Anda di Tipu dan di Tindas Dengan Pemberi Pinjam Wang
Khairi 171 - Mon 16/Oct/2017 9:11am [Last Comment]
Ketua operasi dan perunding kewangan PKPKL Nazri Mohd Daud menunjukkan gambar bayi yang akan dijual oleh sebuah keluarga bagi mendapatkan duit untuk membayar hutang ''ah long'' - Foto Bernama

KUANTAN: Hampir separuh kakitangan dari sebuah agensi kerajaan di sini dilaporkan berhutang dengan Ah Long menyebabkan ramai di kalangan mereka dihimpit kesusahan lebih-lebih lagi kad pengeluaran wang automatik (ATM) turut dipegang oleh ceti haram.

Perkara mengejutkan itu didedahkan oleh Yang Dipertua Persatuan Keselamatan Pengguna Kuala Lumpur, Samsudin Mohamad Fauzi yang datang ke sini hari ini dalam usaha untuk membantu sebilangan kecil mereka yang terlibat.

Beliau mendakwa, hasil maklumat awal yang diperoleh oleh pihaknya mendapati hampir separuh daripada 3,000 kakitangan agensi kerajaan terbabit terlibat dengan masalah hutang.

''Kita telah datang ke Kuantan setelah menerima maklumat daripada kakitangan agensi kerajaan terbabit yang meminta pertolongan untuk mengatasi masalah itu dan dalam masa yang sama pihak majikan turut menghubungi kita berhubung soal yang itu,'' katanya di sini hari ini.

Tanpa mendedahkan butiran jabatan kerajaan yang terlibat, Samsudin berkata Ah Long terbabit juga bertindak berani dengan datang ke jabatan berkenaan bagi mengutip hutang.

Menurutnya, perkara itu juga telah dibawa ke pengetahuan pihak berkuasa bagi membolehkan pihak yang berkenaan mengambil tindakan segera terhadap peminjam wang haram itu.

Beliau juga mendakwa kegiatan peminjaman wang oleh Ah Long di Kuantan semakin serius dengan kebanyakan peminjam wang yang terlibat berselindung di atas nama syarikat peminjam wang berlesen.

''Siasatan kami mendapati Ah Long ini mempunyai lesen untuk menjalankan kegiatan meminjamkan wang ini di Johor Baharu dan Kuala Lumpur, namun mereka turut menjalankan kegiatan yang sama di sini dan ia melanggar syarat-syarat lesen yang telah ditetapkan,'' katanya.

Dalam masa yang sama, beliau mendakwa sepasang suami isteri di Banting, Selangor mahu menjual bayi mereka yang baru dilahirkan gara-gara terdesak hendak membayar hutang Ah Long.

''Maklumat berhubung kes tersebut baru kita perolehi hari ini, dan difahamkan pasangan itu kini sedang mencari pembeli untuk menjual bayi mereka. Kita akan ke rumah mereka dalam tempoh terdekat untuk membantu menyelamatkan bayi berkenaan,'' katanya.

Sehubungan itu juga beliau menggesa pihak berkuasa memandang serius perkara ini terutama Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Beliau meminta kementerian itu supaya mengambil tindakan drastik dengan menyerahkan kuasa di bawah Seksyen 29 B Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 kepada pihak polis kerana kementerian itu tidak mempunyai kakitangan yang mencukupi untuk menguatkuasakan akta itu di seluruh negara.

Di bawah seksyen itu mana-mana pemberi pinjam wang berlesen secara sendiri atau melantik orang ketiga mengekori mangsa mengugut atau menganggu boleh dikenakan denda tidak lebih RM100,00 atau hukuman penjara dan sebatan bagi kesalahan berulang.

Anda di tipu dan di tindas dengan pemberi pinjam wang

JBM agency & consultant

Kami di jbm agency ada menawarkan khidmat nasihat dan rundingan kepada orang ramai yang terjebak dengan masalah pemberi pinjam wang berlesen (money lender), pinjaman ah long serta friendly loan.

Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi saya

NAZRI 019-3823975

Niche: Diskusi Bisnes | Pinjaman Peribadi
     
  1. Najwa 86 - Mon 16/Oct/2017, 9:12am
    TAWARAN ini terbuka utk BENAR-BENAR memerlukan PERTOLONGAN!!!
    Kita ada Pakar Perancang Kewangan & Marketing Officer
    yang berpengalaman dalam sector Perbankan & juga Legal.
    Mereka akan membantu anda dikendalikan dan membiayai kewangan anda.

    Whatsapp
    ?3 bulan slip gaji terbaru
    ?3 bulan penyata bank terbaru
    ?1 bulan bil elektrik terbaru
    utk semak KELAYAKAN secara PERCUMA

    ?TEL : 011-10037296 (SICA) / 016-2094261 (INA) / 03-40322388
    ( WHATSAPP / SMS / CALL )
    ?EMAIL : 7296lexus@gmail.com
    ?WEBSITE : www.lexusfastloan.com
    ? FORM: https://goo.gl/forms/aj77e8IRXhhB2Niv2 (COPY)  
  2. Energy 5 - Mon 16/Oct/2017, 9:19am
    PROMOSI!! PROMOSI!!
    DENGAN FREE INTEREST 60 HARI!!
    Anda susah untuk mendapatkan pinjaman kerana anda blacklist/ctos/ccris??
    Anda tak perlu risau lagi kerana kami sedia membantu anda!!!
    Tanpa perlu penjamin dan cagaran!!!
    Berminat ingin mengetahui lebih lanjut???

    Kenapa perlu pilih kami??
    -interest serendah 1.5%
    -free interest 60 hari
    -waktu proses yang singkat
    -8x ganda gaji bersih
    -masa pembayaran balik yang fleksibel (48 bulan)
    -KAMI JUGA BOLEH SETTLEKAN PINJAMAN DI TEMPAT LAIN!!

    SILA SMS ATAU HUBUNGI KAMI DI TALIAN:
    018-3744123 / 010-2400028
    *EMAIL:energymlservices@gmail.com)  
  3. Zulfid - Mon 16/Oct/2017, 9:34am
    Twomax Enterprise (syarikat pinjaman peribadi berlesen)
    No.12A Jalan Jernai 3 Medan Idaman Batu 5 Gombak 53100 KL

    #Kadar faedah yang rendah
    #lulus dalam 24jam
    #terima senarai hitam/ccris ctos/akpk/bankrup
    #pekerjaan swasta &kerajaan layak
    #pembayaran balik fleksibel mengikut kemampuan

    website; www.twomax2u.com

    hubungi kami skrg atau perlu wssp sahaja link dibawah

    http://www.wasap.my/60165782288
    http://www.wasap.my/60165782288
    http://www.wasap.my/60165782288  
  4. Aira Meena - Mon 16/Oct/2017, 9:49am
    PINJAMAN WANG BERBALIK !!!

    *GAJI MESTILAH MELALUI BANK SAHAJA !!!

    CALL KAMI SEKARANG ????
    ????Contact : 011-27460038 MEENA
    ????Contact : 011-27460038 MEENA
    ????Whatsapp : www.wasap.my/601127460038
    *CALL / WHATSAPP / SMS**

    Kenapa anda perlu memilih syarikat kami ???
    ???? Faedah pasti terendah
    ???? Tanpa penjamin dan cagaran
    ???? Pinjaman diluluskan dalam tempoh 1 jam
    (JIKA DOKUMEN LENGKAP)
    ???? Pembayaran Balik yang fleksibel
    ???? Maklumat anda di rahsiakan 100%
    ???? Dokumen yang mudah
    ???? Hutang di syarikat lain kami boleh tolong selesaikan

    Bagi Golongan :
    ? KAKITANGAN KERAJAAN / SWASTA
    ? PEKERJA KILANG / HOTEL / SHOPPING COMPLEX
    ? PENERIMA PENCEN / PERKESO(socso)
    ? PENERIMA ZAKAT / KEBAJIKAN / BAITULMAL
    ? BLACKLIST / CTOS / CCRIS LAYAK MEMINJAM !!!

    Jika anda berminat
    SEMAK KELAYAKAN ANDA SEGERA DENGAN HANYA 1 KLIK SAHAJA ????
    https://goo.gl/forms/b43JqKqIaJSRHPHF2

    CALL KAMI SEKARANG ????
    ????Contact : 011-27460038 MEENA
    ????Contact : 011-27460038 MEENA
    ????Whatsapp : www.wasap.my/601127460038
    *CALL / WHATSAPP / SMS**

    ????Fb : www.facebook.com/pinjamanwangmudahdanselamat
    ???? Website : AIRAMEENA97.wixsite.com
    ????Email : airameena97@gmail.com
    ????ID Wechat : mieyna_22  
  5. Nafisah 11 - Tue 17/Oct/2017, 9:47am
    PROMOSI MASIH BERLANSUNG
    PROMOSI MASIH BERLANSUNG
    PROMOSI MASIH BERLANSUNG
    PROMOSI MASIH BERLANSUNG


    PENCEN/KERAJAAN DAN yang menetap di KL/SELANGOR (Swasta Shj)
    Terbuka seluruh malaysia kecuali sabah dan sarawak
    * TANPA PENJAMIN
    * JAMINAN KELULUSAN SEGERA
    * BLACKLIST (CTOS / CCRIS) DIALU-ALUKAN
    * KADAR FAEDAH RENDAH
    * MAKLUMAT PEMINJAM DIRAHSIAKAN
    **kelayakkan 10x gaji bergantung terma dan syarat

    Nak tau lebih lanjut call
    SYILA NAFISAH
    CALL/SMS: 012 6796706/0342875085
    EMAIL:seroja.top@gmail.com
    WEB SITE: www.pinjamantunai.com  
  6. Twomax 2 - Tue 17/Oct/2017, 10:01am
    Pinjaman & Tawaran Terbaik di Shah Alam !!

    Pinjam 5000 !! ????????
    Serta Dapat 20% Pulangan Tunai !! ????????
    Sah Sehingga 30 Okt 2017 ????????

    -PINJAMAN PERIBADI-

    Memohon Pinjaman 5k Hingga 50k Dan Nikmati Kadar Interest Serendah 2.99% Hingga 3.2% !!

    ????* Tertakluk Terma & Syarat*????

    Pelbagai Tujuan Pinjaman Seperti :
    -Kegunaan Sementara ????
    -Pengubahsuaian Rumah ????????
    -Pendidikan ????????
    -Kegunaan Peribadi Lain ????

    CALL / WASAP / SMS SAYA SEKARANG :
    Office : 03-51228445 /8446 ?
    Hp : 013-3513845 (Puan Dayah) ????
    Email : ayuanida90@gmail.com ????
    Website : www.twomax.com.my ????  
  7. Fai 16 - Tue 17/Oct/2017, 12:29pm
    Promosi Hebat Pinjaman Wang Berlesen
    AREA N9, KL, SELANGOR DAN MELAKA
    0176683129 SITI
    ???????? Interest Serendah 1.5%.
    ???????? Pinjaman RM 1000 - RM 15000 (tnc)
    ???????? Lulus Dalam Tempoh 1 Jam
    ???????? Pantas, Mudah dan Mesra
    ???????? Bersedia Tolong Menyelesaikan Pinjaman Di Syarikat Lain dn dapat cash di tangan
    ???????? Gaji mestilah melalui bank
    ???????? Tanpa penjamin & tanpa cagaran
    ???????? BLACKLIST (CTOS / CCRIS) DIALU . -ALUKAN
    Dokumen Yang Kami perlukan:
    ? 3 bulan SLIP Gaji terbaru
    ? 3 bulan penyata Bank terbaru
    ? 1 bulan BIL Elektrik terbaru
    * SITI 0176683129whats app  
  8. Eina 64 - Wed 18/Oct/2017, 12:48am
    tolong kawan saya ditindas penipuan loan...loan berkenaan offer pinjam 700 dapat kat akaun 500,,,17/10 due bayar,malang kawan saya ditimpa masaalah lain plak kes langgar kereta,maka wang yg nak bayar sudah guna ke org lain.kawan saya tiada wang untuk mebayar...padahal dah info pada loan tersebut tak dapat bayar skarang.
    **jam 11 malam.kena maki ckp mencarut srbab tak bayar balik...dan yg ter baru bunga dinaikkan esok...ape yg saya perlu lakukan untuk tolong kawan saya ini...please help me to settle
    call: kawan saya 0163804602  
  9. Mohd Nasir Yaacob - Wed 18/Oct/2017, 2:06pm
    Ntd  
  10. Upfront Resources Loan - Wed 18/Oct/2017, 2:53pm
    Loan Anda Telah Direject Oleh Bank?!!
    Tak Perlu Risau,Kami Boleh Tolong Anda!Pinjaman Peribadi(Berlesen)..
    Terbuka Kepada Semua Kakitangan Kerajaan,Swasta,Pekerja Kilang Dan Golongan Berpencen!

    *Mudah Dan Cepat
    *Interest Rendah
    *Masa Proses Yang Singkat
    *Boleh Dapat Result Dalam 1 Jam(jika ade document)
    *Bayaran Balik Lebih Fleksibel
    *Tanpa Penjamin
    *Tiada Upfront Payment

                Area KL , SEL , N9 , MELAKA
    Berminat sila CALL/WHATSAPP:
    www.wasap.my/60169523632  
  11. Top88 - Thu 19/Oct/2017, 10:33am
    Happy Deepavali....????????
    Untuk Pertanyaan Lanjut Berkenaan
    Personal Loan/Bisness Loan,Sila Hubungi Ziela
    0163226706 (KL/Selangor)  
  12. Hc Enterprise - Thu 19/Oct/2017, 2:40pm
    Pemberi Pinjaman
    Permohonan Pinjaman bank ditolak : ? Jangan risau kami boleh membantu anda dengan cepat dan selamat. Jangan ragu belum cuba belum tahu.
    * Boleh menyelesaikan hutang di tempat lain :
    * Proses Cuma 30 Minit Sahaja
    * Hari ini datang, hari ini dapat duit!
    Jangan risau berurusan dengan kami,
    Syarikat kami tiada kaitan dengan Ahlong!!!
    Jika anda berminat, dokumen yang di perlukan :
    ? 3 bulan slip gaji terbaru
    ? 3 bulan penyata bank yang terkini
    ? Penyata EPF (Sekiranya ada)
    ? Bil Elektrik / Air yang terkini
    (area kl dan selangor)
    Sila hubungi / SMS / Whatsapp :
    0167049485  
  13. Hamba Allah Yang Perlukan Pertolongan - Fri 3/Nov/2017, 12:50pm
    TOLONG BANTU SAYA..  
  14. Nur 986 - Sun 5/Nov/2017, 11:08pm
    Salam, sy memerlukan pertolongan dr sesiapa shj yg sudi tlg pinjamkan sy duit sbyk 3k untuk semntra waktu tnpa sbrg dokumen. Sy memerlukan duit tersebut dgn kadar segera dan akan pulangkan smula dalam masa 2/3 hari . Sesiapa yg sudi bantu sy bole tlg email kat sy untuk info lbih lanjut . Dan saya sanggup untuk bayar lebih smula .
    Email: hanyaaku998@gmail.com  
  15. Zuraini Zahari 2 - Wed 8/Nov/2017, 9:28am
    sesiapa yg blh bntu blh wsp 0172255315  
  16. Cagarkereta 3 - Thu 16/Nov/2017, 1:45pm
    KHIDMAT CAGAR KERETA,TANAH, MOTOSIKAL


    PERLUKAN CASH SEMENTARA ??
    PERLUKAN FAST CASH ??
    MENGALAMI MASALAH HUTANG BANK ??

    KHIDMAT CAGAR KERETA,TANAH DAN MOTOSIKAL..


    UNTUK URUSAN CALL OR WHATSAPP
    017356O1O7 MAD CAGAR  
  17. Rijal 10 - Tue 28/Nov/2017, 11:11am
    Ni iklan atas2 ni pun suku sakat ah long. Orang melayu ni tak serik2 berhutang. Belanja melebihi pendapatan... tu la pasal. Klau gaji dh kecik buat la cara gaji kecik. Tu la pasal rasuah dan penyelewangan tak pernah surut. Sifat tamak dan haloba tu tebal. Berubah le.  
  18. Pjpinjaman - Thu 15/Feb/2018, 11:04am
    LOAN MUDAH LULUS CEPAT & MURAH!

    PROMOSI CHINESE NEW YEAR 2018!

    +PROMOSI 90 HARI TANPA FAEDAH & REBATE 20% (FULL SETTLEMENT)
    ? NO UPFRONT
    ? NO DEPOSIT
    ? TIADA PENJAMIN
    ? TIADA CAGARAN
    ? TIADA PAKSAAN????

    *OPEN FOR CTOSS/CCRIS-(CREDIT CARD,PTPTN) ,PENCEN , SWASTA & GOV..

    *KL & SELANGOR ONLY!
    *KELAYAKAN= GAJI AUTO CREDIT-GAJI 1.5K KE ATAS-BUKAN BADAN BERUNITFORM.

    CALL NOW????

    NURUL IMAN 016 4458544

    LINDA 016 2182544
    AISHAH 016 2183644

    OFFICE 03-78030622

    WWW.PINJAMANMURAH.COM  
Page 1   (Total 20 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.