. Nik 7 - Sun 8/Jan/2012, 4:12pm
    sy blh bekalkan sayur, bawanh merah n putih, beras dll dr thailand scara borong lori tan..ambil di sempadan golok. email sy.. yusnik@yahoo.com  
  10. No Owner - Sat 14/Jan/2012, 1:52pm
    temenung borek blh dapat ke dalam waktu ikan mahal sekarang ini??  
  11. Nik 32 - Mon 16/Jan/2012, 3:54pm
    en khairul lokasi mana eh?barang boleh amek kat pasar2 borong.memang kena datang awal pagila utk dapt harga borong dan jual semula.study jenis ikan dan keperluan harian pengguna dari jualan sehari2.baru takde barang rosak dan rugi.ikan memang mahal sekarang,tapi itu barang keperluan  
  12. Kylerz - Sat 28/Jan/2012, 3:07pm
    pembekal halia local dari sabah,min 10 tan per month, berminat boleh email sy izzfarment@yahoo.com tq  
  13. Saifullah 7 - Sun 5/Feb/2012, 1:03am
    assalamua'laikum..kalau En.Khairol berminat nak dapatkan sayuran segar dari cameron highlands dengan harga murah hubungi saya di 0178725430...dan kita boleh berkongsi serba sedikit idea..:)  
  14. No Owner - Mon 6/Feb/2012, 3:41pm
    assalamualaikum,lama tidak masuk ruangan ini.Saya di klang sekarang dan sudah berniaga sayuran.Saya ingin bertanya tentang harga daun limau purut.Jika ada yang boleh supply & harga yang agak memuaskan mungkin kita boleh berurusan.Sila sms@call saya di 017-topic-closed  
  15. No Owner - Sat 31/Mar/2012, 12:00pm
    petai boleh dapat ke sekarang??  
  16. Wan Watiey - Mon 10/Sep/2012, 10:42am
    sy peniaga kedai runcit basah dan kering.dekat pinggiran putra bangi sebelah putra jaya.kalau takde pengalaman buka kedai runcit janganlah cuba2.. buang duit je..kerja dulu dengan orang.sekadar cari pengalaman.untung sekarng terlalu nipis untuk peruncit..lesen pun dah macam2.tak masuk akal pun ada  
  17. E1xtrim - Tue 4/Dec/2012, 4:53pm
    Sesiapa yg nak bekalan ikan & seafood secara borong, boleh contact saya. Area Sabak bernam, kuala selangor & klang sahaja. iwan.intra@gmail.com  
  18. Faiz 287 - Sun 28/Apr/2013, 4:57pm
    sapa yang igin mendapatkan bekalan ikan talapia di area alor star sila hubungi saya. sabri bin ahmad 012-4248651 atau email ke faizsabri_22202@yahoo.com  
  19. Nazrie 4 - Thu 3/Oct/2013, 9:59am
    iwan.intra@gmail.com - boleh supply hasil laut pada saya.....saya nak buka kedai ikan segar di taman perumahan ...rawang....  
  20. Nor Razmi - Thu 23/Oct/2014, 9:30am
    no owner apa no.tel awk ya..nak beli ikan kat klang..  
  21. Aishahfattah - Tue 13/Jan/2015, 9:01pm
    Sesiapa berminat untuk dptkan Ikan & Udang secara borong sila wataaps / sms /call Cha : 0124316669. Area KL, Klang, Shah Alam.  
  22. Aishahfattah - Tue 13/Jan/2015, 9:08pm
    Sesiapa berminat untuk dptkn Sotong & Udang kering (sabah) secara borong sila whatapps / sms /call Cha : 0124216669. Area KL, Klang, Shah Alam. Ikan segar Kolam juga Ada.  
  23. Man 438 - Sat 14/Feb/2015, 4:27pm
    Says pembekal ikan Segar Dari Sabah..pelbagai Jenis ikan kerapu,jenahak,ikan merah,tenggiri,selar,kembung,sotong,udang,ketam, Dan ikan laut dalam...boleh hubungi saya..Man(0178670836)  
  24. Ameer Jamil - Wed 18/Mar/2015, 2:27pm
    Saya pembekal ikan rebus mabung fresh dr lumut..isi perut dibuang dan siap di peketkan..
    quantity supply 10tan sebulan..berminat boleh hubunggi saya watsapp 0123693389 call 01132194595  
  25. Abdul Hafiz 20 - Wed 1/Jun/2016, 1:00pm
    Assalam.. sy pembekal ikan segar laut.. dr selangor.. harga blh bincang.. blh call or wassap sy di 01152882023  
  26. Bonaventura Muslik 2 - Sat 10/Sep/2016, 10:07am
    Salam. Saya adalah peniaga ikan & sayur segar seluruh area Sabah. Sy ingin mencari pembekal ikan & sayur segar dari Sabah sahaja. Jika ada yg berminat, boleh hubungi saya +6011-35727696 terima kasih.  
  27. Ley 7 - Thu 27/Oct/2016, 10:33am
    saya pembekal sayur-sayuran area sabah...sapa2 yang inginkan sayur-sayuran yang segar hubungi saya atau whatsapp 0168194015  
  28. Nur 934 - Thu 16/Feb/2017, 3:16pm
    assalammualaikum sye pembekal ikan segar,ikan untuk buat keropok dan pembekal keropok keping....ikan memang beli terus dri moto2 ikan kuantan pahang....harga sangat berpatutan dan berpuas hati....sekirenye berminat boleh la conctact sya solehan 0148259575.....  
  29. Nadzrin 7 - Fri 14/Apr/2017, 12:41pm
    Salam..sy dri cmron Highlands..mencari sesiapa yang perlukan syur cmron yg segar..bleh wasap 0175787107  
  30. Hafiz Halim 6 - Sun 28/May/2017, 1:34am
    Assalamualaikum..sy pembekal barang basah dan segar termasuk ikan segar dan ayam proses dari terengganu..pelbagai jenis ikan dibekalkan ikut musim..sy juga menawarkan khidmat pghantaran di sekitar terengganu pahang dan kuala lumpur..boleh hubungi sy lebih lanjut 014 5232517..hrga bleh runding..  
  31. Azuan 99 - Sun 25/Feb/2018, 1:54pm
    Supply  
  32. Amir 835 - Mon 2/Apr/2018, 11:54am
    assalamualaikum..sy pembekal ikan segar dari endau, johor..sape yang berminat untuk dapatkan bekalan ikan.. hubungi saya.. call/ wsp 0177604789..call 0178562996  
  33. Haris 100 - Wed 20/Jun/2018, 7:52pm
    Saya nak mencari pengedar ikan segar
    Untuk jualan kerumah dan kedai makan
    Wasap 0123444701  
  34. Chong Chee Weng - Sat 14/Jul/2018, 6:04am
    Risau business tak cukup kerana berkalan tak cukup? Ataupun hasilan tangkap banyak ingin dapatkan lebih banyak business? Kita dapat tolong kamu selesaikan semua masalah... cuma hantarkan email anda kerperluan atau ingin lepaskan, nama, lokasi, contact, barangan, harga,... kita menpunyai sales team yang mahir untuk selesaikan semua masalah anda.... bredmannstudio@gmail.com  
Page 1   (Total 34 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.