Bagaimana Menggandakan Duit Dalam Akaun 1 EPF
Badrul Hisyam B Ariffin - Fri 15/Dec/2017 9:09am
Assalamualaikum…
Tahu kah anda bahawa duit dalam EPx acc 1 tak bole di kacau sehingga kita berumur 55 tahun?

PENGELUARAN SEBAHAGIAN daripada wang simpanan di dalam acc 1 EPx untuk dilabur kan di dalam saham amanah adalah dibenarkan. Tidak kira anda berumur berapa pun, selagi anda memenuhi syarat simpanan asas oleh KWSP, anda layak berbuat demikian. Antara kelebihan mengambil sebahagian duit EPx untuk dilabur kan dalam saham amanah adalah:

EPx kasik dividen dalam 7% setahun (amik average). Unit trust kasik annualised return 8 ~ 12% (kira 10% la, amik nilai pertengahan), so bila combine, korang dapat lebih sbb korang ada 2 sumber dividen dalam EPx korang. 1 dari EPx, 1 lagik dari unit trust korang. Biler umur korang cecah 55 tahun, banyak tak duit korang dalam acc 1 jika 2 sumber ni digabungkan?

Bila umur 55 tahun, anak dah besar, hutang nak clear pun banyak, kalo ada rezeki bole pergi haji (silap2 bole pergi sekali lagi). So, dgn duit korang yg dah beranak dgn dividen + distribution dalam unit trust, harap2 nyer korang dapat la buat benda2 ditambah dgn aper lagik hajat lain yg korang nak….

Salah satu usaha atau ikhtiar kita untuk menambah kan duit dgn cara yg halal + saluran yg btol (Acc 1 EPx ni bang, bukan Acc 2).

Tak perlu risau takde duit sbb benda ni amik dari acc 1 EPx, bukan cash.
Kepada rakan2 yang nak tau details, bole contact saya. Kepada rakan2 yang pernah invest, bole refer jugak kepada ejen servis korang…refer attachment untuk details.

Unit trust bukan untuk hit and run punya stail tapi untuk long term punya saving (ALWAYS REMEMBER THIS) …. NAK LAGI UNTUNG!!!! Pegi beli nombor, modal seringgit kalo kena memang untung.

Di bawah ni ada kiraan secara ilustrasi. Nak tau details, bole kontek saya…

Ali ada RM 40k dlm acc 1 EPx. So jumlah yg dibenarkan utk invest adalah (40k – 20k) x 30% = RM 6k -> based pada umur 27 tahun.

So katalah dia invest RM 6k sampai umur 55 tahun, RM 6k akan jadi -> (1.09) '28 x 6k = RM 67003. Pada umur dia 55 tahun, duit RM 6k tadi jadi RM 67003 berdasarkan kepada annualised return 9%.

Duit EPx dia pula RM 40k – RM 6k = RM 34000…duit ni akan jadi -> (1.07) '28 x 34k = RM 226061 (mengambil kira dividen EPx 7%)

So total duit Ali akan jadi RM 67003 + RM 226061 = RM 293064

Pengiraan di atas sekadar ilustrasi sahaja. Atau dengan kata lain, secara konsep. Pengiraan di atas, tidak mengambil kira pertambahan lagi dalam acc 1 EPx. Kalo tak clear bole tanya lagi….

p/s:
1. kalo tak minat takper, tolong sampai kan kepada yg minat...
2. kalo yg wat keje sendiri tu bole la jadi kan unit trust ni sbg tabung persaraan sendiri korang.

Regards,

Badrul Hisyam Ariffin
Unit Trust Consultant
012-2151800

Niche: Diskusi Bisnes | Pelaburan Saham Unit Trust
     
  1. Wan Najmi Anwar Bin Wan Nor Adib - Tue 19/Dec/2017, 10:56am
    Dear Sir/Madam,

    We would like offer you our Personal Financing-i (Through Al Rajhi Bank) for extra cash, or Credit Card outstanding settlement.

    It is a simple application process and you just sign the application form & attach income documents and email or fax it back to us!

    For further enquiries on this application, please call/sms;
    Wan Najmi Anwar (012-2855430)
    wan.najmi.anwar@alrajhibank.com.my  
Page 1   (Total 1 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.