Apakah Cara Pembayaran untuk Perniagaan Online Anda - Online Payment Gateway
Azman Consultant - Sun 9/Apr/2017 4:22pm [Last Comment]
Hari ini saya ingin membuat list online payment gateway yg boleh menjadi pilihan Rakyat Malaysia. Fokusnya lebih kepada Gateway di Malaysia supaya senang utk kira berurusan.

Sejarah Ringkas
=============

Seawal tahun 2000 dahulu pun dah ada pelbagai online payment gateway, cuma harganya sangat mahal dan cara setupnya agak complex. Kemudian pada tahun tersebut Maybank memperkenalkan Maybank2u dan bermula lah era ''Pembayaran bil dan transfer wang dalam Talian'' di Malaysia.

Sepanjang 10 tahun berikutnya hampir kesemua bank utama di Malaysia telah mula memperkenalkan online banking mereka sendiri dan menambahbaik sistem pembayaran mereka menjadi lebih cekap.

Bermula dgn tahun 2009 Paypal mula menerima pembayaran dlm RM (tidak perlu convert ke USD) dan sekitar 2010 bank RHB telah menawarkan servis utk transfer wang RM kedalam akaun paypal dan pengeluaran wang dari paypal ke akaun RHB. Tetapi masalahnya hanya RHB sahaja yg ada servis Paypal. Bank2 masih lain tidak ada sehingga kini.

FPX dan Jompay
==============

Kemudian bank2 di malaysia mula menawarkan servis FPX (sekitar 2012-2013) dan Jompay (sekitar 2015). Dan terkini, terdapat pelbagai payment gateway baru yg menambahkan lagi pilihan utk peniaga2 online dengan kadar langganan yg amat berpatutan. Ada sesetengahnya tidak mengenakan bayaran setup langsung, hanya bayaran langganan tahunan sahaja.

Kenapa Perlu Payment Gateway
===========================

Sebenarnya tanpa ''Payment Gateway'' pun kita boleh membuat Online Bisnes. Masalahnya, kesemua proses mesti dibuat secara manual. Anda ingin membeli barang, bayar secara manual (login ke bank anda dan transfer duit) atau pergi ke mesin ATM utk masukkan duit atau bayar guna check dan tunggu clear 2 hari bekerja. Kemudian postkan gambar bukti pembayaran (snap dengan handphone).

Dengan adanya Payment Gateway, anda boleh menerima bayaran lebih mudah dimana pembeli hanya pilih barang2 yg hendak dibeli menggunakan shopping cart, checkout dan terus membuat bayaran. Order mereka kemudian sampai ke penjual secara automatik, tanpa perlu snap gambar bukti pembayaran.

Hampir semua perisian shopping cart utama dunia mempunyai sekurang2 beberapa pilihan Payment Gateway Malaysia. Yang mana satu pilihan anda bergantung kepada bajet dan pengetahuan teknikal yg anda ada.

Senarai Payment Gateway
======================

Empat payment gateway utama Malaysia:
1) Ipay88
http://www.ipay88.com/

2) MolPay
http://www.molpay.com/v3/

3) Paypal (RHB Bank)
http://www.rhbgroup.com/general-info/faq/send-money-via-paypal-new.html

4) eGHL
http://e-ghl.com/

Payment Gateway yg agak baru & modern (tiada setup fee)
5) Bill Plz
https://www.billplz.com/

6) SenangPay
http://senangpay.my/

Netpay adalah kepunyaan lelong.my. Maklumat lanjut sukar didapati.
7) Netpay (lelong.my)
https://www.netpay.my

Based di US/Overseas - ada banyak.. ini contoh sahaja
8) 2checkout
https://www.2checkout.com

9) Worldpay
http://www.worldpay.com/

Link
====
Utk Maklumat lanjut, saya cadangkan refer kpd 2 website perbandingan ini

Compare Malaysia Payment Gateway:
https://www.webshaper.com.my/compare-malaysia-payment-gateways/

Malaysia Online Payment gateway Comparison:
https://www.sitegiant.my/malaysia-payment-gateway/

Yours Truly
Azman a.k.a Linkman

Niche: Diskusi Bisnes | Ecommerce Malaysia
     
  1. Hazrul Nizam - Sun 9/Apr/2017, 4:43pm
    tenqiu linkman.artikel mantap, mai u punya online shop website. aku nk try mcamana..aku stil xsure how.  
  2. Wahmarketings Com - Sun 9/Apr/2017, 5:58pm
    payment gateway mmg menyenangkan duit transfer. tapi ada caj 1%,3% bergantung pada syarikat gateway. itu tidak termasuk caj tahunan (fees yearly),ada tu rm388 setahun part paling tak best. ada pulak minimum withdraw.+hari boleh withdraw. kalau untung jual barang margin 200% boleh guna payment gateway. kalau modal ciput. takut bisnes lingkup pasal cashflow sangkut di tangan syarikat gateway.

    satu lagi aku x faham kalau kes fraud kreditkad@debit yang digunakan bila shoppingnguna gateway. kalau owner kad buat block kad.tapi payment dah transfer ke merchant seller. so apa jadi?

    utk maklumat korang maybank ada release own payment gateway. tapi korang kena ada maybank2u.dalam maybank2u ada create link utk disambung ke online store. kira kat online store tu ada logo kepala singa maybank. sesiapa klik boleh terus bayar dari situ.

    seller akan terima SMS mengatakan payment masuk bla bla.  
  3. Dr Love - Mon 10/Apr/2017, 12:45pm
    What about these 2 online Payment Gateways?

    RevPay - also based in malaysia
    https://www.revpay.com.my/

    MPay - based malaysia
    http://www.managepay.com/  
  4. Linkman - Tue 11/Apr/2017, 10:12am
    betul tu Wah Marketing :-) Faktor2 ni amat penting:

    1) Minimum Amount for Settlement
    2) Frequency of settlement
    3) Total charge percentage per transaction (selain dari yearly/monthly/setup) fees

    Maknanya berapa jumlah terkumpul yg diperlukan sebelum payment gateway akan memindahkan amaun kedalam akaun anda. ada yg minima hanya RM 100, ada yg lagi tinggi dan ada yg lagi kurang.

    Dan Berapa kali seminggu wang akan dimasukkan kedalam akaun anda. Biasanya at least sekali seminggu. Tapi ada juga yg akan settle kan beberapa kali seminggu.

    Kalau harga kos barang kita rm100, dan dapat order seminggu dalam 50 unit.. bermakna kita kena ada rm 5,000 (tak masuk shipping) modal mingguan, kalau settlement seminggu sekali.

    total charge tu dari 1% ke 4% dan pelbagai syarat minimum cost. cara terbaik nak test ialah dengan membuat pembelian sendiri 2 jenis harga barang

    1) Yang berharga RM 10
    2) Yang berharga RM 100

    dan tengok berapa jumlah sebenar yg kita dapat setelah tolak charge2 ni. saya pernah test beli barang sendiri RM2 guna paypal.. jumlah yg dapat adalah 0 (kosong) sebab paypal mengenakan caj RM2 minimum + ada percentage lagi (3.9%).

    secara amnya kalau harga barang murah sekitar rm10.. kos kena caj amat tinggi... jadi kena cari barang2 harga RM50 ke atas.

    atau cara lain kalau harga barang rendah, lebih baik buat manual transaction bank to bank... dan snap bukti pembayaran.  
  5. Linkman - Thu 13/Apr/2017, 6:00pm
    Hari ini saya try register Senangpay..
    http://senangpay.my/

    ada 2 pakej
    1) RM100 setahun
    2) RM300 setahun.. (senangpay tulis ''lebih fungsi kawalan''.. )

    saya try yg rm100 dan lepas buat bayaran guna FPX (saya guna maybank2u).. login dan perlu submit beberapa dokumen utk SoleProp (enterprise).

    utk Sdn Bhd dan Persatuan check disini:
    http://guide.senangpay.my/submit-your-documents/

    cara submit adalah upload melalui dashboard Senanypay.

    1) Salinan SSM
    2) Salinan Bank account statement
    3) Salinan IC - saya sorang shj (soleprop)
    4) Gambar products
    5) Gambar signboard kedai
    6) Dua gambar dalam ofis/kedai

    nasib baiklah ofis yg saya kongsi (di area rawang) masih bergerak.. ada signboard dan bilik/ meja/komputer

    bila dah approved nanti saya update.. maybe 2-3 hari.  
  6. Dr Love - Fri 14/Apr/2017, 11:50am
    About Paypal, i thought you can link it to any Debit cards like Maybank/CIMB etc, just follow the steps for linking credit card. However this is probably for buying only. for withdrawing money i m not sure.  
  7. Linkman - Fri 14/Apr/2017, 12:32pm
    thanks Dr Love.. ya tahun lepas memang kecoh semua orang wajib tukar kad ATM baru yg menggunakan sistem ‘PIN & PAY’.. tak pakai signature dah cuma masukkan nombor pin sahaja utk pembelian di supermarket..

    cuma saya tak pasti adakah sistem kad ATM baru ni lagi mudah utk link dgn paypal... dgn mana2 bank?

    InsyaAllah nanti saya try.  
  8. Linkman - Fri 14/Apr/2017, 5:51pm
    Atas nasihat Dr Love, saya dah berjaya test 3 perkara dibawah:

    1) Link my paypal acc ke my RHB account
    2) Link my paypal acc ke my Maybank2u account
    3) Link Kad debit ATM rhb (ada logo visa)

    akan buat:
    4) tengah tunggu kad debit ATM maybank baru - then will try link

    next - saya akan try buat withdrawal testing dari paypal ke rhb dan maybank  
  9. Linkman - Tue 18/Apr/2017, 8:49am
    hari ini dah berjaya transfer duit dari paypal ke maybank. transfer hari jumaat 14 apr, masuk dalam akaun hari isnin 17 apr. jumlah minima yg dibenarkan paypal adalah rm40 dan kena rm3 charge.

    tengah tunggu result transfer ke rhb pulak.  
  10. Linkman - Tue 18/Apr/2017, 8:52am
    berkenaan senangpay.. sedih ofis yg saya kongsi2 di rawang dah tutup, kawan yg last maintain dah pindah awal bulan haritu. signboard, peralatan semua dah tak ada..

    saya hantar email ke senangpay tanya macamana .. sebab saya tak ada

    - tak ada signboard
    - tak ada ofis

    dapat balasan dari Rina, tak apa hanya upload gambar produk yg nak dijual, SSM, bank statement dan IC sahaja.

    legaa sangat2..  
  11. Linkman - Tue 18/Apr/2017, 11:54am
    hari ni saya minta bantuan kawan programmer, Encik Adi. dia biasa buat projek rm ratus2 ribu guna php, mysql dll. saya pernah bekerjasama dgn dia utk projek2 dulu.

    Saya minta dia buat simple solution utk jual barang berharga rm20 guna senangpay. alhamdulillah dia dah setup dan saya test beli guna senangpay fpx (login kedalam maybank2u, request TAC dan paid!).

    alhamdulillah berjaya test.  
  12. Linkman - Tue 18/Apr/2017, 5:10pm
    hari ini dah berjaya transfer duit dari paypal ke RHB bank pulak. transfer 16 apr, masuk dalam akaun harini 18 apr. servis charge rm3.

    kesimpulan
    =========
    Setelah berjaya transfer wang dari paypal ke 2 akaun saya iaitu Maybank dan RHB, saya membuat kesimpulan ya paypal kini boleh transfer wang kedalam akaun bank bank kita di Malaysia.

    Next: saya ingin test beli barang pulak menggunakan debit card RHB, iaitu ATM card yg sesiapa pun boleh dapat bila buka akaun personal di RHB.  
  13. Linkman - Tue 18/Apr/2017, 5:35pm
    ya baru sebentar tadi berjaya guna kad debit RHB (atm card ... bukan kad kredit) membeli produk tipu2 berharga rm30 pada shopping cart yg menggunakan paypal sebagai payment gateway dan BERJAYA.

    Harga Barang: RM 30
    caj oleh paypal: RM 3.17
    bersih dapat: RM 26.83

    satu lagi last try.. guna kad debit ATM maybank pulak. ni tengah tunggu kad sampai rumah sebab haritu dah order replacement kad baru.  
  14. Wahmarketings Com - Tue 18/Apr/2017, 11:57pm
    aku benci paypal psal kalau kustomer buat payment di website. paypal takde inform buyer tu akan caj yang dikenakan. kalau harga brg kita rm200.,paypal akan potong dari situ..3% . tapi part yang positif paypal user ni jenis willing to pay..
    kalau cash atau CDM negoship memanjang.

    pasang skrip paypal ni sebbenarnya Free tapi sesetengah website seperti lelong.kenakan caj rm120 utk setahun semata mata kita nak tambah paypal  
  15. Linkman - Wed 19/Apr/2017, 9:27am
    ya tuan Wahmarketing, paypal punya charge antara yg tinggi iaitu RM2 + 3.9% tetapi BUYER tidak perlu bayar. Yang perlu bayar adalah SELLER.

    tetapi kelebihan paypal adalah:
    - mudah utk register, sesiapa pun boleh, 5 minit sahaja.
    - lepas register takde mintak SSM, bank statement, copy IC, Gambar produk, gambar ofis, gambar signboard, senarai board of director dll.
    - tiada yuran setup & tiada yuran monthly/yearly
    - boleh withdraw ke bank2 akaun utama di malaysia bila2 masa (mengambil 2-3 hari bekerja)
    - minimum withdraw adalah RM40 sahaja (caj withdraw adalah rm3)
    - Tetapi jika withdraw lebih dari RM 400, tiada caj.. (Free)
    - boleh menerima debit card (ATM) dan kredit card bank2 utama malaysia jadi teorinya hampir kesemua rakyat malaysia yg bekerja boleh beli dari kita... termasuk student yg ada debit kad.

    Mari kita ambil contoh jualan 10 jenis harga barang:

    Pada kadar Paypal RM 2 + 3.9%

    1) harga barang RM 10
    - dapat bersih RM 7.61
    - caj RM 2.39 -> kerugian 23.9%

    2) harga barang RM 20
    - dapat bersih RM 17.22
    - caj RM 2.78 -> kerugian 13.9%

    3) harga barang RM 30
    - dapat bersih RM 26.83
    - caj RM 3.17 -> kerugian 10.6%

    4) harga barang RM 50
    - dapat bersih RM 46.05
    - caj RM 3.95 -> kerugian 7.9%

    5) harga barang RM 100
    - dapat bersih RM 94.10
    - caj RM 5.90 -> kerugian 5.9%

    6) harga barang RM 150
    - dapat bersih RM 142.15
    - caj RM 7.85 -> kerugian 5.2%

    7) harga barang RM 200
    - dapat bersih RM 190.20
    - caj RM 9.80 -> kerugian 4.9%

    8) harga barang RM 500
    - dapat bersih RM 478.50
    - caj RM 21.50 -> kerugian 4.3%

    9) harga barang RM 1000
    - dapat bersih RM 959.00
    - caj RM 41.00 -> kerugian 4.1%

    10) harga barang RM 2000
    - dapat bersih RM 1920.00
    - caj RM 80.00 -> kerugian 4.0%

    Kesimpulan jika produk Fizikal
    =============================
    1) Kalau guna paypal, hanya barang yg berharga RM 150 dan keatas kita boleh meminimakan kerugian pada sekitar 5% harga barang.

    2) Jika harga barang sekitar RM 100, kerugian sekitar 6%

    3) Jika harga barang bawah RM 100, tidak digalakkan, kecuali jika kita kenakan minima kuantiti lebih dari 1 supaya jumlah total melebihi RM100.

    Dua perkara lagi yg perlu difikirkan:
    a) GST 6%
    b) Kos shipping/kurier - bergantung kepada berat dan saiz.

    Kesimpulan kalau produk digital/download spt ebook, kursus online etc..
    =========================================
    - RM30 price point. bagi saya tak kisah kalau hilang 10% pada harga ini.  
  16. Linkman - Fri 21/Apr/2017, 6:15pm
    Update terkini:

    Pada waktu ini, saya tak berapa berminat utk menggunakan ''old school'' payment gateway spt Ipay88, Molpay dan eGHL yg masih mengenakan setup/yearly fee yg agak mahal (beberapa ratus RM)

    Saya lebih berminat pada ''Modern'' payment gateway yg TIDAK mengenakan setup fee. Calon yg paling utama adalah:

    1) BillPlz
    - TIDAK ada annual/setup fee .. yihaaaa!!! :-)
    - Ada Internet banking (FPX) - fee RM 1.50 per transaction
    - TIDAK ada pilihan kad kredit/debit/ATM
    - ada option utk include paypal (tambah RM1.50)- tapi saya prefer kita setup sendiri
    - menggunakan technology CURL (linux server to server communication)
    - verification melalui akaun bank anda di malaysia dan nombor IC atau SSM
    - settlement 4 kali seminggu - mon, tue, wed, thu - minima 1 sen

    2) SenangPay
    - Fee hanya rm100 SETAHUN
    - Ada Internet banking (FPX) - fee RM 1.50 per transaction
    - ADA pilihan kad kredit/debit/ATM (fee 3%) - SANGAT berguna
    - Paypal tidak termasuk. kena setup sendiri (simple je)
    - menggunakan teknologi html post/get dan md5 hash - very simple
    - verification kena upload IC, SSM, Bank statement, gambar produk. (Sdn Bhd ada lagi..)
    - settlement 2 kali seminggu - wed & fri - minima RM100

    So yg mana satu anda pilih? Agak susah utk saya buat pilihan mana satu nak pilih. Please help..  
Page 1   (Total 16 comments)
Your Comment:
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.