Bagaimana Anda Menjual Produk Secara Online?
Azman Consultant - Wed 12/Apr/2017 4:37pm [Last Comment]
Hari ini sambung lagi tentang bagaimanakah atau perisian apakah yg anda gunakan utk perniagaan online anda.

1) Sosial Media - Mungkin pilihan yg paling utama.
- Facebook & FB Pages
- Instagram, Pinterest
- Twitter, Snapchat

Sesiapa pernah guna ''Buy'' Button di platform2 ini? Di luar negara, fungsi ''Buy'' button dah lama diperkenalkan di banyak media sosial, tetapi di Malaysia saya tak pasti adakah fungsi ini boleh digunakan atau popular digunakan.

2) Group Messaging Platform
- WhatsApp
- Telegram
- Wechat
- Viber/Skype

Di negara China, Wechat telah menjadi satu ''Super Application'' dimana hampir semua fungsi2 laman2 web yg berlainan di integrasikan didalam wechat. Fungsi2 shopping online spt amazon, fungsi teksi hailing seperti uber/grab, fungsi mencari jodoh online, online payment, online transfer dan pelbagai lagi boleh dilakukan didalam applikasi Wechat tanpa perlu switch kepada applikasi lain.

Manakala Whatsap pula, walaupun amat popular di malaysia masih jauh ketinggalan dari segi fungsi2 tambahan ini. Kelebihan whatsap adalah ianya amat mudah utk digunakan utk snap gambar atau video. Juga terdapat fungsi 'group discussion' dan 'broadcast list' yg membolehkan kita berkongsi maklumat dengan seramai 256 ahli group.

Telegram pula, walaupun kurang popular berbanding Whatsap di Malaysia, mempunyai Group dan ''Supergroup'' yg boleh memuatkan sehingga 5000 Ahli. Ini jauh lebih banyak dari Whatsap yg mempunyai limit 256 ahli sahaja. Tetapi saya menjangkakan Whatsap akan meningkatkan limit groupnya satu hari nanti kepada beribu2 ahli juga.

Yang mana satukah pilihan anda dan kenapa?

3) Free Online Blogger Platform
- http://www.blogger.com - Old school blogspot kepunyaan Google
- http://www.wordpress.com - (wordpress dot.com bukan dot.org) - kepunyaan company yg membuat perisian Wordpress
- http://www.wix.com - agak aggresif mengiklan di youtube sejak kebelakangan ni.
- atau mana2 platform free yg anda gunakan?

4) Melalui ''Freemium'' dan Premium online platform yg menyediakan perisian Ecommerce secara built-in.
- LelongMy - Otai lama since 1998 the same people.. Lelong, jobstreet, AutoworldMy, Hong Leong..
- MudahMy - telah popular sejak 2007 dgn membuat iklan2 adwords yg bertubi2
- ShopifyMy - dari canada, dilancarkan di malaysia pada 2013. sedang popular sekarang.
- 11Street - dari Korea Selatan dan memasuki Malaysia pada 2015. Sangat popular sekarang
- Lazada - telah dibeli oleh group alibaba.com sebanyak USD 1 BILLION pada 2016
- dll..

Kebanyakkannya menawarkan konsep ''Freemium'' iaitu free utk basic functions dan berbayar utk menjadi ahli ''Pro''.

5) Melalui website sendiri - Membeli Domain dan Webhosting.

- a) Hard code sendiri menggunakan framework seperti Zend, CodeIgniter, Symphony dll. Memerlukan skill yg programming yg amat tinggi.

- b) Menggunakan Content Management System (CMS) percuma seperti WordPress, Joomla, Drupal dll dan install plugin ecommerce spt WooCommerce. Kelebihan cara ini adalah applikasi CMS biasanya amat matang dan terdapat pelbagai plugin untuk hampir semua keperluan blogger. Selain itu, fokus kepada SEO (Search Engine Optimisation) menjadikan platform ini sesuai utk perancangan marketing jangka panjang.

- c) Menggunakan perisian khas ecommerce seperti Magento, PrestaShop, Opencart. Walaupun kurang fungsi2 blogging berbanding perisian CMS, kelebihannya adalah fungsi2 ecommerse biasanya lebih canggih terutama dari segi shipping options dan sales reporting. Perisian ini lebih sesuai bagi sesiapa yg telahpun memiliki blog dan ingin membina shopping cart secara berasingan. Juga sesuai kepada yg memiliki pengalaman dalam HTML editing dan programming.

6) Menggunakan Email Platform sahaja.
- Tidak ada syarikat kini yg menggunakan email platform sahaja. Kebiasaannya mesti digabungkan dengan medium2 lain diatas. TETAPI trend baru terkini, terdapat ramai usahawan online yg TIDAK lagi menjadikan email sebagai medium utama utk 'close sale'. Mereka dah beralih kepada perisian Group Messaging seperti Whatsap/Wechat/Telegram. Juga applikasi lama seperti SMS hampir2 pupus penggunaannya sejak 2015 lagi.

Apakah pengalaman tuan2 dan puan2 dalam bidang Ecommerce atau Edagang di Malaysia? Mari kongsikan bersama.

Yours Truly
Azman a.k.a Linkman

Niche: Diskusi Bisnes | Ecommerce Malaysia
Shopping Cart Majalah.com akan dibuka pada Rabu 6 Sep 2017 :-)
Portal jualan 'Dari Peniaga Malaysia untuk Rakyat Malaysia'
     
  1. Hazrul Nizam - Wed 12/Apr/2017, 6:05pm
    tiap ari aku bca iklan kau..jd yg mana 1 cara yg terbaik?!!yg kita patut buat??!!masih x dpt kepastian!!  
  2. Linkman - Wed 12/Apr/2017, 6:15pm
    Ya saya Tuan Hazrul :-)

    Sebenarnya tiada jawapan betul atau salah. Kesemua banyak bergantung kepada tahap perniagaan anda.

    Adakah anda:

    1) Suri rumah atau student yg BARU nak try berniaga online. masih tak sure apa nak diniagakan.

    2) Peniaga sambilan yg SUDAH try berniaga online, tetapi pendapatan masih kecil bawah rm1k - rm3k sebulan

    3) Peniaga yg telahpun membuat online business SEPENUH MASA. Kebiasaannya mendapat income bersih melebihi rm3k - rm5k sebulan.

    4) USAHAWAN PROFESSIONAL samada mikro, small atau medium SME.. -> Industri kecil dan Sederhana (IKS). Anda kini ingin melebarkan sayap ke alam online dan fokus.

    Tuan Hazrul dalam kategori mana satu?  
  3. Hazrul Nizam - Wed 12/Apr/2017, 6:27pm
    aku level 1..tp layak buat loan bankrakyat..aku nak klu bleh solution yg betul..jd blh serius n fultime!!mcmana tu agaknya consultant??.  
  4. Hazrul Nizam - Wed 12/Apr/2017, 6:42pm
    dn apa produk yg tgh hot jual skrg tuan Consultant..  
  5. Wahmarketings Com - Thu 13/Apr/2017, 5:20pm
    kalau buat ecommernce content dan gambar sangat penting.kalau dua bende tu rembat dari google. robot google tak akan index web kita  
  6. Linkman - Thu 13/Apr/2017, 6:11pm
    Tuan Hazrul, bisnes tidak bagus dimulakan dgn wang pinjaman. Mulakan dgn kecil2an dulu duit sendiri.. jangan berhutang.

    Keduanya - bank rakyat (dan maybe bank2 lain juga) dah mengetatkan personal loan sejak 2016 lagi diatas arahan bank negara. Kalau tuan dulunya layak rm200k.. sekarang mungkin hanya 50k sahaja.. satu penurunan yg sangat drastik.

    Ketiganya - utk perniagaan jangan jual produk tengah hot.. mulakan perniagaan yg kita minat atau perniagaan yg kita mahir hasil pengalaman kerja makan gaji. kalau kita ikut2 jual barang tengah hot.. bisnes kita tak tahan lama.. sekejap jual monopod, sekejap jual pomade, sekejap jual topup, kejap jual vape..

    perlu fokus dalam bisnes.  
  7. Rizan Razak 2 - Fri 14/Apr/2017, 8:16pm
    Pm boh  
  8. Adi 167 - Mon 17/Apr/2017, 10:51am
    Camana nak bincang tuan. Ni no saya 0133867851  
  9. Linkman - Tue 18/Apr/2017, 8:46am
    Tuan Rizan dan Tuan Adi :-)

    Buat masa ni saya belum habis test lagi.. Insyallah bila dah complete my ecommerce shopping website dah berfungsi, saya akan explain satu persatu kesemua pilihan2 yg ada dan kenapa saya buat pilihan tersebut.

    Saya dapat bayangkan, bagi org yg baru start berniaga online, memang amat confuse.. macamana nak mulakan. majoriti akan mula jual barang kpd rakan2 dalam facebook atau instagram.. tapi utk jangka panjang, itu bukan pilihan terbaik.

    follow my journey..  
  10. Fauziah Ibrahim - Wed 19/Apr/2017, 3:14pm
    saya nak follow jugak...good info..TQ  
  11. Akin 3 - Thu 20/Apr/2017, 1:53pm
    pm sy missnora407@gmail.com  
  12. Ain Alaina - Mon 1/May/2017, 12:41pm
    Pm sy 0182046136 nk tau juga  
  13. Zakaria Bin Ibrahim - Mon 8/May/2017, 12:08pm
    Wassap saya Zakaria Ibrahim 0139744678  
  14. Azman Consultant - Wed 10/May/2017, 1:59pm
    Alhamdulillah, setelah beberapa minggu berulang alik ke DPMM Putrajaya, saya dan team telah berjaya mendapat kepercayaan majalah.com utk membina shopping cart.

    Saya telah membuat topik baru. baca disini tuan2 dan puan2 yg dihormati sekelian :-)

    Shopping Cart Majalah.com Akan Dilancarkan Pada 5 Julai 2017

    http://www.majalah.com/?classified.shopping-cart-majalah-com-akan-dilancarkan-pada-5-julai-2017.G1HPS54YNG  
  15. Trump - Fri 7/Jul/2017, 9:50pm
    youtube ads merupakan fenomena terkini.  
Page 1   (Total 15 comments)
Your Comment:
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.